Hallo mama's en mama's in spe. Ik ben zelf mama van een dochter van 4,5 maand en geef borstvoeding. In mijn omgeving merk ik dat ik sowieso 1 van de weinigen ben, die borstvoeding geeft en dit ook langer wil geven. Ik ben een onderzoekje gestart naar de redenen hiervan. Ik zou het fijn vinden als je wilt aangeven, wat er volgens jou veranderd moet worden/wat is nodig voor succesvol borstvoeding geven, op het gebied van: - regels en wetgeving (denk aan werk, verlof) - vrijetijdsbesteding (winkelen, dagjes weg) - voorlichting - kleding Ik heb hem bewust niet onder het kopje borstvoeding gezet, omdat ik antwoorden wil van een breed publiek, dus ook mensen die hebben gekozen voor flesvoeding, mensen die nog oriënterend zijn (zwangeren) Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden en motivaties.
Mijn eigen antwoord: Door een vervelende nasleep na de bevalling zit ik nu nog ziek thuis, waardoor ik makkelijker mijn kindje kan voeden. Ik vind het dus belangrijk dat moeders langer verlof krijgen, waardoor de borstvoeding meer kans krijgt. Mooie voedingsbh's, met een goed advies. Er wordt bijna alleen maar Anita verkocht en daar vind ik weinig aan. Als ik mijn bh lostrek, om te voeden, laat het dan op z'n minst een mooie zijn Verder vind ik het belangrijk dat er meer aan voorlichting wordt gedaan en dat elke moeder een lactatiekundig advies krijgt vergoed vanuit de basisverzekering/awbz.
Bij niet iedereen lukt het. Had het graag gedaan en ook zeker een half jaar, maar het kwam nou eenmaal niet goed op gang. Als er bij mij de eerste keer goed was aangelegd had ik daarna waarschijnlijk niet zo'n pijn gehad bij het aanleggen, had ik wat meer ontspannen geweest en was het wellicht wel beter op gang gekomen. Ik ben dus zeker voor betere voorlichting.
ik ben voor meer kennis in ziekenhuizen. Bij mij hebben ze het zo verkloot op de couveuse-afdeling dat mijn meisje tepel-speen verwarring had. En ook de voorlichting daar kon beter. Er stond een kolfapparaat (die het heel vaak niet deed) naast mijn bed, maar even uitleggen ho maar...
Ik weet nog niet precies wat ik met de uitkomsten ga doen. Ik weet wel, dat ik iets wil gaan doen, om het geven van borstvoeding te stimuleren, zonder gelijk mee te doen aan de borstvoedingsmaffia . Mogelijk als vrijwilliger bij een bv organisatie. Dan is het wel fijn dat je weet, wat mensen beweegt en waar behoefte aan is.
ok, duidelijk. Wat ik miste toen ik het gaf was een plek in een restaurant of andere openbare plek waar ik me even kon terugtrekken om BV te geven. Wat ik een goed idee zou vinden zijn plaatsen in een stad waar je je kindje kunt voeden zonder aangekeken te worden door andere mensen. Dat zou wel met meerdere mama's op 1 plek mogen. Bijvoorbeeld in een gemeente huis of zo. Langer verlof ben ik ook wel voor. Of een langere opbouw naar werk toe. maar dat kun je zelf ook opvangen door ouderschapsverlof.
ik heb bij mijn derde 16 maanden bv gegeven, maar bij Dylano maar een maand, terwijl dit anders had kunnen zijn. heel slecht advies in het zh gehad. geen tijd om me te helpen aanleggen, met gevolg dat Dylano verkeerd aanhapte. vervolgens kloven tot en met en met behulp van de kraam en tepelhoedje en heeeeeeeeeeeeeeeel veel tranen toch doorgegaan want ik wilde zo graag. maar Dylano spuugde heel veel en viel meer dan 10% af en na een zh opname werd het afvallen verweten aan mijn bv en moest ik stoppen. Bij dylarius kreeg ik dat zelfde advies omdat hij ook niet goed groeit kwa gewicht en lengte, maar nadat hij ook andere voeding kreeg heb ik bewezen dat t niet aan de bv lag. inmiddels krijgt hij al een tijd geen bv meer helaas (hij is zelf gestopt) en is nog steeds 74 cm en ong. 10 kilo. dus vooral de kennis bij de kinderartsen en kraamafdeling etc mag absoluut verbeterd worden en meer tijd besteden aan de kersverse onzekere mama's! Ook plekken om bv te geven is inderdaad erg fijn, want ik bleef veel thuis, doordat ik niet overal durfde te voeden. Overigens kreeg ik in t zh wel altijd gelegenheid om te voeden, heb vooral veel allerlei onderzoeken gehad op allerlei afdelingen en er werd altijd een ruimte geocht. erg fijn vond ik dat.
mijn grootste tegen argument is toch wel voeden in het openbaar, dat is niet echt geaccepteerd in deze maatschappij. Zelfs mijn broertje vindt het walgelijk als moeders hun kind voeden. Wat dat betreft mag er van mij wel een SIRE campagne tegenaan! Langer verlof vind ik economisch gezien in deze tijd niet verantwoord, ik denk dat er beter op een andere manier in de nieuwste generatie geinvesteerd kan worden. Ook moeders die de fles geven krijgen dan langer verlof, dus je schiet er niet veel mee op. Ik neem zelf wel langer ouderschapsverlof om sowieso 3 maanden bv te kunnen geven. als het dan goed loopt zie ik daarna wel hoe ik het ga doen, maar eerst in alle rust thuis proberen!
dit vind ik ook een goed plan, en dan eerder 3 consulten dan 1. Ik was zo onzeker in het begin, maar elke keer 100 euro neerleggen voor een consult gaat me ook te ver.
Betere ondersteuning vanuit het ziekenhuis. Door de slechte ondersteuning kwam ik na mijn keizersnede kolvend thuis (aanleggen ging niet goed). Maar de dag dat ik thuiskwam heb ik nog één keer gekolfd en heeft mijn kraamhulp mij zo goed ondersteund dat het vanaf die dag al een heel stuk beter ging en ik live kon voeden. Het probleem is echter dat de verpleegkundigen overbelast zijn, dus wil er iets veranderen zal er meer geld naar de zorg moeten gaan en dat lijkt me onwaarschijnlijk helaas. Verder mogen er een heleboel CB medewerkers op bv-heropvoedingskamp, en degene die wel kennis van bv-zaken hebben mogen een lintje krijgen. Verder lijkt mij een betere vergoeding van lactatiekundige hulp mij een heel goed idee. En ook ik stem voor een Sire campagne voor grotere acceptatie van het in het openbaar voeden. Niet dat ik me iets van afkeurende blikken aantrok (ik richtte me meer op de complimentjes die ik van veelal oudere dames kreeg), maar het zou wel fijn zijn.
Ik heb bewust gekozen voor fv en dus niet voor bv. Heb er helemaal geen gevoel bij en er was dus maar één keuze; flesvoeding. Het zou fijn zijn als dát ook geaccepteerd wordt (i.p.v. proberen over te halen wel bv te proberen). Acceptatie vind ik belangrijk, wat de keuze ook is.
Niet pushen Want dat werkt niet altijd goed , ik heb zelf z'n kraamhulp gehad die mij heel erg pushte om borstvoeding te geven terwijl ik al aan had gegeven om gewoon te proberen , eerder met mij oudste heb ik 3 maanden geprobeerd mij meisje groeide niet meer omdat er niks uitkwam dus met 2de wou graag proberen maar dat het wel mij eigen keus zou blijven , nou niet dus, ik heb nog verloskunige stiekum boven in slaapkamer huilend gebeld omdat ik gewoon bang was voor kraamhulp Toen ze weg ging , heb ik nog geprobeerd op mij gemak dat ging stuk beter
De voorlichting kan zeker beter, hoewel ik zelf geen last heb gehad van verkeerde/onvolledige/te weinig voorlichting. Maar moet er ook bij zeggen dat m'n dochter vanaf het eerste moment al prima doorhad hoe ze moest aanhappen en de bv ook vanaf het eerste moment prima op gang gekomen was, dat heeft al een stuk gescheeld. Wat me wel heeft gestoord, is dat de kraamhulp altijd behoorlijk op de vlakte bleef als ik naar informatie over kolven vroeg. Ik had bijv. geregeld last van stuwing en de voeding kwam er vaak in het begin echt uitspuiten. Heb de eerste periode geregeld boven de wasbak gestaan om m'n borsten met de hand alvast wat leger te maken, zodat het niet zo in het mondje van m'n dochter zou spuiten... En dat alleen maar omdat de kraamhulp er maar vaag over bleef doen en daarmee eigenlijk liet merken niet zo'n fan te zijn van kolven... Maar voorlichting die dus beter kan... En dan vooral realistischer. Heb de laatste tijd ook weer allerlei folders en dergelijke langs zien komen. Volgens mij allemaal door de borstvoedingsmaffia gemaakt. Wat een flauwekul staat er allemaal in zeg! Een hoop voor de argumenten die aangedragen worden voor borstvoeding zullen op zichzelf wel kloppen, maar gaan net zo goed voor flesvoeding op (heb bijv. een argument gelezen dat het 'zo intiem is' wat dan goed is voor de binding... Als ik m'n kind flesvoeding zou geven, heb ik het net zo goed in m'n armen vast en kan ik het onder het voeden ook heerlijk knuffelen en liefde geven. Én m'n man kan óók die liefde overgeven, iets wat bij bv niet kan, niet onder het voeden althans) En er zou best meer aandacht mogen komen voor het feit dat een combinatie van borstvoeding en flesvoeding óók een optie kan zijn. Nu hoor je eigenlijk altijd óf borstvoeding óf flesvoeding, maar als je lichaam er aan mee wil werken, is en/en ook mogelijk. Ik heb zelf 11 maanden borstvoeding gegeven, maar daarvan waren 'alleen' de eerste 2 maanden volledig en daarna ben ik de borstvoedingen overdag gaan afbouwen (ivm werk), maar de voedingen waarbij ik thuis was, ben ik wel met de borst blijven geven. Dat heb ik dus nog 9 maanden volgehouden en voor ons werkte dat prima. Ik weet dat bij veel vrouwen de borstvoeding teveel terugloopt als ze gaan afbouwen om de combinatie vol te houden, maar het is zeker de moeite waard om in elk geval te proberen, vooral wanneer je met name vanwege het werk gaat afbouwen...
Meer keuze in betaalbare!!! kleding voor borstvoeding. Ik heb 5 maanden borstoeding gegeven en de enige kleding die betaalbaar is was H&M. Nu is er gelukkig ook Hema. Hetzelfde voor de BH's. Verder vind ik dat er in de mensen om mij heen een groot verschil zat tussen de mensen vóór borstvoeding en tégen borstvoeding. Het lijkt wel dat je óf voor borstvoeding bent (en flesvoeding deugt ndus niet) of juist voor flesvoeding bent (en dus heel erg tegen borstvoeding). Ook vind ik dat CB, verloskundigen en kraamverzorgers ook te veel pushen op borstvoeding.
Ik vind dat er veeeeeel betere begeleiding/ondersteuning/kennis/tijd moet zijn voor het begin. Daardoor zouden al veel vrouwen beter geholpen zijn en als de start al goed gaat, geeft dat een betere slagingskans voor de rest van de bv-periode.
Ik geef nu 5 weken bv, dus kan nog niet oordelen over hoe het is als ik weer ga werken, maar ik moet zeggen dat ik de informatievoorziening eigenlijk wel heel goed vind. Ik heb via de verloskundigenpraktijk een info-avond gehad, waarin echt heel veel werd verteld en waar ik ook heel veel aan heb gehad. In het ziekenhuis zijn ze er wel mee bezig om er meer over te leren, maar dat werkt nog niet helemaal, zij propten bijvoorbeeld echt mijn tepel in Nick zijn mondje. Maar goed, ze probeerden het wel iig. En mijn kraamhulp was echt super op het gebied van bv! Ze wist zo onwijs veel en heeft me echt heel veel geleerd. Maar ze heeft me ook wel op het hart gedrukt dat als ik het niet meer zo zou zien zitten, ik gewoon over moest gaan op fv en vooral niet meer tegen mijn zin moest doorzetten. Maar ik vind het heerlijk om bv te geven. (Behalve de voeding van 2 uur 's nachts ). Oh ja, en de kraamzorginstelling heeft elke week een bv-inloopspreekuur en een uurtje waarin bv-gevende moeders kunnen koffieleuten en ervaringen kunnen uitwisselen.
wat al eerder gezegd is, acceptatie voor vrouwen die geen bv willen geven. ik kon geen bv geven door een borstok, maar ook al zou ik het wel gekund hebben, dan had ik het absoluut niet gedaan. zal het even toelichten. voor mij voelt het heel fout om mijn kindje aan mijn borst te leggen, moet er niet aan denken! maar goed, ik heb wel respect voor vrouwen die het wel doen, zo "fout "als het voor mij voelt, zo mooi voelt het voor een ander, dus prima , ieder zijn eigen ding. maar dit wordt niet geaccepteerd, helaas. het punt wat mij het meeste stoort is dat als vrouwen aan de bv onderdoor dreigen te gaan omdat het te intensief is voor ze, of wat voor reden dan ook, ze een schuldgevoel krijgen omdat ze stoppen. en dat ze dan ook nog gepusht worden om door te gaan, omdat het "zo goed is voor de baby". tuurlijk is het perfect als mensen eerst goede begeleiding krijgen bij het geven van bv, zeker als het niet goed gaat! maar als een vrouw besluit om te stoppen, ga dan niet pushen. je kan je dan afvragen wat beter is voor het kindje, een moeder die het niet trekt door oa bv, of een moeder die rust heeft doordat ze overstapt op een flesje. persoonlijk ga ik voor het laatste! ik wil graag nog even benadrukken dat ik niemand hiermee wil beledigen!! echt waar, ik heb respect voor vrouwen die bv geven, maar vind het gewoon jammer dat het respect er andersom niet is, vaak niet is. het lijkt me trouwens helemaal niet verkeerd als mensen in de kraamweek, mits ze bv geven, standaard een lactatieverpleegkundige aan huis krijgen, om alles te checken. al is het maar een uurtje op ik noem maar wat de 2e dag en een belletje met de kraamhulp op de 5e dag, maar zo vang je misschien wel beter problemen op. sorry voor het lange verhaal, hopelijk is mijn punt wel duidelijk. groet joyce
Inderdaad respect andersom is er vaak niet. Ik lees zovaak dat mensen respect hebben voor vrouwen die borstvoeding geven, maar flesvoeding is ook niet altijd even makkelijk. Ik wilde in het begin borstvoeding gaan geven, maar ik had tijdens de zwangerschap zo ontzettend veel rugpijn dat ik bijna niet meer kon lopen. De fysio heeft tegen mij gezegt dat als ik borstvoeding zou gaan geven ik waarschijnlijk langer last van mijn rug zou hebben omdat de hormonen dan langer in je lichaam zitten. Dus toch voor flesvoeding gekozen, en 2 weken na de bevalling liep ik alweer overal heen.
Ik heb twee keer borstvoeding gegeven en twee keer had ik de vreselijke mazzel dat mijn kinderen gingen drinken volgens het boekje Wel vond ik het heel erg jammer dat ik bij de tweede na zes weken flesvoeding bij moest geven om te oefenen als ik weer moest werken. Ik werkte toen bij de thuiszorg en liep alleen routes dit was zo precies op tijd dat er tussendoor geen ruimte was om te kolven oid. Kreeg hier heel weinig begrip voor. Moest het zelf maar uit zoeken. Maar ik was toen ook niet sterk genoeg om voor mijn rechten op te komen moet ik eerlijk zeggen Mijn zusje moest na de bevalling toch nog naar het zh en toen ik daar aankwam en ging kijken was ik heel verbaasd dat de vp zonder overleg haar kindje een flesje gaf met flesvoeding. Borstvoeding geven is ook niet meer goedgekomen, zal daar wel niet aan gelegen hebben maar dat hadden ze bij mijn kind niet moeten doen