Ik eet voornamelijk plantaardig, maar als mijn toekomstige baby geen borstvoeding zou accepteren, dan zou ik absoluut overstappen op normale flesvoeding. Wel zou ik dan voor een biologisch merk kiezen en hier dus van tevoren ook onderzoek naar doen, omdat ik zelf ook volledig biologisch eet en dat heel belangrijk vind. Maar ik zou er geen problemen mee hebben dat de flesvoeding dan van koeien, schapen of geiten afstamt. Sowieso gaan wij onze toekomstige kindjes niet vegantisch opvoeden. Mijn vriend eet immers ook vlees, en ikzelf eet heel af en toe eieren en zuivel als ik er zin in heb. Maar dat allemaal terzijde. Ja, ik eet plantaardig, maar ik zou mijn kind nooit in gevaar brengen.
Ik ken een veganistisch gezin waarbij de bv niet lukte en die hebben bv van een donor gebruikt. Later zijn ze overgegaan op papjes van avocado en plantaardige melk ... Dubieus wel , maar kindje groeit goed en is gezond.
Mijn oudste was (bewezen) allergisch voor koemelk, en kon ook niet tegen pepti. Ik he b hem gelukkig al die tijd borstvoeding kunnen geven, maar er zijn inderdaad ook kunstvoedingalternatieven die volledig koemelkvrij zijn en geen dierlijke eiwitten bevatten. Die kunstvoeding is wel volwaardig. Overigens raakt dit voorbeeld in mijn ogen wel de extreme vormen die gezonde voeding de laatste tijd lijkt aan te nemen. Een tijd geleden werd door artsen ook gewaarschuwd dat zij steeds meer ondervoede kinderen signaleren, met name bij ouders die extreem letten op "gezond" eten en daardoor hun kind geen volwaardige voeding meer geven. Mijn beide kinderen zijn formeel getest op koemelkallergie. De kinderarts in het ziekenhuis was wel erg scherp op het testen van de allergie. In de praktijk blijkt namelijk dat verreweg de grootste groep baby's niet allergisch is, terwijl de ouders wel een allergie vermoeden. Zij zien heel vaak dat kinderen daardoor onnodig op dieet worden gezet. Ook toen mijn kinderen wel positief testte op de provocatietest (en dus allergisch zijn), moesten we iedere paar maanden terug komen. Puur om de groei van de jongens te monitoren en de voeding door te nemen. Ook was het standaard dat iedere 6 maanden opnieuw getest moet worden om te kijken of de allergie is afgenomen of volledig verdwenen is. Allemaal gericht om zo snel mogelijk jonge kinderen/baby's naar een volwaardig voedingspatroon te krijgen. Met dit soort voorbeelden in het achterhoofd snap ik deze procedure en ben ik blij dat er zo scherp gekeken wordt naar deze kwetsbare kinderen.
Was dit een kindje onder een jaar, waar ze geen gebruik maakte van kunstvoeding maar van plantaardige melk (haver, soja, rijst, etc)? Dan vind ik dat een zeer onverstandige keuze.... Bij een ouder kind is het een ander verhaal.
Productkennis ja, zoals hierboven ook genoemd wordt. Maar je hoeft geen opleiding tot dietist, arts, voedingsdeskundige of wat dan ook te hebben. Dat verwachten is jezelf voor de gek houden.
Maar in dit geval hoef je toch geen arts of voedingsdeskundige te zijn? Als je productkennis hebt, wéét je dat deze melksoorten vooral bestaan uit water en absoluut niet volwaardige voeding zijn op zichzelf... Ik denk dat vakkenvullers in de AH dat ook prima snappen. Het is té bizar dat deze mensen het aan hun baby gaven met het idee volwaardige voeding te geven. En ook dat hun omgeving dat kennelijk ook niet vreemd vond, een baby van 7mnd en 4kg. Ook om dat op te merken hoef je geen arts te zijn, zoiets valt toch op?
Ik denk (nee ik weet obv van mijn ervaringen als voedingsdeskundige) dat je w.b. Je eerste aanname er naast zit. En ik ben het met je eens dat het tot de basiskennis mag horen van de gemiddelde nederlander met kinderen (los van zijn of haar beroep) dat een kind gevoed moet worden met borstvoeding of zuigelingenvoeding, maar dit voorbeeld wijst uit dat dus blijkbaar niet zo is. Ik zeg alleen maar dat het (dus) gevaarlijk is om er vanuit te gaan dat dit soort mensen kennis hebben, want die kennis is niet verplicht. Ik mag morgen een winkel beginnen met daarin wedikwatvoorvoeding. Zolang ik de warenwet niet overtreed (en dus op mijn verpakking zet dat kinderen dit als vervanging van borstvoeding kunnen gebruiken) is er geen mens die me aanklaagt. Verwachten dat een eigenaar van een (natuur)voedingswinkel kennis heeft van voeding (dus niet van producten, maar voeding) is als denken dat een eigenaar van een halfordsvestiging je auto wel kan repareren. Het zou kunnen, maar je hebt geen garanties. En aangezien een kind geen auto is, die je kan vervangen als de halfordsmedewerker per ongeluk het motorblok op de grond heeft laten vallen, moet je niet uitgaan dat mensen die kennis hebben omdat ze het verkopen. Nogmaals, ik ben het met je eens dat het hoort te horen tot de basiskennis van mensen. Maar er op vertrouwen dat die mensen de kennis hebben om goed te adviseren is wat anders.