Werk je ook weer op kantoor @Shakes ? En heb je hem dan ook de hele dag op? (Ben ik even benieuwd naar
Ik ben de helft van de tijd op kantoor. We hebben een beurtrol met alle collega's. Daardoor kunnen we voortdurend afstand houden en is een mondmasker niet nodig. Er staat wel overal handgel op kantoor en de bureau's worden tweemaal per week ontsmet bij de wisseling van de 'ploeg'.
Kort terugkomend op de asymptomische corona. Wij hadden de nachtverpleegkundige die positief testte bij een grote controle waar ze in meegenomen werd, maar was zelf asymptomisch. Die heeft toch de nodige uren bij mijn ouders gezeten, nog lekker ff gekletst met beiden en mijn vader nog verzorgd. Als je het zou verwachten, dan was dat dé situatie. Mijn ouders, haar eigen gezinsleden en ook de andere clienten zijn, gelukkig, vrijgewaard gebleven.
Gelukkig, maar het is wel anekdotisch ‘bewijs’ natuurlijk - 1 situatie waarin het niet gebeurde, wil niet zeggen dat het nooit gebeurt. Er zijn ook mensen die contact hadden met symptomatische patiënten die het toch zelf niet kregen. Zoveel factoren spelen mee, het is gelúkkig niet zo dat iemand met corona (symptomatisch, asymptomatisch of presymptomatisch) íedereen aansteekt met wie die bv langer dan 10 minuten contact heeft op minder dan 1,5 meter.
Gelukkig niet, maar wilde even een positief bericht in dat licht meebrengen, veelal hoor je dat niet of wordt het ondergesneeuwd. Niet dat mensen zich gelijk rijk moeten rekenen, maar er zijn al genoeg mensen met te veel paniek terwijl het, gelukkig, ook goed kan gaan. Preventief bleef iedereen wel 2 weken binnen, ookal hoefde dat niet (aldus huisarts en ggd) dat vonden wij zelf namelijk nogal krom t.o.v. het beleid destijds.
De enige voorbereiding die ik wil treffen is een voorraadje wegwerp mondkapjes. Voor de rest heb ik altijd een flinke voorraad eten in huis. Heb ik van zo goed als alles in huis 1 product in gebruik en een ander in voorraad. Is het product in gebruik op word die uit voorraad gepakt en weer aangevuld. Ik heb sinds maart wel een vast tijdslot bij AH elke week en die hou ik aan. Ik doe nu weer boodschappen in de supermarkt, slager bakker enz. En laat AH wekelijks de zware spullen bezorgen maar mocht het heftiger en weer strenger worden in Nederland ga ik weer alle boodschappen online doen. Voor de rest valt er denk ik weinig voor te bereiden. Handgel hebben we heel veel voorraad van op het werk staan, latex handschoenen heb ik ook altijd op voorraad omdat ik die draag als ik gehakt of kip bereid. Misschien dat ik wat vitamine tabletten en wat paracetamol en ibuprofen in kan slaan aangezien dat tijdens de 1e golf online niet of slecht verkrijgbaar was.
Misschien omdat ze hun vrijheid willen behouden? En daar kan ik deels wel inkomen. Feit blijft natuurlijk dat als je (men) zelf niet besmet wil raken bijvoorbeeld doordat je in een risicogroep valt dat je daar zelf ook grotendeels voor kan zorgen. Je bent dus in die zin dus niet zo afhankelijk van wat anderen doen of laten
Op puur individueel niveau is dat natuurlijk wel waar voor veel situaties, maar maatschappelijk gezien willen we gewoon niet dat een enorme groep tegelijk ziek is, met daarbij ook een deel dat op de zorg zal drukken - met vervolgens ook gevolgen voor iedereen. Dus een risicopatient hoeft niet per se bang te zijn voor besmetting van zichzelf, op langere termijn zijn ze misschien zelfs banger voor de zorg die weer onder druk komt terwijl ze er voor een deel afhankelijk van zijn. Zo is dat bv bij een deel van mijn familieleden nu.
Ik begrijp je punt maar van de mensen die niet in een risicogroep vallen wordt ook maar een heel klein gedeelte ernstig ziek en de vraag is of dat niet zelfs verwaarloosbaar is
Juist ook voorheen gezonde en fitte mensen hebben nu lang klachten, nu soms na maanden nog, terwijl ze gewoon thuis konden uitzieken - die hebben ook hulp nodig bij hun herstel, kunnen door hun klachten niet werken etc. Je hoeft niet op de ic te belanden om de druk op de zorg en maatschappij te vergroten.
Ik ga niets anders doen dan anders. Het enige rotte is dat handschoenen en handalcohol zo schaars is/was dat we op ons werk zo zuinig moesten zijn... Normaal haal je zo 10 dozen handschoenen bij action, en nu dus niet.
Als je doorgaat op die manier heb je straks helemaal geen vrijheden meer. En ik val niet in een risicogroep, maar ik ben niet alleen op de wereld
Natuurlijk drukt dat ook op de maatschappij en is het vooral voor die mensen zelf ook vervelend dat ze zo lang last hebben. Maar is het aandeel zieke mensen wat thuis langer moet herstellen weg te zetten tegenover de; - 36% meer faillisementen - meer dan 200.000 extra werklozen sinds de invoering van de maatregelen - 50% meer last van ernstig psychische klachten onder de 300.000 zware psychiatrische patiënten die ons land kent (volgens Trimbos instituut) - de 10-tallen kinderen die op de ic zijn beland vanwege te late zorg (ouders die niet naar de dokter durfden of artsen die zo min mogelijk patiënten wilden zien in hun praktijk, uit angst voor Corona). Dit gaat om meer kinderen dan er überhaupt door Corona ziek zijn geworden. - het aantal kanker diagnoses dat met 30% is afgenomen. Die kanker is echt niet op eens weg hoor. Mensen moeten langer wachten op onderzoek of lopen uit angst voor Corona te lang door met klachten. - zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben helemaal niet van mening dat we alle maatregelen moeten laten varen en het helemaal met je eens dat we niet ineens een gigantische toestroom van coronapatienten moeten hebben op de IC’s. Maar juist die enorme angst en ongefundeerde maatregelen die worden ingevoerd door sociale druk ipv wetenschappelijk bewijs (zoals dus mondkapjes en 1,5 meter afstand) zorgen momenteel ook voor een enorme druk op de maatschappij en gezondheidszorg. Mijns inziens, en gelukkig hoef ik deze beslissingen niet te nemen, moet er veel meer aandacht besteed worden aan toegankelijke testlocaties, gedegen contactonderzoek bij besmette gevallen en gerichte quarantaines en het aanpassen van openbare ruimtes zodat de luchtventilatie geoptimaliseerd wordt. Want nu zijn veel ruimtes niet corona-proof, nu hébben we nog tijd om daar op te anticiperen voordat in het najaar alle andere virussen ook weer de kop gaan opsteken. Want als we met z’n allen doorgaan op dezelfde voet, dan wil ik niet weten hoe druk de zorg het de komende jaren gaat krijgen. Niet door nieuwe corona-patiënten, maar door alle secundaire zorgschade en de steeds verder oplopende uitgestelde zorg die moet worden ingehaald. Gelukkig waren er nog geen tekorten aan zorgpersoneel en is iedereen lekker uitgerust om die zware kluif met vol vertrouwen tegemoet te gaan
Ik vrees dat qua aanpassen van ventilatie we al veel te laat zijn om dat nog op orde te krijgen. Even vanuit mijn eigen 'wereldje': er zijn in Nederland ongeveer 6700 basisscholen. Als ik een optimistische schatting doe, op basis van de situatie binnen mijn eigen bestuur, is er bij hooguit 20% sprake van enige vorm van ventilatie. En dan ben ik dus echt optimistisch, want dan tel ik al scholen mee die voor een deel uit nieuwbouw bestaan en enkele lokalen ventilatie hebben en de rest niet. Als ik dat doortrek naar heel Nederland, zouden dus voor de herfst 5360 gebouwen aangepast moeten worden. En het aanleggen van goede ventilatie, is geen kleine verbouwing. Laten we zeggen dat er van de middelbare scholen ook nog ruim 500 aangepast moeten worden. Dat is een flinke operatie. Wie gaat dat in de komende 3 maanden doen? En ook niet onbelangrijk: wie gaat dat betalen? En dat zijn dan alleen nog maar de scholen. Hoeveel kantoorgebouwen zouden er aangepast moeten worden? En winkelpanden? Horeca?
Wat goed beschreven. Ik kan me hier helemaal in vinden. Knap dat je dat zo kan verwoorden wat ik steeds als brij in mijn hoofd heb