@Tupp: ik ben het op zich helemaal eens met jouw reactie. Maar ik merk wel dat de 'obsessie' van een kind met deze apparatuur heviger wordt naarmate ze ouder worden (althans hier wel). Toen mijn zoon 1 jaar was, keek hij wel eens een teletubbie filmpje op de laptop, en dat was het dan wel (Ipad/Iphone hadden we toen nog niet). Maar nu vraagt hij er veel vaker om, en kan hij er ook echt heel geconcentreerd mee bezig zijn. Het evenwicht tussen 'gewoon' spelen en de Ipad is er nu nog wel, maar ik merk wel dat ik er nu, veel meer dan eerst, bewust op moet letten dat hij niet te lang aan dat ding geplakt zit. Het voelt alsof het gewone spelen daardoor in het gedrang zou kunnen komen, en dat gevoel had ik eerst niet. Ik hou er op zich helemaal niet van om mijn kind heel erg te begrenzen en veel nee te moeten verkopen, maar ik doe het op dit punt nu wel. Ik weet eigenlijk niet goed waarom...het is een gevoel dat ik dat moet doen. Maar aan de andere kant zie ik hem dan weer helemaal dubbel liggen om een filmpje van pingu op youtube, en dan denk ik: wat kan dit nou eigenlijk voor kwaad? Ik vind 't een lastig onderwerp.
Hier gaat alles gelijk op. We kijken tv (leerzame programma`s zoals Dora maar ook gewoon dom lachen om tom & Jerry),mn zoontje heeft een spelcomputer waar hij leerzame spelletjes op speelt,we gaan elke dag naar buiten (speeltuinentocht,met hond naar park,fietsen), we gaan regelmatig naar een indoorspeeltuin (ballorig),hij gaat naar school,we lezen veel en gaan elke woensdag naar de voorleesmiddag in de bibliotheek,we bakken bijns elk weekend samen muffins/cake/brownie en we spelen ook met het gezin spelletjes zoals "wie is het' en pim pam pet en vergeet al het speelgoed niet waar ze mee spelen terwijl er een leuke kinder cd op staat. goh,klinkt best goed nu ik het zo opschrijf Denk dat je alles gewoon goed moet afwisselen. er is geen slecht of goed zolang het maar niet te eentoning wordt. maar dat is met zoveel natuurlijk... En of speelgoed nou plastic,hout neutraal of felgekleurd is maakt volgens mij ook geen bal uit. toevallig zit er een jongen bij mn zoontje in de klas waarvan de ouders bewust geen tv hebben omdat ze dat niet goed voor de ontwikkeling vinden. Maar ze hebben wèl een laptop om het nieuws op te volgen. Ik vind dat een beetje sneu voor een kind want tv kan heel erg leuk zijn! Zolang je alles maar afwisselt
Mag ik eerlijk zijn? In onze tijd had je idd geen mobiel of een laptop, maar wel andere dingen. Mijn moeder leerde mijn vloeiend lezen met bijna 4 jaar, en sleepde constant met de boekjes voor me mee. Natuurlijk wilde ze een slim kind, maar het was ook verdomd makkelijk als het kind braaf op de bank zit, niks sloopt of zich bezeert en schoon blijft! Ik mocht op visite (daarom) altijd boekjes meenemen. En heb nooit in mijn leven in een boom geklommen! Dat zie tegenwoordig dus met al die spelletjes. Alsof je niet kunt puzzelen met een echt puzzel, echte pop aankleden en haar kamer inrichten, letters lezen van papier if blokken oid. Wat heeft dat scherm waar je simpel tegenaan tikt dat extra toegevoegde waarde? Het is al bewezen dat we er alleen maar dommer van worden.
Meid je bent niet raar of wat dan ook ik vind het ook vreemd dat mensen aan een 3 jarige een ipad achtig apparaat geven en dan mensen zoals wij ook nog aanvallen heb je weleens zo ding in handen gehad bla die bla maar er is een onderzoek geweest dat mensen vroeger veel slimmer waren. als je nu iets wilt weten kijk je op Google of Wikipedia en onthoudt het bijna tot niet. vroeger ging je na de bibliotheek en deed je veel moeite om iets te vinden en sla je het op.
heb niet alles gelezen... maar het is allemaal niet zo zwart wit. Het één sluit het andere niet uit. Hier geen ipad ofzo hoor... maar ze mag prima op de iphone van mama spelen en ze mag ook wel iets op tv kijken. Maar daarnaast speelt ze/we ook met blokken, poppen, met de bal. in de sppeltuin, op de kinderboederij en in het bos, lezen we heerlijk boekjes en gaan we dansen en springen. Een kind, in ieder geval mijn kind, raakt verveelt als het maar eentonig is wat betreft de dagindeling. Neemt niet weg dat ze uren lang met de pop kan rondsjouwen en weer in de wandelwagen doen en dan weer in bed leggen etc etc en dan moet pop mee tekenen of een hapje eten. Ik noem het eerder een beetje met je tijd meegaan en ook hier geldt weer.. alles met mate.
@Adi: Defineer "dommer" en kom eens met een wetenschappelijke onderbouwing. @Noukie: 'Vroeguh' hadden mensen meer feitenkennis. Op scholen was veel aandacht voor "stampwerk". Bij geschiedenis moesten er bijvoorbeeld veel jaartallen uit het hoofd geleerd worden. Tegenwoordig is daar inderdaad minder aandacht voor. Maar er wordt nu meer aandacht besteedt aan allerlei vaardigheden, zoals het beoordelen van de betrouwbaarheid van een bron of het leggen van verbanden tussen verschillende feiten. Ik denk niet dat het één beter of slechter is dan het ander. Wel is de wereld veranderd, dus is het logisch dat het onderwijs mee verandert. Er is minder noodzaak om allerlei details uit je hoofd te leren, want die zoek je inderdaad zo op. Maar doordat mensen steeds meer gaan opzoeken, is er wel de noodzaak om vaardigheden aan te leren om goed met informatiebronnen om te gaan. Dit is overigens geen pleidooi om een tablet aan een drie-jarige te geven. Dat vind ik namelijk ook een beetje overdreven. Maar ik ben het pertinent niet eens met uitspraken als "Kinderen worden er dommer van." @Mikki: mijn zoontje is jonger, die van jou is bijna drie zie ik. Ik kan me wel voorstellen dat je op verschillende leeftijden op een andere manier hiermee omgaat en bepaald 'speelgoed' wat meer of juist wat minder moet begrenzen. Maar ik denk dat als ouders geneg alternatieven blijven bieden, dat kinderen dan echt niet zo snel verslaafd aan de televisie hangen. (Puberteit wordt misschien weer een ander verhaal.) Maar als ik kijk naar de kinderen bij ons op school, dan zie ik dat het met die tv verslaving allemaal redelijk meevalt. De meeste kinderen zijn het liefst lekker buiten of binnen met vrienden bezig. De enkeling waarvan ik merk dat ze heel erg met tv bezig zijn, komen om eerlijk te zijn ook uit gezinnen waar ik me in het geheel zorgen om maak. (ouders die geen belangstelling tonen voor hun kind of die zelf veel problemen hebben en er daardoor niet aan toe komen om samen met hun kind iets te ondernemen.)
oja dat onderzoek heb ik ook gelezen. Maar minder slim wil ik het niet noemen. Als informatie zo snel voorhanden is wat is dan het nut van onthouden? Als je alles snel kan opzoeken hoef je niet alle informatie in je hoofd te houden. Dan heb je meer ruimte in je hoofd voor weer andere dingen. Tuurlijk moet je wel de basisdingen weten Maar dat is iets gerelateerd aan waardes van vroeger. Dat je slim was als je veel wist. Tegenwoordig moet je gewoon weten hoe je toegang tot informatie krijgt en zijn vaardigheden belangrijker.
Nee hier geen tablet want op die leeftijs vind ik dat dus echt belachelijk. Wel hebben we een dvd speler in de auto maar die gaat alleen mee als we langer dan 30 minuten in de auto zitten. Ik kies dan een rustig meisje die op haar gemakkie zit te kijken ipv een brullerde,krijsende peuter puber die gooit met alles wat ik geef. Je lunt natuurlijk een middenweg vinden in alles he. Hier wordt ook tv gekeken en filmpjes gedraaid maar we gaan ook naar het bos, knutselen,kleien enz.
bron? als ik zo op internet speur zijn de meningen van de onderzoekers ook verdeeld.....zowelnegatief als positief "Smartphone voor kinderen juist goed" - Digitaal - Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [Digitaal] ik denk dat iedereen moet doen waar die een goed gevoel over heeft ik ben persoonlijk van mening dat we er niet dommer van worden ik vind de kids tegenwoordig slimmer .......
even gequote uit bovenstaand artikel: Ouders moeten niet zo krampachtig doen. Het is juist héél verstandig dat kinderen vanaf drie jaar dagelijks met een iPhone, iPad of ander ingenieus computerapparaatje zowel thuis als op school werken. Ze worden er namelijk intelligenter en socialer van. Mits hun verzorgers en leerkrachten voor een goede begeleiding zorgen!
Ja vandaar dat logopedisten en alle instanties wel aanraden om educatieve tv op te zetten als je kindje een achterstand heeft in taal Het gaat denk ik wel om een stukje begeleiding wat erbij hoort en niet hele dagen als een zombie erachter hangen.. (alles met mate dus)
Ik vind het er nogal vanaf hangen hoe je er mee omgaat. Idd de hele dag de tv aan lijkt me niet goed voor een kind, wat mij betreft is een half uurtje genoeg, maar ik wil het ze niet ontnemen. Even samen met papa of mama op de ipad vind ik ook geen probleem, maar we doen het wederom niet de hele dag. Deze dingen gebeuren gewoon naast het fantasiespel en buitenspelen. Ik vind het een beetje ouderwets om je kind voor dit soort dingen af te schermen. Ik zie ook niet in waarom.
Ja, je denkt ouderwets Dat zeg ik omdat je het steeds over je eigen jeugd hebt maar dat is waarschijnlijk toch wel een jaar of twintig geleden. De tijden veranderen gewoon... Dat wil niet zeggen dat je dan maar verplicht je kind achter een beeldscherm moet zetten. Als jij wilt dat je kinderen buiten spelen en hun fantasie gebruiken zou ik dat zeker stimuleren. Ik denk zelf dat dat heel goed voor kinderen is en zal mijn eigen kinderen zeker ook die mogelijkheid bieden! En met ze naar de sloot voor kikkerdril zoals jij dat zegt . Maar daarnaast mag mijn zoon best een keer mijn IPAD openen en mag hij elke ochtend na het ontbijt tv kijken. Hij hoeft van mij echt niet op zijn eerste verjaardag het alfabet op te kunnen zeggen, dat is onzin. Maar de mogelijkheid van de tv en de computer zijn er nu eenmaal, dat is van deze tijd, dus mijn zoontje komt daar ook mee in contact. Met mate. Het is niet voor de makkelijk, en niet om snel snel dingen te leren, maar gewoon omdat het er is! De verkleedkleren en de pollepel in de keuken zijn er ook dus die krijgt hij ook. Ik vind het dus wel nodig om met de maatschappij mee te gaan want dat is nou eenmaal de maatschappij waar mijn kind in leeft. Daarnaast is het natuurlijk wel handig voor ze om het te kunnen, omdat er op de basisscholen al steeds meer mee gewerkt gaat worden en de meeste kindjes groeien met de computers op. Als jouw kindje er dan niet mee om kan gaan heeft hij of zij wel een achterstand op de rest. Hoe erg dat is weet ik niet. Ik weet niet hoe snel een vijfjarige dingen oppakt.
Mijn kinderen mogen tv kijken wanneer ze willen. Maar doen het niet, Mogen op de pc wanneer ze willen maar doen het niet. Mogen op de ds en wii maar doen het niet. Hij heeft alles maar speelt met alles met maten dan pc dan tv dan ds dan de wii hij wisselt wat af. Met vriendjes op school spelen ze wel eens samen met de ds. Leren ze ook weer samen spelen van. Ging genoeg met hem naar buiten kan fietsen en zit op voetbal drie keer per week dus krijgt ook nog lichaamsbeweging. Hij vind voetbal zelfs veel en veel leuker. Maar ik laat hem begaan. Hij is in DEZE tijd geboren en niet in de tijd dat ik klein was. Toen hadden we die dingen allemaal nog niet. Had maar 6 netten tv en heb zelfs nog een zwartwit tv mee gemaakt. Mijn moeder had wel een platenspeler voor ons gekocht en dan zat ik uren pippi langkous te luisteren. Boekjes hadden we ook een cassette recorde met verhaaltjes en zo las je je boekjes prachtig vonden wij dat als kind. Kortom ik ga mee in de tijd dat mijn zoon leeft en blijf niet hangen in een verleden dat alles er nog niet was.
Nou sorry ik denk dat over 20 jaar 10% meer nederlanders mens schuw is en dat we over 10 jaar een verjaardag vieren achter de ipad die inmiddels een webcam heeft ik denk dat mensen er juist van in hun isoloment raken Maar mensen doe geen moeite om mij te overtuigen
Dat heeft meer met sociale media te maken. Daar word ik zelf ook gestoord van. Maar de tv mag hier wel hoor, sochtens even en tijdens het koken. Je kind tot 8 jaar de computer verbieden zal erg lastig gaan, aangezien ze er op school/bso mee in aanraking zullen komen.
Ik ook.. Ik denk ook dat het overgrote deel dus geen maat kan houden.. En dan vooral dat het er in sluipt om er even een 'oke, nog 10 minuutjes dan.' moment aan te plakken..
ik deel jouw zorgen ook wel, misschien in minder extreme mate, maar ik snap je wel. In de wachtkamer bij de dokter vind ik het geen probleem, maar op een verjaardag, daar heb ik ook het schijt aan. Ik heb serieus al meegemaakt dat ik tegen iemand iets wilde zeggen, we waren al in gesprek op een verjaardag en er gezegd werd: ff wachten hoor, even twitteren. Nou tegen zo iemand ben ik dan al uitgesproken. Ik heb zelf ook een smartphone met internet, maar ben niet zo aso om op een verjaardag te gaan zitten whatsappen, twitteren (doe ik helemaal niet trouwens) of zoiets.
Een tablet voor een 3 jarige????? Omg... dan ben ik ook een HELE oude muts, want dat vind ik echt te zot voor woorden. Maargoed. Nee ik vind jou niet ouderwets! Ik geloof ook dat dit 1 van de redenen is dat kinderen dikker en ontevredener worden. Ze spelen niet meer buiten, of simpel met een pop/lego omdat ze een ds, Psp3, tablet, mobieltje voor hun neus hebben en daar al hun tijd in steken. Het is niet verkeerd als een kind zoiets heeft liggen. MAar stel dan een limiet in van een half uur per dag. Mijn neefjes hadden destijds een ds gekregen, die zaten er al-tijd achter. Als ze netjes op bezoek waren of gewoon thuis waren, vond het niet normaal. Maargoed, daarin verschil ik ook weer in opvoeding. Ik ben dus ook een oude muts!