Momenteel is het iets rustiger bij mij op het werk, waardoor ik erover nadenk om 1 dag in de week ouderschapsverlof aan te vragen (werk nu 4 dagen). Ik wil dit graag om de volgende redenen: - Meer tijd om structuur aan te brengen voor de kinderen. - Eindelijk eens die dingen aan pakken die al veel te lang zijn blijven liggen (fotoboeken van jongste bijvoorbeeld). - Huishoudelijke taken eens wat beter verdelen. Ik werk evenveel uur als mijn man, maar doe 70-80% van alle taken thuis. - Ruimte in huis creeeren (opruimen en wegdoen!!). - Vaker tijd voor mezelf hebben. - Genieten van de kinderen nu ze nog klein zijn. - Uitrusten!!!!!!! Nu ik het zo opschrijf denk ik, waarom niet (of waar wacht je nog op??)?? Toch zie ik er tegen op om het aan te vragen bij manager. Iemand met ervaring of tips?
Als ik jouw manager was, zou ik denk ik blij zijn wanneer een werknemer minder wil werken nu het. rustiger is. Let wel op dat je de periode goed laat vastleggen.
Ik weet niet hoe de regels nu zijn, maar toen ik een paar jaar terug ouderschapsverlof vroeg was het zo dat je niet een korte periode kon opnemen en later nog een keer. Dus met onderbreking. Maar ik geloof dat dat veranderd is. Maar ik zou het zeker doen. Even nagaan wat de financiële consequenties zijn en dan lekker je rust pakken. Een goede werk privé verhouding is belangrijk. Jouw baas heeft meer aan je wanneer je thuis de boel op orde hebt. Dan ga je uitgerusterd en meer gemotiveerd weer aan het werk.
Heerlijk, doen!! Ik ben in januari weer begonnen. Heb een contract van 27u, maar heb tot 1 april 1 dag per week vakantie opgenomen. En dus maar 2 dagen gewerkt. Daarna zou ik weer terug gaan naar 3 dagen. Maar in de kinderopvang gaat het slecht en dus is er geen werk. Ik kon die 3e dag weer als inval aan de slag! Dat zag ik echt niet zitten, dus neem nu tot eind van dit jaar ouderschapsverlof op! Hoe het financieel allemaal zal zijn (op papier moet het lukken, haha!) moet nog blijken, maar ik vind het heeeeeerlijk om maar 2 dagen te werken!
Je hebt de mogelijkheid om je OV-rechten in 6 termijnen op te nemen. Let op: in bepaalde CAO's is het beperkt tot 3 termijnen. Dus sla je CAO er op na. Staat er niets vermeld, dan gelden dus die 6. Je kunt er voor kiezen om bijv alle rechten achter elkaar op te nemen of in periodes te verdelen. Ik meen dat de periode minimaal 1 maand moet zijn, maar er mag maar maximaal 3 maanden tijd zitten tussen de verschillende periodes/. Ouderschapsverlof | Verlof en vakantie | Rijksoverheid.nl Enne... niet bang zijn om het aan te vragen hoor!
Ik werkte 4 dagen (32uur) en neem nu 5 uur ouderschapsverlof op (3 dagen, 27 uur). Ik weet natuurlijk niet wat voor werk je doet, maar voor mij bevalt 3 dagen werken voor thuis en de tijd die ik voor mijn dochter en het huis heb prima. Voor het werk is het wel wat lastiger. Ik werk als beleidsmedewerker en ik werk dan wel minder uren, maar het werk wordt niet minder. Daarnaast merk ik dat ik vaak nee moeten verkopen wat afspraken betreft omdat ik er toch 2 dagen van de week niet ben. Maar dat zit ook een beetje in mijn karakter. Ik kan niet goed nee zeggen en voel me al snel schuldig. Ik merk ook dat ik toch al snel op mijn vrije dagen even snel de mail doe of een klein klusje. Toch zou ik het nu niet anders willen. De extra tijd die ik nu met mijn dochter heb vind ik heerlijk!
Bedankt voor jullie reacties! In het werk wat ik doe kan ik normaal gesproken niet goed minder dan 4 dagen werken. Nu het wat rustiger is en ik toch geen project heb, denk ik dat het nu wel moet kunnen. En even snel een mailtje of klusje deed ik met 1 kind wel, maar met 2 lukt me dat meestal niet. (En dan wil ik mss nog wel een 3e pfffffffff ). Het wordt dus gewoon moed verzamelen en de stap zetten, voordat het weer druk wordt.
Een cao mag nooit afwijken tov de wet in het NAdeel van de werknemer, dit mag alleen in het VOORdeel van de werknemer. Indien een dergelijke termijn in de cao staat dan zou ik dat eens voorleggen aan de bond. De termijn moet idd minimaal 1 maand zijn, maar er mag wel meer als 3 maanden tussen zitten. Wel moet je al minimaal 1 jaar bij dezelfde werkgever zijn. DIT mag ook uit meerdere periodes bestaan, maar hier mag dan wel maar max. 3 maanden tussen zitten. Verder: ik zou het zeker doen. Geef ook bij je werkgever aan dat je het graag nu doet ivm dat het rustig is op het werk. Vraag je werkgever wat hij handig vind, maar zorg dat je ook een eigen plan hebt. Je werkgever mag in principe niet weigeren (tenzij zwaarwegende belangen), maar het is wel fijn als je het samen plant
3/4 dwingend recht???? En dit mag dus klaarblijkelijk wel degelijk want er zijn best een aantal CAO's waarin dit zo is vastgelegd.