Rotterdam pakt babysterfte aan ANP Gepubliceerd op 27 september 2009 10:04, bijgewerkt op 10:04 ROTTERDAM - Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam opent donderdag het geboortecentrum Sophia. De gemeente Rotterdam hoopt met het centrum de relatief hoge babysterfte in de stad aan te pakken. Aanstaande moeders kunnen al ruim voor de bevalling in het centrum worden opgenomen, zodat ze zich in alle rust kunnen voorbereiden. Dat gebeurt onder begeleiding van verloskundigen. Ook tijdens de bevalling en in de periode daarna staan de vrouwen onder deskundige begeleiding, zeker als er extra risico's zijn. Het geboortecentrum is één van de initiatieven waarmee Rotterdam de relatief hoge babysterfte in de stad wil aanpakken. Uit internationaal onderzoek blijkt dat er in Nederland in vergelijking met andere Westerse landen, relatief veel baby's vlak voor, tijdens en na de bevalling sterven. In Rotterdam is de sterfte het hoogst: honderd van de negenduizend baby's overlijden per jaar. Daarbij heeft één op de zes kinderen een minder goede start, bijvoorbeeld door een laag geboortegewicht of een vroeggeboorte. De problemen komen met name voor bij kinderen van moeders uit achterstandwijken en van migrantenvrouwen. Dat kan te maken hebben met een minder goede gezondheid. Aandoeningen als diabetes, te hoge bloeddruk en overgewicht komen binnen deze groepen vaker voor. De gemeente hoopt met extra zorg voor moeder en kind de sterfte terug te brengen. Diverse partijen zoals het Erasmus Medisch Centrum, Kraamzorg Rotterdam & omstreken, en verloskundigenorganisaties werken mee aan het project. Voetballer Giovanni van Bronckhorst verricht donderdag de aftrap. Diezelfde dag is er een symposium over goede baby- en moederzorg rondom de bevalling. Vanaf maandag 5 oktober kunnen zwangere vrouwen en eventueel vrouwen met pasgeboren baby's in het centrum terecht. url: Rotterdam pakt babysterfte aan - Binnenland - de Volkskrant
Ik vraag me af waarom de cijfers in Nederland hoger liggen in vergelijking met andere Westerse landen.. Thuisbevallingen misschien? Edit: het ziet er mooi uit trouwens.. Geboortecentrum • Home Beetje hetzelfde idee als het kraamhotel hier in Stockholm waar ik wilde bevallen (thuis bevallen gebeurt hier niet) maar wat uiteindelijk niet mocht ivm mijn gezondheid. (Had in NL ook in een ziekenhuis moeten bevallen).
Ja, dat zou je in 1e opzicht wel denken, maar ik geloof dat er juist andere oorzaken zijn die niets tot weinig met een thuisbevalling te maken hebben. Wat precies weet ik niet, can't be bothered om het op te zoeken. Maar ik ken een verloskundige, uit mijn kennissenkring zeg maar, die in dat gebied werkt en met name de taal is een enorme barriere. Bijvoorbeeld als blijkt dat de vrouw tijdens de bevalling als nog naar het zkh moet en zowel moeder als vader het niet begrijpen. Dan ben je dus langer bezig met uitleggen dan nodig waardoor de situatie van moeder en kind verslechtert en soms snel verslechtert. Ook wonen veel aanstaande moeders in hele kleine kamertjes, verblijven hier illegaal dus hebben ook geen ziektekostenverzekering. Kunnen medische hulp niet betalen. En laten niet graag hun hoofd zien aangezien ze illegaal verblijven in NL. Het gaan dan om Europese mensen en niet-Europese mensen. Het is in mijn optiek daarom niet juist om de thuisbevalling als enige of voornaamste oorzaak te zien. Ik zou graag een onderzoek willen zien waarin verbanden worden gezocht naar aantal allochtone inwoners per stad en het sterftecijfer van zuigelingen vlak voor, tjidens en na de bevalling. Misschien onderbouwt een beetje de bevindingen van die verloskundige die ik ken.
Ik geloof dat er zeer recent nog een onderzoek is geweest waaruit bleek dat thuisbevallingen niet de oorzaak zijn. Ik geloof wel dat cultuur heel erg meespeelt en dat het overlijden van de baby vaak in buitenlandse culturen voorkomt (ik weet niet zo 1,2,3 welke precies). Dat heeft inderdaad oa met taalbarriere te maken, maar ook met het feit dat ze vaak de verloskundige niet zo toelaten bij de bevalling en complicaties vaker optreden. Maar waarom dit er nou voor zorgt dat juist wij in Nederland zo'n hoog sterftecijfer hebben... Hebben wij ook meer vluchtelingen en allochtonen in Nederland? Ik heb eigenlijk geen idee...
Een tijdje terug hoorde ik ook op de radio iemand die er verstand van had vertellen hoe er ook een vertekend beeld ontstaat. In landen om ons heen wordt vaak (door (traditionele religieuze opvattingen) toch getracht een kindje in leven te houden, waar men in Nederland eerder de keuze maakt om het lijden van het kindje te beëindigen. Vaak overlijden de kindjes in het buitenland ook alsnog, maar dan later, waardoor ze niet meer meetellen voor deze specifieke sterftecijfers. Wel iets anders, maar ik begreep pasgeleden dat in sommige wijken van grote steden de verloskundigen niet eens meer komen, of onder begeleiding van politie. Dit omdat ze anders nogal eens worden aangevallen door lastige familie van de bevallende vrouw. Ik weet niet wat dat soort volk in hun hoofd haalt, maar echt helpen bij een voorspoedige bevalling zal het ook niet.
Dat laatste klopt zeker. Dat weet ik ook van die verloskundige die ik ken. Collega's van haar gaan bepaalde wijken niet meer in omdat het ook te onveilig is. En dat van het vertekende beeld heb ik inderdaad ook gelezen, nu je het zo zegt. Ik kon er alleen niet zo snel op komen. Wat volgens mij ook een rol speelt, is dat premature kindjes hier minder snel in leven worden gehouden. De grens ligt veel hoger in NL dan in het buitenland. Maarja het is natuurlijk wel heel gemakkelijk om alles op de thuisbevalling af te schuiven. Terwijl er in NL echt niet lichtzinnig over wordt gedaan. Er zijn genoeg redenen waardoor een thuisbevalling niet door kan gaan; bijvoorbeeld een te stijle trap in huis voor een eventuele brancard en teveel complicaties bij een vorige bevalling. Van dat laatste ben ik zelf een voorbeeld en dat vond ik erg klote, maarja je moet dan toch een middenweg zoeken.
Ik haal uit het artikel ook dat náást veel allochtone vrouwen, er ook veel autochtone vrouwen uit achterstandswijken onder vallen... W.b. de allochtone culturen, kan ik wel een tipje van de sluier oplichten... In de Turkse cultuur is het normaal om het kindje helemaal dik in te pakken, of het -10 graden is. Bij mijn tante hadden ze zelfs alle ramen van de babykamer potdicht, want anders lag het kindje op de tocht. Maar lekker doorluchten, dat kenden ze niet. Verder misschien wat vergezocht, maar je ziet ook dat er bij achterstandsgezinnen veel ongezonder geleefd wordt. Zaken als roken en overgewicht spelen natuurlijk ook een grote rol bij complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling en de algemene gezondheid van de baby.
Autochtone vrouwen, zal zeker iets met ongezond leven te maken hebben. Maar VEEL autotochtone vrouwen? Het is juist een buurt waar veel allochtone vrouwen leven. Geeft dat artikel niet een vertekend beeld? En ik zit me te bedenken, stel een allochtone vrouw gaat met een allochtone man, dan denk ik dat er misschien ook meer barrières zijn. Valt me trouwens wel op Xochi, op straat zie ik niet alleen Turkse kindjes maar bijvoorbeeld ook Afrikaanse die echt superdik zijn ingepakt.