Hallo allemaal Momenteel ben ik 32 weken zwanger en op aanraden van mijn gynae en psy gestart met Sertraline omwille van stress en continue angst. Ik ben op zoek naar ervaringen van mama’s die in het verleden ook Sertraline of een ander SSRI genomen hebben/gestart zijn tijdens de zwangerschap. Hoe doet jullie kindje het nu? Merken jullie gevolgen van de AD? Ik las namelijk dat je een verhoogde kans op autisme of andere ontiwkkelingsstoornissen bij je kindje hebt als je AD neemt tijdens de zwangerschap. Hopelijk willen jullie hier je ervaringen delen? Alvast heel erg bedankt!
Hoi Julie, Ik heb tijdens de zwangerschap van de derde AD (laagste dosis) gebruikt, wegens een 'postnatale angststoornis' na de geboorte van de tweede. Ik heb tijdens en na de derde zwangerschap niet weer deze angst gekregen, ik denk door de medicatie. Inmiddels ben ik met de medicatie gestopt. Ik ken die onderzoeken maar volgens mij was er juist de conclusie getrokken dat er a. te weinig onderzoek is gedaan en b. er geen duidelijk verband leek tussen ad tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsstoornissen als autisme, maar mijn hoofd is een zeef dus ik weet niet meer hoe het zat. Ik heb destijds alle onderzoeken gelezen die ik maar kon vinden en toen van de psychiater van het ziekenhuis een Google verbod gekregen Onze jongste ontwikkelt in ieder geval 'normaal' en doet t goed Ik heb me erg schuldig en een tikje angstig (goh ) gevoeld over het gebruik van deze medicatie, maar ik wou echt niet weer zo onderuit gaan na de bevalling met name, en dit doel is met medicatie bereikt. Maak je niet teveel zorgen hierover, en ik weet dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan.. het is veilig. Zorg goed voor jezelf, daarmee zorg je ook goed voor je kindje. Ik hoop dat je er wat aan hebt ♥️
Ha Julie, Wat vervelend dat je zoveel stress en angst ervaart omwille van de zwangerschap! Uit ervaring weet ik hoe ontzettend naar en zwaar dat is. Ik ben een paar weken voor dat ik zwanger werd begonnen met Sertraline, helaas had dit voor mij niet het gewenste effect en ben ik met 4 weken zwangerschap overgestapt op Escitalopram. Dit hielp erg goed en slik dit nu nog, mijn zoontje is inmiddels 1,5 jaar. Hij doet het (al 1,5 jaar ) helemaal prima. Hij groeit goed en haalt de mijlpalen volgens het boekje. De link van SSRI en autisme heb ik ook gehoord, maar nog nooit ergens een wetenschappelijk sterk onderzoek van gezien. De psychiater op de POP-poli heeft er nooit iets over genoemd ook, dat hier ook maar enige risico van was. Sertraline is trouwens het meest gebruikte antidepressivum bij zwangere vrouwen, hier hebben ze (de medici) het meeste ervaring mee, is mij toen verteld. Vond dat toen ook fijn om te horen Ik heb in het begin van de zwangerschap ook rot gezocht op Google. Heb op andere forums (zelfs in Engeland en Amerika) dezelfde vragen gesteld zien worden en iedereen had het zelfde antwoord: baby/kind doet het goed ondanks gebruik SSRI. Mijn advies? Stop met Googelen Ik hoop dat de medicatie snel aanslaat en je (meer) kunt ontspannen en genieten! Als je verder vragen hebt mag je me altijd een PB sturen!
Dankjewel voor jullie reactie! Je leest echt nare artikels op internet en dan voel ik me zo schuldig naar de baby toe
Ze hebben ook aantal ooievaars in een regio aan autisme gelinkt hè … werkelijk alles kom je tegen op internet. 80% is genetisch en 20% omgevingsfactoren. Dat is een hoog erfelijkheidsgehalte (bijna net zo hoog als wat je lengte bepaald) dus daar zou ik mij niet druk om maken. Studies laten zien dat je het veilig kan gebruiken daar zou ik meer op vertrouwen dan een paar ervaringen van vrouwen op een forum
Een kennis heeft Sertraline geslikt tijdens de zwangerschap en haar zoontje heeft licht autisme. Ik denk zelf dat het niks met de medicatie te maken heeft. Die kennis heeft namelijk ook hele duidelijke autistische kenmerken (nooit gediagnosticeerd). Zelf denk ik dat het dus gewoon erfelijk is geweest. Wel denk ik dat misschien ouders met ASS gemiddeld vaker AD slikken, en ook gewoon vanwege de genen vaker een kind krijgen met ASS. Misschien zit daar dan wel een vorm van confounding in de onderzoeken ofzo(?) Heb zelf geen onderzoeken gelezen hierover maar dat kan ik me zo voorstellen.