2 augustus is onze keuken geplaatst. Binnen een maand kregen we problemen met de combimagnetron, de stoppen sloegen erop door. Electricien laten komen en het ligt aan de magnetron. We hebben contact opgenomen met de keukenboer en om een nieuwe magnetron gevraagd. Krijgen we niet, er komt een monteur langs om naar de magnetron te kijken/ repareren. Bepaalde onderdelen moesten besteld worden, dus we zitten nu al een aantal weken zonder magnetron. Eind volgende week komt er een monteur langs. Ik ben behoorlijk over de zeik en van mening dat een apparaat dat binnen een aantal weken al iets gaat mankeren gewoon vervangen moet worden. Wat zijn mijn rechten?
Ik begrijp je frustratie maar ik denk dat elk apparaat dat kuren vertoond eerst mogelijkerwijs gerepareerd zal worden. Indien dat niet mogelijk is zal een verkoper over gaan tot vervanging. Wat je rechten hierin zijn weet ik niet. Wat staat in de garantievoorwaarden?
De verkoper moet eerst de kans krijgen het product te repareren, je hebt niet meteen recht op een nieuw product.
Ook niet als het euvel al binnen een paar weken is? Had problemen met een robotstofzuiger, online gekocht. Teruggestuurd en zonder problemen een nieuwe gekregen.
Ze mogen natuurlijk meteen een nieuwe geven, maar dat zijn ze niet verplicht en kan je als consument dus ook niet eisen. Vragen om meteen een nieuwe staat vrij, maar de verkoper mag dat dus weigeren en eerst proberen het defecte product te (laten) repareren. Daarvoor moet de consument ook de mogelijkheid bieden, dus bv het product opsturen of een monteur binnen laten ofzo.
Ja dit wist ik wel, maar het steekt dat het al zo snel is. Gebeurt het nu een jaartje later dan snap ik het. Maar zo nieuw nog, geeft mij weinig vertrouwen. Ik baal ook dat ik nu al weken zonder magnetron zit, ik mis hem echt.
ik begrijp je wel. Dit geeft natuurlijk weinig vertrouwen. Is even heel iets anders, maar ik kreeg vorige week m’n nieuwe iPhone binnen. Ging gelijk al niet aan, terug ermee naar de winkel. Toen zeiden ze ook; als een apparaat vanaf het begin het al niet goed doet is dat geen goed teken.
Ik denk dat dat het grote verschil is, een iPhone die bij binnenkomst al niet werkzaam blijkt te zijn, wordt als een DOA beschouwt. Een magnetron dat na een maand “pas” (eigenlijk “al”, natuurlijk ) stuk gaat is geen DOA, want hij heeft gewerkt. Een defecte magnetron is super rot en het meest klantvriendelijke zou zijn om ‘m gelijk om te wisselen, maar zoals @evaleana zegt, de verkoper hoeft niet direct tot vervanging over te gaan. Ze moeten de kans krijgen het product te repareren
Het is een slechte service van de keukenverkoper. Na een maand al kortsluiting dat is niet normaal. Als je niet willen vervangen heb je ten tijden van de reparatie het recht op een vervangend product. Mijn tip bel even met de producent van de magnetron hun naam wordt door de keukenverkoper te grappel gegooid. Een auto accu was binnen 1 jaar kapot, auto met de vakantie 3 weken niet gebruikt, de verkoper gaf ons de schuld maar in dit geval varta gebeld en de situatie uitgelegd, binnen 2 dagen stond er een nieuwe accu voor de deur. Lukt het de monteur nu niet om hem te laten werken, goed testen als hij er is dan direct een vervangend product vragen als hij niet werkt. Eis gewoon dat de monteur hem omruilt. Werkt het niet de rechtsbijstand inschakelen, dan piepen de verkopers direct wat minder hard. Ik ben mondig genoeg en ook op de mail maar als dat niet lukt die mensen zijn er in gespecialiseerd.
Nee hoor, die heeft er niks mee te maken. Garantie word vaak vanuit het merk van de apparatuur geleverd.
Dat is dus een fabel. De verkoper moet jouw een goed werkend product verkopen. Hij regelt het maar met de fabrikant en niet de consument. Ze verschuilen zicht wel achter de fabrikant maar dat is luiheid. Zeg maar 1x dat ze bericht krijgen van je rechtsbijstand verzekering en ze dimmen al in. Maar vaak werkt gewoon goed overleg ook, we pikken teveel van verkopers. Zoals ik jullie verhalen leest heb je medelijden met een verkoper, iets wat ik nooit hebt. Doe je het goed krijg je van mij 5 sterren doe je het niet goed krijg je 1 of 2 sterren.
Sorry, maar je hebt echt geen idee waar je over praat geloof ik. Rechtsbijstand gaat ook gewoon vertellen dat de verkoper recht heeft het product te repareren, je de verkoper daartoe in staat moet stellen als consument. Heeft niks met ‘verschuilen achter de fabrikant’ te maken.
Misschien wel handig om te weten; als een product binnen 6 maanden na aankoop defect gaat, mag je er vanuit gaan dat dit defect al aanwezig was op het moment van uitlevering. Mocht iemand dus een keer hebben dat hij/zij moet betalen omdat het zogenaamd niet onder de garantie valt, weet dan dat je hier op terug kan vallen (ooit eens gehad met een kapotte laptop, toen heeft de rechtswinkel me geholpen en tadaaa ding werd kosteloos gemaakt, zoals het hoorde). Overigens vraag ik me in jullie geval af of een nieuwe zo snel te leveren zou zijn, en of dat er wellicht ook niet toe bijdraagt dat ze hem eerst proberen te repareren. Er zit echt mega lange levertijd op keuken apparatuur momenteel.
De officiele regels staan op consuwijzer: de verkoper mag kiezen tussen herstellen of leveren van nieuw apparaat. Vroeger moest een apparaat dat binnen 2 maanden stuk ging, vervangen worden. Maar die regeling vind ik niet meer terug. Vermoedelijk om apparaten een tweede kans te geven en niet direct op de afvalhoop te laten belanden.