Hebben ze hier inderdaad ook. Speciaal Mee eens. Hadden wij in m'n brugklastijd ook. Verschrikkelijk. Met vreemde kinderen op kamp. Waren echt rampdagen. Gelukkig hebben ze brugklaskamp bij m'n dochter op school geschrapt. Directrice gaf tijdens kennismakingspraatje aan dat ze hebben gemerkt dat een paar dagen leuke dingen in de omgeving doen exact hetzelfde effect had qua kennismaken enz als wanneer ze op kamp zouden gaan. + daarbij dat er op kamp door de leerlingen nauwelijks geslapen werd en dus zowel leerlingen als leerkrachten gaar terug kwamen . Ze gaan bij m'n dochter op school een dag serveivelen en daarnaast 1 of 2 dagen op school dingen doen.
Ik haatte die kampen ook echt op school. Verplicht met mensen op kamp gaan die je helemaal niet kent. Bij mijn zoon deden ze het brugklaskamp de week voor de herfstvakantie. Zo had iedereen al de kans gehad om zijn nieuwe klasgenoten te leren kennen en dan pas samen op kamp. Bij mijn middelste doen ze sws geen brugklaskamp. Daar heb je de introductieweek op school. Sport en spel wordt dan afgewisseld en aan het einde van de dag ga je gewoon weer lekker naar je eigen huis, veel beter geregeld.
Grappig dat er hier meer zijn die brugklaskampen dus niks vinden. Om me heen vindt iedereen het geweldig.
Oh echt? Ik vind überhaupt kamp niet veel. En al helemaal niet met anderen die je niet of nauwelijks kent. Van scholen snap ik het ook niet goed. Kamp, schoolreisjes, allerlei extra activiteiten.., het is nogal over de top. De basis is gewoon lesgeven maar dat lijkt wel eens vergeten te worden. Als veel van deze extra’s weggelaten werden was de werkdruk ook weer wat verlicht. Het kost toch allemaal veel tijd om te organiseren en er vallen veel uren weg die ergens anders weer opgevangen moeten worden.
Klopt helemaal, op de school van dochter deden ze het ook, maar sinds corona niet meer. Zij kwam ook in coronatijd en hoefde dus niet. Heel veel reacties van ouders die het zonde vonden en ze hoopten dat het weer terug kwam. Zo ook voor een aantal andere middelbare scholen.
Oke op die manier. Ik hoor er verder nooit iemand over maar hier gebeuren die kampen sws niet aan het begin van een schooljaar. De meeste VO scholen hier in de regio doen het sws niet
Maar om die basis, de lessen, goed te kunnen doen is een fijne groep een flinke pluspunt. Zowel voor de leraar voor de klas als voor de leerling in de klas. Dus eerst investeren in het sociale heeft een positieve uitwerking op de lessen die daarna volgen. Of het dan een kamp is of sport/speldag(en) of iets anders maakt dan denk ik niet echt uit
Bij ons is er de oudercommissie die schoolreisjes en dingen als Sinterklaas, kerstviering etc organiseert. Dat doet zeker niet het onderwijspersoneel alleen. Kamp is al jaren hetzelfde draaiboek in gr 8, dus valt qua organiseren ook mee.
Ook los van het bedenken is een kamp behoorlijk wat organisatie, lijkt me. Datum vaststellen, bus (of ander vervoer) regelen, verblijf/accommodatie regelen/reserveren, zorgen dat er voldoende eten en drinken is (ook voor alle kinderen met allergieën of wensen om andere redenen), de dingen uit het draaiboek verder toch ook weer voorbereiden en organiseren, alles communiceren met ouders (de standaard berichtgeving en dan de ‘afwijkingen’), enz. Als alles soepel loopt al aardig wat werk, als er iets anders loopt dan gebruikelijk nog meer. De jongste gaat overigens pas aan het eind van het schooljaar op kamp, met alle eerste klassen samen. Aan het begin van het jaar hebben ze kennismakingsdagen, waarin ze bv. ook sportieve activiteiten doen.
Hier is het brugkamp net zoals voor alle andere leerjaren aan het einde van het schooljaar. Ik vind dat dus echt een heel prima moment. Eerste schoolweek doen ze leuke dingen om elkaar te leren kennen. Super intensief, ik vergelijk het altijd met een nieuwe baan. Ik ben kapot van het super sociaal doen als ik ergens nieuw start, dan wil ik gewoon naar huis waar ik rustig tot mezelf kan komen. En dan ben ik echt een extravert karakter dus kan je nagaan als je introvert bent. Ik ben dus ook geen voorstander van een brugkamp in week 1. Zou mn kind er heel veel last van hebben als het dan wel was? Ik denk van niet.
Op de middelbare school van mijn kinderen was kamp de eerste week, voordeel daarvan is dat je dan op kan sturen iedereen met iedereen contact heeft en kliekjes kinderen uit elkaar kan halen zodat kinderen niet alleen maar blijven omgaan met kinderen die ze al kennen, oftewel goed voor de groepsvorming. Had zelf kamp in de laatste week voor de herfstvakantie en toen waren de groepjes al lang gevormd. Dochter vond het kamp heel leuk en heeft daardoor ook veel mensen leren kennen Zoon had geen kamp (coronatijd) alleen 3 introductiedagen waarvan 1 dag met zijn allen weg en vond het echt vervelend dat hij niet op kamp mocht. Zoon zijn beste vriend ging naar een andere school en de kinderen uit zijn klas die hij al kende vond hij wel oké maar waren niet echt vrienden. Ik zag ook erg op tegen zijn brugklasjaar. Het was echter een groot succes want hij kwam in een klas terecht met jongens die hetzelfde leuk vonden, die dezelfde taal spraken.
Dat lijkt mij inderdaad een groot nadeel, als je er op school dan buiten valt, dan zou je toch helemaal als een berg er tegenop zien.