Augustus 2008 mama's !

Discussie in 'De mama's' gestart door miranda4xmama, 21 jul 2008.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Arri

    Arri Fanatiek lid

    21 dec 2007
    2.566
    0
    0
    ik probeer dat onder de 50 euro te houden: voor 3 personen. Hierbij zitten niet de luiers en luierdoekjes.
     
  2. Arri

    Arri Fanatiek lid

    21 dec 2007
    2.566
    0
    0
    enne... alleen al om al dit financiële gepraat zou ik graag een gesloten forum willen hebben!!
     
  3. denicepino1

    denicepino1 Fanatiek lid

    2 sep 2009
    1.763
    0
    0
    HUISVROUWTJE
    Kerkrade
    arri ja t zou aan ene kant wel fijn zijn ja gesloten forum maar andere kant t is geen geheim. tenminste voor mij niet...
     
  4. miepie28

    miepie28 Fanatiek lid

    13 aug 2008
    2.687
    0
    36
    intercedent
    Wij doen voor 50 a 60 euro boodschappen ook bij ons exclusief luiers/verzorging spullen. De laatste 2 zijn beetje moeilijk te berekenen aangezien ik altijd op koopjes jaag daarin. Haal ongeveer 1 x in de 3 maand verzorgingstroep/schoonmaakspul voor 50 euro. Luiers hebben we net flink ingekocht! Kan daar ook 2 maand mee verder. (30 euro kwijt.
     
  5. @ all, goh, chan wat een leuk idee die speelgoedkist, ja echt leuk hoor, wat bijzonder, wat gaaf, ja echt he, vind ik ook, zo maar ineens kwam het tot me... je hebt echt goede ideeën, zo creatief...

    Ik dacht ik reageer wel even voor jullie :D ;)

    @ all over de money prolems....
    Ik kreeg net redelijk goed nieuws:

    De deurwaarder heeft info opgevraagd bij de loonadministratie van de werkgever van mijn ex. ze verwachten binnen een paar dagen bericht en gaan dan een berekening maken met hoeveel ze verplicht zijn over te laten voor zijn vaste lasten. Rest wordt autom. geincasseerd en zal ik zeer waarschijnlijk periodiek gaan ontvangen...

    ME IS HAPPY!!!!

    @ setteke en binna; budget boodschappen doen: ik heb het ook idd de afgelopen weken moeten doen en deze maand ook nog, maar het werkt wel!!
    Koop alleen wat ik nodig heb op dat moment en neem verder niets uit de winkel mee.
    Voorheen als ik mijn salaris had, ging ik groot boodschappen doen voor ruim 100 euro en daarnaast renden we bijna elke dag naar de winkel omdat we dan net nog zin hadden in iets anders te eten, terwijl er genoeg in huis was, wat meestal ook op zo'n 10 a 20 euro kwam...

    Nu kom ik soms wel 3 weken door met 50 euries!! En gewoon opmaken wat er in de kast en de vriezer ligt... (aldi meeste en koffiepads jumbo merk goedkoopste tot nu toe en dan nog c1000 voor de dingen die de aldi niet heeft)

    Hier zijn natuurlijk geen luiers of ludierdoekjes en fruitpotjes bij in gerekend... Maar luiers hoef ik maar 2 kr permaand ofzo te kopen, dus dat is zo'n 22 euro per maand en luierdoekjes zo'n 10 euro samen ofzo (6 pakken).
     
  6. petrabr

    petrabr VIP lid

    6 okt 2007
    8.000
    1
    0
    zuid holland
    @ Chantal, wat goed om 3 weken met 50 euro boodschappen te kunnen doen. De vriezer leegeten doen wij ook weleens een weekje, dat ding raakt steeds voller en je vergeet gewoon wat er in ligt

    ik ga vanavond vlees maken wat je 120 minuten moet stoven.........vraagje: wat is stoven?

    wij willen 5 oktober een weekje naar Landal, iemand pas nog naar het vennebos geweest?
     
  7. miepie28

    miepie28 Fanatiek lid

    13 aug 2008
    2.687
    0
    36
    intercedent
    petra:Stoven/Etuver



    Het doel van stoven is het garen en zachter maken van producten die door hun samenstelling ongeschikt zijn voor korte bereidingstechnieken. Stoven is een nat bereidingsproces bij een lage bereidingstemperatuur. Stoven wordt uitgevoerd met zo min mogelijk vocht. De temperatuur van de vloeistof en die van het product komen niet boven de 90°C. De techniek neemt
    door haar lage bereidingstemperatuur veel tijd in beslag. Stoven voer je daarom vooral uit tijdens de mise en place werkzaamheden. Stoven is een techniek van de warme keuken.
    Bij een stoofpot willen we bereiken dat de smaak van het product wordt afgegeven aan de bereidingsvloeistof. De techniek stoven vindt plaats onder gesloten deksel op het fornuis.
    Je moet bij stoven letten op:
    ■ De samenstelling/structuur van het product.
    De techniek stoven kun je toepassen bij dierlijke producten met veel bindweefsel en op plantaardige producten met een harde en/of vezelige structuur.
    ■ De grootte van het product.
    Producten die je stooft, zijn altijd verkleind. De producten moeten van gelijke grootte en gelijke dikte zijn om ze gelijkmatig te kunnen garen.
    ■ De soort vloeistof.
    Je gebruikt bij het stoven een passende vloeistof zoals een bouillon, fond, wijn, marinade, melk of water.
    ■ Hoeveelheid vloeistof/vetstof.
    Het product moet altijd net onder de vloeistof staan.
    ■ De starttemperatuur van het proces.
    De starttempera-tuur bij het aanzweten varieert tussen de 120-140°C.
    ■ De temperatuur tijdens het stoven.
    De temperatuur bij het stoven varieert tussen de 85-100°C en wordt zo constant mogelijk gehouden. Hoe lager de temperatuur, hoe beter, zachter, malser en smakelijker het resultaat.
    ■ De tijdsduur van het proces.
    De hoeveelheid tijd die het stoven duurt, is afhankelijk van de structuur van het product. Hoe meer bindweefsel een dierlijk product bevat en hoe harder en vezeliger een plantaardig product is, hoe langer de bereidingsduur van het product zal zijn.
    Het stoven van dierlijke producten, in dit geval stukjes rundvlees
    I. Plaats een passende pan op de hittebron en verwarm deze.
    2. Voeg de vetstof toe, laat deze uitbruisen en licht kleuren.
    3. Voeg de stukjes rundvlees, spek, uien en knoflook toe en kleur deze licht.
    4. Voeg de fond en de wijn toe.
    5. Breng het vocht aan het kookpunt.
    6. Draai de hittebron laag.
    7. Sluit de pan met een deksel af.
    8. Stoof het rundvlees zachtjes gaar bij 85-91 °C.
    9. Neem het rundvlees en het garnituur uit de vloeistof en houd dit warm.
    10. Werk de vloeistof af tot een begeleidende saus.
    11.Serveer het product in de saus.
    Het stoven van plantaardige producten, in dit geval gesneden venkel
    1. Plaats een passende pan op de hittebron en verwarm deze.
    2. Voeg de vetstof toe en laat deze uitbruisen zonder te kleuren.
    3. Voeg de venkel toe en laat deze zweten zonder te kleuren.
    4. Voeg de bouillon toe tot de groente net onder staat.
    5. Breng het vocht aan het kookpunt.
    6. Draai de hittebron laag.
    7. Dek de venkel af met beboterd papier, zodat deze tijdens de bereiding niet verkleurt.
    8. Sluit de pan met een deksel af.
    9. Stoofde venkel zachtjes gaar bij 95°C.
    10. Neem de venkel uit de vloeistof en houd deze warm.
    11. Bind de vloeistof eventueel met een bindmiddel.
    12. Serveer de venkel in de saus.
    Welke producten kun je stoven?
    Behalve de eerder genoemde producten kun je deze techniek toepassen bij de volgende productgroepen.
    ■ Groenten
    Alle hardere en vezelrijke groenten kun je stoven. Je kunt de groenten van te voren aanzweten of kleuren. In de dagelijkse praktijk gaat men echter vaak uit van geblancheerde groenten omdat de bereidingstijd dan korter is. Je dekt het product af met beboterd papier of aluminiumfolie en een deksel om te snelle verdamping van vocht tegen te gaan en om aanbranden te voorkomen.
    Een nadeel van de techniek stoven bij groenten is dat groene groenten hun kleur verliezen en voedingsstoffen oplossen of zelfs verdwijnen. Wanneer er bij het stoven van groenten tegen het einde van de bereiding suiker en fond of bouillon wordt toegevoegd, spreek je van glaceren.
    ■ Vruchten
    Stoofperen zijn een voorbeeld van gestoofde vruchten. De vruchten zijn niet vooraf gekleurd en moeten tijdens het stoofproces onder het vloeistofniveau staan. De vloeistof kan bestaan uit: water, bessensap, rode wijn, rode port of vruchtensappen en dergelijke, aangevuld met suiker en smaakstoffen. Het proces lijkt op pocheren, maar de temperatuur van het pocheren is lager dan bij het stoven.
    ■ Vlees
    De techniek stoven is uitermate geschikt voor de taaiere en goedkopere vleessoorten, die ongeschikt zijn voor bereidingstechnieken als bakken en grilleren. Bij stoofvlees bepalen het bindweefsel en de zuurgraad van de bereiding het uiteindelijke resultaat. Hoe meer bindweefsel, hoe taaier het vlees en hoe langer de bereidingsduur. Het bindweefsel bevat collageen en hoewel bij hogere temperatuur het collageen beter oplost, wordt het vlees alleen maar taaier.
    We kiezen daarom voor een langdurige verhitting bij relatief lage temperaturen. De toegevoegde zuren van bijvoorbeeld azijn, wijn of tomatenpuree kunnen de oplossing van het bindweefsel bevorderen. Vlees wordt vaak, maar niet altijd, van te voren gesauteerd (gekleurd). De smaakstoffen die tijdens het stoofproces uit het vlees treden, komen zo in het stoofvocht. De saus is vooral bij vleesproducten met een hoog gelatinegehalte van ongekende kwaliteit. Groenten, die je als garnituur bij een stoofgerecht wilt gebruiken, voeg je het laatste halfuur van de bereiding toe. De taaiere vleessoorten vereisen een veel langere bereidingstijd, zodat de meegekookte groenten veel te gaar zouden worden.
    ■ Gevogelte
    Zie de opmerkingen die bij de productgroep vlees zijn gemaakt.
    ■ Vis
    Stevige, vette vis leent zich bij uitstek voor stoven. Je sauteert de vis niet van te voren. Als vloeistof gebruik je witte wijn en/of visfond en eventueel room. Tijdens het stoven kun je extra smaakstoffen en garnituren toevoegen.
    ■ Wild
    Zie de opmerkingen die bij de productgroep vlees zijn gemaakt.
    ■ Rijst
    Bij stoofgerechten van rijst sauteer je de rijst eerst glazig in een passende vetstof. De rijst blus je dan met een vloeistof, bijvoorbeeld een smaakvolle fond. Daarna stoof je de rijst zachtjes gaar. Als de rijst gaar is, moet de vloeistof volledig zijn geabsorbeerd door de rijst. Voorbeelden zijn pilav rijst en risotto.
    ■ Paddestoelen
    Paddestoelen kun je in boter, eventueel met sjalotten en zeer weinig vocht stoven.


    petra: dat is stoven...:D Vennebos ken ik niet. Lekker ja een weekje weg! Wij gaan een midweekje van 28 sept tot 2 okt naar mierlo!
     
  8. whahahaha, petra, lig helemaal in een deuk, eet vlees om te stoven maar weet niet wat stoven is, whahahahaha!!!!

    is dat niet dat het wel in watertje ligt of suasje of wat er dan ook bij zitten en dan door laten koken zodat er ook stoom vrij komt en dan met het deksel op de pan?
    volgens mij wel...

    en ja dan eten we natuurlijk wel wat er in huis is he, heb idd ook altijd de vriezer vol liggen met vlees en diepvriesgroente, maar ja mijn vriend is niet meer gek op aardappels (kreeg bij zn ex alleen maar aardappels) en toen hij mijn eten kreeg, waaronder, nasi, rijst babi ketjap, spaghetti, macaroni, noodles, wraps, etc. wil hij eigenlijk liever meer dat eten, maar ja... is neit altijd goedkoper he ;) dus pech hebben dan...
     
  9. Mieppie, altijd behulpzaam ;)
     
  10. duster2000

    duster2000 Fanatiek lid

    15 mei 2008
    4.258
    0
    0
    Rijen
    @Arri; Vantavoren was Dirk bijna altijd thuis, dus Matthijs hoefde eigenlijk nooit naar de oppas. Over opvoeden: ik ben ook benieuwd naar de antwoorden, want ik vind het ook erg moeilijk. Over de pukkeltjes: geen idee. En de BV is bij mij volgens mij vrij snel nadat ik stopte ook gestopt. Ik heb daarna ook nog geen week meer hoeven kolven, zo snel werd het minder

    @Linka; Dikke knuffel!

    @Daisy; Ik snap het heel goed. Loop met hetzelfde idee, maar ben ook nogal nieuwsgierig ;) Héél veel succes en geniet maar lekker van je gezinnetje. Ik kom wel 'n keer op hyves aanwaaien :) Laat je hier ook nog af en toe weten hoe het ermee gaat?

    @Chantal; Goed idee vd speelgoedkist :D Ik meen het wel hoor, als je zo'n kist koopt bij Ikea en zelf bewerkt heb je precies wat je wilt voor weinig geld. Wij hebben een kleine houten kist en die kostte al bijna €70,- :$

    @Petra; Volgens mij is mijn zus daar 2 weken geleden geweest. Ze heeft het goed naar haar zin gehad. Als je iets speciaals wilt weten kan ik het haar wel vragen hoor

    Als ik hier zo lees, houden jullie je financiën goed bij. Ik ben daar echt slecht in (lees; te lui voor), al moet ik 't eigenlijk wel doen. Ik zal ook eens onze boodschappen bij gaan houden, want wij redden 't volgens mij echt niet met €50,- in de week :)

    @Buddy; Nogmaals een hele dikke knuffel Bekijk bijlage 14186
     
  11. petrabr

    petrabr VIP lid

    6 okt 2007
    8.000
    1
    0
    zuid holland
    zou ik dan de rundvlees stoven in water of in kippenboullion, of is dat echt lullig rund in kip leggen?
     
  12. duster2000

    duster2000 Fanatiek lid

    15 mei 2008
    4.258
    0
    0
    Rijen
    Hier weer veel problemen ivm mijn autistische neefje. Net voor de vakantie was hij gebeld dat ze eindelijk een juiste opleiding voor hem gevonden hadden en gisteren werd hij gebeld dat hij toch niet kan komen :x Hij zit nu dus nog thuis, maar is wel leerplichtig. Al deze onduidelijkheid is juist voor hem erg slecht. Mijn zus is er hele dagen mee bezig, maar het lijkt wel of iedereen tegenwerkt.
     
  13. meiden ben ff weg, met tygo op de loopfiets....!
     
  14. miepie28

    miepie28 Fanatiek lid

    13 aug 2008
    2.687
    0
    36
    intercedent
    petra: ik zou kippenbouillon doen krijg je er een lekker smaakje aan.

    duster: wat vervelend zeg voor je zus! zou toch juist denken dat ze met zulke kinderen rekening houden aangezien ze autistisch zijn en niet zo goed tegen veranderingen kunnen...
     
  15. Marleen2109

    Marleen2109 Niet meer actief

    Wie gaf nou die tip om allesbij te houden in een excel bestandje? Dat gaat ik maar eens doen! Even kijken wat er binnen komt, wat er uit gaat en de rest "mag" ikuitgeven aan boodschappen e.d. Zo moet ik het maar eens gaan doen want ik geef het nogal erg makkelijk uit. Ik doe tegenwoordig al bewuster boodschappen, want ik kwam zo boven de 100,- uit elke week en dat zonder luiers en doekjes... Echt bizar! Wat ik nu uitgeef durf ik niet precies te zeggen, maar ga het echt wel beter bijhouden!
     
  16. duster2000

    duster2000 Fanatiek lid

    15 mei 2008
    4.258
    0
    0
    Rijen
    @Miepie; Dat zou ik dus ook denken, maar het enige wat ze zeggen is: ja, we begrijpen het heel goed. Maar ondertussen doen ze er niks mee...... Mijn neefje komt hier nog steeds erg veel over de vloer. Gisteren toen hij het gehoord had, kwam hij ook meteen hiernaartoe om het slechte nieuws te vertellen. Heel de familie staat op z'n kop, maar je doet er gewoon niks aan :(
     
  17. Marleen2109

    Marleen2109 Niet meer actief

    @ Petra: Ik vergeet helemaal die arme Suze! Zij is toch zo verkouden of wat het Roos? Oh erg, ik weet het niet meer...

    Oh enne ik zou rund niet in kippenbouillon leggen, heel ander smaakje. Als je het vlees lekker kruid dan kun je het gewoon in water stoven en komt er wel een lekker smaakje aan.

    @ Duster: Bizar he dat ze zo met mensen omgaan... Echt heel erg!
     
  18. lique80

    lique80 VIP lid

    18 sep 2006
    7.763
    0
    0
    Programmeur
    Noord-Holland
    @Lauwie, het is nog niet helemaal rond. Ben wel zeer benieuwd wat jij gedaan hebt?

    @Toetie, daar was ik al bang voor, maar ik dacht dat iemand het hier wel had geprobeerd met die spelcomputer.

    @Daisy, jammer dat je weg gaat. Kom af en toe even langs om te vertellen hoe het met jullie is?? Geniet van je meiden!!

    @Juud, een hele dikke knuffel voor jou!! Het was jullie zo gegund…



     
  19. sjorsje

    sjorsje VIP lid

    17 aug 2007
    11.363
    268
    83
    Noord-Brabant
    Petra, leuk dat je het gezien had van Jorja. Sneu dat Suze verkouden is. En ik vind de 10e prima.

    Judith, wat erg voor jullie. Hopelijk mag het snel weer raak zijn.

    Daisy, jammer dat je weg gaat.

    Financien, hier ook nog steeds klote. We zijn al aan het kijken om een andere oplossing dan het kinderdagverblijf te vinden. Kost ons vanaf oktober bijna 550 euro. En ik moet om dat op te kunnen hoesten dus eigenlijk meer gaan werken, maar als ik meer werk en meer verdien gaat de toeslag ook weer omlaag. Schiet dus niet op.
     
  20. Puck2008

    Puck2008 Fanatiek lid

    3 dec 2007
    2.641
    0
    0
    @ Juud: :( Dat is echt heel erg balen! Ik heb zo gehoopt dat het goed zou gaan... Dikke knuffel!

    @ Petra: Agossie Suze ziek...Hopelijk valt het mee... Ohw en ik zou ook hetzelfde soort bouillon aanhouden;)

    Over boodschappen: wij hebben hier altijd een budget van €100,- per week, dat is ongeveer 65 euro aan boodschappen en de rest is voor luiers, diervoeder, cadeautjes, etc.

    Ik ga was opvouwen, blegh!
     

Deel Deze Pagina