Hai allemaal, Ik heb twee kinderen; één van 4 en één van 2 maanden. De jongste is een huilbaby. Volgens de huisarts mankeert ze lichamelijk niks en is het een gedragsprobleem. Rust en regelmaat zouden alles op moeten lossen. Maar hoe moet ik dat nou aanpakken? De oudste moet op wisselende tijden (korte en lange dagen) van school gehaald worden. De ene dag moet ik om 12 uur de deur uit (dus de baby uit bed en fles gehad) en de andere dagen om 14 uur. Daarnaast nog alle andere verplichtingen zoals zwemles voor de oudste, fysio en consultatiebureau voor de baby. We moeten er elke dag wel op uit waardoor het steeds goochelen is met slaaptijden en flestijden. Daarnaast slaapt ze de ene nacht wel door en de andere niet, dus ook in de avond en ochtend zijn er geen vaste flestijden. Heeft iemand tips? Alvast dank!
Ik vind de stempel huilbaby of gedragsproblemen die door jouw huisarts wordt benoemd wel erg makkelijk. Natuurlijk weet ik niet wat jullie allemaal al hebben geprobeerd, maar ik zou persoonlijk nog proberen de oorzaak van het huilen te achterhalen. Behalve een medische oorzaak kunnen ook andere zaken jouw kindje dwars zitten. Heeft ze bepaalde 'symptomen' waardoor jullie dachten dat haar iets medisch mankeerde?
Go with the flow Rust en regelmaat houdt voor mij niet in vaste tijden, hoeveelheden en rituelen maar melk als kind honger/dorst heeft en slapen als ze moe zijn. Misschien dat je de jongste in de wandelwagen kunt laten slapen? Kun je met haar naar school lopen om je oudste op te halen.
Eens met Madelein. Bij ons ook rust en regelmaat toegepast en dat uit zich in wat je doet niet hoe lang je het doet. Probeer telkens het schema aan te houden (wat wij bv deden - wakker --> fles - samen spelen ca. 1 uur (afhankelijk van hoe lang je kind ongeveer wakker kan zijn) - in de box - eerste tekenen van moeheid --> naar bed en dat telkens zo door. Zo kun je al een beetje inschatten of je planning echt heel erg in het honderd loopt als je je oudste weg moet brengen. Kijk dan of je gedurende 2 weken (is de tijd die je nodig hebt om rust en regelmaat in basis erin te krijgen) een reserve iemand hebt die eventueel kan invallen om je oudste weg te brengen/ halen. Rust en regelmaat kenmerkt zich vooral doordat je kleintje weet wat er gaat komen. Succes, ik weet hoe zwaar het is!
Oh dit deed ik dan weer niet, 1 dag geprobeerd, maar viel dan tijdens het voeden in slaap, om dan als spelen 'op het lijstje' stond te poepen Een kind van 2mnd hoeft van mij nog niet zo nodig te spelen oid, die ging bij mij gewoon met het ritme van mij mee. Wilde hij in de box of liggen? Dan legde ik hem neer, anders gewoon bij mij in de draagdoek, hij blij en ik kon ook overal naar toe.
Zo heeft iedereen zijn eigen aanpak. Ik noem het spelen, maar op die leeftijd is het eigenlijk vooral samen zijn, contact hebben. Een kindje van 2 maanden speelt nog niet Het gaat er (volgens mij) meer om dat de kleine leert dat als hij wakker wordt er eten komt (om de slaapassociatie van de fles niet te hebben) dat er daarna tijd is voor intensieve aandacht en daarna zelfvermaak in de box (hoe jonger hoe korter uiteraard) en zodra hij moe is dat hij van de box naar bed mag. Wij hebben dit de eerste 2 weken streng toegepast om het ritme er een beetje in te krijgen en zijn er daarna steeds soepeler mee om gegaan. Sowieso geldt.... doe wat voor jezelf goed voelt, is denk ik wel de belangrijkste regel bij rust en regelmaat. Ik zou het achteraf heel anders gedaan hebben, maar toen wist ik nog niet wat ik nu allemaal weet.
Hoi, Ik heb ook twee kinderen, alleen ging de oudste nog niet naar school toen we een ritme gingen invoeren bij de jongste. Zowiezo, van een baby van twee maanden is het nog te vroeg te verwachten dat ie elke dag hetzelfde gaat doen. Maar met een beetje sturing komt je er wel. Wat belangrijk is is dat het kind een gelegenheid krijgt om te slapen direct als ie aan slaapje toe is, dus als je de oudse uit school haalt en de jongste mee moet , dan zou ik bvb wat eerder weg gaan zodat de jongste in de wagen of auto een slaapje kan doen en niet over 10 minuten wakker wordt gemaakt.dat kost veel tijd, maar zo heb ik het gedaan. En wat voorspelbaarheid betreft, idd gewoon de dag inc blokken verdelen van slapen, drinken, spelen.veel succes!
Onze dochter heeft de eerste maanden ook veel gehuild. Rust en regelmaat werkt hier niet echt, ze bleef maar huilen als ze in haar bedje ging. Heb je een draagdoek? Dit heeft bij ons goed geholpen om veel onrust weg te nemen. Ik vond het bovendien zelf ook erg gezellig, dat kleine mopje heel de dag zo dicht bij je Als je toch regelmaat wilt proberen, dan zijn vaste tijden niet zo belangrijk, het gaat vooral om de volgorde van de zaken. Wandel je naar school? In dat geval kan je je kindje overdag altijd in de reiswieg laten slapen.
Wat ik deed was iedere dag op een vast tijdstip beginnen met de eerste voeding. Eerste fles standaard om 7.30 uur, als ze twee uur daarvoor een voeding heeft gehad, dan maak je een kleine fles. En vandaar uit ga je de dag indelen. Observeer je kindje een week om te ontdekken wanneer ze bijvoorbeeld honger heeft. Is dat iedere drie uur probeer dan de fles iedere 3 uur te geven. Af en toe rekken of eerder een voeding geven ontkom je niet aan bij een tweede of derde kind. Dus bijvoorbeeld: 7.15 uur wakker maken 7.30 uur fles Onmisbaar vind ik een draagdoek. Op die manier kan je jouw kindje altijd geborgenheid en nabijheid van jou geven. Ook al kijk je naar een zwemles van de oudste. Ik zou in ieder geval echt niet zonder kunnen.
Rust en regelmaat heeft inderdaad met voorspelbaarheid te maken en met goed naar je kindje kijken en signalen oppikken. Slapen kan overdag in bed, maar ook in de wagen of in de draagdoek of -zak. Dan ben jij vrij om je oudste te brengen en te halen en heeft je kleintje alle rust om lekker te slapen. Ik zweer sowieso bij mijn draagdoek. Zonder had ik het een heel stuk moeilijker gehad met mijn tweeling. Het zijn zeker geen huilbaby's maar er huilt er wel vaak eentje. Met twee maanden (vanaf maat 62/68) zijn ze ook groot genoeg voor een draagzak (een ergonomische drager zoals bv een manduca) als je knopen te ingewikkeld vindt.
Rust en regelmaat betekend niet per definitie op de klok kijken en elke dag precies hetzelfde. Rust en regelmaat is meer het kijken naar je kindje en elke 'stap' in dezelfde volgorde doen. Dus, zoals eerder gezegd, bijv; Voeden-knuffelen-evt in de box-bij eerste vermoeidsheidsignalen naar bed (of wandelwagen of draagdoek etc, waar je kindje kan slapen)-wakker -> verschonen-voeden en dan weer opnieuw. Ivm schooltijden etc kun je dus proberen het gedeeltelijk op jouw verzoek in te vullen die dagen. Rust gaat er ook om dat je kindje niet te veel prikkels krijgt, dus niet continu de tv of radio aan. Als je kindje het kan in bed slapen ipv de box (waar met een 4 jarige waarschijnlijk veel geluid is ) Misschien is het boek van Stephanie Lampe iets voor je? Daarnaast vind ik dat je ha wel makkelijk roept dat het een gedragsprobleem is. Zijn er evt bijv refluxklachten? Dan kun je op je kop gaan staan, maar dat zel niet helpen. Dan kun je de leefregels van de reflux bijv toepassen.
Idd waar je kunt het doen. Dus zoals hierboven gezegd alles in dezelfde volgorde doen qua slapen, verschonen, drinken e.d. Verder kan een inbakerdoek wonderen verrichten, hier ging het roer er 180 graden mee om. En een draagdoek ook, of een draagzak is wellicht beter omdat je er vaak op uit moet.
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe! Ik ben het helemaal met jullie eens dat mijn huisarts wel heel kort door de bocht gaat. We hebben zelf ook al het één en ander geprobeerd. Zo heeft ze een tijdje koemelkvrije voeding gehad, maar dat maakte geen verschil. Ze is onder behandeling geweest bij een chiropractor i.v.m. mogelijk Kiss-syndroom. Dit heeft ook niks verbeterd. En ze moet nog een echo van haar heupen (ze is namelijk enorm stijf), maar daar is ze nu nog te jong voor. En wat betreft de opmerking over reflux: hier heb ik zelf ook aan gedacht, maar ze spuugt niet veel (verborgen reflux dan?). Ze heeft tijden gehad dat ze heftig slikte, maar dat doet ze inmiddels eigenlijk niet meer. We houden ons wel aan de regels tegen reflux: het matras loopt schuin af, ze krijgt de fles in zithouding en we houden haar nog een tijd rechtop na de fles. Ik hoor en lees ook zoveel verschillende verhalen wat betreft huilbaby's. Het laatste onderzoek zou weer hebben uitgewezen dat 96% v/d huilbaby's lichamelijk niks mankeert. Dat het vooral door stress bij de ouders komt. Ja, stress heb ik inmiddels enorm, maar de vraag is wel of dat dan de oorzaak of juist het gevolg is...
Ik vind jouw huisarts een mafkees, gedragsprobleem bij een kindje van twee maandjes oud??? Ammehoela!
Oh ja: een inbakerdoek gebruiken we al! Als ik met haar wandel (reiswieg) dan kan ze wel zonder in slaap vallen, maar in bed slaapt ze altijd in de Pacco. En de draagdoek heb ik inmiddels besteld. Ontstaat daarmee dan weer niet het probleem dat ze gewend raakt om in een onrustige omgeving te slapen?
Een onderzoeker is een mens met een mening en zal, vanwege zijn/haar mening, de neiging hebben om de uitkomst van het onderzoek zo te zien dat het past in zijn/haar mening. Een arts die van mening is dat het aan de ouders ligt zal niet naar de oorzaak zoeken, want dat heeft geen nut. Dus ik zet mijn twijfels bij zo'n onderzoek, zeker als je bedenkt dat ik deze week (afgelopen week) als hier heb gelezen dat 2 (verschillende) moeders zelf de dieetvoeding voor kea betalen omdat een ka/ha hen niet geloofd. Natuurlijk voelt je dochter aan dat jij stress hebt en ja daar zal ze op reageren. Maar wat is er eerder, de stress of het huilen? Zal het hoe dan ook medisch moeten zijn? Nee, dat hoeft niet. Maar in mijn ogen zal er wel een reden zijn waarom een kindje overmatig huilt. Maar die reden kan dus ook te veel prikkels, onrust of oververmoeid zijn. Hoeveel behandelingen heb je gehad bij de osteopaat? Soms zijn er echt 2 of 3 behandelingen nodig voor je verschil merkt. Gebruik je nutriton of jbpm? Nutriton kan darmkrampen veroorzaken, dus wellicht kun je daarmee stoppen. Hoeveel veranderingen heb je gedaan, sinds haar geboorte. Elke wijziging van bijv voeding heeft zeker 2 weken nodig om haar lichaam eraan te laten 'wennen'. Veranderingen geven onrust en onrust kan ook de reden zijn van huilen. Wellicht kun je eens kijken of je (minimaal) 2 weken zoveel mogelijk rust en regelmaat kunt geven en verder niets wijzigen. Mocht je verbetering zien weet je dat dat het is. Zo niet dan weet je het ook
Dit dus. Rrr loslaten heeft hier juist voor rust en regelmaat gezorgd. Niet doordat ik bedacht hoe de volgorde 'moest', maar door naar mijn kindje te kijken. Wel volgorde van handlingen voor het slapen gaan (slaapzak aan en gordijnen dicht, liedje zingen en hier meestal voeden). En bijvoorbeeld zoveel mogelijk op dezelfde plek voeden en verschonen. Niet ineens de slaapzak beneden aandoen of aan laten houden bedoel ik. Voeden, verschonen en slapen op verzoek dat is in mijn ogen het beste voor jou en je kindje.
Oh en lees maar eens mijn topics over onze weg van onrust die wij hebben bewandeld met ons zoontje. De draagdoek is nog steeds mijn vriend en hij kan echt wel op andere plekken in slaap vallen. Dit veranderd elke keer weer. De ene week ligt hij overdag vaak rustig in zn bedje, de andere keer loop ik kilometers met hem op mijn buik geknoopt omdat het even niet wil. Bedenk je goed dat nabijheid misschien wel de allerbelangrijkste behoefte is van een baby. Een inbakerdoek, slaaptraining, beer met hartslag, het geluid van de stofzuiger, schommelstoel enz enz kan dat niet vervangen. Misschien wordt je kindje er ogenschijnlijk uiteindelijk rustiger van, maar ik ben blij dat ik het inzicht kreeg om alle hulpmiddelen links te laten liggen en gewoon terug gaan naar de natuur van de mens. Succes met je zoektocht!
waar ik heel veel aan gehad heb is dit boek: Nieuw: Baby in een droomritme-gratis verzonden! Hier staan namelijk allerlei methodes in en kun je zelf eruit halen wat prettig voelt. Dus ook een combinatie van methodes! En heel belangrijk..... hoe je rrr kunt krijgen zonder je kind te laten huilen.
Dit dus. Gedragsprobleem met 2 maanden? Dat is een heel rare diagnose van je huisarts. Eigenlijk zegt hij daarmee gewoonweg dat hij het ook niet weet. De taal van je kind leren begrijpen kan soms echt lang duren, en inbakeren en op de klok kijken helpen dan niet. Heel veel naar je kind kijken vaak wel.