Ik vind lussiknie en meteen wegschuiven vanaf een bepaalde leeftijd echt niet acceptabel en dat zal ik ook niet toestaan.
Thijs is altijd een goede eter geweest tot een half jaartje terug. Nu roept hij standaard dat hij het niet lust. Vaak onstaat er gedurende de maaltijd een soort van compromis. Dat hij alleen de groenten op moet eten en de aardappels mag laten liggen o.i.d. verder gaat hij echt kokhalzen van bami en nasi dus als we dat eten dan maak ik voor hem iets anders. Voor de rest mag hij niet van tafel voordat hij de afgesproken hoeveelheid heeft gegeten, krijgt hij geen toetje als zijn bord niet leeg is en mag hij de tijd die over is na de maaltijd en voor het naar bed gaan tv kijken. Dus hoe sneller hij eet des te langer kan hij tv kijken. Ik merk dat de meningen over wel/geen toetje hier nogal verschillen. Wij eten lang niet altijd een toetje maar als we een toetje eten moet wel eerst je bord leeg.
Ohhhh, wat een herkenbaar verhaal!! Hier precies zo!!! Zoonlief is nu ook 4 jaar. Tot ongeveer 1,5 jaar at hij alles en in de loop der tijd steeds minder en nu amper nog dingen over die hij lust... Zo frustrerend Ik heb ook al vanalles geprobeerd: beloningssysteem, wel/geen toetje na het eten, van alles minimaal 1 hapje moéten proeven, mee laten "koken", zelf in winkel laten kiezen wat hij wil eten, uitleggen, uitdagen/spelletje van maken, etc. Niets helpt, en alles levert uiteindelijk strijd en/of frustratie, ofwel niet gezellig aan tafel... Dus nu inderdaad ook gewoon gaan negeren, en ik moet zeggen dat ons dat allemaal het meeste rust geeft. Ik ga niet apart voor hem koken, maar als hij bijv pasta wil zonder saus mag dat. Toetje krijgt hij ook gewoon. De ene keer eet hij nagenoeg niets, andere keer wel goed. Soms gaat hij ineens iets proeven wat hij daarvoor niet at, maar soms gaat er ook ineens iets van het lijstje wat hij wel lust... Komt vanzelf goed ga ik maar vanuit Owja, en hij krijgt multivitamines ter aanvulling.
Hier dochter van bijna 2 die ook zo'n fase heeft gehad. Hier kreeg ze gewoon wat de pot schaft. Eet ze haar bordje niet leeg? Prima, maar ook niets anders. Dus geen toetje, geen fruit, geen koekje. Wil ze toch wat eten? Krijgt ze gewoon haar bordje weer voorgeschoteld. Net zolang tot het op is. Ze is toen ook wel eens midden in de nacht wakker geworden van honger. Mocht ze alsnog dr bord leeg eten. Was snel afgelopen hier toen. Heb daar weinig medelijden mee. Ze mogen een paar dingen niet lekker vinden, dat heb ik ook. Maar de rest eten ze gewoon op. En anders hebben ze maar honger. Ze gaan vanzelf wel een keer eten.
Helaas wordt onze zoon niet wakker van de honger, en vind het niet erg als hij met honger naar bed gaat... En ik vergat nog te vermelden dat ik ook heb geprobeerd "verborgen" gezond eten te geven: groente-frietjes, diverse soepen en ze dan leuke naam geven, aardappeltaartjes, etc
Ik zou het combineren: en niet meer gericht op hem koken (of eens in de paar dagen gericht op hem koken en de rest niet) en dan belonen (met stickers oid) bij elk geproefd hapje. Ik zou overigens geen toetje of zo daarna geven (ik vind dat geen onderdeel van het eten: heb je geen honger en hoeft je dus geen avondeten, dan ook heb je ook niet voldoende honger voor een toetje). Hier zijn ze allebei moeilijk met avondeten. De jongste helemaal. Als hij een paar hapjes eet ben ik blij. Maar goed hij wordt niet wakker van de honger, groeit goed en is niet vaak ziek. Bij mijn oudste heeft de kinderarts ooit gezegd dat ze het kennelijk niet nodig heeft (groeide ook gewoon goed). Ik geef wel voor de zekerheid vitaminepillen.
Maar dan geef heb het hem toch weer als ontbijt als hij wakker wordt? Hij zal echt wel een keer honger krijgen hoor.
Ijzer wordt bijvoorbeeld beter opgenomen samen met vitamine c, daarom zou je het kunnen combineren. Volle yoghurt zitten veel vetten in, welke goed zijn voor kindjes in de groei..
Een pak vla is idd minder voedzaam, zeker door de toegevoegde suikers, dat zei ik ook niet? Waarom is het erg dat het een sneller zou verteren als het andere?