Ik denk dat men in Nederland simpelweg moeilijk begrijpt dat het in België toch anders is. Hier werken veel meer mensen parttime en zijn de vakanties korter. 3 weken vrij in de zomer is gebruikelijk, dus als beide ouders 3 weken nemen en daarvan 2 overlappen, hebben ze al 4 weken gedekt. Blijven nog 2 wkn vakantie over. Maar als ik naar België kijk: - 9 weken vakantie - meer mensen werken fulltime - verder reizen naar het werk is volgens mij ook vrij gebruikelijk - wat bureaucratischere instelling qua werk: minder flexibel. Enz Kan ik me goed voorstellen dat opvang een dilemma kan zijn. Onze Belgische vrienden brengen hun kinderen 2 weken naar oma (woont 100km verderop in NL), 2 weken naar andere oma (woont 130km andere kant op), gaan 3 weken op vakantie, en dan blijven er nog 2 weken om te overbruggen. Ze werken zelf ook beide niet in hun woonplaats en moeten best ver reizen, de vakantieopvang is maar tot 16h daar, dus ook lastig..
In Frankrijk zijn kinderen twee maanden vrij in de zomer, in mijn geboorteland zelfs drie maanden. Daar gaan ze als er geen opa’s en oma’s zijn op kamp, met een beetje pech wel 2 maanden lang...
Mijn familie woont in een behoorlijk toeristisch land. Verlof nemen in de zomer is redelijk onmogelijk, behalve als je in het onderwijs werkt. Terwijl de kinderen vrij zijn van half juni tot begin september. Met 40graden buiten en meestal beide werkende ouders. Gelukkig veel sport- en vakantiekampen, maar dan zijn ze echt een hele week van huis
Dat probleem heb je toch überhaupt als je kinderen hebt? Tot 4 jaar gaan ze helemaal niet naar school..... moet je ook opvang regelen toch. Het wordt niet ineens een probleem als ze op school zitten lijkt mij. Opvang moet je sowieso geregeld hebben als je kinderen krijgt. Maarre… ze zoeken nog mensen in het onderwijs dus als je je vakanties gelijkt wilt aan die van je kinderen...…..
Ik ben totaal niet geschikt om bezig te zijn met kinderen van anderen Dus geen onderwijs voor mij. Wat logisch is, want onderwijs is toch een vak, dat niet iedereen kan. Of bedoel je nu dat je daar niets voor moet kunnen, geen specifieke vaardigheden nodig hebt? En tot vier jaar (2,5 jaar in België) heb je continu opvang nodig. Dat is iets totaal anders dan gespreid over het jaar voor in totaal vier maand opvang vinden, terwijl je zelf maar twintig vakantiedagen hebt.
T is maar net of je er een probleem van maakt of niet denk ik... Haha Hier keuze gemaakt om financieel minder te hebben, en alle tijd voor kinderen> ik werk niet, net als zelfstandige begonnen en werk alleen in uren wanneer dit kan. Mijn “carrière” komt wel weer als de kinderen voor zichzelf zorgen kunnen of bijv vanaf dat ze op voortgezet onderwijs zitten ofzo. Man man man.... wij hebben helemaal geen stress of druk voor opvang te regelen etc, ideaal!
Ik heb het idee dat er wel wat zwaar in zit. Ik woon volgens mij in dezelfde regio als jij. Ik vind dat België zeker wel oplossingen heeft voor het mega lange vakantieopvangsysteem. Eerder genoemd zijn de kampen, die vind je echt niet in Nederland hoor zoals je ze hier vind. En daarbij heeft elke gemeente volgens mij een speelpleinwerking, enorm makkelijk. Je hoeft je niet in te schrijven, je betaald heel weinig en je mag het ook in de belasting opgeven. Mijn man is militair en ik werk in de zorg en helemaal geen stress over de opvang deze zomer hoor. Het leven is zo leuk als je het zelf maakt!
Huh? waar zeg ik dat? Je kunt je laten omscholen toch? Maar heel eigenlijk was het bedoeld als grapje...… Hier geen opvang (opa's en oma's) dus ik weet niet heel precies hoe het zit, maar als je door het jaar heen gebruik maakt van opvang/BSO dan kun je toch ook gebruik maken van vakantieopvang?
Dit zou inderdaad kunnen, veel kinderen vinden de bso ook echt leuk. Hier niet, wel voor een paar uurtjes, maar een hele dag vinden ze echt niet leuk. Geen idee of het aan onze kinderen of de bso ligt . Ik vind de locatie niet zo geweldig, maar goed, voor die paar uur per week prima. In de zomer gaan ze van de 6 weken 1 of 2 hele dagen (in totaal dus) naar de bso. Verder zijn ze bij opa en oma altijd welkom, hier dus geen opvangproblemen.
Ik weet dat het een grapje was. Maar ik vind dat altijd zo'n dooddoener: stap dan zelf in het onderwijs. Niet iedereen is daarvoor geschikt, toch? Door het jaar gebruiken we geen BSO. Dan gaan ze immers naar school, en daarna zijn ze thuis of bij de grootouders. In de vakantie moeten die schooluren ingevuld worden door iets anders.
Geen speelpleinwerking hier. Of toch geen kwaliteitsvolle, waar ik mijn kinderen wekenlang wil achterlaten. Kampen zijn inderdaad leuk, maar voor een 2,5 jarige ook niet altijd ideaal. Zoals ik eerder zei: het lukt wel. Maar het is toch altijd weken puzzelen om te zorgen dat ik negen weken opvang voorzie voor twee kinderen, waarbij ze ook vaak genoeg op rustige plekken kunnen zijn ipv steeds naar een druk kamp.
Hier is de vakantie goed geregeld hoor Ik doe er eerlijk zoon ook geen plezier mee 6 weken met mij opgezadeld te zijn Week 1 werk ik 3 dagen dus 2 dagen bso en 1 dag opa en oma. Week 2/3 ben ik vrij Week 4 werk ik 3 dagen dus 2 dagen bso en 1 dag opa oma. Week 5 en 6 werk ik 2 dagen dus 1 dag bso en 1 dag opa oma. Zoon heefr genoeg vrije tijd kan ook bij de bso met vriendjes spelen. En word verwend bij opa en oma. Geloof echt niet dat hij hier ongelukkig van word hoor
En wie zegt dat we het redden op 1 loon? Dat staat er helemaal niet bij.... En in praktijk is het eigenlijk ook niet zo. Maar dat is de keuze die we gemaakt hebben... En elke maand moeten we weer creatief zijn om het te redden. Maar, het is het meer dan waard. Andere prioriteiten
Nou jij loopt te pronken met dat het allemaal zo ideaal is. Maar elke maand de eindjes aan elkaar knopen lijkt me ook niet ideaal. Dan werk ik liever en is het die paar weken maar even gedoe. Maar ik kan wel gewoon fatsoenlijk rondkomen en ik heb nog genoeg tijd met mijn kinderen. Nu mijn dochter 4 is heb ik gelukkig geen gedoe meer, ze begint vanaf maandag bij de bso dus geen omkijken meer naar oppas of opvang.
Wij hebben allebei 3 weken vakantie. In overleg met de kinderen nemen we die 3 weken tegelijk op. Dan gaan de kinderen de andere weken gewoon 2 dagen naar de bso. Dat vinden ze niet zo leuk, maar ja, iedereen moet wel eens dingen doen die niet zo leuk zijn Opa en de oma's werken ook. Ze zijn daar wel welkom, maar ik wil hen daarom niet teveel belasten. Eén dag per week vind ik de max. Het lijkt mij trouwens helemaal niet lastig om opvang te regelen in Nederland. Je moet alleen wel de opvang (willen) overlaten aan anderen. Je kunt zoveel verschillende soorten contracten afsluiten bij een opvang. Of een kamp/kindervakantieweek. Maar dat laatste hebben die van ons nog nooit gedaan, dus geen idee of dat wat is.
Hier mee eens. En als kinderen groter worden hebben ze toch echt meer nodig, tenminste, dat wil ik graag voor mijn kinderen, dat ze kunnen doen qua sport wat ze willen en dat is bij ons niet goedkoop. Dan maar wat meer plannen in de vakantie.
Wow, 9 weken... Dat wist ik niet. Dat is wel erg lang. Maar als ik in jouw schoenen stond ging ik dan op zoek naar een opvang die wél passend is voor jouw kids. Mijn dochter gaat normaal door de week naar een gastouder toe, ideaal. Super rustige vrouw met veel regelmaat, structuur, echt huiselijke sfeer is er. In de vakanties gaat ze naar de grote BSO. Met de veel activiteiten. Daar in België zullen ze toch ook wel iets als gastouders hebben? Of evt een gastouder aan huis als je meer kids hebt? Betaal je (hier in ieder geval) hetzelfde voor als dat ze je naar de BSO zou brengen. Snap wat je wil zeggen, maar blijf bij mn standpunt dat je dit altijd zal houden. En met een beetje creatief denken, kom je een heel eind. En, hier moeten de kids ook wel eens iets doen wat niet zo leuk is, ook dát hoort bij het leven. Maar mijn reactie was niet aanvallend of wat dan ook. Meer bemoedigend.
Is vanuit de gemeente, hier bij een grote school. Er zijn monitoren( wat oudere tieners) en er is een thema van de week, waar ze dus activiteiten op uitzoeken. Kleuters zitten apart van de grotere kinderen( tot 12 jaar) Je moet 1 keer een informatieblad invullen, verder breng ik ze dus als ik wil. Kosten €2,50 voor een halve dag, en €5 voor een hele dag. Broodtrommeltje mee en spelen maar. Hier gaat de jongste graag, elke dag waren er kinderen uit haar klas. Kind uitgeput en smerig van het spelen! Ik vind het heerlijk! Ik vind dit echt pure luxe hoor, ben zelf ook Nederlandse. En die paar zomers in Nederland werkend in de zorg met een man die afwezig was, is het zo veel makkelijker hier als in NL.