Om maar in de bezuinig, bespaar, verdien en weet ik wat topics te blijven. Vanaf welke leeftijd geef, of ga je, zakgeld geven en hoeveel? Ik kreeg vroeger van mijn opa en oma 5 gulden per week en 25 gulden als de kermis er was. En dat was veel geld in die tijd. Was rond de 8 jaar. Ben nu in de dertig dus al aardig wat jaartjes geleden... Van mijn ouders kreeg ik geen zakgeld maar ze stopten kleingeld in mijn spaarpot en die kon je 1x per jaar legen. (En een taart winnen...) bij de rabobank. Groetjes Floor.
Pff dat is een goede.. Ik kreeg denk ik vanaf een jaar of euh 10 ofzo zakgeld... Toen ik ook dingen zelf wilde kopen. Dat zal een paar gulden geweest zijn. Ik weet dat het op een gegeven moment ook 2.50 is geweest. Langzaam opgelopen toen ik naar de middelbare school ging. Goed dat je dat zeg..ik zal eens navragen
hier krijgen ze beide zondagsgeld... 2 en 5 hihi maar ze krijgen geen vast bedrag soms is het 2 euro soms is het 20 cnt soms is het 1 euro... het wisselt. Wij kunnen momenteel niet echt sparen en willen wel dat de kids alvast iets sparen dus wij doen het zo. Straks krijgen ze een eigen rekening en kunnen we het geld wat ze nu krijgen erop zetten! vanaf wanneer ze hier écht zakgeld gaan krijgen dat weet ik eigenlijk niet, we zien wel.
Er staan richtlijnen op de site van het NIBUD. Ik wacht voorlopig nog even af. Kinderen moeten wel kunnen tellen en enig besef van geld hebben, zo is mijn mening. En, oh ja oudere broertjes/zusjes hebben natuurlijk wel invloed.
Volgens mij vanaf een jaar of 9/10 2,50 per week, maar dan moest ik er wel klusjes voor doen zoals naar de bakker, of in de tuin werken.
Ik ben van plan om zakgeld te geven als onze kinderen enig besef hebben van geld. In groep 4 gaan ze rekenen met geld, dus ik denk als ze een jaar of 6, 7 zijn. Hoeveel... pffff, geen idee, ik denk dat ik begin met 50 ct of een euro.
Ik geef nog geen zakgeld. Omdat ik het nog niet kan missen. Hij krijgt wel alles wat hij nodig heeft tot nu toe. Maar ik weet dat de wens om zakgeld straks veel meer aanbod gaat komen. In het verleden toen ik beter bij kas zat gaf ik hem een tientje per maand. Hij was toen 7/8 jr. Denk nu hij 12 word dat hij toch meer wensen er voor gaat krijgen z.n 20 euro in de maand gaat worden. We zien wel.
Mijn dochter kreeg vanaf 6 jaar 50 eurocent per week.Ze is nu 14 en ze krijgt 5 euro per week.Op de site van het Nibud staan richtlijnen.
Volgens mij begon ik met 2 gulden per week en was ik toen rond de 8 jaar. En elk jaar kreeg ik 0,50 cent er bij. Toen ik eenmaal naar het middelbare onderwijs ging kreeg ik dacht ik 1 euro er bij als ik jarig was. En van mijn oma kreeg ik elke week rond de 5-10 euro sinds mijn 12e ongeveer en toen ik eenmaal op mezelf ging wonen stopte het zakgeld bij me ouders maar dat van me oma is nog heel lang zo door gegaan alleen werd het 25 euro per week met een goed gevulde zak boodschappen ..
Ik kreeg geen zakgeld, ik mocht namelijk als ik iets wilde kopen gewoon wat geld, hoefde ook niet iedere week geld te hebben. Ga ik nu ook doen, vind niet dat kinderen met geld over straat hoeven te lopen, als ze straks wat willen hebben geven ze maar een gil.
Ik dacht dat ik een jaar of 8 was dat ik 'bewust' werd dat opa en oma iedere week wat kleingeld in het porcelijnen-spaarpotje bij hun in de kast deden. Dat ging ik dan aan het einde van de maand met opa samen aan tafel tellen. Het zal aan het eind van de maand een gulden of vijf zijn geweest. Tegen mijn tiende kreeg ik van mijn ouders ook zakgeld. Weliswaar voor een paar klusjes in huis ( afwassen, boodschappen doen etc. ). Dit varieerde ( lag aan de grootte van de klus ) tussen de 50 cent en 2 gulden en 50 cent. Geen idee wanneer ik er straks mee ga beginnen. Denk ook rond een jaartje of 8 ofzo. Voor die tijd snapte ik er niet zo heel veel van... Kon er wel mee rekenen, maar het zag het nog niet als iets belangrijks om zelf dingetjes mee te kunnen kopen.
mijn 'zakgeld' van vroeger mocht overigens niet in mijn zak maar in mijn spaarpot! Als ik iets wilde kopen moest ik overleggen maar snoep oid mocht ik niet kopen hiervan, soms kreeg ik dan een extra centje van mijn moeder om alsnog snoep te mogen kopen.
ik mocht vroeger ook niet met geld over straat. En ergens iets van eten of drinken kopen vond m'n moeder niet nodig: Dat neem je van thuis maar mee of dat eet/drink je thuis maar. Maar we kregen wel zakgeld. Om te leren sparen en geld te tellen voor de lol . Alleen iets bijzonders werd van ons eigen geld gedaan. @kippiekip: Op zich schijnt het wel goed te zijn voor de ontwikkeling en het leren sparen. Je zou ook nog kunnen zeggen van ik geef zakgeld en als m'n kind écht wat wil kopen van haar zakgeld (en waar je het mee eens bent en wat je eigenlijk zelf zou geven), dan stort ik dat bedrag op haar eigen rekening wat ze uit haar 'spaarpotje' haalt. Dan krijgt je kind wel besef van geld, maar betaalt ze het niet echt zelf.
nooit zakgeld of kleedgeld gehad. ook geen idee of we er hier mee beginnen en wanneer dat dan zal zijn.
Maar er werd mij wel geleerd hoe te sparen hoor, als ik bijvoorbeeld geld op mijn verjaardag kreeg dan zeiden mijn ouders dat ik met de helft mocht doen en laten wat ik wilde, al ging ik er alleen maar snoep van kopen bij wijze van spreken, maar de andere helft moest ik op mijn spaarrekening zetten, ze vertelde mij dat je dan voor grote dingen kon sparen en in het begin vond ik het echt niet leuk maar toen ik op een gegeven moment begreep dat als ik spaarde eigenlijk meer kreeg toen had ik de smaak te pakken en spaarde ik al mijn geld en werd ik een potter hahahah zo ga ik het bij mijn kinderen ook doen, ik leer ze nu al bij ( althans de oudste van 5 ) als hij 5 euro krijgt van oma om op vakantie een ijsje te kopen dat hij dan 2.50 in een potje kan doen, hij is daar nu al zo fanatiek in want hij wilt heel graag een Nintendo Ds 3D kopen dus als hij geld ziet op de grond bijvoorbeeld dan is het hoppa het potje in.. Dus deze methode werkt wel ( hier dan he )
Hier krijgen ze al zakgeld, maar het is niet zo dat ze er iets mee doen. Hier krijgen ze het na het doen van klusjes.Dus voor het slapen gaan hun kamer netjes opruimen, da betekend kleren in de wasmand en speelgoed in de juiste bakken. En soms krijgen ze tussendoor klusjes zoals tafel schoonmaken met een vochtige doek, vensterbanken schoonmaken, of rommeltjes helpen opruimen. Gewoon hele kleine klusjes die ze leuk vinden om te doen. Dan krijgen ze in het weekend 50ct, maar dan bv in 6 muntjes. Zijn ze helemaal blij en we vinden hè belangrijk dat ze een klein steentje bijdragen. Groet.