ik vind dat ze veel te snel waarschuwen,straks is er echt eens een noodweer en dan geloofd niemand het
Vorig jaar bij een vriendin en wat buren van hun alle apparatuur kapot door blikseminslag... Hier vandaag een klein miezerbuitje, meer niet.... Afgelopen dagen ook niets gebeurd, gisterochtend wat licht onweer volgens sommigen hier in de buurt, heb zelf niets gehoord.
Vind andere dingen waarvoor ze mensen bang maken eerlijk gezegd erger dan het weer. Maar als het om het weer gaat dan is het toch niet echt de media alleen die kwalijk kan nemen, want het is en blijft een verwachting. Het zijn de (meeste) mensen die het klakkeloos als waarheid aannemen. Ik doe dat zelf niet, en word ook niet bang bij bepaalde weersverwachtingen.
Er stond vandaag een interessant artikel over dit onderwerp op nu.nl 'Drang om te scoren groot bij commerciële weerbureaus' | nu.nl/binnenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl Het komt er op neer dat meteorologische diensten de extremen in het weer aandikken. Als er dus 5% kans is op extreme hitte of noodweer, brengen ze koppen met "Extreme hitte op komst" of "Kans op noodweer" Ze lichten onvoldoende toe dat de kans daarop klein is en dat de kans op een ander weertype veel groter is. Voor degenen die het boeit: kijk voortaan op de diverse weersites eens naar de zogenaamde 'pluimverwachtingen'. Die geven in een grafiek aan welke temperatuur er wordt verwacht of hoeveel neerslag. Eén lijn in de grafiek geeft de meest waarschijnlijke verwachting aan. (Waar dus de grootste kans op is.) Maar ook andere mogelijkheden worden weergegeven. Je kunt dan zelf een beetje inschatten hoe groot de kans is op een bepaald weertype. Zitten alle lijntjes dicht bij elkaar, dan is de kans vrij groot dat het weerbericht klopt. Lopen de lijnen ver uit elkaar, dan is er meer kans op afwijkingen. Normaal gesproken zie je in die pluim dat de lijnen van diezelfde dag en de dag erna redelijk dicht bij elkaar zitten. Hoe verder de verwachting loopt, hoe groter de onzekerheid. Overigens viel me begin van deze week al op, dat nu ook bij de eerste dagen van de verwachting de spreiding vrij groot was. Het maken van een weerbericht is best moeilijk. Je hebt zo verschrikkelijk veel gegevens nodig. Het gaat niet alleen maar op luchtdruk en windrichting. Ook de zeestromingen spelen een rol en natuurlijk gebergten. Zelfs het soort begroeiing en luchtvervuiling waar 'het weer' overheen trekt kunnen mede het weerbeeld bepalen. Al die gegevens worden ingevoerd in een soort rekenmodellen. Daar komt dat een verwachting uit. Maar er hoeft maar één zo'n getalletje net een beetje te veranderen en je kunt een compleet andere verwachting krijgen. Dat maakt dat een verwachting altijd precies dat is: een verwachting. (En dus geen voorspelling, zoals vaak gezegd wordt.) Er kunnen altijd nog dingen veranderen. Feit blijft dat de korte termijnverwachting (niet verder dan twee dagen vooruit) over het algemeen best goed is. En die voor de lange termijn een grotere foutmarge bevat. (Sorry, dochter van meteoroloog. )
Hier is het vanaf een uur of 12 tot een uur of 6 echt redelijk noodweer geweest ontzettend veel regen, straten stonden op een gegeven moment blank en heel lange onweersbui met flinke flitsen en donder... Gisteren overigens niets gehad
Bizar hè die verschillen! Hier dus maar een paar drupjes regen. Buienalarm op mijn telefoon is ook telkens de kluts kwijt. Voorspelt eerst enorme regenval en 5 minuten later verwacht ie helemaal geen regen meer
Hier hadden we gisterenochtend al noodweer. Met name flinke hagel en onweer en harde regen. Was echt wel ff eng. Gisteren hadden ze eigenlijk verwacht dat het pas in de middag en avond loos ging, maar doordat er veel eerder onweersbuien waren was er minder zon en kon de temperatuur niet zo ver oplopen als verwacht. Daardoor kreeg je in de avond ook geen noodweer. Zo'n soort instabiel weer is ook moeilijk te voorspellen omdat als er 1 factor even iets anders is als verwacht dan kan het heel anders uitvallen. Vanmiddag ging het hier ook wel weer aardig los, veel regen en flinke onweer, en er zijn plaatsen geweest waar het nog veel meer los is gegaan.