Dat heeft niks met een apgarscore te maken... Bij het bepalen van de apgarscore wordt het kind niet per definitie helemaal nagekeken. Als je kindje goed door huilt na de geboorte en mooi blij kleurt dan zijn automatisch alle punten goed. Naderhand word je kindje dan nog nagekeken en dán is het moment om dergelijke zaken op te merken. Het punt bij een gebroken sleutelbeentje is dat ze er eigenlijk niks/ weinig aan kunnen doen op zo'n moment en soms niet eens op kunnen merken. Na een week of 5-6 ontstaat er een klein bultje op het sleutelbeen waaraan je kan herkennen dat het een gebroken sleutelbeentje was. Erbse parese is wat dat betreft wat ernstiger... Maar als het handje erbij bungelt is het natuurlijk wel redelijk duidelijk dat er iets aan de hand is en dat het opgevolgd moet worden.
Dit soort zaken kunnen ook pas ná die 10 minuten ontstaan... Een apgarscore zegt namelijk niks over het verdere verloop! Vaak zie je dat kindjes het in de loop van de 1ste dag moeilijk kunnen krijgen als er iets aan de hand is en niet meteen binnen 10 minuten na de geboorte...
Hier 9-9-10. Ze vonden alleen haar kleur niet goed. Nader onderzoek wees uit dat haar hartslag tegen de 200 (!) zat en dat ze zich niet op temp kon houden. 6 uurtjes in de couveuse en aan de hartslagmeter en toen mocht ze eruit. Dat alarm van die meter ging de hele middag zowat...niet fijn... Vond het een vrij hoge score dus voor het verloop erna . Maar wat Kristel zegt kan natuurlijk dat het de eerste 10 minuten beter ging.
Zoals Kristelstrijbos al zegt, staat de APGAR-score helemaal los van het lichamelijk onderzoek dat de kleintjes krijgen! De apgar-score bestaat uit 3 cijfers. Het eerste cijfer wordt 1 minuut na de geboorte bepaald, de andere twee respectievelijk 5 en 10 minuten na geboorte. Het lichamelijk onderzoek kent geen tijdstip. Soms wordt dat heel snel gedaan omdat er iets aan de hand blijkt te zijn, soms wordt het pas enkele uren na de bevalling gedaan. Gewoonweg omdat met de APGAR-score de vitale functies al worden beoordeeld. Als deze goed zijn (7/8 of hoger) dan verwacht je niet dat het kind acute hulp nodig heeft. Voor het bepalen van de APGAR-score hoeft een kind ook niet opgepakt te worden. Dit bepaalt de verloskundige/gyn enkel door naar het kind te kijken (tenzij de waardes dus 7 of lager zijn, dan is extra onderzoek wel noodzakelijk).
Volgens mij heb ik ook maar 2 cijfers: 8-10. Hier werd trouwens ook pas later door de cb arts verteld dat zoontje bij de geboorte waarschijnlijk zijn sleutelbeen had gebroken. Dat kon ze voelen aan het bobbeltje. Tijdens het onderzoek na de geboorte of in de kraamweek is dat verder niet opgemerkt.
9-10 Hier ook maar 2 scores, maarja ik was er niet helemaal meer bij nadat Tycho geboren was hahaha x
Thomas 9-10-10 Jasper 9-10-10 Lucas hebben ze helaas op gang moeten helpen, maar daarna ging het snel goed 0-6-8
8-9 Heb maar 2 cijfers mogen ontvangen en ik heb ze pas na 5 dagen zonder enig uitleg gekregen. Weet ook dus niet waarom mijn zoontje een 8 heeft gekregen, hij is wel met de zuignap geboren.
Van de eerste weet ik alleen na 10 min 10. Ze is slapend geboren door de narcose die ik had. Bij tygo weet ik het zo niet, moet ik even in zijn papieren opzoeken Bij mitch was het 9-10-10 En Ziva 9-9-10