meiden, even een vraagje naar aanleiding van een kleine discussie tussen mij en mijn vriendin, zij beweerde dat kruipen echt noodzakelijk is ivm later kans op dyslexie en dat het beter is voor de coordinatie.. Vroeger zei men dat het goed is als je baby leert kruipen voordat hij probeert te lopen, en - omgekeerd - dat het niet goed zou zijn als een kind het kruipen overslaat. Deze 'kennis', die vaak van moeders (en schoonmoeders) afkomstig is, wordt echter niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek. Kruipen is leuk en gezond, maar niet per se noodzakelijk. Er zijn heel wat kinderen die de kruip-fase hebben overgeslagen, en verder een volstrekt normale ontwikkeling hebben doorgemaakt. Ook het idee dat er een verband zou zijn tussen (niet) kruipen en dyslexie is nergens op gebaseerd heb even google erop losgeslagen maar daar staat heel veel maar allemaal tegenstrijdig dus wat is jullie visie hierop?? overigens tijgert onze meid het huis door om zich vervolgens op te trekken en het hele huis door te lopen zolang er hou vast is zo loopt ze nu gerust langs de lange muren met vlakke hand om zich te verplaatsen naar keuken of wat dan ook maar volgens mijn vriendin zou het perse noodzakelijk zijn dat ze ook kruipt inplaats van tijgert???
Ik vind het ergens een logische gedachte dat het wel goed zou zijn om te kruipen. Een kind leert de wereld eerst kennen vanuit liggende positie, en zo steeds een klein stukje hoger. Ook is het kruipen een beweging van de armen en benen tegelijk, die motorisch gezien ook goed is om eens een poosje in je leven te doen. Zo leek het me logisch... Julia is namelijk tussen 6 en 8 maanden heel snel ontwikkeld. Binnen 5 weken leerde ze zelf gaan zitten, kruipen en staan. Ik heb gemerkt dat dit voor haar echt shocking was, zo'n ontwikkeling in zo'n korte tijd. Ik kan het me dus voorstellen dat het daarom goed is als een kind wat rustiger ontwikkeld en ook een periode heeft waarin hij/zij kan kruipen. Maar goed, of dit dan kruipen is, of tijgeren, of kontschuiven... Alhoewel kontschuiven wel heel anders is, want Julia is gaan staan vanuit de kruip houding: kruipen, handen vastpakken aan de box, op de knieëen omhoog "staan" en toen opstaan. Dat is voor kontschuivers moeilijker. Misschien is dat wel het idee...
Hoi, Mijn dochtertje (8mnd) kruipt nog niet, tijgert alleen maar ze probeert zich op de een of andere manier wel omhoog te wurmen, dus ik denk dat de kans bestaat dat zij het kruipen overslaat. Mijn broertje heeft ook nooit gekropen, maar schoof op zijn billen de kamer door, en heeft geen dyslexie hoor. Wat heeft kruipen nou met lezen te maken vraag ik me af. Ik zou zeggen maak je er niet druk om.
hihi.. tijgeren heeft meestal te maken met een gladde vloer! Dus kruipen, tijgeren en dyslexie.. nee, onzin! Bilschuiven zien ze liever niet
Ik zou het niet weten. Hier deed ze het allemaal wel in vrij logische volgorde. Omrollen met 4 maanden, tijgeren met bijna 6 maanden, zelf zitten met 7 maanden, kruipen en staan ging hier ongeveer tegelijk met 8 maanden en vanaf 9 maanden loopt ze om alles heen. Sinds een maandje zet ze voorzichtige stapjes los dat gebeurt nu steeds vaker.
Zou nog goed kunnen dat ze straks alsnog gaat kruipen hoor. Of het waar is of niet weet ik niet. Ik heb het wel eens vaker gehoord, maar hoe het precies zit? Mijn man is dyslectisch en die heeft kruipen helemaal overgeslagen. Kindjes hebben allebei gekropen, maar daar valt nu nog weinig over te zeggen.
daar heb je wel een punt! want als ze in het zitgedeelte komt waar het vloerkleed ligt dan wil ze nog wel eens in kruiphouding gaan zitten zeg maar, zodra ze weer op het laminaat komt gaat ze tijgerend verder maak me er ook niet druk om hoor, ik vind het prima maar door de discussie die ik had wou ik graag weten hoe jullie erover dachten..
Dat schijnt idd zo te zijn volgens de fysio van mn jongste idd. Om die rede wilde ze dr ook graag aan het kruipen krijgen. Heeft te maken met de links-rechts coordinatie. Maaaar uiteraard geld het niet voor iedereen die niet gekropen heeft. Zelf heeft ze (fysio) altijd billengeschoven en heeft daar nooit last van ondervonden.
Ik heb ook nooit gekropen (was een billen schuiver) en kort erna liep ik. Heb er nooit hinder aan ondervonden (voor zover ik dat zelf kan bepalen ).
Mijn dochter heeft nooit gekropen en is nu een grote aap.. ze klimt en balanceert overal op. Die link met dyslexie begrijp ik niet helemaal en kan ik hier verder nog niks over zeggen.
Ik had hier nog nooit van gehoord! Ik zal mijn schoonmoeder eens vragen of mijn man het kruipen heeft over geslagen, want die is licht dyslectisch. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat het wat met elkaar te maken heeft.
Het enige wat ik in dit verband weleens gehoord heb, is dat (langdurig) kruipen goed is voor de ontwikkeling van de hersenhelften, omdat het een gekruisde beweging is. Maar goed, je kunt het toch niet afdwingen! Als er echt een verband zou zijn tussen dyslexie en kruipen zou dat ondertussen toch wel aangetoond moeten kunnen zijn lijkt me.
Mijn dochter heeft ook een andere volgorde aangehouden: tijgeren, staan, lopen met loopwagen en rondjes om de tafel/meubels, kruipen, zitten. Ze tijgert al een ruime tijd. Ze is met 11 maanden gaan staan. Sinds 3 weken loopt ze rond de tafels. Met haar verjaardag (week geleden) is ze gaan kruipen en meteen de zelfde dag gaan zitten vanuit kruip positie. Daarvoor liet ze zich op haar kont vallen, zat ze ook. Over het algemeen kruipt ze nu wel, maar als ze ergens "opgewonden" over is (omdat ze iets nieuws ontdekt heeft, zoals een kastdeur die open kan) dan tijgert ze weer even.
Ik heb dat idd laatst ook ergens gelezen dat kruipen een onderdeel is van de arm/been orientatie. Justin kruipt ook niet....en dan bedoel ik niet op handen en knieen. Ook tijgert hij niet, maar trekt zich met beide handen over de vloer heen. En dat vliegensvlug. Hij zit heel vaak op een dag op handen en knieen en wiebelt dan op en neer, maar op het laatst gaat hij terug de buik op om zich vooruit te trekken (wat cb trouwens hier ook onder kruipen verstaat) Het zou best mogelijk kunnen zijn dat er een link is tussen bepaalde onderdelen in het ontwikkelen....maar dat dit niet altijd van toepassing is. Maar denk niet dat je je druk moet maken omdat alyssa het kruipen overslaat...maak ik me bij Justin iig geen zorgen om. ZIe het hier ook echt niet meer gebeuren dat hij nog gaat kruipen...maar zeg nooit nooit.
Bij Irem was dat wiebelen de voorbode van kruipen, ze heeft dat geloof ik wel een maand gedaan en ineens kwam ze vooruit . Dus wie weet gaat Justin ook nog 'echt' kruipen straks.
gwenolyn, hier exact dezelfde volgorde op de laatste 2 na dan, ze ging eerst tijgeren, staan, lopen rondjes om de tafel en nu langs vlakke stukken dus ben benieuwd of ze de rest hetzelfde doet als jouw meisje want dan is de volgende stap kruipen en gaan zitten watn als ze nu van staan weer terug wil ploft ze gewoon (gecontroleerd) op haar bips, oh ja achter de loopwagen vind ze maar eng hahahahaa
Tsja, mijn zoon is dyslectisch. Hij heeft nooit gekropen... De uitleg hierbij is dat door kruipen ontwikkelen zich in je hersens verbindingen (middels zenuwen). Hoe jonger hoe sneller dit zich ontwikkelt. Als je het kruipen overslaat worden die verbindingen minder aangemaakt waardoor je later ook meer problemen krijgt met links-rechts coördinatie. In dit zelfde hersengebied zit ook je taalontwikkeling waarbij dat dus problemen kan geven. maar ja... mijn zoon heeft ook dcd (Developmentol coördination disorder) dus of ie nou wel of niet had gekropen, had denk ik voor zijn dyslectie niet veel uitgemaakt. Mijn oudste dochter heeft bijvoorbeeld ook nooit gekropen, dat was een konthipper en die heeft geen dyslectie en is motorisch heel sterk.
Mijn kindjes zijn extreen prematuur en hebben daardoor verhoogde kans om motorische en taalachterstand, dyslectie en tal andere dingen. Door de kinderartsen en fysio's werd heel goed in de gaten gehouden dat ze zeker gingen kruipen. Dat is vrijwel de moeilijkste motorische beweging voor de mens, omdat 4 ledematen tegelijk worden aangestuurd. Daarom is het heel goed voor de hersenontwikkeling, fijne motoriek, spraak enz. Ik heb overigens van de fysio behgrepen dat vrijwel elk kindje dat zn motorische ontwikkeling vanuit buikligging doorloopt, zal gaan kruipen (of tijgeren). Ik weet niet of dit echt zo is.
Mijn dochter heeft nog nooit gekropen. Ze is toen ze 16 maand was, gaan kontschuiven en een week later gaan lopen. Nu wil ze niet zo graag meer lopen en is ze weer gaan kontschuiven.