Hoi allemaal, Ik ben al een tijdje lid van het forum, maar heb nog nooit iets gepost. Mijn dochter is nu 10 maanden (en 1 week), maar het lukt me niet om haar stukjes te laten eten. Ze begint dan te kokhalzen en na een tijdje spuugt ze het allemaal weer uit (dit vooral als ze een te groot stuk in haar mond heeft). Soepstengels, koekjes, potjes en zelf-gekookt eten, het lukt gewoon niet. Ze heeft een gluten-allergie, dus ze kan ook geen brood verdragen. Daarnaast is ze ook nog eens allergisch voor koe-melk EN soja, dus opvolgmelk krijgt ze ook niet. In plaats daarvan geef ik haar geitenmelk en rijstpap. En natuurlijk ook fruit en avondeten, maar dan zonder stukjes. Ik wil heel erg graag dat ze gewoon stukjes leert eten, vooral omdat ik bang ben dat haar mond-spieren slap worden. Maar ook omdat ik haar op haar eerste verjaardag wel een stukje cake (o.i.d.) wil kunnen geven . Ik hoop dat jullie tips voor mij hebben.
Ik ben bang dat ik je niet zo goed kan helpen, want mijn zoontje al vanaf 6 maand al hele stukken (Rapley methode). Maar is het echt bij alles zo? Heb je het idee dat het kokhalzen of echt spugen is? Kijk; die kokhalsrerflex ziet er eng uit, maar die is er eigenlijk ter bescherming zodat ze zich juist niet verslikken. Heb je haar wel eens zelf wat in haar mond laten stoppen? Een stuk fruit of een soepstengel oid? Dus dat ze het eten zelf vast houdt en zelf in haar mond stopt? Ik weet niet wanneer een kind stukjes 'moet' kunnen eten, maar anders moet je het eens voorleggen aan het cb. Misschien is pre-logopedie een optie. Succes ermee!
Hoi, Mijn tip is om met haar naar een pre-logopedist te gaan. Zelf ben ik dat en ik behandel veel kinderen met dit probleem. Zij kan je helpen om op de juiste wijze het eten van stukjes te stimuleren. Ook kan ze helpen bepalen waar jou kindje nu al aan toe is. Vaak weten kinderen niet wat ze met die stukjes moeten, het leren kauwen moet zich nog ontwikkelen. Hopelijk heb je hier wat aan!
Wat je daarnaast eens kunt proberen is glutenvrij brood. Je snijdt een boterham in kleine stukjes (zonder korst) en die stukjes stop je dan in haar wang, tussen haar kiezen zeg maar. Zodat ze een stukje niet in 1 keer naar binnen zuigt, maar leert dat ze er iets mee moet (kauwen). Succes! Heftig hoor, gluten, koemelk én soja-allergie!
Ten eerste heel erg bedankt voor jullie reacties. Ten tweede mijn reactie Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de Rapley methode. Ik geef mijn dochter sinds een paar maanden gewoon een koekje of een soepstengel in haar hand. Het gaat wel goed, maar soms neemt ze een te grote hap. Hetzelfde met een banaan (om maar iets te noemen). Daar gaat ze dan van kokhalzen, maar omdat ik weet dat het er alleen maar eng uit ziet, haal ik het eten niet weg. Dan neemt ze vaak weer een hap voordat ze haar mond leeg heeft en daarom geeft ze over. Ik vind het idee van een pre-logopedist wel wat. Ik zal het voorleggen bij het cb en zelf even op zoek gaan. Glutenvrij brood is trouwens al besteld! Ik moet het bij de reform-winkel halen, want in de supermarkt kan ik het niet vinden.
Onze bakker verkoopt het gewoon! Volgens mij zelfs vers. Qua stukjes: ik vind niet dat ze het slecht doet dan hoor. Ze snapt alleen niet dat ze moet stoppen met dr mond volstoppen na het kokhalzen Hier wordt ook gekokhalsd, maar die van mij doet daarna voorzichtiger en hoeft dan ook niet te spugen.
Ik heb stukjes voedsel geven gestimuleerd vanaf ze begonnen met vast voedsel, vanaf 6 maanden. Een van mijn zoontjes pakte het gemakkelijk op, mijn andere zoontje had er erg veel moeite mee. Hij had/heeft een heel sterke kokreflex die gemakkelijk omzet in al het voedsel in zijn maag overgeven. Stukjes geven leidde bij hem tot flink nare taferelen, dus ik gaf hem langer gladde en vochtige prakjes die makkelijk naar binnen gleden, en bleef wel af en toe oefenen. Met 10/11 maanden had hij het helemaal goed door, en nu slikt hij alles al tijden gemakkelijk door. Bespreek het even op het CB, aan mij gaven ze gewoon het advies regelmatig te oefenen. Dat deed ik iets minder vaak dan zij wilden (ik wilde mijn zoontje niet iedere keer weer zijn maagje laten leeg kotsen, met de nodige pijn en oversture huilbuien die ermee samen gaan), maar het is dus vanzelf goedgekomen. Hier hielp het vooral om hem zo veel mogelijk zelf te laten doen en bepalen. Ik gaf hem dus brood/soepstengel en liet hem alles zelf eten. Succes!