Nee hoor. Dit haal ik van de belastingdienst site af: Is iemand anders uw toeslagpartner? Hebt u geen echtgenoot of geregistreerde partner? Dan kan iemand anders die op hetzelfde adres is ingeschreven, uw toeslagpartner zijn. Dit is zo als voor u 1 van de volgende situaties geldt: U hebt een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris. U hebt samen een kind. U of uw partner heeft een kind van de ander erkend. U bent partner voor een pensioenregeling. U hebt samen een koopwoning. U of 1 van uw medebewoners heeft een inwonend kind jonger dan 18 jaar. Is uw medebewoner een onderhuurder? Dan bent u niet elkaars toeslagpartner. U bent elkaars fiscale partner voor de inkomstenbelasting. U was in 2015 al elkaars toeslagpartner. Voorwaarden fiscaal partnerschap U bent fiscale partners met een huisgenoot als u aan 1 van de volgende voorwaarden voldoet: U bent allebei meerderjarig en hebt samen een notarieel samenlevingscontract afgesloten. U hebt samen een kind. 1 van u heeft een kind van de ander erkend. U bent bij een pensioenfonds aangemeld als pensioenpartners. U bent samen eigenaar van een eigen woning waarin u allebei woont. U bent allebei meerderjarig en op uw adres staat ook een minderjarig kind van 1 van u beiden ingeschreven (samengesteld gezin). Geldt deze situatie voor u? Maar verhuurt u een deel van uw woning aan degene met wie u op hetzelfde adres staat ingeschreven? Als er sprake is van verhuur op zakelijke gronden, dan bent u geen fiscale partners. U moet dan wel een schriftelijke huurovereenkomst hebben. U bent meerderjarig en woont met een minderjarig kind in een opvangwoning of een huis voor beschermd wonen die u kreeg door de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015. U bewoont die woning samen met een meerderjarige die volgens de gemeente ook op dat adres staat ingeschreven. Wilt u met die persoon geen fiscale partners zijn? Dan moet u hiervoor samen een verzoek doen. Ook moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. U was het jaar ervoor al fiscale partners.
Het is al lang niet meer zo dat als je een gezamenlijke huishouding voert je dan toeslagpartner bent. Dit is vanaf 2012 afgeschaft. Als je alleen samenwoont en verder helemaal niets heb samen (dus ook geen fiscaal partner bent) en geen van beiden een kind onder de 18 heeft dat bij jullie woont. Dan ben je GEEN toeslagpartner van elkaar. Als je fiscaal partner bent ben je standaard elkaars toeslagpartner. Andersom niet.
Dat is wel waar. Beetje op de hoogte blijven kan geen kwaad voor je dingen gaat roepen met uitroeptekens. Dat alleen samenwonen geldt al een paar jaar niet meer. Vanaf 2012 is dat afgeschaft. Als je fiscale partner bent ben je standaard elkaars toeslagpartner. Andersom niet. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen en samenwonen staat daar al jaren niet meer bij.
Niet waar. En wel hierom: Je.moet terugbetalen omdat JIJ een kind hebt. En er staat duidelijk in de voorwaarden dat je toeslagpartner bent als een van beide personen een inwonend KIND heeft onder de 18 jaar. Jij moet niet 9000 terugbetalen ondat je samenwoonde, nee je moet terugbetalen omdat jij een inwonend kind hebt onder de 18 jaar. Het maakt niet uit of het van hem is of niet. Het samenwonen of samen huishouden voert is GEEN voorwaarde voor toeslagpartnerschap.
Belachelijke regeling als dat zo is. Dan zoudne ze dus ijskoud 2x toeslag betalen voor hetzelfde huis. Echt heel belachelijk. Als eerlijke getrouwde 2verdieners met modaal inkomsten krijgen helemaal neits, maar als je alleen maar samenwoont zonder kinderen krijg je dubbel???
Ja. Dit is vooral omdat eerder toen die regeling er nog was ook studenten in studentenkamers dus geen toeslagen meer kregen en ook mensen die door omstandigheden weer bij hun ouders gjngen wonen etc.
Devilschase zo als jij het het zegt is mij ook uitgelegd toen de tijd. Volgens mij heb je dus ook gelijk haha. Toen wij gingen samenwonen , hadden wij geen kind nog. Dochter van mijn man woonde toen nog bij haar moeder en telden dus niet mee. Ik kreeg zorg toeslag. Vriend niet verdiende te veel , ook geen huurtoeslag. Dochter kwam halve wegen het jaar inwonen en dus gelden de regel : er behoort een kind onder de 18 tot uw huishouden dus toeslag partners. Ik moest dat jaar dus terug betalen van jan tot augustus (had het stopgezet per 1 augustus omdat ik dacht dat vanaf toen gelden maar het gelde dus voor heel het jaar). Die jaren ervoor waren wij geen fiscaal en geen toeslag partners en heb ik ook nooit iets terug hoeven te betalen.
Om het nog wat ingewikkelder te maken; Voor de huurtoeslag ben je dan misschien geen toeslagpartner of fiscaal partner, maar wel een medebewoner. En dan wordt dus ook met het inkomen van je medebewoner rekening gehouden en gaat huurtoeslag dus naar beneden of naar 0. Een medebewoner is iemand die deel uitmaakt van uw huishouden en die op hetzelfde adres is ingeschreven bij de gemeente. Bijvoorbeeld uw kind, een ouder of iemand anders die bij u woont. Een medebewoner telt alleen voor de huurtoeslag mee.