Hoi ben bezig om op mijn koolhydraten te letten. Gaat tot nu toe goed, al voelt het soms nog verkeerd( vooral de vette dingen) Ik eet nog wel koolhydraten, ben niet in ketose zeg maar. Maar toch vraag ik mezelf af, mocht je toch een dag de mist in gaan, is het dan gelijk verpest? Of weer doorgaan en de draad weer oppakkken? Ben bijv al wat aan het verzamelen voor het paasontbijt: lekkere broodjes voor de kids. Dat vind ik dus moeilijke momenten.
Gewoon lekker genieten! en de draad een dag (of 2 dagen ofzo) later weer oppakken. Doe ik ook, je moet toch ook nog een beetje speling hebben hoor. Hier gaat er ook rustig nog een bakje chips ofzo in en val toch af
Dat laatste. Af en toe even 'niet' en los moet ook kunnen. En dat helpt en stimuleert daarna weer om het weer op te pakken. Tenminste zo werkt het bij mij. Als ik dan wel een dag pizza of pasta eet, chips en nog een taartje op verjaardag ofzo, krijg ik vaak hoofdpijn, erg last van vermoeidheid, voelt mijn buik opgeblazen, meer last van winderigheid en zo'n bleh gevoel. Dat het daarna weer extra makkelijk en motiverend is om weer koolhydraatarm te eten. Enerzijds heb ik die dag gewoon genoten van alle rommel anderzijds merk ik snel het effect op hoe ik me voel, dat ik dan juist graag weer koolhydraatarm wil eten.
Als je niet in ketose wil komen, maakt het niets uit dat je af en toe wel wat meer koolhydraten eet. Al snap ik persoonlijk echt niet waarom je voor die manier zou kiezen om heel eerlijk te zijn? Je kunt ook afvallen zonder jezelf zulke beperkingen op te leggen.
Bedankt voor de reacties! Ik kies voor deze manier om wat bewustere keuzes te maken. Koolhydraten die ik kan missen weg te laten. Dus ook snoep en chips.
Dat kan nooit kwaad, maar er is niks met fruit, aardappel of een boterham hoor. Zou zeker niet teveel vetten zoals spek toevoegen (zie je nogal vaak bij keto).
Daarom stelde ik de vraag ook. Probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden maar probeer me niet schuldig te voelen als ik dit een keer eet ( want daarom gaat het vaak mis bij mij)
Zeker niet doen. Het gaat juist mis als je je schuldig gaat voelen. Koolhydraatarm of beperkt eten is nergens voor nodig. Als jij je daar wel goed bij voelt is dat prima, maar het moet iets zijn wat je op langere termijn vol kunt houden. Probeer je zelf af te krijgen van het idee dat koolhydraten slecht voor je zijn, want dat is echt niet zo. Als jij dus geniet van een banaan of een aardappel is dat helemaal goed. Het gaat om het totaal aan voeding wat je per dag binnenkrijgt. Edit : sowieso je niet schuldig voelen over eten, nergens voor nodig en werkt niet productief. Geniet ervan en maak bewuste keuzes. Jezelf alles ontzeggen werkt alleen averechts.
Ik ben het helemaal met @suus1983 eens... Persoonlijk zie ik ook eigenlijk de vb die je noemt niet zozeer met koolhydraten te maken hebben maar gewoon met ongezonde producten. Er is helemaal niets mis met gezonde koolhydraten zoals, muesli, brood, aardappels, rijst en pasta Misschien is het een idee om eens met een dietist te praten over wat nou gezonde producten zijn en wat niet Succes!!
Ik zou met Pasen lekker genieten van een ontbijtje. Het hoeft niet alles of niks te zijn, juist als je jezelf dingen gaat verbieden, wordt het veel moeilijker.
Maar daar zijn de meningen over verdeeld of dat wel zo gezond is. Ik eet al 4 maanden zo min mogelijk koolhydraten. Dus geen brood, pasta, aardappelen en uiteraard alle rommel ook niet. En eet juist veel groente, noten, gezonde vetten etc. Ik merk een groot verschil. Ben veel meer verzadigd, geen snaaibehoefte meer, geen hoofdpijn, geen suikerdips, veel meer rust in mezelf, veel energieker en ik kan nog wel even doorgaan. Zodra ik weer koolhydraten eet heb ik gelijk last van bovengenoemde. Het is bijna allemaal bewerkt voedsel en in mijn ogen niet gezond en voedzaam. Neemt niet weg dat ik buiten de deur, bij anderen gewoon mee doe en eet wat er is. En eet zo nu evengoed nog wel koolhydraten maar heb daar dan wel last van. Na een bord pasta heb ik binnen 1u al weer honger. Na een koek krijg ik hoofdpijn en een suikerdip. Na het lezen van oa Richard de Leth en Marjolein Dubbers ben ik me erin gaan verdiepen die dit kunnen verklaren en duidelijk uitleggen.
Ik weet niet wat je “eetplan” is, hoeveel koolhydraten je wel wilt blijven eten? Ik mag van mijn dietiste niet boven de 100 gram per dag uitkomen, liefst rond de 80. Als ik dan een keer broodjes eet bij het ontbijt, dan neem ik een salade bij de lunch en ook een koolhydraatarm diner. Of als het een hele dag echt niet lukte, dan let ik de dagen er na extra goed op.
Tja zo kun je altijd wel een ervaring vinden. Ik heb namelijk een tegenovergestelde ervaring. En natuurlijk is koolhydraten niet alleen bewerkt voedsel. Aardappel/fruit bijvoorbeeld.
Ja idd. Maar jij en @julia80 'beweren' dat brood en aardappelen gezond zijn terwijl er vele voedingsdeskundigen zijn die beweren dat dat niet zo is. Vandaar even mijn soort van 'tegen' reactie. TS vraagt naar advies en tips hierover dus deel ik de mijne. Die is op basis van mijn eigen ervaring met koolhydraten en meerdere boeken die ik hierover heb gelezen.
Dan zou ik nog wat meer boeken lezen. Ik heb overigens nergens gezegd dat brood gezond is, maar er is ook niks mis mee. Aardappelen zijn heel gezond, zitten vol met belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Zelfde geldt uiteraard voor groente en fruit. Die koek kun je altijd beter laten staan, maar koolhydraten zijn niet slecht voor je.
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/why-we-need-to-eat-carbs/ https://www.medicalnewstoday.com/articles/322881
Het hangt van de kwaliteit van de koolhydraten af, maar ook van de hoeveelheid. En wat je ermee probeert te bereiken. Bij mij in de familie komt diabetes type 2 en het voorstadium daarvan insulineresistentie veel voor. Het diabetesfonds geeft wel degelijk adviezen over koolhydraatbeperkte dieten. En dat kan al als je mindert naar 100-150 gram koolhydraten. Dan kun je best nog 2 volkoren boterhammen blijven eten op een dag en 2 keer aardappelen in de week. Maar niet van die oudhollandse porties als waar ik mee opgegroeid ben. De verhouding in je voedingstoffen eiwitten/vetten/koolhydraten komt een beetje anders te liggen. Extreem koolhydraatarm eten kon ik trouwens ook niet tegen, ik werd er heel depressief van op de een of andere manier. Maar hiermee ben ik echt nu bijna 15 kg afgevallen dus voor mij werkt het in elk geval echt heel goed.
Klopt, voor diabetes 2 kan het goed werken, maar ts geeft aan zich schuldig te voelen als ze koolhydraten eet en dat is niet nodig. Er is niks mis met koolhydraten (mits je de juiste producten kiest) en je hebt koolhydraten nodig.
Wat voor dieet je ook volgt. Wanneer je gaat denken dat het "mislukt" is als 1 dag niet goed gaat, dan zal het niet gaan werken voor je. Ik heb bij mijn fieetplan 2 basisregels: 1 Wees lief voor jezelf 2 Wees lief voor je lichaam. Regel 1 betekent dat je voor jezelf erkent dat je een mens bent. Er is geen falen. Je hoeft je niet schuldig te voelen. Het enige wat je moet doen is, na een dagje (of uurtje of 5 minuten of een hele vakantie) gewoon weer terug gaan naar waar je gebleven was met je dieet. Regel 2 betekent dat je gezonde keuzes maakt. In Mijn dieet is dat koolhydraatbeperkt. Maar vooral veel groenten, fruit, noten, vlees, vis, zuivel. En zoveel mogelijk vers en onbewerkt. Richtlijn: hoe langer de ingrediënten lijst (let vooral op woorden die je niet herkent als voedsel) op een potje of pak, hoe slechter het product.
Er is wel echt een aanzienlijk verschil tussen ketose/koolhydraatarm/koolhydraatbeperkt eten. Koolhydraatbeperkt betekend dat je voor jezelf bepaald hoeveel koolhydraten je op een dag eet, dat is in principe ergens tussen 50-100. Een stuk fruit, of een volkoren boterham, dat kan. Je kijkt hoe je op een dag de koolhydraten wil verdelen. Ook muesli kan je gewoon eten, er zijn een aantal merken die KHB muesli verkopen, maar je kan het ook prima zelf maken. En natuurlijk kan je met Pasen lekker mee eten. Je bent niet in ketose dus hoeft ook niet bang te zijn dat je er uit raakt. Brood en aardappelen zijn zooooo lekker. Maar niet voor mij. Ik raak er opgeblazen van. En ik zal voor de rest van mijn leven koolhydraatbeperkt moeten eten, wil ik op gewicht blijven. Ieder lijf is anders en na al die jaren weet ik wat het beste voor mij werkt en bij me past.