Ik heb vandaag een gesprekje gehad met de juffrouw van mijn zoon omdat ik wilde weten hoe het ging. Ze gaf aan dat hij veel alleen speelt en zich niet uit. Bijvoorbeeld bij kringgesprekken geeft hij niet echt antwoord op de vraag maar maakt z'n eigen verhaal ervan. Hij is verder erg gesloten, ook naar ons toe. Hoe stimuleer ik hem door te praten of moet ik hem juist even met rust laten en er later op terug komen. Hijheeft wel vriendjes maar volgens de juf speelt hij altijd alleen. Hij wordt vrijdag 5 jaar.
Hoe ervaart de juf het dat hij alleen speelt en zich niet uit? Misschien kan je haar advies vragen hierover. Het hoeft niet erg te zijn op die leeftijd en misschien is het geen probleem? Onze oudste dochter (bijna 5,5) vertelde nooit wat ze op school had gedaan. Of ze wist het niet meer. Daarin was ze erg gesloten. Ik vertelde wel altijd wat ik had gedaan op de dag. En nu pas (nu ze bijna twee jaar school erop heeft zitten) begint ze te vertellen wat ze op school heeft gedaan.
Hier ook kinderen die niet zo snel praten. Eva (7) nu wel iets meer, maar rond de leeftijd van 5 (Lisa net) echt nog niet. Wat hier heel goed helpt om verhalen los te peuteren, is bepaalde vragen stellen, vaak vlak voor ze naar bed gaan. Wij vragen altijd wat ze het stomste/leukste van de dag vonden (beginnen met stomste zodat ze leuk eindigen ). En wat is het vieste wat je gezien hebt, wat is het lekkerste wat je gegeten hebt, wie was het grappigste in de klas vandaag. Dat soort vragen. Komen hele verhalen los op deze manier
Hier eentje die vooral emotioneel "achterliep" sociaal is ze heel vaardig en hordes vriendinnetjes. Maar in groep 2 bleek snel dat ze veel meer aansluiting bij de groep 1 kindjes vond. Ze denkt en doet ook echt als kindjes die een jaar jonger zijn. Sommige groep 2 kindjes keken ook raar als ze haar wel eens zagen reageren. Nu is ze ook nog eens heel klein van stuk. Ze doet groep 2 nu voor de 2e keer en is helemaal op haar plek.
@charmed72: de juf wil juist dat hij met anderen speelt en iets vertelt maar mijn zoon heeft vandaag zelf aangegeven dat hij de klas soms te druk vindt en dan speelt hij liever alleen. Ik zie het zelf niet als probleem. @snoopy1979: ik vind het een goede tip om zo een gesprek te beginnen want hij zegt inderdaad vaak' weet ik niet' maar als hij nadenkt dan komt er een verhaal @tuc: mijn zoon is ook klein waardoor hij weleens vergeten wordt zei de juf, heeft ook nog eens een hele zachte stem. Maar heeft wel vriendjes waar hij mee afspreekt en speelt Hebben of hadden jullie kinderen dat ook dat ze in het kringgesprek een heel ander verhaal beginnen dan waar ze het over hadden. Ik merk wel wanneer hij complimentjes krijg, stickers of iets anders dat hij daarna erg z'n best doet maar als hij dat niet krijgt vindt hij al gauw iets te moeilijk maar ik denk meestal dat hij het wel kan Hebben jullie ervaring met observatie Kijk!