Baby ligt voor op groei ... maak me zorgen!

Discussie in 'Gezondheid' gestart door ZonStraal, 18 mrt 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi Dames,

  Vandaag controle gehad in het ziekenhuis en een groeiecho gekregen. Nu bleek dat de hoofdomtrek van baby en beenomtrek precies op curve liggen, maar dat de buikomtrek 5 weken voor ligt op groei :(. Een maand terug bleek uit de groeiecho dat het buikje 3 weken voor lag op groei en nu dus 5.

  Ik heb vorige week nog een curve moeten prikken en de waardes waren allemaal onder de 6,6, dus prima in orde. Vandaag ook besproken met gyn dat ik wel altijd erg veel zin heb in zoetigheid (snoep en chocolade) en of dat niks te maken heeft met misschien toch een onderliggende zwangerschapsdiabetis. Maar hier kon mijn gyn geen antwoord op geven.

  Ik vroeg aan de gyn of ik me geen zorgen hoef te maken om de gezondheid van ons kindje, ivm de grootte van het buikje. Maar volgens haar kon het 2 dingen betekenen;
  1) We krijgen gewoon een forse baby
  2) Misschien onderliggende zwangerschapsdiabetis

  Nu moet ik over 2 weken weer terug komen om te bespreken of ik misschien ingeleid ga worden met 38 weken (als ik inleidbaar ben). En ze wilt dan kijken of het buikje blijft groeien of dat het constant is gebleven.

  Ik maak me zo'n zorgen om de gezondheid van ons kindje, ook al heb ik geen direct bewijs van zwangerschapsdiabetis. Ik voel me schuldig voor al die keren dat ik me heb toegegeven aan al die zoetigheid toen ik er zin in had :(.

  Heeft iemand hier ervaring mee of kan me meer vertellen? En wat gebeurt er met de baby als na de geboorte blijkt dat hij/zij wel zw.diabetis heeft? Pff, voel me echt rot :)

  Groetjes,
  Ongeruste Zonstraal
   
 2. koala28

  koala28 Niet meer actief

  Ik heb min of meer hetzelfde. Ook een groot kind (gemiddeld 3 weken voor op groei, buik en hoofdje 5 weken) en geen zwsuiker. Ik kan je er niet meer over vertellen. Bij mij is wel besloten tot inleiden met 38 weken.
  Mijn eerste kindje was ook groot bij z'n geboorte. Gyn heeft aangegeven dat ik gewoon erg goed zorg voor m'n kindjes in m'n buik. Ik heb geen reden om te twijfelen dat ik toch zwsuiker zou hebben.
   
 3. Kruimel2010

  Kruimel2010 Bekend lid

  8 okt 2010
  825
  1
  0
  NULL
  NULL
  Is de groeiecho beide keren door dezelfde persoon gedaan? Ik moet namelijk groeiecho's laten maken en door een opname maakten ze er eentje extra, maar wel door een ander. Bleken hoofdje en beentje ineens twee weken voor te liggen en het buikje een week of vijf... Na twee weken weer bij de oude groeiecho-maker en toen lag het buikje weer drie weken voor en de rest netjes op schema... het maakt dus nogal een verschil wie de echo maakt!

  Vooral het buikje zou ik me niet al teveel zorgen over maken. Bij mij meten ze altijd twee keer, maar als dat net met twee inademingen van je kindje is is het buikje sowieso groter.... vertekend beeld dus!

  Wat je wel zou kunnen proberen is, ook al heb je geen zwangerschapsdiabetes, je suikergehalte niet teveel op te laten lopen. Als je zo ongerust bent kun je ook je gyn vragen om je door te sturen naar de diabetesverpleegkundige, dan kan zij met je meekijken. Of de dietist, om even naar je eetgedrag te kijken. Wellicht is er nog wat aan te passen.

  Stel dat je zwangerschapsdiabetes zou hebben dan gaat dit niet over op je kindje hoor. Het is alleen wel zaak dat de eerste 24 uur na de geboorte het suikergehalte van je kleintje in de gaten gehouden wordt omdat hij of zij dan een te laag suikergehalte kan krijgen!
   
 4. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi Koala,
  Fijn om toch te lezen dat het bij meerdere vrouwen voorkomt. Goede opmerking van je gyn dat je goed voor je kindje zorgt :D ... zou de mijne nooit zeggen.
  Wel een fijn idee om al vastigheid te hebben dat je ingeleid wordt met 38 weken, daar gaan wij het over 2 weken over hebben. Maar alleen als ik inleidbaar zou zijn, zei de gyn.
   
 5. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi Kruimel,
  Bedankt voor je reactie.

  De echo wordt altijd door de echoscopiste van het ziekenhuis gedaan. Ze heeft gister dan ook het buikje 6x opnieuw gemeten en steeds kwam er hetzelfde meting uit. Dus denk dat dit wel zou kloppen. Over 2 weken heb ik de groeiecho bij de gyn, dus ben benieuwd dan.

  Ik heb al een dieet via de dietiste gekregen, omdat ik bij de zwangerschap van mijn zoontje ook zwangerschapsdiabetis had. Dus deze heb ik gedurende deze zwangerschap ook gebruikt. Daarnaast koop ik geen chips, snoep, chocolade etc. puur omdat ik dit niet in huis wil hebben als ik trek heb in zoeitgheid. Ik probeer wel 1x in de week een kommetje chips te eten, maar meer zodat ik mezelf niet straf.

  Ik ben inderdaad bang dat het overgaat naar mijn kindje. Had al op internet gegoogled en daar stond dat ze je kindje desnoods in de couvouse leggen na de geboorte. Je kunt mijn schrik wel voorstellen toen ik dit las.
   
 6. Storm

  Storm Niet meer actief

  Mijn baby ligt ook voor op de groei, ruim 2 weken naar de termijn gekeken, maar dan met alles. Hoofdomtrek, bovenbeenlengte en schedelomtrek. Ook het gewicht. Ben ook aan het curven geweest (ondanks dat de geprikte waardes bij de VK prima waren), maar ook in het zkh was het prima.
  Wordt bij mij extra in de gaten gehouden omdat mijn eerste ook erg groot was. Maar die was ook gewoon groot, geen suikerbaby ofzo. Kwam gewoon kerngezond, groot en rond ter wereld.
  Ik had nu ook geen kleintje verwacht. Maar het is bij mij niet zo dat alleen het buikje voor ligt.
  Ik sta ook nog gewoon onder controle bij de vk. Ik zal de komende tijd nog meerdere echo's krijgen om de groei in de gaten te houden en ook gaan we de suikerwaardes random prikken. Mochten ze aan de hoge kant komen, moet ik weer naar het ziekenhuis voor een curve.
   
 7. Mamanama

  Mamanama Fanatiek lid

  10 apr 2009
  4.080
  65
  48
  Zoetermeer
  Hier bij de oudste geen controle gehad, het zou gewoon wel een stevige baby worden. Gewicht werd geschat tussen 3500-4000 gram. Suikercurve was goed en dus geen zw. suiker. Dochterlief kwam wat te laat en was 4700 gram en 56 cm en bleek helaas niet te passen en werd een spoedks.
  Bij de jongste werd ik wel in de gaten gehouden. Twee keer suikercurve getest en weer geen zw. suiker, maar wel een kind dat 4 weken voorliep qua groei. Uiteindelijk is bij 38 weken een geplande ks gedaan, omdat haar hoofd toen al groter was dan dat van mijn oudste bij haar geboorte en dus niet zou passen.
  ZIj was bij 38 weken 3910 gram en 52 cm.
  Ik krijg dus 'gewoon' grote baby's en ook volgens mijn gyn hadden onze dochters het gewoon goed in mijn buik. Grote placenta, ruim vruchtwater.....echt een heerlijk plekje dus! ;)
   
 8. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Storm: Het is een fijn idee dat je zo goed in de gaten wordt gehouden. Zo zijn ze ruim op tijd als er ontdekt wordt dat er zuiker in het spel is. Hopelijk heb je een voorspoedige zwangerschap.

  Mamanama: Daar ben ik dus ook bang voor, dat straks bij de bevalling het niet past en het dus een spoedkeizersnee gaat worden. Mijn gyn zegt dat ik het wel kan hebben, maar heb bij mijn zoontjes bevalling een subtotaalruptuur opgelopen met 12 hechtingen. Hij was 4215 gram en 55cm. Ik heb er weken/maanden nog veel last van gehad. Sta hier niet om te springen om weer mee te maken, maar goed ... heb hierin niks te zeggen :)
   
 9. Laris

  Laris Fanatiek lid

  27 jun 2008
  1.917
  2
  0
  Ik heb het ook gehad, mijn zoontje lag continue ca. 3 weken voor op groei, met alles. Hij zou zeker ca. 4200 gram worden.

  Uiteindelijk is hij met 39 weken en 3 dagen geboren, was 'maar' 3760 gram en 53 cm, dus helemaal niet zo zwaar/groot. Ze kunnen met de echo's slechts een inschatting maken en er zo'n 500 gram boven of onder zitten. Mijn gyneacoloog had dat aangegeven en na de geboorte ook eerlijk toegegeven dat hij er flink naast had gezeten.

  Overigens zei hij bij de vele groeiecho's die ik heb gehad ook dat ik erg goed voor 'm zorgde :D.

  Ook ik ben op zwangerschapssuiker geprikt (had ik niet) en ik zat ook ruim in mijn vruchtwater. Niet té, maar had wel veel ruimte voor mijn knul om in te dobberen. Schijnt ook uit te maken.
   
 10. Lady C

  Lady C Bekend lid

  19 jan 2007
  516
  1
  18
  Ik lees even mee. Hier hetzelfde. Kindje loopt twee weken voor op de groei wat betreft hoofdomvang en gewicht, maar buikomvang loopt al vijf weken voor op de groei. Daarnaast ook ruim (en ook niet te ruim) in het vruchtwater. En geen zwangerschapssuiker.

  Mijn eerste kindje was gehaald met 38+6 vanwege zwangerschapsvergiftiging en woog iets van 3400g.

  Mijn tweede kindje is gekomen met 40+5 en woog iets van 4300g.

  Dus nu, net als bij de tweede, weer een groot kind.

  Bijkomend probleem voor mij is dat deze in stuit ligt, in tegenstelling tot de eerste twee. Nu maar hopen dat hij nog gaat draaien.

  Helaas ook geen tips, behalve de opmerking dat het kindje het gewoon goed heeft bij jou in je buik.

  Volgende week maandag heb ik een liggingsecho. Hopelijk is 'ie dan gedraaid. Hoef ik me daar in ieder geval niet meer druk over te maken ;)
   
 11. Storm

  Storm Niet meer actief

  Ik heb met mijn zoontje ook een subtotaalruptuur gehad. Daarbij is de boel ook nog eens gaan ontsteken van binnenuit waarbij ze de hechtingen losgeknipt hebben en ik dus lang met een open wond heb gelopen. Gevoelsmatig dan, want met 8 weken zat die goed dicht en was het netjes geheeld. Moest alleen wel 6 weken aan de antibiotica en twee keer per dag spoelen met warm water.
  Niemand wist dat mijn zoontje zo groot zou worden. Het zou een normale baby worden van zo'n 7-7,5 pond (en dat me groeiecho's). Hij kwam 10 dagen te laat en was 5045 gr en 55 cm. Nadeel bij de bevalling was ook nog dat hij een sterrenkijker was waardoor het gewoon nog iets moeilijker ging.
  Ik ben ook wel blij dat ze de boel nu beter in de gaten houden, maar ik heb zoiets van, tja, er is al een tienponder doorgekomen, die niet helemaal goed lag. Ik ben dus doodsbenauwd dat ze gaan zeggen dat het met een keizersnede moet. Ik wil het liefst gewoon weer vaginaal bevallen.

  En hier niks in te zeggen hebben, tja. Ze gaan natuurlijk niet zomaar een keizersnede doen, maar als ik jou was zou ik mijn angsten goed bespreken met de gyn. Ze zijn ervoor om je te begeleiden tijdens je zwangerschap en daar hoort een ook stukje angst voor bevalling bij vind ik. Zeker als je al een minder 'leuke' ervaring hebt.
   
 12. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Wat een fijne gyn's hebben jullie allemaal! Die van mij heeft al meerdere keren tegen me gezegd dat ze het niet raar vind dat we een groot kindje krijgen, omdat ik zelf ook niet de slankste ben ... en BEDANKT! :(

  Storm: Ik heb meerdere keren met mijn gyn mijn angsten en onzekerheid besprooken over de bevalling, maar keer op keer zegt ze dat het wel past omdat mijn zoontje met 4215 gram is geboren. Dus dan zou 4,5/5 kilo ook wel passen. Tja, dat is haar beredenering. Ze heeft wel gezegd dat ze wil kijken of ik met 38 weken inleidbaar ben, om me dan op te nemen en te laten inleiden.

  Klinkt misschien raar, maar ik wil zekerheid hebben. Ik wil gewoon zeker hebben dat ik met 38 weken ingeleid wordt. Als ik niet inleidbaar ben, dan desnoods met gel of strippen of weet ik veel wat. Maar goed, dat heb ik niet voor het zeggen :)

  Lady C: Hoeveel 'tijd' heb jij gekregen van je gyn of verloskundige om je kindje zelf nog te laten draaien? Ik was vorige week op controle en toen lag baby wel al beneden met hoofdje maar niet ingedaald (lag met hoofdje boven mijn linkerbovenbeen).

  Laris: Bedankt voor je reactie! Mijn zoontje lag ook voor op groei, met alles lag hij 3 weken voor op groei. Is uiteindelijk geschat op 4,5 kilo en is geboren met 40 weken, 4215 gram en 55 cm. Nu heb ik een beetje hetzelfde maar alleen ligt het buikje voor op groei.
   
 13. Lady C

  Lady C Bekend lid

  19 jan 2007
  516
  1
  18
  Zonstraal, wat een rare reactie van je gyn. Hoe groot/zwaar je zelf bent zegt niets over je kind. Ik ben van mezelf juist vrij tenger, dus volgens zijn theorie zou ik dus kleine kindjes moeten krijgen. Nou, niet dus. Dus echt onzin hoor.

  Wel fijn dat hij met 38wk wil kijken of je inleidbaar ben. Heeft hij dat ook in je dossier gezet? Anders krijg je misschien het gedonder dat het wel mondeling gezegd is, maar op de dag zelf dat hij iets heeft van: nou dat weet ik niet meer en het gaat toch goed? Dus wacht nog maar een weekje... (sorry, geen hoge pet op van gyn's).

  Ik heb volgende week maandag de liggingsecho. Als de baby dan nog steeds in stuit ligt, dan krijg ik een verwijzing naar de gyn, dus dat zal eind volgende week zijn. Wel fijn dat bij jou de baby al omgedraaid is. Scheelt een hoop zorgen.
   
 14. pinguin72

  pinguin72 VIP lid

  7 jan 2006
  7.831
  0
  36
  Ik maak ook grote kinderen. Geen suiker maar wel flinke beebjes.
  Mijn beide kindjes werden met 32 weken op 6 pond geschat.
  De oudste is met 36 weken geboren en was 4095 gr en 52 cm. Zijn zus was met 38+3 5120 gram en 56 cm.
  Hele makkelijke bevallingen trouwens en beide spontaan en snel(4,5 en 2,5 uur)

  IK zou met 37 weken worden ingeleid(met 36 weken liep de groei van de jongste al voorbij de 42 weken) maar toen krabbelde de gyn opeens terug.

  Oh ja de grote van de kindjes ligt bij mij aan de placenta. Die is 2 x zo groot als normaal.
   
 15. Storm

  Storm Niet meer actief

  Nou, dat slaat echt helemaal nergens op! Nee, dan heb je niet de fijnste gyn. Dat zou betekenen dat mijn kids helemaal niet zo groot zouden mogen zijn. ;)
  Niet dat ik de kleinste ben, maar ook zeker de grootste of de zwaarste. Vind ik wel een hele rare beredenering van de gyn trouwens.
  Wanneer heb je weer een echo dan? Of krijg je elke controle een echo?

  @pinquin72: Dus het kan ook door je placenta komen? Dat wist ik niet. Zal het in gedachten houden.
   
 16. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi Lady C,

  Ik moest er gister nog aan denken om de gyn eraan te helpen herinneren het in mijn dossier te zetten. Want bij mijn zoontje wilde ze me ook inleiden met 38 weken en dat was ook zo afgesproken, en toen was ze 2 weken op vakantie. Dus toen ik tegenover de vervanger zat met mijn 38 weken afspraak, kon hij het niet terug vinden. Dus uiteindelijk hebben ze me laten lopen tot 40 weken en toen pas ingeleid. Dus ja, ik snap wel hoe je over gyn's denkt! ;)

  Ik hoop voor je dat je baby dan al gedraaid is volgende week, scheelt een hoop gedoe uiteindelijk.
   
 17. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi Pinguin,
  Vorige week werd er geschat dat de baby (dus 34,5 weken) 3300 gram woog. Fijn om te lezen dat je makkelijke bevallingen hebt gehad, dat is natuurlijk iedereen zijn wens :D

  Ik wist niet dat de grote placenta kon meedragen aan grote babies ... weer wat geleerd.
   
 18. ZonStraal

  ZonStraal Niet meer actief

  Hoi Storm,

  Ik heb volgende week donderdag weer een echo. Ik krijg niet standaard elk bezoek een echo, maar soms vind de gyn het handiger en sneller kijken dan alleen de dopler te gebruiken.

  Mijn gyn kan echt bot zijn ... toen ik net bevallen was van mijn zoontje en ik een nacontrole had, zei ze tegen me op het einde 'en nu is het tijd om aan jezelf te werken'. Daar doelde ze mee dat ik moest afvallen, omdat ze me te dik vond. Ik was 15 kilo aangekomen bij mijn vorige zwangerschap. Op de terugweg naar huis heb ik gejankt als een klein kind ... haha toen ik ontdekte dat ik weer zwanger was, was ik zo bang om haar te bellen voor een afspraak :D
   
 19. Ons Kleintje

  Ons Kleintje Niet meer actief

  Hoi Zonnestraal
  mijn zoontje was ook veel te groot voor zijn geboortetermijn. Ze dachten dat ik zwangerschapssuiker had, maar ik had het net niet.
  Mijn zoontje woog in plaats van een kleine kilo, 1650 gram bij zijn geboorte. Eigenlijk bijna 1800 gram maar hij hield vocht vast.
  Hij is veel te vroeg geboren, ik heb geen idee hoe het zou zijn gegaan als ik later zou zijn bevallen.
  Hij is nu een gezonde kerel, en hij is best wel stevig gebouwd (je ziet zijn ribjes dus ik bedoel niet dik), lang en handen als kolenschoppen.
  Misschien was hij gewoon groot. Ik heb wel bij de artsen van de nicu afdeling aangegeven dat ik tegen het zwangerschapssuiker aan zat, waarop ze hem meteen glucose hebben toegediend. Hij zat daar wat laag mee, dus wat je kunt doen is dit aangeven direct na de geboorte.
  Succes ik hoop dat bij jullie alles goed is.
   
 20. Trees

  Trees Niet meer actief

  Onze dochter liep ook vanaf halverwege de zwangerschap een paar weken voor op groei. Ondanks mijn ontzettende zin in chocolade :)->) had ook ik gelukkig geen zwangerschapsdiabetes. Mijn gynaecoloog heeft wel meerdere keren aangegeven dat ik voor de 38-39 weken zou worden ingeleid, maar onze dame besloot zelf al eerder te komen. Met 36+6 braken mijn vliezen en na de bevalling bleek waarom ze voor liep. Ze had een hele dikke navelstreng en kreeg daardoor veel voeding en zuurstof van mij. Heel onschuldig eigenlijk.

  Wat ze vaak wel doen met baby's die groot zijn dat ze de eerste 24 uur na de bevalling de suiker in de gaten houden. Ze zijn in de buik veel voeding gewend en daardoor kan na de bevalling het suikerniveau laag worden. Onze dochter kreeg om de zoveel uur een prikje in haar hiel om het te testen. Uiteindelijk hebben ze glucose moeten toedienen, maar dat werd ook mede veroorzaakt doordat ze te zwak was om te drinken en haar suiker nog meer daalde.

  Mijn dochter is nu qua lengte en gewicht gemiddeld. Ik was even bang dat ze een reus zou worden, maar dat viel mee ;). Succes met de laatste zware loodjes!
   

Deel Deze Pagina