Verschil is dan wel dat in het voorbeeld wat jij hier schetst, de moeder de baby wakker máákt. Volgens mij ging het in dit topic toch over baby's die zélf wakker worden?
Maar wie bepaalt of een kind de voeding niet meer nodig heeft? De moeder? Of het kind zelf? Je zegt steeds dat kinderen niet weerloos zijn, etc., maar gelooft niet dat babies heel makkelijk zelf kunnen aangeven wanneer ze honger hebben? Ik krijg mijn dochter niet stil met een knuffeldoekje of iets anders als ze 's nachts wakker wordt met honger. Dan wil ze de borst. En op andere momenten als ze wakker wordt en begint te kletsen, laat ik haar liggen. Dan valt ze na 10 min. echt weer zelf in slaap. Dus om wat voor 'aangeleerd gedrag' zou het hier dan gaan?
Wat ik bedoel is dat ze mogelijk geleerd heeft dat ze die voeding nodig heeft in de nacht. Dat is dus een oprechte behoefte maar misschien dat ze dat aangeleerd heeft (conditionering). Wat als ze overdag wat meer zou eten? En ik bedoel helemaslk niet dat je een kind wakker maakt maar heeft nou werkelijk niemand van conditionering gehoord? Verder hoeft niemand zich aangesproken te voelen maar misschien dat een nieuwe mama geen zin heeft om met 9 maanden nachtvoedingen te geven om te lezen dat het in veel gevallen ook anders kan. Slapen is namelijk heel goed voor mama en kind.
Klopt, ben ik het mee eens. Dat was de reden dat wij ervoor gekozen hebben om va 9 maanden de laatste fles om 23uur een kv te geven met rijstebloem. Dan wist ik zeker dat het geen "honger" kon zijn. Toen ze wakker werd om 4.00 even geknuffeld en weer teruggelegd. Gehuild tot 4.30 en daarna verder geslapen... Volgende nacht sliep ze door..... Dit ging een week goed. Toen ze ineens overdag niet meer bij me wilde drinken (door menstruatie? Zie geopende topic) ben ik de nachten gaan "aangrijpen" om toch bv te geven (dan pakte ze wel), als ze dan wakker werd was ik nl bang dat ze overdag niet genoeg melk had gekregen en dat het dus toch honger was. Zodoende zit de nachtvoeding (gewoonte?) er nu weer in, maar dat ga ik nu toch weer proberen af te bouwen met "volle" flessen. Slaap is voor mij toch ook erg belangrijk! Al moet ik uit ervaring ook zeggen dat wanneer ze wakker wordt, maar geen behoefte heeft aan borst (of fles), ze daar ook echt heel duidelijk in is! Wegduwen en boos worden!!
Wat ik bedoel is dat ze mogelijk geleerd heeft dat ze die voeding nodig heeft in de nacht. Dat is dus een oprechte behoefte maar misschien dat ze dat aangeleerd heeft (conditionering). Wat als ze overdag wat meer zou eten? En ik bedoel helemaal niet dat je een kind wakker maakt maar hrrft nou werkelijk niemand van conditionering gehoord? Verder hoeft niemand zich aangesproken te voelen maar misschien dat een nieuwe mama geen zin heeft om met 9 maanden nachtvoedingen te geven om te lezen dat het in veel gevallen ook anders kan. Slapen is namelijk herleven goed voor mama en kind.
Als een baby wordt geboren, dan heeft het fysiek om de 2-3 uur voedingen nodig, ook 's nachts. Dat is niet aangeleerd, maar natuurlijk. Het is pas conditioneren, als je iets aanleert, en om iets aan te leren, moet het initieel niet aanwezig zijn. Maar aangezien de behoefte aan nachtvoedingen initieel al aanwezig is, is er hier geen sprake van conditionering. Andersom echter wel. Als je 's nachts de hongersignalen van je kindje negeert en je geeft gewoon geen nachtvoedingen, dan leert het kindje vanzelf dat 's nachts huilen geen zin heeft en uiteindelijk past zijn/haar lichaam zich er dan wel op aan. Dát zou je conditioneren kunnen noemen. Ik noem het tegennatuurlijk, maar goed, da's mijn mening. Waar jij op doelt, is het mogelijk te lang in stand houden van die nachtvoedingen. Dus als je kindje het niet meer nodig heeft, er als moeder zijnde toch mee doorgaan. Daar verschillen de meningen dus over, maar het is absoluut geen 'conditionering'. Ik zelf denk dat als een kindje het niet meer nodig heeft, het ook niet komt. Mijn jongste slaapt al door sinds een maand of 2, of zo? Nooit gepusht, nooit extra voeding gegeven, nooit laten 'zoeken' en smakken als hij 's nachts wakker werd. Hij slaapt bij ons op de kamer.
ik vind trouwens niet dat je de voeding met 2 mnd en 9 mnd kunt vergelijken.. de melk past zich continue aan qua samenstellig, ten tijden da een kindje bijvoeding krijgt, krijgt het andere bv behoefte, kindjes komen door de bijvoeding ineens vaker...uitzichzelf..omdat zij de behoefte voelen. dat ku je idd onderdrukken ja. Maar het doorslapen met 2 mnd gaat over een andere behoefte aan melk als met 9 mnd..
Een ziekenhuis is nou niet bepaald een normale omgeving voor een baby. Mijn dysmature randpremature dochter 'kon' volgens de kinderafdeling van het ziekenhuis de eerste tien nachten van haar leven ook doorslapen, en het met zeven voedingen per dag omdat hun voedingsschema dat voorschreef. Wel opvallend dat ze eenmaal thuis, met gewoon nachtvoedingen en gewoon 10-12 keer per dag drinken opeens veel beter groeide. En ook wel apart dat die ene nacht dat ik bij haar ging kijken omdat mijn lijf me op een andere verdieping, in een andere vleugel me vertelde dat ze me nodig had, zij nou niet bepaald de enige zuigeling was die om 3 uur in de ochtend lag te huilen van de honger.
@Cygnet: je hebt het steeds over conditionering van nachtvoedingen, maar je kunt ook de andere kant op conditioneren naar een punt waarop een kind leert dat -ook al heeft het honger- in zijn behoefte gewoon niet voorzien wordt. En hoe hou je die twee uit elkaar, is dan uiteindelijk DE grote vraag. Een kind dat wakker wordt 's nachts automatisch voeden, is op een gegeven moment niet meer nodig. Niet als automatisme. Maar dan moet er idd wel aan een aantal randvoorwaarden voldaan zijn: je kind moet goed groeien en groot genoeg zijn om een aantal uren zonder voeding te mogen, overdag voldoende eten en goed gezond zijn. Als die drie factoren aanwezig zijn, kun je iig eens gaan proberen of je kind ook gewoon tevreden is met troosten, een knuffel en weer terug in bed. Maar dat zal lang niet altijd lukken. Voor mijn gevoel ga jij daaraan nog wel eens erg gemakkelijk voorbij... (maar dat kan interpretatie zijn, misschien bedoel je dat heel anders).
@Rozemarijke... dat is ook ontzettend moeilijk en daarom is het ook belangrijk om een kind nooit te laten huilen @Dirksmama.. ik ga met jou niet in gesprek over het wel of niet professioneel zijn van een ziekenhuis. Je hebt me al heel vaak hier op ZP laten zien dat je een zeer lage dunk hebt van ziekenhuizen dus ik zie de point niet. Wel heb ik het hier over gezonde kinderen die a terme geboren zijn met een normaal geboortegewicht. Om de 2-3 uur eten is voor een pasgeborene normaal (en dat is wat ik zelf ook gedaan heb.. niet persé meer tijd er tussen willen hebben) maar niet voor een kind van 7-8 maanden. En als een kind overdag voldoende KAN eten (moet het oa fysiek wel toe in staat zijn) dan zijn nachtvoedingen wat betreft de fysiologie niet meer nodig (dat is wat anders dan dat het slecht zou zijn). Voldoende slaap is wel nodig voor mama's en kind. Ik vertel niets nieuws hoor en ik zeg ook zeker niet dat iedereen die nachtvoedingen verkeerd bezig maar wat ik wel zeg is dat je een baby heel snel iets kunt aanleren wat niet persé nodig is. En daarmee dus ook niet suggereren dat het slecht zou zijn om WEL nachtvoedingen te geven. Maar jij liever dan ik. En nogmaals.. gezonde kinderen, a terme met een normaal geboorte gewicht en dat zijn er veel meer dan een lucky few
@Cygnet: ik heb op de neonatologie ook gezien dat verpleegkundigen het erg lastig vonden om op verzoek te voeden... op de een of andere manier was dat ze bijna niet duidelijk te maken, dat we Caitlyn lieten drinken wanneer zij wilde, (andere manier ging ook gewoon niet). Hebben we behoorlijk voor moeten pleiten om dat gedaan te krijgen en duidelijk te krijgen dat een schema gewoon niet werkte, (hoe handig ook). Ze dachten daar echt dat ze haar wel even in een schema zouden krijgen. Tja, niet dus. Dus ik snap Dirksmama wel...
Hier een stuk over nachtvoedingen en fysiologie http://www.borstvoeding.com/files/Nachtvoedingen,%20fysiologisch-sociologisch.pdf
Cygnet, ik heb gelukkig niet al te veel persoonlijke ervaring met ziekenhuizen, maar van mijn ervaringen ben ik niet echt vrolijk geworden.
Mijn kraamzorg leerde mij ook op vaste tijden voeden.... 8x per dagen niet vaker..... ook niet als hij huilde.... ik wist ook niets verder dus ging hier in mee... dat zou ik een volgende keer toch anders doen.
Het advies is juist 8-12x per dag in de kraamweek en voeden op verzoek. Ik ken vanuit mn werk de verhalen van de borstvoedingsbegeleiding in het ziekenhuis en die zijn meestal niet zo positief.
Ik heb me gewoon ingesteld om tot 2 jaar nachtvoedingen te geven. 2 jaar is de natuurlijke speenleeftijd van een kind, dus tot die tijd zie ik geen enkel probleem om nog eens een nachtvoeding te geven. @LadyXochi, mooi gezegd en duidelijke toevoeging. Cygnet, omtrent de discussie over conditionering sluit ik me hierbij aan.
Hartstikkke goed van je! De natuurlijke speenleeftijd ligt overigens een stuk later dan 2 jaar, zie: Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Afbouwen - De natuurlijke speenleeftijd
Dank voor de link! Ik hoop ook mijn dochter te mogen voeden tot ze er zelf genoeg van heeft, maar met de nachtvoedingen hoop ik toch met 2 jaar er klaar mee te zijn