Mijn zoon is nu twee maanden en heeft felblauwe ogen. Hij werd (zoals alle baby’s) geboren met donkerblauwe ogen en deze zijn dus in de twee maanden blauwer geworden. Ik heb groen/bruine ogen en mijn vriend blauw. Ik heb altijd met biologie geleerd dat bruin dominant is. Maar ze zijn zo blauw dat ik het bijzonder zal vinden als ze nog verkleuren. Zal zijn oogkleur nog veranderen? Wat is jullie ervaring hiermee bij jullie kind? ps: uiteraard maakt de uiteindelijke kleur mij niets uit, maar ik ben benieuwd ook omdat ik lees dat pas na zes jaar de kleur helemaal definitief is.
Kan volgens mij tot 2 jaar nog wel veranderen. Al zie ik bij die van ons ook dat zijn ogen steeds lichter/grijzer worden dus lijkt mij niet dat die nog bruin kleuren (ik heb blauwe en mn vriend bruine ogen). De tijd zal het leren!
Dat kan nog veranderen inderdaad. Was er destijds ook eens op aan t neuzen maar t ligt wel iets ingewikkelder dan wat we met biologie kregen. (Basis principe blijft wel staan maar t zit iets uitgebreider in elkaar kennelijk) Wij hebben hier ook een biologisch raadsel maar dan met haarkleur. Man heeft gitzwart haar, zijn ouders idem (origineel dan). Zijn grootouders idem maar er is wel een oom met rossig haar. Ik was als kind SPIERBLOND tegen platina aan en sinds mn 18e ging dat naar asblond. Vader gitzwart haar, moeder middenblond. Beiden kinderen hebben mijn haarkleur maar dan exact mijn huidige kleur. G had gitzwart haar bij geboorte, R was amper haar op te vinden. Grappige is dat ze de gitzwarte lange wimpers dan weer van papa hebben. We zien wel wat t wordt.
Ff simpel uitgelegd. Jij hebt bruin je partner blauw Jullie "dragen" beide 2 kleuren maar 1 uit zich. Stel bij jou is dat bruin + blauw en bij je partner blauw + blauw en jullie hebben beide blauw doorgegeven. Dan houd jullie kind blauwe ogen. Dus dat jij bruine ogen hebt betekent niet dat dat zal domineren bij je kind. Dit is even in Jip en janneke taal maar het is dus gewoon mogelijk
Ik heb blauwe ogen, man bruine ogen, kinderen blauwe ogen (jongste is 15 mnd dus zou theoretisch nog kunnen veranderen) Bruin is inderdaad dominant, maar je krijgt van beide ouders een gen mee die de oogkleur bepaalt. Iemand met blauwe ogen moet 2x een blauw gen hebben, heb je 1 blauwe en 1 bruine dan krijg je dus bruine ogen. Om dat verder te verklaren moet je naar je ouders kijken of misschien wel naar eerdere generaties In mijn situatie, mijn beide ouders hebben blauwe ogen, die hebben beide dus 2 blauwe genen en geven dus een blauw gen door. Ik heb dus ook 2x blauw en geef sowieso blauw door. Mijn man zijn vader heeft bruine ogen, die heeft dus minimaal 1 bruin gen, het tweede gen kan bruin zijn maar ook blauw (geen idee naar zijn ouders). Mijn man zijn moeder had blauwe ogen, zij heeft dus 2 blauwe genen en geeft dus blauw door. Mijn man heeft bruine ogen, hij heeft sowieso een blauw gen gehad van zijn moeder en dus een bruin gen van zijn vader. Bruin is dominant dus hij heeft zelf bruine ogen, maar hij heeft wel ook het blauwe gen in zich wat hij wel kan doorgeven. Mijn man heeft dus aan onze kinderen zijn blauwe gen doorgegeven en met mijn blauwe gen hebben ze dan toch blauwe ogen terwijl hun vader bruine ogen heeft. Ik hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd, ben geen biologie kenner en er zijn vast nog uitzonderingen en je hebt natuurlijk nog andere oogkleuren, maar dit is de basis wat ik er van begrepen heb toen ik benieuwd was hoe dat bij mijn eigen kinderen zat.
Ik dacht dat het na 6 maanden redelijk vast stond.. Mijn zoontje heeft fel blauwe ogen en dat had ik nooit verwacht dus daarom vind ik dat zo mooi. Mijn dochter was vanaf baby af aan al vrij donker. Net als haar vader en zijn hele familie ( zwart haar & bruine ogen.). Dus ik geniet er maar van zo lang die ogen blauw zijn (En daarna zijn wat donkerdere ogen ook mooi)weer
Hier is het bij m'n jongste ook nog wel veranderd dacht dat hij ook blauwe ogen zou krijgen, van wat ik zag maar heeft alle kleuren behalve blauw nu. Mn vriend heeft alle kleuren behalve blauw. Ik heb bruine ogen. Onze eerste heeft blauwe ogen. Vind het bijzonder dat hij blauwe ogen heeft omdat wij ze niet hebben. Mn pa heeft blauwe en m'n ma heeft bruine, ze hebben 5 kids en allemaal bruin. Maar mn schoonvader heeft ook blauw, schoonmoeder niet dacht ik. Dus dragen mn vriend en ik waarschijnlijk beide een blauw gen. Onze tweede alle kleuren behalve blauw.
Mijn oudste is bijna 6 en nu heeft ondertussen grijs / groene ogen terwijl als baby en peuter felblauwe ogen. Dat veranderde heel langzaam tussen peuter en nu. Mijn middelste had ook fel blauwe ogen maar nu met 3 is het meer grijs/blauw. Ben benieuwd of dat meer grijs/groen wordt. De jongste is 13 mnd , die heeft nog echt blauwe ogen als zie ik daar nu ook wel de eerste gloed grijs. Mijn man heeft ook grijs/groene ogen, mijn schoonouders bruin, maar mijn sxhoonopa's allebei blauw. Dus vanuit hen is er blauw doorgegeven. .ik en mijn. Ouders hebben bruine ogen, maar mijn oma aan mamas kant blauwe, haar blauwe gen is dus via mn moeder bij mij terecht gekomen! Bruin is alleen dominant als je kindje een bruin en blauw gen heeft , maar als hij 2 blauwe gens heeft, zal het nooit bruin worden.
Ik heb tot twee jaar blauwe ogen gehad en daarna zijn ze langzaam groen geworden. Mijn broertje had al sneller groene ogen die meer naar bruin neigen.
Niet álle baby’s worden geboren met blauwe ogen. Zie bv. ook https://www.quest.nl/mens/gezondheid/a25549223/babys-blauwe-ogen/
Klopt! Hier gemixte afkomst en alle 3 de meiden donkere ogen bij de geboorte en lichter geworden. Oudste heeft bruin/groen, middelste grijsblauw en jongste...dat wachten we nog af, maar zijn al een stuk lichter geworden
Mijn oudste dochter werd geboren met hele donkerbruine ogen, de ogen van de jongste waren wat lastiger te zien, maar sowieso heel donker, tegen bruin aan. Nu hebben ze beide bruine ogen, de jongste met soms een groene gloed.
Kan inderdaad best blauw blijven hoor! Mijn man heeft bruine ogen, net zoals bijna zijn hele familie, maar zijn opa had blauwe ogen. Ik heb zelf ook blauwe ogen. Onze oudste heeft bruine ogen en de andere twee blauwe.
Bij mijn zoontje zijn zijn ogen rond de 6 maanden gaan verkleuren. Ook geboren met blauwe ogen. Werden steeds feller. Vanaf 6 maanden werden ze grijzig, daarna grijs/groen en toen groen/ bruin. Inmiddels heeft hij prachtige donkerbruine kijkers, dezelfde als papa ❤️
Ik heb 2 zoons met blauwe ogen en 2 dochters met bruin/groene ogen. Ikzelf heb blauw en man bruine ogen, eerlijk verdeeld hier dus
Ligt er ook aan wat je ouders hebben. Maar ook dat zegt niet alles. Ene ouder heeft bruin, ouders beide bruin. Andere ouder blauw, ouders beide blauw. Kinderen ene grijs/groen andere bruin. hier in gezin ook een ouder bruin, andere blauw. Ene kind bruine ogen andere grijs/blauw met bijna 4,5 maand. Bij kind met bruine ogen was het heel snel zichtbaar dat t bruin werd. Nu erg benieuwd of de jongste grijs/blauw houd.
Dit heb ik ook altijd geleerd, maar lijkt in mijn gezin ook anders te gaan Ik heb bruine ogen met een vleugje groen, mijn man heeft blauwe ogen. Onze oudste heeft héél donkerbruine ogen (bijna zwart), onze middelste heeft blauwe ogen en de jongste heeft grijsblauwe ogen. Mijn oudste is wel geboren met blauwe ogen, maar met een hele gekke, onnatuurlijke tint (bijna paarsig). Na enkele dagen begonnen ze al donkerder en bruin te worden.
Oogkleur kan tot 7 jaar wijzigen. Het is een soort kansberekening. Bruin is dominant (hoofdletter B) en uit zich dus als je die in je dna hebt. Blauw is recessief, dus kan je wel overdragen maar uit zich alleen als er niet stiekem bruin in zit. Jij hebt genotype Bb (bruine ogen) en je man bb (blauwe ogen). Je geeft allebei 1 'b' door aan je kind. De opties zijn dan Bb = bruin Bb = bruin bb = blauw bb = blauw Dus 50% kans op blauw, 50% kans op bruin Omdat je nooit zeker weet 'hoe bruin' je ogen zijn (BB of Bb maakt in kleur niet uit) kan je dus met 2x bruine ogen altijd een kind krijgen met blauwe ogen. Als je beide blauwe ogen hebt, is een kind krijgen met bruine ogen onmogelijk. Groen is wel een optie. Kansverdeling tussen blauw en bruin: -BbxBb heb je 75% kans op bruin (BB, Bb, Bb) en 25% kans op lichte ogen (bb) - BBxBb is 100% bruine ogen (alle opties hebben een hoofdletter B) - BBxbb is 100% bruine ogen (alle opties hebben een hoofdletter B) - bbxbb is 100% blauwe ogen (alle opties bestaan uit bb). En dan heb je ook nog mensen die groen/bruine ogen hebben of blauw met een bruin randje. Maakt t allemaal heel complex.
Hier trouwens een schoonfamilie waar opa en oma blauwe en bruine ogen hebben. Alle 6 de kinderen bruin, en alle 6 kinderen daarvan weer blauw. Lijkt dus alsof opa blauw blauw genen heeft en oma bruin bruin (bruin domineert, dus alle kinderen bruin) en alle kinderen een blauw en bruin gen, en gek genoeg dus alle kleinkinderen blauw. Lijkt wel alsof dat dominante bruine gen 'toevallig' nooit is doorgegeven? Genetische doorgevibg van genen ligt ook gewoon iets complexer dan bruin is dominant over blauw. Dus misschien ook geen toeval dat alle kleinkinderen weer blauwe ogen hebben