RIJSWIJK (ANP) - Het water langs de Nederlandse kust stijgt de komende dagen flink. Volgens een woordvoerder van de Stormvloedwaarschuwingsdienst donderdag is het dertig jaar geleden dat de waterstand op verschillende plaatsen langs de kust zo steeg. Alle kustplaatsen worden bewaakt. ,,De laatste keer dat zoiets voorkwam voor de gehele Nederlandse kust was in januari 1976'', aldus de zegsman. Naar verwachting stijgt het water in de nacht van donderdag op vrijdag op verschillende plaatsen. De hoogste waterstand is in het noorden van het land. Vrijdagochtend loopt het water bij bijvoorbeeld Delfzijl op tot 4 meter en bij Hoek van Holland tot 3 meter boven het normale peil. De noordwesterstorm op de Noordzee is verantwoordelijk voor de hoge waterstanden langs de kust. De woordvoerder liet weten dat de dijken in de gaten worden gehouden. Volgens een woordvoerder van het KNMI krijgt Nederland dit weekeinde te maken met stormachtige dagen, zoals hoort bij het najaar. ,,Het is geen extreme storm, maar meer een gemiddelde herfststorm. Over heel het land zullen windstoten voorkomen van zo'n 100 kilometer per uur. Maar dat is niet extreem.'' Het KNMI verwacht geen weeralarm af te hoeven geven. ,,Ik denk dat het alleen bij waarschuwingen blijft'', aldus de zegsman.
We zullen zien. Overigens staat het water hier al een paar weken hoger en stijgt het nog steeds (ik woon aan de Vegt). Maar ja, ook dat is normaal voor de tijd van 't jaar.
Hier komen we er steeds goed langs. Maar de kerkdorpen Itteren en Borgharen hebben al vaak onder water gestaan! Hoop dat het dit keer niet zover komt! Liefs Marjo
`T schijnt dat een of andere Engelse meteoroog een superstorm voor eind november heeft voorspeld.... Die die er nu aankomt stelt volgens het KNMI niet zo heel veel voor. Dit vond ik op de website van Piet P.: November kent eerst een korte periode van rustig weer onder invloed van een hogedrukgebied. Dit is echter stilte voor de (eerste) zware storm, die tussen 8 en 13 november wordt verwacht. Er bestaat een kans van 80% dat deze over Nederland trekt, met windstoten van 145 tot 175 km/uur. Hierna wisselen koudere en zachtere perioden elkaar af, terwijl zich op de Atlantische Oceaan t.g.v. aangevoerde tropische lucht een zich uitdiepende depressie ontwikkelt. Er omheen vormen zich randstoringen en een zeer actief (kou) front. Het gevolg is een verschijnsel dat zich als een superstorm laat beschrijven; een exemplaar dat groter zal zijn dan de storm van 1987 en die van 1703. Deze superstorm wordt tussen 24 en 28 november verwacht. De bijbehorende diepe troglijnen zullen voor orkaankracht kunnen zorgen. Er worden windstoten van meer dan 200 km/uur verwacht! De kans dat deze storm over Nederland trekt wordt ook op 80% geschat. T.g.v. de grote onstabiliteit van de atmosfeer zijn tornado's niet uitgesloten. Eind november zal deze superstorm langzaam uitdoven, terwijl het stormachtig en nat blijft. Maar begin december lijkt het kouder te worden met kans op sneeuw.