Het gaat al verkeerd in de conclusie die getrokken wordt door de journalist. Dat baby's die borstvoeding krijgen meer huilen klopt van geen kanten. Borstvoeding is de norm, dus alles wat een borstvoedingsbaby doet is (in principe) normaal. Het is natuurlijk gedrag voortkomend uit natuurlijke (op)voeding. Als kinderen die de fles krijgen, minder huilen, dan betekent dit dat er daar dus iets aan de hand is. Dus de conclusie zou moeten zijn dat kinderen die de fles krijgen minder huilen. Of dit waar is, durf ik te betwijfelen. Kijk alleen al naar kindjes in Afrika waar ze meestal (lang) borstvoeding krijgen en kinderen niet huilen. Sterker nog, als een kind daar huilt, dan is iedereen oprecht (en terecht) bezorgd. Mijn zoontje huilde ook niet, tenzij hij pijn had. En hij heeft geen druppel kunstvoeding gehad.
Wauw vlinder84, mooi omgebogen! Hier sta ik ook achter. Ik denk ook: het is een manier van communiceren, het zal wel bij de natuur horen zodat moeder en kind met elkaar leren te communiceren en elkaar begrijpen. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat stresshormonen door worden gegeven, en de eerst periode vaak stressvol is doordat het een nieuwe situatie is. Mijn kindje heeft wel véél gehuild, maar is na 3mnd een tevreden vrolijke baby geworden. Bv is niet voor niets lichtverteerbaar en aangepast op je kindje dus zullen ze minder verzadigd zijn dan KV kindjes en dus eerder aan de bel trekken dat ze honger hebben. Maar dat hoort erbij. Ik ga ook niet slapen met 2 pizza's op zodat ik tot overmorgen verzadigd ben...
Er zitten denk ik nogal wat haken en ogen aan dit onderzoek. Zo wordt er aan moeders gevraagd hoe ze het temperament van hun kindje ervaren. Wellicht is er sprake van een verband tussen borstvoedende moeders en de manier waarop ze naar hun kind kijken? Misschien omdat zij de enige zijn die het kindje voeden en het dus als zwaarder ervaren = andere interpretatie of ervaring (mijn kind is pittig). Dus ... voor mij zegt het niet zoveel. Ook een conclusie als 'flesgevoede baby's zijn overvoed' ... waarop is dat gebaseerd?
Ben in een aantal Afrikaanse landen geweest en heb heel veel baby's en kinderen horen huilen hoor . En helaas is het daar ook echt niet allemaal rozengeur en maneschijn ... ik heb in de brousse met enige regelmaat ondervoedde baby's gezien die zonder bijvoeding (fles) het niet hadden overleeft. Blijf het apart vinden dat we altijd naar Afrika verwijzen als we het hebben over natuurlijk. 'In Afrika bevallen vrouwen even in de bosjes, dus waarom hebben wij die medische poeha' (kijk eens naar het sterftecijfer van kraamvrouwen). De zuigelingensterfte is in veel Afrikaanse landen erg hoog ... geen Walhalla dus ...
Volgens mij is dit onderzoek toch ook niet echt zo juist, ik denk ook dat huilen gewoon een manier is om te communiceren en dingen duidelijk te maken. Ik geef nog steeds borstvoeding en moet zeggen dat mijn zoontje de eerste maanden echt heel vaak huilde echt zo vaak dat wij regelmatig de kinderarts bezocht hebben omdat ik dacht dat er wat scheelde. Nu had mijn zoontje wel een lichte vorm van reflux dus dat had er ook wel wat mee te maken. Ik denk ook dat je gewoon als ouder je kindje heel erg goed moet leren kennen, zo vond ik het heel lang moeilijk om pijn of troost van honger te onderscheiden en bood vaak de borst aan omdat ik dacht dat hij honger had Ik denk gewoon dat mijn zoontje de momenten dat hij huilde gewoon nood had aan een knuffel of gewoon dicht bij mama te zijn want toen werd hij vaak stil en ging slapen (alleen in bed/wiegje lukte dit niet) Om nu te zeggen dat dit aan de borstvoeding ligt dat hij vaak huilt... ik weet het niet... denk wel dat borstgevoede kinderen veel meer nood hebben aan het lichaamscontact omdat ze dit meer gewoon zijn. (dan wil ik natuurlijk niet zeggen dat flesgevoede kinderen daar geen nood aan hebben of dit niet krijgen maar een borstgevoed kind heeft meer huid op huidcontact.)
Volgens mij is dit niet echt een objectief onderzoek en daarbij is het aantal respondenten niet hoog, en ook niet gelijk vedeeld. Ik vraag me af wat de onderzoeksvraag was en hoe onderzoek is gedaan. Het zegt mij helemaal niets de conclusies die deze journalist of onderzoeker geeft. Mijn persoonlijke mening is, is dat we veelal het advies krijgen op schema te voeden en niet eerder te geven dan de tijden in dat schema. Dan kan het voorkomen dat bv kindjes eerder honger hebben omdat bv minder voedzaam is en ik denk dat ze ook minder grote hoeveelheden drinken. (roan drinkt nog steeds 3x 120 cc + bijvoeding op het kdv)
oeps, moeilijk....ik heb altijd begrepen dat de zuigbehoefte beter wordt bevredigd bij BV, doordat ze meestal langer over een voeding doen en vaker gevoed wordne per 24 u. Mijn zoon heeft ook nooit beheofte aan een speen gehad, maar goed dat is natuurlijk niet altijd direct een verband. Ja natuurlijk had ik in mn fulltime bv-tijd ook weleens een humeurig mannejte, maar ja dit had ook t emaken met: krampjes, tandjes, groeispurt. ach ik weet het niet. BV is bovenal de beste voeding, maar fles is daarentegen ook prima.
Hoho, ga nu niet impliceren dat ik niet weet wat er in Afrika aan de hand is. Ik heb niet onder een steen geleefd (bovendien komt mijn man uit Afrika...) Ja, kinderen huilen daar ook en ik zeg daarbij dat men dan oprecht en terecht heel bezorgd is! Hier vinden we het normaal en die Westerse ideeën worden daar ook veel opgedrongen helaas. En als je eerste levensbehoefte niet vervuld wordt, ja, dan ga je huilen van de honger. Dat komt niet omdat mama niet weet hoe het moet, maar omdat mama de middelen niet heeft om aan de behoeften van haar kind te voldoen. Overigens zijn er juist een heleboel baby's in Afrika gestorven door flesvoeding! Dus laten we dat vooral niet gaan idealiseren. Als de moeders goed te eten krijgen, dan krijgen de kinderen (in theorie, voor je daar weer over gaat vallen) voldoende borstvoeding. En een moeder die goed in haar vel zit en weet wat de behoeften zijn van een baby (borstvoeding, dicht bij je houden, ook 's nachts en dragen) zal met een gezonde baby weinig last hebben van huilen. Gezond he, laten we dat voorop stellen.
Heb alle3 mijn kids bv gegeven,2de zelfs 20 maanden,nooit een huilbaby geweest hoor, nu bij nummer 3(een meisje) ook bv en ook zij slaapt 22 uur per dag en je hoort haar alleen huilen als ze honger heeft of een vieze broek heeft,voor de rest is het echt een voorbeeld kindje(slaapt door van 00.00 tot 08.00). En het is met bv zo dat ze daarvan kunnen drinken wat ze willen om voldaan te zijn,dus een tevreden baby,en met flesvoeding mag je niet meer geven dan een bepaalde hoeveelheid,wilt het kindje meer ja dan jengelt het. Nou ik ben superblij dat mijn kindjes het erg goed doen op mijn slagroom en zeer tevreden zijn. In mijn ogen klopt die hele studie ervan niet. Of ik heb wonderkindjes hahaha. Groetjes Bianca
Nou dat geld niet voor mijn zoontje, vanaf de geboorte een heel tevreden mannetje, huilt echt nauwelijks, echt hard huilen heeft hij alleen tijdens een prik gedaan (maar niet eens altijd, soms keek hij gewoon geschrokken) Ons mannetje is super tevreden en relaxed, dus ik kan me er niet in vinden
Ik bedenk me net dat als moeders (en vaders) luisteren naar de adviezen van bv artsen en het cb, dat kindjes dan vaker huilen ja. Voedingen rekken, niet langer dan tien minuten laten drinken, na zoveel maanden niet meer voeden 's nachts. Dan zou ik ook gaan huilen
Helemaal met je eens. Als wij de dingen 'volgens het boekje' gedaan zouden hebben waren mijn kinderen officiële huilbabies grweest. Wat een geluk dat ik toen de oudste baby was een boek van Dr William Sears in handen kreeg en hoorde over AP!
Haha, nou idd geef die kinderen groot gelijk dat ze het op een huilen zetten! Hier overigens ook absoluut niet herkenbaar, hier zijn alle drie de kinderen eigenlijk altijd heel rustig geweest, jongste te rustig ooit weleens naar ons idee. Vind gewoon dat een baby niet hoeft te huilen, als ze huilen is er iets, ooit weleens gedacht van owjee nu huilen ze, nu ben ik te laat geweest met reageren, maar dat ook maar losgelaten, dat heb je immers met meerdere kindjes in huis een enkele keer moeten ze even wachten al hebben ze je nodig.
De oudste was een heel rustig en tevreden kereltje. De jongste niet bepaald een huilbaby of zo, maar huilde wel veel vaker dan haar broer. Beide hebben 6 mnd uitsluitend BV gehad (en nog wat langer BV als onderdeel van de voeding). Dus hier zit er gewoon een verschil tussen de kindjes, die niet met de voeding te maken heeft. Ik vind ´t wel een heel interessant onderzoek, met bevindingen waar je ook wel wat mee kunt. Vooral in het managen van je verwachtingen als jonge moeder (minder huilen is niet per definitie beter; het is dus ook niet iets waar je al te veel op moet proberen te sturen).
De mijne huilt helemaal niet veel! Geef nu precies 4 maanden borstvoeding.. Wij hebben echt een super makkelijk kindje, die eigenlijk alleen even huilt als ze honger heeft en soms wat jammert/huilt omdat zij niet wil slapen. Wij hebben zelfs niet gemerkt dat ze mogelijk huilde ivm krampjes enzo.. Ow ja, ze huilde wel bij haar prikjes.. en heeft 2x echt heel hard gehuild en wij niet wisten waarom. We waren ook meteen helemaal van slag, omdat ze dus nooit zo erg huilt...