Nee want tis een eigen zaak Maar de rest van het personeel heeft ook geen maximum, al heb ik laatst iemand wel gevraagd een beetje op te letten want die tankte net zoveel als een van de chauffeurs, 700 euro
Bij veel bedrijven heb je overigens geen vrije keuze. Ofwel je moet eerst een leasecontract 'oprijden' van een auto die door een ander is ingeleverd (iemand die uit dienst is gegaan voordat het leasecontract was afgelopen bijvoorbeeld); ofwel er is een lijst van merken en/of modellen die mogen. Ik zou dus sowieso zeggen: vraag het leasereglement op, als ze het niet uit zichzelf verstrekken.
Wij mogen ook 1 keer in het buitenland tanken, dus als je slim bent tank je net voor de grens en dan nog een keer op vakantie.
Er voor het gemak van uitgaande dat je een auto van 20% neemt : cataloguswaarde auto*20% / 12 maanden= bruto bijtelling wat dit je netto kost ligt aan je belastingschijf. Bv. 42% x bruto bijtelling= netto kosten Let wel op: sommige bedrijven vragen een eigen bijdrag. Dit is een netto kostenpost, deze mag je echter wel weer van je bruto bijtelling afhalen. Ook verzekeringstechnisch zitten er vaak voorwaarde aan (bv alleen werknemer en partner zijn gerechtigd te rijden) Qua tanken is het heel wisselend wat mag. Vergeet ook niet dat je auto invloed heeft op je bruto fiscaal loon
Bedenk wel dat sommige bedrijven per functie een standaard auto hebben. Het zou zo kunnen zijn dat hij groter of duurder is dan dat je eigenlijk zou willen of veel kleiner zodat je hem niet als gezinsauto zou kunnen gebruiken. Afhankelijk of je hem privé gaat rijden, de waarde van je auto en de afspraken die je maakt met je werkgever zorgen voor het bedrag wat je maandelijks moet betalen. Mijn man heeft al jaren een auto van de zaak. Bij zijn vorige baas moest hij aan het eind van het jaar zijn bijtelling betalen en verrekende we dit met de belastingteruggave. Bij zijn huidige werk wordt dit al met zijn salaris verrekend. Wij gebruiken hem privé waardoor we aan het maximale bedrag zitten, dit houdt ook in dat mijn man niet elk zakelijk ritje hoeft optie schrijven. Wij hadden eerst een Mazda 5, een super auto. Nu moest hij een nieuwe uitzoeken en hebben we een Mazda cx 5 gekozen. Stukken groter maar doordat een belastingvoordeel aan de aanschaf zat zijn we nu maandelijks 50 euro goedkoper uit. Het ligt ook een beetje aan de afspraak die je met je werkgever maakt of je privebenzine betaald krijgt. Hier is dat wel het geval en scheelt heel veel!
Je mag altijd in het buitenland tanken, en die kosten zelf betalen. Vervolgens kun je die kosten weer aftrekken van je bijtelling. Dat is gewoon fiscaal recht. En dat geldt ook voor tolgelden (peage), wegennetvignetten etc in het buitenland.
Mijn man werd geacht een bepaalde klasse auto te rijden. Met de bijtelling kwamen we op zo'n 900 per maand uit. Tanken mocht overal in NL, niet in het buitenland. Wij vinden het enorm veel geld. Zet de voor -en nadelen op een rijtje, reken het goed door en kijk was het beste bij jullie past. Gelukkig is de bijtelling in BE een stuk lager en rijden we nu groot en relaxed voor weinig geld. Wordt vast een martelgang als we weer terug moeten.
Precies wat je zegt, er is ergens een omslagpunt wanneer een leaseauto echt niet goedkoper is dan een eigen auto. Vaak ziet men dat alleen niet omdat het zeer aanlokkelijk is om geen belasting en benzine te hoeven betalen. Maar vraag je van te voren wel goed af of bijvoorbeeld 600 euro al niet veel duurder is dat wat je nu kwijt bent maandelijks. En ga je echt zoveel meer prive rijden? De auto is (vaak) 5 dagen in de week weg met je man, dus zoveel tijd is er niet om al die prive kilometers weg te rijden.
Ik rij een nieuwe Twingo (diesel) voor 138 euro bruto in de maand. Mag 30.000 km prive rijden per jaar.
Mijn man heeft een auto van de zaak, Ford Focus station. Hier rijden we ook prive mee. 14% bijtelling, dus we betalen zelf ongeveer 130 euro per maand (bruto bijtelling is geloof ik rond de 350 euro). Ideaal!
En soms weer positief op de hypotheekrenteaftrek (als je met de bijtelling in een hogere schaal valt).
Tja, dat is aan jullie dat je dat niet doet. Maar fiscaal moet het wel zo. Heb geen idee of jouw werknemers het je kunnen verplichten. Want nu houden jullie in principe teveel bijtelling in.. Bij de bedrijven die ik ken, mag je 1 keer per jaar de bonnetjes bij de administratie inleveren. Vereniging Auto van de Zaak Forum - Forum » Fiscus en Overheid » buitenland tanken aftrekken ficaal van bijtelling ?
Dat fiscaal aftrekken kunnen werknemers gewoon doen bij hun belastingaangifte. Als werkgever kun je je daar helemaal buiten houden. Ik wist het overigens niet dat dit zo mocht. Heb ik mezelf 15 jaar tekort gedaan!
Nee. De werkgever doet het bijtellingsgedeelte per maand. Op je aangifte is er geen vakje meer voor de bijtelling. Ook niet om te corrigeren. Dit is nu een paar jaar zo. Het moet echt via de werkgever gaan.
Ik ben sinds 2 maanden van baan geswitched.....nu geen auto meer. Mis het wel een beetje maar nu heb ik weer meer salaris ook wel fijn. Eerst had ik een auto in de 14 % daarna 20%. Bij 14 betaalde ik 50 euo p maand nettto. Ij 20 werd dit 150 euro. Had ook een tankpas. Super handig en scheelde veel geld. Nu moet alles weer op de fiets als manlief weg is met de auto. Als ik zelf nu een auto aanschaf kost it zeker weten meer als 150....