anti-stoffen

Discussie in 'Stel je vraag aan de verloskundige' gestart door triesje, 20 jan 2006.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Hallo,

  Ik ben nu 15 weken zwanger en net voor de kerst heb ik een prenataal onderzoek laten doen ivm mijn leeftijd.
  De uitslag van het kindje was helemaal goed, alleen heb ik anti-stoffen in mijn bloed. Die zijn of door de bevalling van mijn zoontje in mijn bloed gekomen of door de bloedtransfusie na de bevalling.
  Nu is het zo dat er vorige week wèèr bloed afgenomen is, daar het bloed van mijn man helemaal schoon was. Die uitslag is dus nog steeds niet binnen, helaas, want ik ben onderhand op van de zenuwen!!

  Mijn eigen verloskundige kan weinig tot niks vertellen over anti-stoffen en op het internet is de uitleg allemaal zeer medisch. Daar snap ik helemaal niks van.

  Mijn vraag aan jou: Wat kan jij me vertellen over anti-stoffen??
  Wat kan ik allemaal verwachten als de uitslag
  negatief is??
  En waar zal ik zeker rekening mee moeten houden??

  De anti-stoffen zijn trouwens: C en e

  Alvast bedankt.

  Triesje
   
 2. Mirjam

  Mirjam Verloskundige

  2 dec 2005
  11.590
  2
  0
  verloskundige en lactatiekundige IBCLC
  Hallo Triesje,

  de irregulaire antistoffen kunnen inderdaad in je bloed komen door een eerdere zwangerschap of door een bloedtransfusie. Deze antistoffen hebben voor jou als moeder geen gevolgen, maar ze kunnen via de placenta wel je kindje bereiken. Als deze antistoffen worden aangetoond wordt er altijd nogmaals bloedonderzoek gedaan. Er wordt uitgezocht om welke antistoffen het gaat en of deze antistoffen kunnen zorgen voor bloedafbraak bij de baby, waardoor de baby na de geboorte meer kans heeft om geel te worden. De antistoffen C en e hebben een zwakke werking en weinig neiging het bloed van het kind af te breken. De verloskundige of de gynaecoloog bespreekt met jou of de antistoffen gevolgen hebben voor je baby en of er vaker in de zwangerschap bloedonderzoek moet plaatsvinden. Zie voor meer heldere informatie www.nvog.nl, kies dan verloskunde en vervolgens : bloedgroep, rhesusfactor en irregulaire antistoffen.

  Mirjam
   
 3. Dank je wel voor je antwoord.
  Ik heb de site bekeken en gelezen. Het is me nu al een stuk duidelijker!! :)

  Triesje!!
   

Deel Deze Pagina