Ben druk aan het solliciteren en eigenlijk doe ik nooit bellen n.a.v. een vacature. Toch zegt men dat je je kansen vergroot met een belletje om interesse te tonen. Echter ... 1. Ben juist bang dat ik mijn eigen glazen ingooi met een domme vraag, of dat ik niet enthousiast genoeg over kom. 2. Degene die je kunt bellen voor de sollicitatie is vaak niet degene aan wie je de brief stuurt. 3. Als iedereen belt, vooral met zo'n 150 brieven per vacature, zou zo'n telefoontje toch vaak ook alleen maar ergernis opwekken. Wat is jullie mening / ervaring? In de situatie dat je niet echt een vraag hebt n.a.v. een vacature omdat alle informatie in het functieprofiel je duidelijk is.
Inderdaad alleen bellen als je echt een vraag hebt of een vraag hebt bedacht niet zomaar. Maar op zich is het niet verkeerd te bellen denk ik, het laat zien dat je echt geinteresseerd bent. De vraag is wel of degene die de selectie gaat maken ook te horen krijgt dat jij gebeld hebt natuurlijk, zoals je zelf al zegt. Maar je zou er in je brief nog naar kunnen verwijzen (uit telefonisch contact heb ik begrepen dat blablabla)
op mijn werk bellen ook sollicitanen op om navraag te doen. Maar als ze nog niks gehoord hebben dan zijn we nog bezig met de sellecties. Ik zou toch liever niet bellen,weet natuurlijk niet hoe het bij andere bedrijven aan toe gaat.
Ik bedoel bellen n.a.v. een vacature he, niet n.a.v. een sollicitatie. Jij bedoelt waarschijnlijk om te vragen of de brief is aangekomen, of hoe lang de procedure gaat duren. Ik bedoel dus vragen om nog meer te weten te komen over de vacature, maar eigenlijk ook een verkapt excuus om aan 'namedropping' te doen.
Ik belde ook nooit maar na aansporen door een vriendin heb ik het vorig jaar toch eens gedaan. En het pakte goed uit. Voordat ik de brief schreef heb ik eerst een oriënterend gesprek gehad met de leidinggevende waarin ik kon vragen wat ze zochten en hij alvast een indruk van mij kon krijgen. Daarna geschreven, een uitnodiging gekregen en op gesprek geweest bij de sollicitatiecommissie. Uiteindelijk de baan niet gekregen vanwege mijn ervaring en aansluiting op mijn huidige werk maar door het eerste gesprek wel in de la terecht gekomen voor een andere functie die in de toekomst vrij zal komen. Dus ja, ik zou zeggen doen! Het ligt er natuurlijk ook aan wat voor functie het is en wat gangbaar is in dat wereldje.
Je kunt altijd bellen om vragen te stellen of om verduidelijking van de functie en functie-eisen te vragen. Schrijf dan van te voren op wat je allemaal wilt vragen. Dus als je die baan echt wilt, gewoon bellen. Misschien heb je wel net iemand aan de telefoon die zich tijdens de sollicitatieprocedure die leuke meid die ze aan de telefoon had herinnert...Niet geschoten is altijd mis. En je kunt dan in je sollicitatiebrief refereren aan het gesprek dat je met diegene hebt gehad. Geeft aan dat je net even wat extra moeite hebt gedaan. Succes!
Breng je brief en cv persoonlijk. Dan zien ze gelijk of jij het type bent wat ze zoeken en dat vergroot je kans aanzienlijk.
Ik heb als hr manager gewerkt en mijn naam stond vaak in de advertentie. Kreeg heel vaak telefoontjes met serieuze vragen maar ook van die onzintelefoontjes ofde brief was aangekomen en daar had ik een hekel aan..
Vragen n.a.v. een advertentie kan altijd natuurlijk. Vragen als je al gesolliciteerd hebt, kan je ook doen, maar niet na 2 dagen als je de brief gestuurd hebt, lijk me. Ik heb ooit gebeld na mijn verstuurde sollicitatiebrief, weet eigenlijk niet eens meer het hoe en waarom, maar die manager vond dat ik vasthoudend was en assertief. Ik ben toen wel aangenomen.
Echt alleen bellen als je ook daadwerkelijk een vraag hebt. Anders herinnert men zich je op een negatieve manier en kan je die baan bij voorbaat al op je buik tatoeëren. Wij hadden een vacature openstaan voor een advocaat-stagiaire, belt er een meisje op met de vraag of we allemaal met elkaar lunchen, dus secretaresses en advocaten . Uhm...ja, maar daar voor ga je toch niet bellen? Nou serieus hoor, we hebben er hard om gelachen tijdens de gezamenlijke lunch. Ze heeft ook nog een brief gestuurd, maar die ging dus linea recta op de nee-stapel...
Als je goed bent aan de telefoon en je hebt een goede vraag; zeker bellen! als je telefonisch niet makkelijk een gesprek aan knoopt; niet doen! je moet wel een goede indruk maken
Ik bel altijd. Ik heb ook altijd een serieuze vraag naar aanleiding van de vacature (vakinhoudelijk). En zo heb ik mooi mijn naam een keer laten vallen, maar ook 'de evt nieuwe collega' gehoord en zijn/haar reactie op de vraag. Is altijd interessant.
het ligt aan de organisatie waar je solliciteert. bij ons wordt bellen niet gewaardeerd en mag je alleen schriftelijk of online via de website reageren, ik heb ook opdracht gekregen om iedereen die belt te verwijzen naar de website. dus echt even naar de organisatie kijken en inschatten of dat in die cultuur past.
Er is toch altijd íets wat je wilt weten? Daar kun je een goede vraag van maken en daarmee zou ik altijd bellen. Ik vind het altijd verbijsterend hoe weinig mensen dat doen. Heb wel eens een vacature geplaatst waarop ik echt meer dan 300 brieven kreeg, maar maximaal 10 telefoontjes. Een van die bellers hebben we aangenomen. Niet omdat ze gebeld had, maar het heeft haar zeker niet slechter doen overkomen. Ga naar de website van het bedrijf, lees alles wat je erover kunt lezen en het lijkt me erg stug dat je dan niet één of twee goede vragen kunt bedenken. Uiteraard moet je nooit bellen met onzinvragen. Maar als je echt geïnteresseerd bent in die baan bij dat bedrijf, moet er toch iets zijn wat je wilt weten?
Ben even nieuwsgierig, als ik ergens heb gesolliciteerd en ik krijg binnen een week geen bevestigingsbrief binnen dan hang ik aan de telefoon om te vragen wat de procedure is en of dat mijn sollicitatie is aangekomen. Daarnaast stel ik aan de telefoon ook altijd een vakinhoudelijke vraag. Maar waarom heb jij een hekel aan mensen die (in mijn ogen) gewoon belangstellend zijn of hun sollicitatie is aangekomen? Groetjes jopa
Ik pleeg altijd een telefoontje, om alvast een indruk achter te laten. Ik bedenk daarvoor altijd een goede inhoudelijke vraag, of een vraag over hoe bijvoorbeeld de uren in te delen zijn. Ik weet van mezelf dat ik enthousiast overkom door de telefoon en ik heb eigenlijk alleen maar succeservaringen op sollicitatiegebied.
dacht ook om te vragen of de brief aangekomen si is je naam ook even genoemd. Daarom had ik ja gestemd. Anders alleen doen als je echt een goede vraag hebt.