Ik ben door mijn werkgever voor 45% ziekgemeld ( 9 uur per week) De avonddiensten werk ik door, maar die zijn momenteel niet de 4 uur waarmee ik het restant van mn uren kan maken ( 20 per week) Van mijn manager heb ik opdracht gekregen om bij cliënten thuis hun zorgmappen te checken.. Die tijd die ik nodig heb, hoef ik voor de cliënt niet te rekenen, maar doe ik dus in de 9 uur van de ziekmelding.. ( Terwijl ik dacht dat die tijd als aanvulling was op die uren die ik met t werken alleen te kort kom) Ik zit me even af te vragen of dat de bedoeling is van de ziektewet.. Ik dacht dat vervangend of aangepast werk bestemd was om juist voor die uren NIET in de ziektewet te komen.. Ik kan natuurlijk meteen UWV bellen om uitleg, maar misschien weet hier iemand hoe dat nu zit, met ziekmelden en vervangend werk..
Ik zou ook zeggen dat ziektewet is dat je helemaal niet werkt. Vervangend werk is volgens mij voor de baas want dan ben je ook niet ziek als je toch werkt
Nee dat dacht ik ook.. en dat ik vanwege de zwangerschap ziek ben, kost de werkgever niks, vanwege de verzekering die ze er voor hebben... Dus financieel hebben ze ( volgens mij ) geen belang erbij of ik wel of neit werk.. Maar wanneer ik van de 80 uur die ik op contract heb, 32 met werken vol krijg en 36 via uwv betaald, dan kom ik uren te kort.. Lijkt mij om die uren met andere taken te vullen.. Morgen toch de manager maar eens mailen over hoe dat nou zit...
Als je voor 45% ziek bent gemeld, dan werk je dus nog voor 55% en de overige uren ben je gewoon ziek thuis. Ik weet niet hoe het zit als je arbeidstherapie gaat werken. Zou het even bij je manager na vragen en als dat niet voldoende duidelijkheid oplevert gewoon even met UWV bellen!
Volgens mij klopt het wel dat je vervangend/arbeidstherapeutisch werk mag/moet doen... Meestal kun je gewoon bepaalde dingen niet meer doen. Bij Jelle zat ik vanaf de 5 maanden al voor 50% in de ziektewet vanwege rugklachten (ik werk ook in de zorg) maar ik heb die tijd wel gewoon moeten werken. Ik ben op advies van mijn werkgever de ziektewet ingegaan, juist omdat ze dan geld krijgen om mij te vervangen. Mijn werkgever redeneerde zo: Als jij door je klachten bepaalde dingen niet meer kunt moeten je collega's dit overnemen. En dat verhoogt de werkdruk enz enz... Op zich had ze wel gelijk, als ze een enkele keer iets over moeten nemen is dat niet erg, maar structureel de zware mensen overlaten aan mijn collega's vond ik ook niet netjes. (en het is niet dat mijn collega's zo asociaal waren dat ze dat niet wilde, hoor... ) Ik heb dis bijna 3 maanden 50% arbeidstherapeutisch gewerkt, ik werkte dan aan het bijwerken van dossiers en lichte karweitjes op de afdeling. (brood smeren, helpen met eten, medicijnen delen enz) (van 7.00 tot 11.00 arbeidstherapeutisch, en van 11.00 tot 15.30 gewoon op de afdeling)
Klopt hoor Annemarie.. Als werkgever ben je verplicht je werknemers zo mogelijk aan het werk te houden tijdens ziekte, dan wel met taken die wat lichter zijn natuurlijk. De dames uit mijn team (thuiszorg) die bijv ziek zijn vanwege rugklachten zijn over het algemeen al hun contracturen toch aan het werk (maar wel ziekgemeld, want niet werkzaam in eigen werk). Maar het is wel gek dat je dan niet aan je eigen uren komt, zou ik inderdaad maar even navragen... Succes! groetjes, Marit PS en als het echt niet meer gaat ook aangeven, zoals hierboven al gezegd werd, je werkgever krijgt al jouw ziektegeld terug van het UVW!