Hier hoeft ze dat ook niet. Ik heb een goede eter. Maar heeft ze genoeg dat probeer ik meestal nog een hapje en lukt dat niet, dan stoppen we met eten. Ik eet mezelf ook niet overdadig vol. Is vragen om obesitas! Dus ik zou er in dat geval ook wat van zeggen op school.
Hoi hoi! Ik ben zelf juf van kleuters en ik ben juist blij met ouders die er zo over denken. Bij ons is het namelijk heel vaak andersom ... de ouders willen dat de kinderen alles opeten. Thuis eten ze dan blijkbaar slecht en dan mogen wij dat in de klas oplossen door ze te dwingen een hele trommel leeg te eten. Mijn regel is: 1 boterham moet je opeten en de rest mag je zelf weten!
Net met de juf erover gehad. Ze was juist blij dat ik ermee kwam. Ze wilde het er ook al met mij over hebben. Er staat nu een aantekening ( ook voor de andere juf) dat ze niet perse alles op hoeft te eten.
Fijn dat het is opgelost. overigens zou ik mijn kind niet dwingen haar bord leeg te eten, maar wel aanleren om dat wat minder op te scheppen, en wanneer je nog wat honger hebt, dan nog een 2e keer op te scheppen. Wat betreft brood, ik zou wel graag willen dat ze haar brood opeet tussen de middag, want meestal is dat toch wel de hoeveelheid die ze normaal zou eten tussen de middag. Hoewel ik er geen groot probleem zou maken in het begin, zou het aanhouden, dan zou ik er wel iets aan doen.
En van een normale portie moeten opeten krijg je echt geen obesitas... je kan ook overdrijven . Obesitas krijg je voornamelijk van veel en ongezond eten en als kind van ouders die geen nee kunnen zeggen. Citaat: 'Ja we eten al de hele week frituur. Daarom wil ik ze ook niet mee als ik boodschappen ga doen want ze knallen alles gewoon in mn wagentje' Bij M op school is het in principe ook opeten wat je mee krijgt en dus de vraag aan ouders om niet te veel mee te geven. Kinderen dwingen doen ze trouwens niet (kan dat dan?), wel stimuleren....
Het ligt er hier een beetje aan. Ik geef hem altijd een hoeveelheid waarvan ik weet dat hij het op kan. Maar eten wij bijvoorbeeld sla met aardappels en vlees moet hij eerst zijn sla opeten ( als hij de sla als laatst eet heeft hij ineens geen honger meer )en daarna de rest. En het hoeft niet perse op maar wel een hoeveelheid waarvan ik denk de het redelijk is en die hoeveelheid bepaal ik aan de hand van hoeveel hij eet als het iets is wat hij lekker vindt. Dus bij ons is het grotendeels je bord leeg eten. Als het iets is wat hij lekker vindt en dan geeft hij aan vol te zitten mag hij stoppen omdat ik dan weet dat hij echt vol zit. En voor hem minder lekker eten schep ik ook minder op.
ik ben van mening dat een juf (of een school...) een kind niet kan verplichten om alles op te eten ! hier is het wel zo dat we een moeilijke eter hebben, dus we hebben overlegd met onze school dat we graag willen dat Menno minstens één boterham opeet... want als het van Menno zou afhangen, eet hij één hap en zegt hij al dat zijn buikje vol is...
wij geven Menno altijd een heel klein beetje van alles (vlees, aardappel/rijst, groente) en pas als alles op is van die kleine beetjes dan mag hij nog vragen (hij eet heel graag vlees en de rest niet zo) op die manier stimuleren we hem om alles te proeven en op eten omdat hij dan weet dat hij nadien nog iets kan vragen wat hij wel heel graag lust
Nee, ik heb hetzelfde gezegd. Soms eet Thijmen het wel op, maar als hij niet wil dan hoeft dat van mij niet. Ik heb het dus ook op school aangegeven. Ik heb liever dat ze op drinken letten bij hem, hij drinkt uit zichzelf onwijs weinig.
Apart dat er zoveel volwassenen zijn die hun bord nooit leegeten. Ik vind dat je een kind niet moet dwingen om hun brood op te eten als ze vol zitten, maar geef dan ook niet te veel mee. het zal per kind verschillen maar ik denk dat 1 á 2 boterhammen echt wel voldoende is voor een kind. Als extraatje kun je bv fruit of een plak ontbijtkoek meegeven (wel eerst hun brood opeten!). Honger is een begrip dat we in Nederland gelukkig niet kennen. Hebben ze niet genoeg gehad dan merk je dat wel na schooltijd en kun je de volgende keer mss meer meegeven. Ik ben dus wel voor het principe dat je je bord moet leegeten, zal dat mijn kind ook meegeven! Eten weggooien is wat mij betreft gewoon not done!
Uiteraard probeer ik in te schatten hoeveel Thijmen (en ik zelf) op kan en ik probeer er naar te handelen. Dus niet te veel koken, niet te veel opscheppen en niet te veel meegeven. Maar je hebt niet altijd even veel trek, dus soms heb je net te weinig en soms net te veel. Ik weiger om mezelf dan als vuilnisbak te zien door te eten als mijn lichaam zegt dat het genoeg is. Ik vind het erger om aan te leren dat de signalen van je lichaam er niet toe doen dan om eten weg te gooien.
Hier hoeven ze niet hun bord leeg te eten...maar ik kook dus ook nooit teveel Als ik over heb van mezelf eet ik dat de volgende dag weer. Ik weet altijd zeker dat de kinderen de vis of het vlees opeten. Aardappelen maak ik niet teveel van. En groente schuif ik weer door naar de volgende dag. Ik gooi eigenlijk nooit wat weg. Hebben ze ineens wel meer trek dan krijgen ze van mij een toetje ( vla, yoghurt of chocolade 85%)
Maar diegene die niet weggooien: Bewaar je dan ook het eten wat al op het bord gelegen heeft? Dat lijkt me dan weer niet zo hygienisch.. En terug naar de broodbak: Ik neem aan dat dát wel in de vuilnisbak eindigd...?
Nou nee... Maar ik leg niet alles in 1 keer op het bord. Maar als groente op het bord heeft gelegen is dat echt niet ineens minder hygienisch. Je kunt het ook overdrijven We zijn hier nog nooit ziek geworden van een kliekje. En het brood wat overblijft van de overblijf ( nu 3 dagen geweest) heb ik inderdaad weg moeten gooien. Dat kan natuurlijk niet....dus nu 1 boterham mee. Maar als ze een hele boterham over had dan had ik dat niet weggegooid. Fruit dat nog over is uit het bakje van mijn zoon gooi ik meestal bij mezelf door de yoghurt.
Hier eten ze idd hun bord leeg. Ik schep samen met hun op en mijn regel is wat je pakt/opschept eet je op. Mijn dochter van 4 kan na 1 hap al roepen ik zit vollllll ehh nee dus gewoon eten. En ja dan wel roepen ik wil een toetje.. Dus hier is bord niet leeg, geen toetje. Ik vind het vreemd als ze een bord vol scheppen, vervolgens 1 hap nemen, niet meer hoeven en dan ook niet meer hoeven van pa en ma en dan word het weggegooid. Ik probeer mijn kids mee te geven dat dat verspilling is en dat zonde is. Geld ook voor middag eten/overblijf. Ze mogen kiezen hoeveel brood ze willen maar dan moeten ze het wel opeten.
En als mijn dochter thuis eet dan eet ze 2 broodjes. In het begin at ze met overblijven amper 1. En dan kwam de rest mee terug.. oorzaak ja als je klaar was met eten mag je spelen, dus ja dan maar snel snel haha gevolg later weer honger. Maar nu weet ze dat ze gewoon alles op kan eten en er tijd genoeg is om te spelen.
wie zegt dat ik dat niet normaal besproken hebt. was gewoon netjes gedaan. Met voor de poes betekend dat ik gewoon voor de belangen van mijn kind opkomt. En dat is toen op een normale manier gegaan. Het werd wel eens vergeten en dan gaf ik soms nog een briefje mee dat het niet hoefde. Snap ook wel jou gedachten achter mijn eerste berichtje komt een beetje pittig over. Maar meer in de vorm van opkomen voor wat ik belangrijk vind als moeder.