Ik ben ook van die voorzichtige moeders: geen zout, minder suiker enz. Van zoet beleg krijgt Lisa geprakte banaan op een brood (vindt ze heerlijk). Van niet-zoete - margarine, smeerkaas (max 1 keer per week), avocadoplakjes, of gewoon zonder beleg. Lisa krijgt nog bv die ik probeer langzaam af te bouwen. Nu heeft ze de volgende schema: 7:30 bv, straks een boordje pap 9:30 fruit (1 grote of 1,5-2 kleine zoals mandarijntjes) + water 100 cc slapen na het slapje, rond 12:00 - bv, straks yoghurt of karnemelk 13:30-14:00 boterham + diksap 130-150cc (we oefenen met een bekertje, dus ik start met het volle 180 cc en kijken we dan hoeveen er geknooied wordt ) 17:00 bv, straks ga ik denk ik rond 16:30 een ligatje met sap of melk of opvolgmelk of yoghurt geven - moeten we experimenteren 18:30 avondeten 250 g + toetje (vla of danoontje). In afwachting geef ik haar een stukje komkommer of tomaat of paprika in het handje, zit ze lekker te kauwen en tegelijkertijd aan rauwe groente wennen 20:00 bv, straks gewone of opvolgmelk
Beetje flauw cygnet2 om te beweren dat de voedingsadviezen op borstvoeding.com weinig wetenschappelijk onderbouwd zijn; hoe onderbouwd zijn jouw adviezen en uitspraken? Er is sowieso weinig echt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar voeding, en al helemaal niet naar de effecten van kindervoeding. En zogenaamd onderzoek dat er gedaan is, is gefinancierd door organisaties die er financieel belang bij hebben, direct of indirect, bij de uitkomsten van dat onderzoek. Dus zeggen dat adviezen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en dan met je vingertje naar één advies wijzen, vind ik flauw. Zeggen dat ik de waarheid in pacht heb, zal ik nooit doen; maar zeggen dat ik wel iets zinnigs te zeggen heb, wat je tot nadenken kan stemmen, dat doe ik wel. En dan: mijn adviezen zijn wel degelijk ergens op gebaseerd als je ze goed leest: op zijn minst op ruim dertig [30] jaar ervaring met kinderen en kindervoeding en daarnaast op vele wetenschappelijke onderzoeken over voeding variërend van de door de industrie gefinancierde onderzoeken tot en met die van de WHO, én die onderzoeken die te maken hebben met voeding en allergie én die over borstvoeding. Meer dan voldoende wetenschappelijke onderbouwing, naar mijn smaak. En daarom is het ook een borstvoedingvriendelijk en allergievriendelijk voedselintroductieschema. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Voedselintroductieschema vanaf zes maanden Voel je vrij om het te gebruiken naar eigen inzicht, maar zeg niet dat het nergens op slaat, want dat slaat nergens op.
Ik wil even aanvullen dat er nergens is aangetoond dat baby's beter worden van het aanbieden van genoemde produkten, er is geen goede reden ze WEL aan te bieden. Overigens waarschuwt ook het voedingscentrum tegen leverworst en smeerworst voor baby's en jonge kinderen. Het advies geen zout te geven is idd algemeen, dus als je ziet hoeveel zout er in smeerkaas zit ('smeltzouten') is dat een duidelijk ongezond produkt voor baby's. 'Schema' bij mijn dochter met die leeftijd: Brood met beleg zoals appelstroop, boter, beetje sesampasta. Op de momenten dat wij ook brood eten. Tussendoor fruit, een rijstewafel, stukje brood. Avondeten tegelijk met ons. Groenten, rijst, pasta. Tegen die tijd ook beetje tofu en linzen geloof ik. Beetje yoghurt toe, ongezoet. Drinken: borstvoeding op verzoek.