bacterie versus virus

Discussie in 'De lounge' gestart door Sensea, 10 jun 2011.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    het houdt me al de hele nacht bezig. gister was er een topic van snoopy waarin ze bang was dat haar kleintje ziek zou worden van wellicht de EHEC bacterie, die ze denkt dat schoonmoeder heeft omdat ze in berlijn geweest is en diaree klachten had.

    toen zei ik dat als bacterie die je moet opeten om ziek te worden toch niet hetzelfde is als een virus dat door de lucht dwarreld , waait en gehoest wordt op die manier mensen infecteerd.

    ik ben nu nogal confused, want ik kreeg de indruk dat mijn reactie nogal dom was, maar hoe kan dat dan? dat je een bacterie die je eigenlijk uit voedsel moet opnemen ( waarom eten we anders massaal geen komkommers en rauwe groentes meer) om ziekt e worden, nu ineens ook via de lucht verspreid wordt hoe zit dat dan? dan kan je dus net zo goed gewoon dooreten. je kan het van eender wie krijgen.

    ik heb naar het topic gezocht ent maar ik kan het zo gauw niet meer vinden, dus ik kan ook de geplaatste link niet meer doorlezen. het het houdt me toch erg bezig, hoe dat nou zit dan.

    als je het van eender wie kunt krijgen, kunnen iedereen dus net zo goed weer allemaal rauwe groentes gaan eten, dan helpt het toch niet.
     
  2. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    #2 Umm85, 10 jun 2011
    Laatst bewerkt: 10 jun 2011
    Mens op mensbesmetting met EHEC is ook mogelijk. De bacterie zit in de ontlasting van besmette mensen, en wordt overgebracht via bijvoorbeeld de toiletbril, de spoelknop of handvatten van toiletdeuren. Via de handen kan de bacterie zo in de mond van anderen terecht komen.

    Het gaat dus niet via de lucht of hoesten ofzo.
     
  3. moi89

    moi89 Bekend lid

    14 okt 2010
    558
    0
    0
    NULL
    NULL
    Er is zeker wel een verschil tussen bacterie en virus, maar niet in de verspreidingsmanier. We nemen even het voorbeeld van snoopy's schoonmoeder. Stel zij is besmet met EHEC. Dan kan zij via dr handen e.d. wel de bacterie bij zich dragen. Wanneer zij bijvoorbeeld met dr handen de deurklink aanraakt, en iemand anders raakt ook de deurklink aan, dan komen de bacterien op de handen van die persoon. Wanneer deze persoon met dr handen in de mond komt, of eten aanraakt die ze opeet, dan kan je wel degelijk ook EHEC besmetting krijgen. Het werkt dus wel iets anders dan een virus. Dus daarom moet je bij diaree goed je handen wassen en goed de wc schoonmaken om besmettingskans te beperken.

    Zelf ben word ik opgeleid tot onderzoeker naar virussen en bacterien. Ik weet niet heel veel van de EHEC zelf, maar als je vragen hebt, kan je ze gerust stellen.
     
  4. Umm85

    Umm85 VIP lid

    17 jun 2007
    26.310
    248
    63
    Vrouw
    huismama, doktersassistente
    Turkije
    Maar die handen moet dan wel in aanraking zijn geweest met de ontlasting wil het van mens op mens overdraagbaar zijn, dus niet dat iemand die besmet is het standaard ook op de handen draagt.
     
  5. moi89

    moi89 Bekend lid

    14 okt 2010
    558
    0
    0
    NULL
    NULL
    Uiteraard. Maar deze kans is bij diaree wel een stuk groter dan normaal zeg maar.
     
  6. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    ja zoiets dacht ik al, maar dan kom je met dettol tochal een heel eind. de wc goed schoonhouden, handen wassen. klinken schoonhouden. net als toen met de mexicaanse griep.

    hoelang is die EHEC bacterie nadien nog besmettelijk dan. (als de diaree over is bedoel ik).
     
  7. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
    Wat dan dus ook scheelt is bijzonder goede hygiëne... toch? Goed handen wassen, met een doekje de spoelknop, deurklink en kraan aanraken of iedere keer reinigen.
     
  8. moi89

    moi89 Bekend lid

    14 okt 2010
    558
    0
    0
    NULL
    NULL
    Daar is op dit moment nog niet heel veel over bekend. Voor veel bacterien is dit een week. Voor EHEC kan dit varieren van enkele dagen tot enkele weken. Meestal is het zo dat wanneer de klachten verdwenen zijn, de besmettelijkheid ook afneemt.
     
  9. mama van Marit

    mama van Marit Niet meer actief

    Hygiëne is de belangrijkste sleutel. Er is wel een maar.....
    Sommige virussen en bacteriën zijn resistent tegen bepaalde schoonmaak middelen. zo weten we dat het bijvoobeeld het noro virus resistent is tegen allesreiniger maar niet tegen chloor.
     
  10. SushiLover123

    SushiLover123 VIP lid

    22 jul 2008
    18.631
    31
    48
  11. Sensea

    Sensea Niet meer actief

    dank je!
     

Deel Deze Pagina