Nee hoor, vol is vol. Ik werd vroeger wel gedwongen om altijd meer te eten dan ik op kon (en ook als ik het niet lustte) en ik heb gezegd dat ik dat nooit zal doen bij m'n eigen kinderen.
Vol is vol! Hier moet ze heel incidenteel overblijven en ook daar kreeg ze te horen dat ze haar trommel leeg moet eten. Volgende dag een briefje in d'r trommel gedaan dat ze niet alles op hoeft te eten en dat vol ook echt vol is! En dat werkte (De overblijfjuffen kan je niet te spreken krijgen gek genoeg)
Ik ben het met je eens, vol is vol. Ik heb nog een mini "jeugdtrauma" aan de schoolmelk. In groep 1 was ik er klaar mee en gooide mijn pakje in de afvalbak. De invaljuf was het hier niet mee eens en ik moest mijn pakje uit de bak halen en alsnog opdrinken. Dat vond ik zooooo erg! zat ook gewoon vol. Tot op heden drink ik nooit het laatste restje van mijn glas leeg (deed ik daarvoor ook al niet).
Je kan dat prima aangeven hoor. Ik vermoed dat ze er dan heus wel rekening mee zullen houden. Het blijft alleen een lastig iets. Ik weet niet hoeveel leerlingen er overblijven, maar bij ons op school zijn dat er gemiddeld 70/80 (en dus ook nog per dag verschillende kinderen) en is dat gewoon moeilijk bij te houden wie er wel of niet zijn eten op moet/hoeft te eten. Eerder mochten de leerlingen gelijk spelen wanneer ze klaar waren, maar dan wilden ze gelijk spelen en gingen er volle broodbakken mee terug naar huis. Dit resulteerde in klachten van ouders die wilden dat ze alles opaten. Hierdoor moeten alle leerlingen nu tot een bepaalde tijd wachten totdat ze mogen spelen en mogen ze nu iets te lezen pakken als ze eerder hun eten op hebben. Maar nog gaan er volle broodbakken terug, omdat sommige kinderen gewoon 'vergeten' te eten wanneer ze met zoveel kinderen tegelijk eten. Er wordt dan dus ook wel regelmatig gezegd dat ze hun eten moeten opeten en dan mogen spelen. En ik kan me dan ook voorstellen dat jongere kinderen dat als een 'eis' zien, terwijl het bedoeld is als een 'reminder'.
Hier ook vol=vol. Wanneer hij genoeg heeft hoeft hij niet verder te eten. Voelt voor jezelf toch ook niet prettig als je vol zit en je blijft proppen?
Daar ben ik persoonlijk nogal 'makkelijk' in. School is om te leren, niet om mn kind te dwingen tegen haar zin haar eten op te laten eten. Ik zou het dus zeker aankaarten, maar ook mn kind zeggen dat zij gewoon zoveel moet eten als dat ze op kan. Ze is namelijk mijn kind en leeft naar mijn regels, niet naar die van een juf.
ja ik zal het morgen gewoon eerst eve vragen wat de bedoeling is Maar ze eten hier in de klas...dus aan tafel met 25 kinderen. Dat is wel te overzien
Mijn zoon van 8 moet van mij wel zijn broodbakje leegeten. Hij krijgt 2 broodjes mee en die moeten op. Maar dit moet eigenlijk alleen vanwege zijn medicatie. Zou hij die niet krijgen, dan zou ik het prima vinden als hij af en toe eens een broodje laat staan. ´s Avonds met avondeten vraag ik hem hoeveel hij wil of laat hem zelf opscheppen. Maar dan is zijn medicatie uitgewerkt en krijgt ook geen nieuwe meer voor die dag.
Je zal je verbazen over het feit hoe onoverzichtelijk het kan zijn met 25 leerlingen in 1 klas terwijl ze aan het eten zijn. Het is in niks te vergelijken met lesgeven aan een klas van 25. Het blijft namelijk een vrije situatie waarbij kinderen ook heen en weer lopen, kletsen, ruzie maken, vragen stellen, van alles kwijt zijn etc etc. Daarbij komt nog dat er gecontroleerd moet worden of alle leerlingen die zouden komen er ook daadwerkelijk zijn. Bij ons zitten ze ook in groepen van ongeveer 25 leerlingen en ik loop zelf wel eens door dat lokaal om wat te pakken, maar ik 'vlucht' er altijd weer uit Nee, geef mij maar gewoon een klas van 35 leerlingen terwijl ze aan het werk zijn. Dat kan ik beter handelen dan een groep van 25 overblijvende kinderen...
Ik sta zelf voor een kleutergroep en wij hebben ook continurooster. Ik denk dat de juffen nog niet echt gewend zijn aan de eetgewoontes van kinderen. Het is zo verschillend. De een eet met gemak 4 boterhammen weg, terwijl de andere na 1 hapje zit te piepen dat ie niet meer wil. Ze moeten daar, gok ik, nog een beetje inzicht in krijgen. Feedback van ouders is dan juist handig. Zo weten wij dat een leerling thuis ook slecht eet en geen geduld heeft om te eten. Deze moet dus wel aangemoedigd worden. Ook is er een die veel fruit wil eten, en geen brood. Hier letten we dan ook op. Dus gewoon aangeven hoor. Ik denk dat ze meer het idee hebben dat de kinderen goed moeten eten, en dat de ouders wel in kunnen schatten hoe veel dat dan is. Maar het kan uiteraard dat dat bij kinderen per dag veel verschilt. Finn heeft ook continurooster en die eet vrijwel altijd alles helemaal op. Soms klaagt ie zelfs dat ie te weinig heeft...dus daar ga ik volgende week ook op letten! Te weinig is niet goed!
Eens met TS. Het lijkt me nogal onnatuurlijk om nog door te eten terwijl je eigenlijk al vol zit. Doe ik zelf ook niet. Helemaal als het om kinderen gaat die op zich geen moeilijke eters zijn.
Tja hier is het zo dat je wel je bord leeg moet eten, ik begin altijd met 1 boterham, als ze er dan nog eentje willen dan mag dat maar dan eet je hem wel op. Met avond eten net zo, ik geef van alles een klein schepje, heb je daarna nog honger dan mag je nog opscheppen maar dat wat je opschept eet je op. Misschien ben ik te streng, dat kan maar ik weet niet beter, en ik moet zeggen het gaat hier altijd goed. Maar het feit dat ze jouw kind dwingen om het bakje leeg te eten vind ik niet kunnen, JIJ bent namelijk nog steeds de ouder die de beslissingen maakt en niet zo'n overblijf juf/moeder.
Dochter vertelt me net dat ze liever maar 1 boterham heeft. Dan gaan we dat eerst proberen. 1 boterham is denk ik wel genoeg voor haar eerst.
Bij ons MOET er 1 boterham op... Nouja, dat vind ik wel vrij normaal op zich. Zeker bij de kleuters.. Als je die helemaal vrij laat in hoeveel ze eten... En als ze klaar zijn naar de speeltuin mogen... Dan eten ze natuurlijk niks.. Speeltuin is veel leuker
Mijn dochter eet gewoon niet veel. Nooit gedaan. De borstvoeding al niet Ze eet naar wat ze doet. En ze zitten nu eenmaal meer dan ze fysiek doen in de klas. Dus het is wel logisch. Bij haar is het geen kwestie van snel weer willen spelen.
@bosi: dan zo ik inderdaad aangeven dat het niet op hoeft of minder meegeven ja. En wat betreft de overblijfjuffen spreken... Meestal zijn het gewoon moeders. Het is altijd even lastig uitvinden wie het zijn... Maar daarna kun je ze gewoon aanspreken als je ze tegen komt op het schoolplein
nee helemaal niet, toen onze oudste net begon op school was dit ook iets wat mij ten oore kwam (niet door onze zoon maar door een medemoeder). Ben toen na de juf gegaan en gevraagd of ze even tijd had voor een gesprekje (dus niet tussen alle andere moeders in). Heb haar dus netjes uitgelegd dat dit "tegen " onze kijk van eten/voeding was en dat wij voor een natuurlijke rem waren. Om hun ook tegemoet te komen ben ik zijn porties iets kleiner gaan maken zodat de kans dat hij alles op zou eten (het is niet zo'n grote fruit eten) groter zou zijn. (zij kon natuurlijk ook moeilijk zeggen dat de hele klas het allemaal moest opeten, behalve K). We zijn nu 3 jaar verder en ik heb er nooit meer iets over gehoord
Bij ons ligt het er een beetje aan. Onze zoon heeft er een handje van om eerst het lekkere (vlees) op te eten. En tegen de tijd dat er alleen nog groente op zijn bord ligt, zit hij ineens vol. Ja, da is het gewoon jammer voor hem, maar er moeten ook gewoon groenten gegeten worden. Maar brood vind hij lekker, dus als hij dat niet meer wil, zit hij echt vol. En dan hoeft het nderdaad niet. Op school snap ik ergens wel dat ze het proberen te verplichten. Veel ouders vinden dat namelijk wel prettig. En ze redeneren dat toch van 'de ouders geven niet voor niks twee boterhammen mee'. Maar ik zou het gewoon even aankaarten.
Mijn kindjes mogen ook stoppen wanneer ze vol zitten maar heb nu met de juf afgesproken dat ze 1 boterham moeten eten en alle rest is meegenomen. Geef er 2 mee en deze gaan bijde meestal wel op. Een kindje krijgt 6 boterhammen en eet deze allemaal op. Vind dat echt niet gezond maar goed door moeten opeten gaat het wel op. Met fruit net zo. Geef altijd fruit en koekje mee. Dochter is dol op fruit en lust dit erg graag, eet vaak ook alleen fruit en geen koekje. . Zoontje moet van veel fruit kokhalzen door de structuur en als hij paar stukjes eet mag hij als beloning het koekje als hij nog lust. Was de juf het eerst niet mee eens want hij moet al zijn fruit opeten. Sindsdien doe ik gewoon minder fruit in het bakje en eet hij idd het bakje leeg maar vind dit eigenlijk de omgekeerde wereld. Als ik bijv een hele appel meegeef of net wat meer druiven eet hij dit misschien wel helemaal op uit zich zelf en hoeft hij geen koekje meer om te vullen.
Hier scheppen ze savonds trouwens zelf op en van alles een beetje. Al zijn het 2 doperwten en 1 aardappel ben ik tevreden. Lus je meer schep je nog is op. Lus je niet meer dan een toetje. Toetje krijgen ze als iedereen klaar is met eten dus haasten heeft geen zin . Na het toetje geen eten meer.