Waarschijnlijk zijn er hier nog wel meer leerkrachten. Ik ben leerkracht in het basisonderwijs. 3 Juni ben ik uitgerekend en dat betekent dat mijn verlof eigenlijk de hele zomervakantie duurt... 12 augustus stopt mijn verlof, 18 augustus begint school weer. Ik heb gehoord dat je deze weken kunt compenseren (ik geloof 3...). Wie weet hier meer over?
Ik werk in het VO en zit in zo'n zelfde situatie en zelfs ook school kunnen ze het me niet vertellen. De één zegt dat het wel kan, de ander zegt dat het niet kan. Wil het nu eigenlijk wel weten. In het laatste bericht wat ik kreeg werd gezegd dat 't misschien wel zou kunnen, maar uit de toon maakte ik op dat ze het liever niet zouden hebben. Uit de CAO van 2006-2007 maak ik op dat 't wel kan, maar op school zeggen ze dat 't veranderd is... (volgens mij was dat juist de verandering: dat 't wel kan). Ik wacht vol spanning af...
Ik ben een half jaartje geleden bevallen van onze zoon en de cao is idd veranderd. Let op dit geldt alleen voor het vo. Je kan de weken vakantie die samenvallen met je verlof laten compenseren. Dat kunnen dus 7 weken zijn! Voor het bo geldt een andere regel. Ik geloof (maar weet het niet zeker) dat je 3 weken gecompenseerd krijgt. Kijk anders even in de cao. Succes!
Maar, een CAO boekje van 2007-2008 is nergens te vinden, ook niet op internet. Alleen de mededeling dat de CAO van 2007-2008 gelijk is aan die van 2006-2007, met de gemaakte loonsafspraken etc. Niks over zwangerschaps/vakantieverlof. Dus wat is er dan veranderd ten opzichte van de CAO waarin staat dat het wel kan zoals mijn werkgever zei? Mijn verlof valt geheel in de zomervakantie (ben eind juni uitgerekend en zou met 16 weken verlof eind september weer aan het werk gaan). Ik ga me namelijk bijna schuldig voelen dat ik het uitgezocht wil hebben omdat het de school niet goed uitkomt (geef een vak dat lastig te vervangen is). Maar ja, als ik er recht op heb... en ouderschapsverlof wordt sowieso geweigerd omdat 't niet mogelijk is ivm vervanging.
Na wat googlen heb ik toch de CAO gevonden, voor het basisonderwijs. http://www.cnvo.nl/fileadmin/bestanden/ ... 62008b.pdf Op bladzijde 67 staat dat je maximaal 3 weken verlof kunt compenseren, dit moet je aansluitend aan de zomervakantie opnemen.
klopt en je kunt dit in principe alleen aaneengesloten opnemen, tenzij je met je werkgever het anders kunt regelen. Maar dat is dus persoonlijk. Heb je één week zwangersschapverlof in de zomervakantie, krijg je één week terug. Heb je twee weken zwangersschapverlof, twee weken terug Heb je drie of meer weken zwangersschapverlof, maximaal drie weken terug.
Wettelijk gezien mag je baas het ouderschaps verlof niet weigeren als je het volgens de basisregeling opneemt. Kijk even op deze site: http://home.szw.nl/navigatie/dossier/dsp_dossier.cfm?set_id=2517&link_id=72370
Bij een kennis is het ouderschapsverlof aansluitend op het zwangerschapsverlof (fulltime dus) afgewezen omdat ze niet vervangen kon worden. In deze situatie mag dat. Hoe het zit wanneer je enkele uren per week ouderschapsverlof wilt opnemen weet ik niet, was in dit geval ook niet van belang.
Het is precies zoals Katje81 zegt. Ik ben zelf op 7 juni bevallen en kreeg 3 weken zomervakantie gecompenseerd. Ik neem deze weken in losse weken op gedurende dit schooljaar, dit heb ik zo kunnen afspreken met mijn directeur. Normaal gesproken neem je de gecompenseerde weken aansluitend op je verlof.
Fulltime mogen ze idd afwijzen. De basisregeling is 6 maanden de helft van je uren ouderschapsverlof en dit mogen ze niet weigeren.
Ik werk in het voortgezet onderwijs. Bij ons (en volgens mij op de meeste scholen) is het zo dat je recht houdt op je vakantieweken, maar dat je die wel verplicht aansluitend op je verlof op moet nemen (je kunt ze dus niet opspraren of in delen opnemen). Dat betekent dat je verlof gewoon een paar weken langer duurt (in mijn geval ben ik vrij van de meivakantie (begin verlof) tot en met de herfstvakantie: lekker riant ).
Bij mij zijn ze er inmiddels ook uit. 't Heeft even geduurd, maar ik krijg de vakantie inderdaad terug. Duurt m'n verlof dus van mei t/m november. Wel lekker hoor! Aan de andere kant zie ik er ook wel tegenop om 'mijn klassen' uit handen te geven hoor, helemaal omdat mijn lessen waarschijnlijk vervangen zullen worden door collega's die niet bevoegd zijn en er eigenlijk niet zoveel zin in hebben. Hoop dat ze mijn 'systeempjes' (qua toetsing enzo) een beetje aan willen houden, zodat de overgang voor iedereen wat makkelijker is. Scheelt hun ook weer werk.
Ergens niet eerlijk dat dit niet voor de andere vakanties geldt. Zo worden 3 weken vakantie, mij gewoon afgenomen (kerst- en voorjaarsvakantie). Aaaaahh, het voelt oneerlijk! :x
Ik vraag me af of mijn lessen sowieso nog gegeven gaan worden als ik weg ben straks... Ik stop na de meivakantie en daarna hebben we nog negen weken. Er loopt nog een vacature bij ons in de sectie en vooralsnog staan ze niet bepaald in de rij... Nu scheelt het dat de eindexamenklassen dan klaar zijn, dus misschien kunnen er wat uren naar de docenten die dat wat minder belast zijn. Maar er is een kans dat er een aantal uren over blijven, dus ik probeer maar zover mogelijk te komen voor die tijd. Het lijkt me wel lastig als je het schooljaar pas in november begint. Juist het opstarten met klassen is zo bepalend. Als je er later invalt, lijk je wel een extra lange strijd te moeten leveren voor je met elkaar in een prettig samenwerken zit. Wat voor vak geef je?
Zet liever m'n vak hier niet neer, ivm herkenbaarheid. Bij ons zullen ze er alles aan doen om de uren door te laten gaan. Door allerlei omstandigheden zijn er dit jaar al veel uren uitgevallen. Aangezien ze de minister niet op hun dak willen, zullen ze zoveel mogelijk lessen door laten gaan. Nu zal 't tot de zomervakantie wel lukken, m'n examenklassen zijn dan weg (geef vmbo bb/kb klas 1 t/m 4) en met toetsweek erbij enzo zijn 't niet veel weken meer. Maar van de zomervakantie tot november zullen ze wel wat beters moeten regelen. Als ik zelf het PTA maak voor m'n verlof en zorg dat er toetsen liggen scheelt dat al een hoop, daar gaat toch altijd veel werk in zitten. Toen ik hier begon was er helemaal niks aan overdracht, dus heb alles zelf op moeten starten. Weet dus zelf hoe beroerd dat is! Wat 't allemaal nog moeilijker maakt is dat we met ingang van september veel wijzigingen gaan invoeren in het rooster/boeken/ict mogelijkheden etc. Hier ben ik nu al mee bezig, maar 't is jammer dat ik 't niet op kan starten als we met de lessen beginnen. Had ik maar niet zwanger moeten worden... (maar dat wilde ik graag hoor, had alleen niet verwacht zo vruchtbaar te zijn Wat betreft het opstarten van klassen in september... ach, ben vorig jaar ook midden in het jaar begonnen en onze school is zo klein dat je meestal leerlingen het 1e t/m het 4e jaar lesgeeft. Zal dus alleen de eersteklassers volgend jaar wat later leren kennen.