Ik ben werkzaam bij een bedrijf met 2 bv's. Nu is mij gemeld dat iedereen over moet naar bv 2 (alleen schijnbaar weet nog niet iedereen dit). Bij bv 2 zit geen cao meer, maar gewoon arbeidsvoorwaarden van het bedrijf zelf. Loon en contract (ik heb een contract onbepaalde tijd) blijven wel staan. Maar ik vraag mij af of ik dit moet accepteren? Kun je dit ook weigeren? En wat als je dit weigert? Mijn contract uren heb ik zelf aan laten passen dus er is een nieuw contract opgesteld, maar met dus de mededeling dat 'we overgaan naar de andere bv'. Ik snap er geen hout van. Lijkt mij in voordeel van het bedrijf, nadelig voor mij (want geen cao meer).
Heeft je bedrijf een ondernemingsraad? Dan zullen die er als eerste iets van vinden, omdat dit iedereen aangaat. Zo niet, dan zou ik de vakbond om advies vragen.
Nee heb al vaker m'n vraagtekens gezet bij bepaalde dingen. Motivatie is ook nog ver te zoeken om te gaan werken en dit is echt de druppel.... opmerkelijk hoe sommige bedrijven overal mee weg lijken te komen en enkel denken aan hun eigen belang
Wat gebeurt er als je aangeeft graag bij de andere bv in dienst te willen blijven. En waarom is de motivatie om te gaan werken weg?
Dan wordt er gezegd dat dit niet mogelijk is en iedereen over moet.. maar vervolgens hebben collega's (ook met een vast contract) nog niks gehoord. Er zijn al enkele dingen gebeurd die in mijn ogen niet oké zijn.
https://www.abab.nl/legal/artikelen/intra-concern-schuiven-met-personeel Ik lees hier al dat er niet zomaar contracten verandert mogen worden. Dus lees je goed in. Zeg niets toe. En teken niets zolang het je niet duidelijk is! En vraag idd via juridisch loket advies.
Edit: weggehaald, ik was te snel. TS dit moet je echt even laten uitzoeken want als het BVs zijn die onder dezelfde houding vangen en je werkzaamheden blijven hetzelfde en de voorwaarden ook mag het soms gewoon. Dus echt even naar je rechtsbijstand
Nog een punt van aandacht, in je CAO staan vaak zaken genoemd zoals pensioen en bovenwettelijke vakantiedagen. Als de CAO niet meer van toepassing zou zijn dan moet dat wel op een andere manier worden vastgelegd.
Geen CAO is niet perse slecht hoor, waar ik werk vallen we ook niet onder een CAO maar hebben we arbeidsvoorwaarden waar menigeen jaloers op zou zijn, echt geen klagen! Verder zou ik idd naar de rechtsbijstand of een juridisch loket stappen.
Ik heb al jaren geen CAO meer, maar in de financiele/technische dienstverlening is dat redelijk normaal. @TS juridisch loket navragen of wel de bond. Je contract wordt vervangen begrijp ik? Daar behoort dan in te staan dat ze CAO volgen. Zo niet kan je die alvast afvuren naar HR waar dat is gebleven en hoe ze dat gelijkwaardig of beter afvangen (zwart op wit). Kijk naar evt oudere dagen, jaarlijkse verhogingen, loonhuis, bonussen, pensioen onregelmatigheidstoeslagen, oid. Meestal wordt dit gedaan om onder het pensioenfonds van de branche uit te komen en wat sector heffingen. Dat hoeft niet zo zeer per definitie nadelig te zijn voor de werknemers maar als je al een "bijsmaak" hebt is het verstandig om alert te zijn. Je hebt het recht je te laten adviseren/bijstaan dus in elk geval niet voor die tijd tekenen. (zit je in CAO mode en sport kan je weinig slechter krijgen overigens, die stamt nog uit de steentijd). Bij ons op de zaak moest iedereen naar dezelfde arbeidsvoorwaarden. Kwam ineens een eenzijdig wijzigingsbeding bij en meer van dat soort geneuzel. Was niet gelijkwaardig of beter dus werd niet getekend, door 1 groep. De rest tekende wel maar had niet hoeven te accepteren.
Dat is wel allemaal vastgelegd. Gaat mij vooral om het punt loonsverhogingen. Dat deel komt te vervallen want daarover staat niks in de voorwaarden.
Bedankt! Vooral dat laatste is van toepassing, ze willen iedereen over hebben op dezelfde voorwaarden, omdat er een anders te veel tweedeling is binnen het bedrijf. Maar goed, zit al langere tijd niet meer op mijn plek.. geen waardering en dan dit ook nog erbij.. dus ben al aan het solliciteren.