Met Emma zijn wij bezig met babygebaren. Sinds een dikke maand maken wij dus gebaren bij bijv. melk, drinken, eten (happies), slapen, tandenpoetsen etc. Nog iemand die hier ervaring mee heeft en waarvan het kindje de gebaren ook al maakt?
wij zijn al even bezig met babygebaren. maar nog geen gebaar te herkennen van ons zoontje. wel merk ik dat hij de gebaren die ik geef gaat herkennen. het zijn wel de eerste woorden die hij echt snapt. hij zwaait nog niet en klapt ook nog niet in zijn handje.. we gaan gewoon vrolijk door. ik blijf het erg leuk vinden om te doen. ik ben ook wel benieuwd naar verhalen van moeders waar de kindjes al wel van gebaren..
Luca kan sinds een week Hoera en doet dan zijn armen omhoog. En verder gebaard hij naar zijn flesje als hij drinken wil. Ook duwt hij het weg als hij genoeg heeft. Maar dat heeft hij zelf ontwikkeld, dat heb ik hem niet bewust geleerd. Ik probeer hem nu te leren klappen en te zwaaien, maar dat lukt nog niet.
Mijn zoon is 20 maanden. Zwaaien doet ie al heel lang, en wijzen ook. Maar sinds kort steekt hij zijn tong half uit en wijst daarop als hij iets wil eten. Zooo schattig, en helemaal uit zichzelf!
Ik wil mijn zoontje ook gebaren aanleren, en ben er op dit moment een boek over aan het lezen. Daarin las ik dat je het beste rond 9 maanden kan beginnen. Eerder kan ook wel, maar dan duurt het langer voordat je resultaat ziet. Ik wacht dus nog even een maandje voordat ik ermee begin.
Tja... ik merk aan Thirza dat ze gewone woorden ook begrijpt, dus ik vind zelf de gebaren wat overbodig. Ze snapt op dit moment de volgende woorden: papa, mama, poes, slapen, ja, nee. Eten en drinken snapt ze voornamelijk vanwege de plaats waar ik haar neerzet, maar ook die link legt ze. Voor mij dus geen gebaren: ik ben bang dat ze daarmee straks geen noodzaak ziet om zelf de woorden te gaan zeggen: de spraakontwikkeling komt nu lekker op gang, rond deze leeftijd, dus dat wilde ik maar lekker z'n gangetje laten gaan,
Hier wordt ook gezwaaid en in de handjes geklapt! Zo schattig en dan zing ik 'klap eens in je handjes' en dat vind ze helemaal mooi
Ja, maar dit gaat alleen over het snappen. Ik probeer Emma aan te leren om zelf aan te geven of ze melk wil of water of wat eten en of dat dan een koekje of brood is of fruit. Lijkt me ideaal. Ik heb idd ook een boek erover gelezen en daarin stond dat ze vanaf 8 of 9 maand de gebaren ook echt gaan maken. Emma is nu 7 en een halve maand, dus ik wacht (zeer ongeduldig! hihi) af.
Ik doe ook babygebaren met Tygo, al vanaf een maand of 6 en hij is nu bijna 9 maanden en gebaart nog niet terug. Wel snapt hij de gebaren vooral het gebaar poes... Deze gebaren gebruiken wij het meest: Poes-Eten-Meer-Konijn-Lekker-Dag!-OP! Ik lees hier veel mensen die het hebben over gebaren die het kindje zelf bedenkt, maar daar gaat dit topic niet over... het gaat over het bewust aanleren van babygebaren (gebarentaal) met de gedachte erachter dat het makkelijker communiceren is. Dit omdat kindjes wel de hersenactiviteit hebben voor taal maar zich dan nog niet kunnen uitdrukken in gesproken taal
Wij zijn nu een paar weken bezig, en er is resultaat!! Het eerste gebaar was ' lamp', geweldig!! Steeds moet nu de lamp aan en uit. Zwaaien doet ze ook, bloem (snuif, snuif) en Bal (daar kruipt ze dan naartoe wanneer je het woord zegt en het gebaar maakt) Zo schattig om te zien, en je kunt nu wat beter reageren (ook al snap ik er soms ook helemaal niks van...) We blijven lekker doorgaan hiermee.
Jenna laat merken door in haar handjes te klappen en daarna haar handjes op haar hoofd te doen dat ik moet zingen. Als ik dan begin met klap eens in je handjes word ze helemaal dol
Het is gewoon gebarentaal voor doven, alleen gebruik je dan gebaren die voor kinderen nuttig/interessant zijn. Hier hebben we vijf maanden geduldig gebaard. Inmiddels snapt ze een aantal gebaren (drinken, meer, vogel) en maakt ze sinds een week (YAHOE!) ook gebaren: papa en meer! Nu mama nog, haha! Het schijnt zelfs zo te zijn dat dit het spreken juist stimuleert omdat ze meer met taal bezig zijn. En het is makkelijker omdat de grove motoriek voor gebaren sneller ontwikkelt dan die voor het praten (fijne motoriek). Dus kunnen ze met gebaren veel eerder praten dan wanneer ze dat alleen met de mond kunnen. Schijnt ook weer veel frustraties in de peuterpubertijd te ondervangen omdat ze zich dan al goed kunnen uitdrukken!
wij zijn begonnen met melk-drinken-eten-meer-papa- mama -bal - pijn. veel meer wil ik nog niet doen tot ik merk dat hij ook gebaren zelf kan geven. te veel gebaren in een keer kan verwarrend zijn. de babygebaren zijn vooral om de pasieve woordenschat te ondersteunen. ze kunnen dan de woorden die ze al kennen wel uiten terwijl het meestal nog een paar maanden dan duren voor ze de woorden kunnen zeggen. ik denk dat als kinderen gaan praten dit juist de eerst woordjes zijn die ze gaan zeggen omdat ze die al zo goed kennen.
Leuk om te lezen Ik ga er volgende maand mee beginnen, ben me nu alvast aan het inlezen. Doen bij jullie de papa's ook actief mee? Mijn man lachte me uit toen ik erover begon
Wat leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die hiermee bezig zijn! Ons Ukkie is er nog niet, maar we hebben het boekje al wel in huis, en zijn van plan om vanaf het begin gebaren te gaan gebruiken (je praat immers ook vanaf dag 1 tegen je ukkie ) Mijn vriend was overigens degene die er over begon omdat ie er een reportage over gezien had Wat mij aanspreekt is de stelling dat kindjes niet pas op een gegeven moment gaan praten omdat ze voor die tijd het concept taal niet snappen, maar gewoon omdat ze qua fijne motoriek er niet klaar voor zijn. Gebarende kindjes beginnen eerder met gebaren dan kindjes die "alleen" leren praten. Ik denk sowieso dat het alleen maar gunstig is als een kind meerdere talen leert, of dat nu nederlands en een vreemde "gesproken" taal, of nederlands en gebarentaal, het kan volgens mij de taalontwikkeling alleen maar positief beinvloeden. (Tweetalig opgevoede kindjes leren makkelijker nog een taal erbij) Daarnaast schijnt het ook een stuk frustratie bij je kindje weg te nemen, op een gegeven moment willen ze je bepaalde dingen duidelijk maken maar kunnen dat nog niet, en aangezien ze vaak iets eerder kunnen gebaren dan praten kunnen ze je dus ook eerder duidelijk maken wat er aan de hand is. Ik denk dat onze eerste gebaren mama, papa, poes, melk, luier, meer en bad zullen zijn, dus ik ben al aan het oefenen
ik wou het ook doen. en heb zo'n twee tal dagen geprobeerd. als ik dan vroeg of hij moest :drinken maakte ik zeg maar het gebaar dat je een glas achterover kapt. maar mijn vriend deed niet mee en zei constant snapt hij toch niet... dus maar weer snel mee gestopt. hij snapt het wel als ik vraag of hij moet drinken of eten of spelen of als ik boom zeg kijkt hij naar boven. maar hij maakt geen gebaren ofzo... ook zegt hij niets. wat voor gebaren maken jullie??
Wat leuk dat er meer mensen mee bezig zijn! Er zijn wel speciale tekens voor kinderen, maar dat is idd volgens mij gewoon versimpelde gebarentaal. Wij doen nu vooral melk, papa(heitie), mama, eten (happies), drinken (anders dan melk), tandenpoetsen, slapen, meer. Nou zoiets. Melk snapt ze heel goed, ze lachen als je dat gebaar doet en ze wil melk. Vanaf 8 of 9 maanden kunnen ze het terug doen (als je met 6 maanden begint geloof ik), maar het kan ook best langer duren. Mijn man doet ook enthousiast mee, maar ik moet hem er soms wel aan herinneren. Mijn moeder (oppas) doet ook wel wat mee. Het lijkt mij ideaal om al te kunnen communiceren. Ga straks ook koud en warm aanleren, dat lijkt me ook handig, maar ik wacht eerst op de eerste reacties van Emma. Scheelt idd frustraties als zij kan aangeven of ze honger of dorst heeft ofzo.