Hoi! Onze katten hebben in deze tijd van het jaar de nare neiging om mereljongen te vangen en dan te laten liggen. Dus we hebben zondagavond onze derde opgevangen... maar het was te laat voor de opvang. Dus hij moest een nachtje blijven en we wilden hem de volgende dag na het werk wegbrengen. Ik was thuis (geen rijbewijs, dus kon hem niet zelf brengen) en heb er water bijgezet en geprobeerd te voeren met kattenbrokjes (zonder zout) in water. We hebben geen gehakt ofzo in huis, want we zijn vega. Het ging prima, om 5 uur was hij nog levend, en om 7 uur was mijn vriend thuis en wilden we hem meenemen,.... hij was hartstikke dood! Ik voel me zo schuldig. Ben bang dat ik toch iets verkeerd gedaan heb. Aangezien het vast niet de laatste zal zijn... iemand tips voor het opvangen van jonge merels (of andere vogels)? Ze zijn zo jong dat ze nog niet kunnen vliegen en volgens mij ook niet zelf kunnen eten.
Die beestjes worden dus eerst door de katten gepakt en daarna wil je ze weer oplappen? Ik snap er niks van eigenlijk. Als ik eerlijk ben vind ik dit meer iets voor de natuur. Natuurlijk laat je de beestjes niet half dood liggen maar ik zou ze denk ik juist eerder uit zijn lijden verlossen ( ik niet maar mijn man want zelf durf ik dat niet) Maar misschien begrijp ik je wel verkeerd.
Ik heb geen tips... Maar ik denk dat het beestje overleden is door de shock. Onze kat heeft laatst een Vlaamse gaaien jong gevangen. Toen konden we gelukkig nog wel naar de opvang. Maar ik kan ook wel wat tips gebruiken mocht het nog eens gebeuren.
Zou een merel in ieder geval geen gehakt gaan voeren, kattenbrokjes lijken me eigenlijk ook niet zo geschikt.
Pfff, ik weet waar je het over hebt. Hier ook zo'n rover die met van alles thuis komt. Meestal zijn ze in shock en gaan ze toch dood ook al lijkt het dat ze niets mankeren. De ouders zijn eigenlijk de enige die voor het jong kunnen zorgen, dus als je weet waar hij vandaan komt, zou je hem in de buurt van het nest kunnen zetten in de hoop dat zijn ouders hem vinden. Of anders toch zo snel mogelijk naar de vogelopvang. Maar meestal gaan ze toch dood helaas.
Ja, ik twijfelde ook over de kattenbrokjes. Bij de vogelopvang krijgen ze gehakt, dus daar schijnen ze het wel goed op te doen. Maar ja, dat hebben we niet in huis liggen. @Bosi: Als ze geen verwondingen hebben ofzo, dan kunnen ze prima bijkomen hoor! Bij de opvang zijn er 1000-en elke zomer. Uit het nest gevallen, opgejaagd door een kat, enzo.... zolang ze niet erg beschadigd zijn hebben ze best een kans. Helaas helpen de kattenbelletjes van onze heren ook niet, een jonkie kan er niet van wegvliegen. Eerlijk gezegd vind ik het een rottijd, met al die jonge vogeltjes. Dus jullie denken dat het toch shock is geweest?
Dat jong dat onze kat gepakt had, had helemaal niks Die kon je dus nog prima redden! Onze kat speelt er alleen mee en weet (nog) niet wat hij ermee moet / kan doen, denk ik. In zo'n geval is het de moeite waard om het te proberen toch?
Tis toch alleen maar goed bedoeld van TS .. althans zo zie ik het, ik heb hier ook zo vaak vogeltjes die gepakt worden door een kat, die breng ik dan bij de duivenmelker hier verderop en dan zorgt hij er voor .. Je gaat toch dat beestje zijn nek niet omdraaien
Hi hi Nee alleen als het beschadigd is natuurlijk. Ik kan me er gewoon niks bij voorstellen. Het lijkt me toch echt dat zo'n beest dan echt gewond is. Dan vind ik het echt zo zielig.
Ik vind het persoonlijk zieliger om dan gelijk zijn nek om te draaien, bedoel je weet nooit exact wat het beestje heeft, miss stelt het weinig voor en dan draai je voor niets zijn nekkie om ...
Nee zieliger om het nekje om te draaien vind ik niet. Lijden wel. Maar ik bedoel toch echt zichtbaar gewond natuurlijk. En even een beetje realistisch, Wat voor leven heeft een volledig opgelapt vogeltje dat straks sowieso moeite heeft in de natuur te overleven omdat ze half gehandicapt zijn. Dat zijn de eersten die in een winter doodvriezen ( nog zieliger) of worden opgegeten. Nee verstandig is het echt niet om een heel gewond vogeltje op te lappen. Maar goed, mijn mening natuurlijk. Maar als ze alleen zijn geschrokken dan is het inderdaad goed om ze te helpen.
Ik zou geen gehakt en kattenbrokjes geven, maar gewoon wormen zoeken, in de natuur eten ze ook geen gehakt.. Als het vogeltje levendig genoeg is doet het zijn bekje zelf goed open en kan je er met een pincet een worm induwen.. Onze katten zijn eens thuis gekomen met een jonge merel, echt nog een kaal beestje, heb het beestje zelf groot gebracht met wormen en elke dag gingen we wormen zoeken, hij deed het op het laatst zelf, vliegen leerden we hem ook, hij kon het steeds beter, na een tijdje liet ik hem overdag los en kwam hij s'avonds weer terug. later is hij niet meer terug gekomen, misschien gepakt door een roofdier of verjaagd uit het territorium..
@bosi: hoe weet je dat een vogeltje we of geen verwondingen heeft? Als het beest niet half uit elkaar ligt of overal bloed heeft kun je dat zelf niet vaststellen en ermee naar de dierenarts gaan lijkt me ook weer een stapje te ver. Inwendige verwondingen zie je vaak niet, maar meestal is het toch een shock. Ik vind ehbo proberen te bieden een stuk aardiger dan bij voorbaat z`n nekkie omdraaien. Maar de kans is groter dat hij het niet overleeft dan wel.... Mereltjes die net uit het nest zijn kunnen amper vliegen en zijn zo een makkelijk slachtoffer voor katten en andere rovers als eksters en kraaien. Gelukkig zijn er wel veel jonge merels, dat is weer een troost hier in de tuin is net nest nummer 3 uit gevlogen.
Mijn tip? Kat binnenhouden of aangelijnd in de tuin/ kooi. Dat is de enigste manier om dit te voorkomen.
je kan buiten katten niet zomaar binnen houden of aan een touwtje vast binden dat gaat niet werken ..
Wij hebben er drie van deze... nog groter dan op het plaatje. Ze weten niet zo goed wat ze met de vogels aan moeten, maar vinden het wel erg interessant. Binnenhouden of aanlijnen is met deze soort volstrekt geen optie. Zelfs na het castreren en half "out" van de narcose zijn het Houdini's. We hebben inmiddels wel een belletje om de nek gedaan, maar dat helpt ook niet echt. Straffen helpt ook niet... we kunnen alleen maar de "speeltjes" zo goed mogelijk helpen. Gelukkig zijn ze niet van het type dat de vogeltjes uit elkaar trekt ofzo, maar ja, shock komt toch wel vaak voor. En zijn het onze heren niet, dan zijn het wel de buurkatten. @ Jimmy: Wat gaaf dat dat zo goed gelukt is! Goed idee, die wormen, trouwens. Stom dat ik daar niet aan gedacht heb! Het zal wel een hoop geduld gevraagd hebben!