Wij hebben pas bij karwei een opvouwbare bolderkar gekocht. Toen we hem uitpakten zat daar tot onze verbazing een label aan met de mededeling dat de bolderkar niet bedoeld is voor vervoer van personen en dat dit zelfs ernstig letsel tot gevolg kan hebben. Oké... Volgens mij worden bolderkarren in 9 van de 10 gevallen toch gebruikt om kinderen te vervoeren maar goed. Nu vraag ik me af waar nu daadwerkelijk het gevaar in zit. Of is dit gewoon zo'n disclaimer zoals soms het 'niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar' omdat het voor een fabrikant duur is om te bewijzen dat het wel geschikt is. We hebben er trouwens wel een stevig stoelkussen in liggen. De kinderen kunnen dus niet zomaar aan het inklap-touwtje trekken. En we zijn er bij als hij gebruikt wordt. Ben benieuwd naar jullie meningen.
we hebben ook een opvouwbare en daar gaan de kinderen ook gewoon in, ze kunnen hem ook onmogelijk inklappen als ze erin zitten. Net zoals sommig speelgoed ook met gevarenlabels komt is dit denk ik net zoiets.
Ja, dat gevoel heb ik ook een beetje. Ik zou ze er niet alleen mee laten spelen, daar zie ik de risico's wel van. Maar als je er zelf bij bent... Ik heb echt het idee dat het meer zo'n disclaimer is om rechtszaken te voorkomen.
Beste Tupp, We hebben het even nagekeken, maar er bestaan geen specifieke veiligheidsnormen voor bolderkarren. Wel is het zo dat bij opvouwbare baby- en kinderproducten, waaronder buggy's en campingbedden, altijd extra eisen gesteld worden aan het inklapmechanisme. Het product mag namelijk niet 'zomaar' inklappen, er moeten vaak twee afzonderlijke handelingen verricht worden om het product te kunnen inklappen (bijvoorbeeld eerst een vergrendeling losmaken en daarna is het pas mogelijk om in te klappen). Ook worden eisen gesteld aan stabiliteit: kantelgevaar e.d. en aan stevigheid: hoeveel gewicht kan het product dragen. Als er, zoals jij aangeeft, op het product staat dat het niet geschikt is voor personenvervoer, dan is deze bolderkar naar alle waarschijnlijkheid niet op bovengenoemde aspecten getest. Het vervoeren van kinderen in de kar is dan een risico. Dit zijn de tips die wij geven voor de gewone bolderkarren: Aankooptips · Geen scherpe en beknellende onderdelen of openingen waarin vingers e.d. in verstrikt kunnen raken; · Zijwanden moeten, gemeten vanaf de zitplaats, minimaal 25 cm hoog zijn zodat kinderen er niet uit kunnen vallen als ze zitten; · Kijk of er geen spaken in de wielen zitten waar kinderhanden bij kunnen; · Geen scherpe randen of uitstekende schroeven; · Het is handig wanneer kinderen zelf in en uit de bolderkar kunnen stappen. · Zorg voor een rem op grote bolderkarren voor meerdere kinderen of die zwaar beladen kunnen worden Gebruiktips · Laat kinderen in een bolderkar nooit alleen. · Laat kinderen niet gaan staan in de bolderkar. · Gebruik voor jonge kinderen extra ondersteuning. Voor baby's een autostoeltjes of babyschelp, voor iets oudere kindjes bijvoorbeeld een fietszitje. Groet, Angela VeiligheidNL