Dames, ff een vraagje, een familielid leent een hoog bedrag van mij, en we moeten de rente bepalen, hoe pak ik dit aan? ik hoef niet de top rente, maar helemaal voor noppes is ook niet de bedoeling. nu heb ik even gekeken wat t geld zou brengen als ik t op mn spaarrekening zette, en dat is ongeveer 2,5%. dit wilde ik een beetje aanhouden als richtlijn, of iemand anders een idee hoe ik dit netjes kan aanpakken?
Moet eerlijk zeggen dat rente in onze families echt niet gevraagd word over geld, wist zelfs niet eens dat dit gebruikelijk was onderling.
Als het iemand is die dichtbij mij zou staan zou ik echt geen rente gaan vragen. Maar goed dat is niet je vraag, helaas heb ik daar geen antwoord op.
Als je tegen diegene aangeeft dat als je het geld op de spaarrekening zet,je 2,5 procent rente krijgt en dat je dat er eigenlijk wel voor wil hebben,lijkt me niet meer dan redelijk toch?
ik vind dat heel redelijk. je loopt nu die 2,5% mis en vind dat je dat prima als richtlijn kunt houden. zo loop jij geen verlies en als hun bij de bank moeten lenen dan is de rente vele malen hoger. ik zou zelf ook niet over rente spreken bij een lening voor een familielid maar kan me voorstellen bij een groot bedrag dat de rente die je misloopt aardig kan oplopen. in dat geval icm wie leent is dat helemaal niet onredelijk om enkel die 2,5 aan rente te vragen
we moeten officieel rente bepalen, omdat het via de notaris geregeld moet worden (het is een ervenis, hij krijgt zijn deel en gebruikt mijn deel erbij). ik kan wel geen rente aanhouden maar dat betekent dat ik meer dan 800 euro per jaar mis loop (als t op spaarrekening stond) en t geld word geinvesteerd door hem tijdelijk, dus ook om geld te verdienen.
Maar wat als het mis gaat en hij jou geld investeert, maar daar veel verlies op maakt? Van een kale kip kun je niet plukken en wellicht zie je dat geld niet meer terug. Want hij gebruikt het niet omdat hij het nodig heeft, maar echt zodat hij kan "gokken" met het geld? Als je al 800 aan rente misloopt per jaar is het toch best een behoorlijk bedrag wat je leent
Ik zou ook zo'n 2,5% aanhouden. Als ie het leent bij de bank is ie al gauw 6 tot 8% kwijt. Vind dat al heel schappelijk.
Toen ik je 1e berichtje las dat ik ok... rente vragen aan je familie maar na het 2e berichtje begrijp ik het. Ik zou dan idd kiezen om de spaarrente aan te houden. Alleen vraag ik mij af hoelang duurt de terugbetaling? Stel 10 jaar. Wat als in die tijd de spaarrente enorm stijgt of daalt mee je dat dan ook mee bij de notaris?
nee gaat maar om een of 2 jaar. en er is geen risico, ik wil t alleen niet voor nada lenen, t gaat niet om een paar honderd euro.
Rente vragen? En dan ook nog aan je familie?? Sorry maar als je er meer voor terug wil hebben dan je geeft, moet je het maar helemaal niet uitlenen vind ik dan..
Vertel dat maar aan al die mensen wier vriendschap verbroken is en familieleden de benen hebben genomen Er is één universele waarheid en dat is dat je nóóit geld moet uitlenen aan vrienden en/of familie. Sterker nog: als je geen AAA-creditering heb, moet je helemaal geen geld gaan uitlenen Dit is het domste wat je kunt doen. Maar goed, dit is raad waar je niet om vroeg. Ik zou 8% rente rekenen. Als familie/vrienden al bij je moet komen lenen (ook nog een "hoog bedrag" naar eigen zeggen), dan zou ik ze er ook goed voor laten betalen. Aangezien ze liever bij een privé-instelling (lees: jij dus) lenen dan bij een bank, dan ben je vrij zelf het rentebedrag te bepalen. Jij draagt immers ook het risico dat je het geld (misschien) nooit meer terug ziet. /edit: via Independer zit bij een lening van 10.000 euro (wat ik een hoog bedrag vind) de rente al op 6.7% (PL) en 5.7% (DK). Niet gratis, dus. Independer: Geld lenen - Vergelijk alle leningen en bespaar
nou ja als je 32000 euro uitleent aan familie omdat hij er mee wil beleggen dan snap ik wel dat je rente vraagt. Ik zou zelf 3% doen en dan wel variabel. Op dit moment 2,5% en 0,5% extra omdat het voor langere termijn is (als je het langer vastzet krijg je dat ook) en toch een licht risico loopt. Maar mocht de spaarrente stijgen dan stijgt deze rente natuurlijk ook mee. Als je het bij de notaris moet vastzetten kan je bijvoorbeeld de euribor rente plus 2% doen (1 maands Euribor rente tarief)
ik vroeg niet om de risico´s uit te tekenen, en andere meningen. ik vroeg gewoon wat een nette rente zou zijn, helemaal voor niks kan niet (moet over papier) ik zou er nog voor kunnen kiezen een deel van die rente contant terug te geven. je zou t ook kunnen zien als een soort van investering, ben t geld nu niet nodig, dus zou t op een spaarrekening gezet hebben. ik hoef me hier niet te verantwoorden, heb een goede reden om dit geld te lenen, zonder kan mijn broer namelijk nu op dit moment het ouderlijk huis waar ook mijn ouders nog in wonen bijna niet overnemen. met deze lening wel, of het mis kan gaan of niet is helemaal niet iets wat bij mij door mn hoofd spookt. ook al zou ik t voor niks willen lenen aan hem, hij wil dat niet.
Je hebt gelijk hoor meid je bent aan niemand hier een verklaring schuldig. Ik denk dat die 2,5% die je misloopt op een spaarrekening heel redelijk is!
Ik denk dat je broer boft met zo'n zus als jij! Lief dat je dat voor hem doet. Zou het zelf ook doen, maar hoop dat die situatie nog heeeel lang op zich laat wachten. Sterkte.
wij zijn twee handen op 1 buik, altijd al, het gaat om het huis/hoeve dat al heel lang in de familie is. het is in nederland haast niet mogelijk om als beginner een rijtjeshuis te kopen, laat staan zoiets, hoe laag mogelijk we het ook hebben proberen te laten taxeren. mijn ouders wonen in een apart huisje eraan vast, hij gaat in t grote huis. ik heb een enorme emotionele waarde aan die plek, en wil dat t in de familie blijft. geld is maar geld, als ik over 2 jaartjes een nieuwe keuken kan zetten in ons huis, ben ik al blij.
In de situatie die je schetst vind ik de misgelopen spaarrente (2,5 a 3 %) heel redelijk. En, zoals al eerder gezegd: wat lief dat je dit voor je broer over hebt...