Ik denk naar veel wikken en wegen toch dat ik borstvoeding ga geven,teminste als het lukt maar blijf ook 2 dagen in de week werken. Dus zou ik moeten gaan kolfen..... ik weet dat een werkgever verplicht is hier je de tijd voor tegeven en een beschikbare ruimte. Hoe is jullie ervaring hier mee? Lijkt me namelijk zo'h getob om dat in werktijd tedoen dus wil ik graag jullie ervaring en mening weten.. Groetjes jantina
Is iets wat ik me ook wel afvraag, want mijn huidige werkgever heeft geen echte ruimte waar ik rustig kan kolven (ook geen ruimte om te rusten overigens). En je moet dit wel met je werkgever bespreken. Maar voordat ik uberhaubt een gesprek met mijn manager heb kunnen hebben was ik al bevallen. Niet kolven zal alleen een optie zijn als mijn dochter geen borstvoeding blijkt te verdragen na een eventuele herstel operatie aan haar darmen (nu 2 stoma's ivm NEC). Juist ook vanwege haar darmen is het heel belangrijk om borstvoeding te blijven geven tot min 6 maanden (liefst langer).
Hoe dan ook zijn ze verplicht om alles voor je te regelen. Zelf woon ik zo dicht bij mijn werk dat ik er voor gekozen heb om lekker thuis borstvoeding te gaan geven (voor zover ik borstvoeding kan geven). Enne dat vind mijn baas helemaal niet erg, scheelt hem een hoop geregel..
Ik sprak laatst een leidinggevende uit de zorg. (hoofdzuster) Zij had op dat moment een collega die kolfde. Om de zoveel tijd vetrok die met haar kolfapparaat om te gaan kolven. Collega's moesten die gaten opvangen, want ja...in de zorg gaat het werk gewoon door. Ik kan me voorstellen dat het voor je collega's echt niet leuk kan zijn, alhoewel het denk ik er ook aan ligt in welke branche je werkzaam bent. Als ik was gaan kolven (en ik denk dat ik dat had gedaan als ik niet bij een nieuwe werkgever was begonnen na mijn verlof), dan had mijn werkgever echt een vervelende aan mij gehad. Ik werk in het speciaal basisonderwijs waar de kinderen tussen de middag niet naar huis toe gaan. Dat zou betekenen dat iedere keer als ik zou moeten gaan kolven, er een collega vrij geroosterd moet worden om de klas over te nemen. En dat betekent dan weer dat het werk van mijn collega zou blijven liggen... Maar ja, er zijn genoeg banen waarin het gewoon heel goed te doen is en waar collega's er niet de dupe van worden...
Ik werk zelf op een kindercentrum waar mijn kleintje ook ondergebracht zal worden en mijn leidinggevende vertelde al dat ze me dan gaan roepen zodra het etenstijd is. maar ze zijn het inderdaad verplicht. en hebben ze geen ruimte dan moeten ze die creeeren.
Ik ga na mn zwangerschapsverlof 4 dagen werken. Ik hoop dat borstvoeding geven lukt, want ik wil dat dan nog een poosje doen. Ik werk ook in de zorg en zal het nog idd nog eens bespreken hoe het zit. Heeft iemand een site waarop staat wat en hoeveel tijd je er voor mag nemen? Gr
Bij ons is de ruimte ook een probleem en ik merk dat ik mezelf de rust niet gun om te kolven... Ik werk wel een half uur tot een uur korter om nog een keer extra zelf te kunnen voeden maar ik vind het erg tegenvallen, voed ook niet meer 100% zelf
@ renate: Als collega's er de dupe van worden is dat echt de fout van je baas! Ik werk ook op een school en hier komt er gewoon een invalleerkracht op vaste momenten als er gekolfd moet worden. Zo hoort het volgens mij. Groetjes, Anakin.
Hoi hoi, Ik moet nog maar zien hoe ik dat ga doen. Ik ben stewardess op van die kleine Fikker toestellen en daar heb ik echt geen ruimte om te kolven, vind het daar ook een beetje vies, ben benieuwd.... groetjes Lisette
http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/borstvoeding_en_het_voedingsrecht.html Hier is een link met info waar je recht op hebt. Komt er op neer dat je maximaal 25% van je werktijd mag besteden aan kolven en dat tot je kind 9 maanden is, dit is gewoon doorbetaald. Verder is je werkgever verplicht een geschikte ruimte beschikbaar te stellen (dus geen wc oid.) en je daar ook tijd voor te geven (dus evt een vervanger te regelen). In plaats hiervan mag je ook je kind gewoon live-voeden, daar geldt dezelfde tijd voor en is bijv. makkelijk als je in de buurt van je oppas of kdv werkt. Je moet wel tijdig je baas op de hoogte brengen zodat hij/zij er rekening mee kan houden. Ikzelf werkte destijds bij mn dochter ook op zo'n manier dat het heel lastig werd maar ik heb gewoon mn recht opgeëist. Was hij natuurlijk niet blij mee maar ik vond/vind bv zo belangrijk dat dan m'n kind voor gaat.
@ anakin: Jeetje, dat is echt super geregeld bij jou, zeg! Zo zou het inderdaad moeten. Ik heb er zelf voor gekozen om niet te gaan kolven, omdat ik bij een nieuwe werkgever begon...zie de tekst die ik heb gequote... Maar bij mijn vorige werkgever was er een collega die dat dus wel deed...poe! Nou, je had ten eerste al mijn collega's eens moeten horen zuchten. En ten tweede was mijn vorige werkgever ook niet zo coulant. Er werd slecht op ingespeeld.
Ik heb bij mijn eerste kindje idd ook afgekolft. Mijn baas heeft niet echt zo'n problemen mee gemaakt, ik vind het wel een beetje stom van de baas want als ik goed heb is het zo dat de tijd die je besteed (2 uur als je 8 uur per dag werkt) wordt betaald door de UWV net zoals je ziekteverlof tijdens je zwangerschap en je loon tijdens de zwangerschapsverlof. Enige wat zij moeten regelen is het ruimte en bij sommigen idd de vervanger. Het is natuurlijk wel van beide kanten meewerken. Ik had geen echte relax ruimte. De koelkast stond in een andere ruimte, warm water in een andere ruimte en mocht afkolven in de magazijn. En dit is nog het goeie nieuws want ik zat ook vaak bij de klant, dus iedere keer als ik naar een klant toeging van te voren regelen dat ze weten dat ik zit te kolven en dat ze daar ook een ruimte voor me konden zorgen dat ik kon afkolven en een koelkast (dit was nog het moeilijkste om te regelen). Want het is niet fijn om je melk in een koelkast te doen die om de 10 minuten wordt geopend. Of waar allerlei vleeswaren open stonden. Ik heb tot 9 maanden af zitten kolven. Fijne van afkolven is ook dat je je even kunt ontrekken van je dagelijkse werkzaamheden, want bij ons houden ze niet rekening mee dat je net bent begonnen en dat je nog niet helemaal op krachten bent. Op het laatst was het ook niet meer nodig om 2 uur per dag te kolven maar minder. Heb ook uiteindelijk 10 maanden borstvoeding kunnen geven, met 3,5 werkdagen. Dat vond ik toch hartsikke goed van mezelf.
Ik vind het onzettend knap van de vrouwen die hun recht hebben opgeeist en werkend toch 6 tot 9 maanden bv hebben gegeven. Respect! Ikzelf moet nog kijken hoe het allemaal zal gaan. Na mijn verlof hoop ik nog wat vakantie op te kunnen nemen (vorig jaar niets opgenomen) en dan ben ik werkeloos........ Het zal liggen aan de baan die ik vind hoe ik het met bv zal oplossen. ik hoop op een baan in het winkelcentrum waar mijn ouders dichtbij wonen zodat ik idd LIVE kan voeden maar ja, of dat lukt.......
Toen ik na mijn verlof van de eerste weer begon met werken (bij een nieuwe baan) heb ik gewoon kunnen kolven mijn baas ging daar mee akkoord. Alleen een ruimte zoeken was nog weleens een probleem maar het is elke keer weer gelukt. En voor het koud houden van de melk had ik een koeltas gekocht bij de prenatal elke ochtend 2 koelelementen erin en het blijft de hele dag koud. Nu ging bij mij het kolven best snel 15 tot 20 min. en het flesje zat weer vol. En als ik van de tweede ben bevallen en weer ga werken ga ik weer kolven(als het allemaal weer mag lukken natuurlijk)Ik ging 2 x per dag kolven tot dat mijn dochter 6 maanden was daarna nog 1 keer kolven tot 9maanden en toen langzaam gestopt. En het is best lekker zo'n onderbreking naar een tijd verlof.
Ik heb inderdaad ook gewoon gekolfd op het werk, wel vaak moeten zoeken naar een ruimte die was er namelijk niet. Of ik ging naar huis om mijn zoontje zelf te voeden of om thuis te kolven. Ik woon gelukkig dicht bij mijn werk. Ook in mijn branche is dit erg moeilijk, ik was dan ook de eerste vrouw die dit bij ons op het werk deed (afkolven). In het begin voel je je bezwaard naar de collega's toe maar deze bleken juist er erg rekening mee te houden ook mijn planner. Ik werk in een mannen omgeving met maar een aantal vrouwen, onregelmatige tijden en op de raarste moment meldingen. Maar toch heb ik 11 mnd borstvoeding gegeven. Ik hoop voor je dat het lukt en dat je samen met je baas tot een oplossing kan komen. TIP: Ik had een koeltas met koelelementen mee voor het koelhouden van de moedermelk, zodat dit niet in de gezamlijke koelkast hoefde te staan. En met de afkolfruimte ben ik creatief mee om gegaan. Succes met je weg hierin vinden.
Saskiarica/tari Ik lees dat jullie allebei met een koeltas en koelelementen de melk koel konden houden tot aan de avond? Ik heb namelijk de medela rugzak (die ook een koeltas met element bevat). Ik had nu voor mijn 2'de baby een snoer gekocht voor een mobiele koelbox. Denken jullie dat dit niet nodig is? Ik bedoel dan eigenlijk meer voor de zomer en ik maak wel lange dagen. 8 uur werken en ongeveer 2,5 reizen. Dus ben ik rond de 10 a 11 uur van huis weg. En de auto is dus ook hartstikke heet als ik van werk naar huis ga (wanneer de koelelementen ook al dus 9 uur uit de vriezer is.) Ik benieuwd naar jullie ervaring.
Ik zou dan inderdaad dat snoer gebruiken, ik werkte toen nog 8 uur per dag, waarvan ik in totaal (heen en terug reis) min. 10 minuten kwijt was en max een uur. n Ik redde dat net. Veel succes.