Daar ben ik weer met mijn jaarlijkse topic . We laten al een paar maanden de teugels vieren met als resultaat dat we op de spaarrekening hebben geteerd en nu dus een probleem hebben. We moeten dus gaan besparen. Ik ben op zoek naar handige , dagelijkse tips. Zoals tips mbt de boodschappen, kapper en dat soort dingen. Voorheen hield ik netjes onze uitgaves bij, maar helaas heb ik dat laten versloffen. Dus dat wil ik snel weer oppakken. Verder wil ik over naar een thuiskapper. Zelf ga ik maar 2x per jaar, maar dochter gaat paar keer per jaar en ben voor haar 24 euro kwijt voor puntjes knippen. Man doe ik zelf met de tondeuse. Boodschappen valt nog veel winst te behalen denk ik zelf. Ik werk nog niet met weekmenu's, maar dat lijkt me wel handig. Ook wil ik 1x per week een simpele maaltijd; soep met broodjes. Kleding koop ik tweedehands of in de sale. Man heeft werkkleding, dus dat scheelt al een hoop. Enkel ondergoed koop ik altijd nieuw en sokken. Waar bij ons echt geld in gaat zitten zijn de dieren. Hondenbrokken bv. zak van 12 kilo kost gewoon 70 euro. Ik zoek altijd naar waar ze het voordeligste zijn, maar 70 euro is echt wel de minimale prijs. Speeltjes, snoepjes en poepzakjes kopen we bij de action. We hebben 2 pony's aan huis. Die kosten zijn gedekt door bijdrages van bijrijdsters. We hebben 1 auto en ik doe alles wat ik op de fiets kan, ook op de fiets. Ik probeer ritjes ook echt te combineren; ga ik naar de fysio, doe ik gelijk boodschappen. Dus mijn vraag aan jullie is, hebben jullie nog tips waar ik nog niet aan gedacht heb? Of algemene tips voor besparen?
Ik zou gaan voor meer geld binnenkrijgen ipv nog meer bezuinigen. Vind dat jullie het op het eerste gezicht netjes doen nl is dat een mogelijkheid?
Ik heb een uitkering en mijn man werkt zes dagen in de week en twee avonden. Ik heb ook meer het gevoel dat het ligt aan de uitgaven. Als ik kijk wat er binnen komt, is het niet modaal, maar ook niet schrikbarend weinig.
Goed punt. Rondje action, kruidvat, en meer van dat soort winkels waar de artikelen niet duur zijn, maar waar je snel een boodschappentas van 40 vol hebt zonder dat je er erg in hebt.
Dan heb je denk ik al een antwoord op je vraag en ik snap de verleiding, begrijp mij niet verkeerd… soms is het goedkoper om online de producten te shoppen die je echt nodig hebt, dan naar de winkel te gaan en verleid worden voor allemaal artikelen die opzich wel handig zijn, maar niet noodzakelijk. (Ik doe hier zelf ook aan mee…)
Tip die ik hier eens gelezen heb is een spaarrekening aan te maken voor alle vaste lasten die gedurende de maand van je rekening afgeschreven worden. Helpt mij in één oogopslag te zien hoeveel ik echt nog te besteden heb de rest van de maand en meer weerstand te bieden aan wat ook nog handig ligt te wezen bij de Action in het schap. Worden vaste lasten dan afgeschreven van mijn betaalrekening, dan boek ik het gereserveerde geld van de spaarrekening weer terug. (Verder uiteraard seizoensgroenten en -fruit, letten op de aanbiedingen, scherp zijn op huismerken, etc. etc. maar dat doe je waarschijnlijk al lang)
Werken met boodschappenlijstjes. Hang die op een plek waar je makkelijk even wat bij kan schrijven wanneer iets op of bijna op is. Bekijk aanbiedingen van producten die je vaker hebt maar duur zijn zoals koffie. Ga niet je boodschappen doen voor je ontbijt/ lunch/ avondeten want dan komt er toch vaak extra spul bij. Toch lastig? Dan alleen halen wat op de boodschappen lijst staat. Zorg voor een weekplanning voor het eten. Dat geeft rust en je kan eventueel ook nog schuiven met wat je hebt bedacht omdat er wat anders tussendoor kwam of omdat het makkelijk is. Wij maken vaker een planning aan de hand van de aanbiedingen omdat het beperkter is en dan makkelijker kiezen. Ook bij de action/ kruidvat werken met lijstjes. Voorbeeld Heb je die 4 flessen shampoo die echt goedkoop is echt nodig? Hoeveel heb je nog staan. Komen ook vaker in de aanbieding. Misschien ook kijken naar je abbonement, wat heb je nog en maak je er echt gebruik van. Mocht iemand roken, kijken of daar nog wat te behalen valt. Brood van gisteren is ook prima brood, plus, ah, jumbo/ lidl hebben vaak het brood van gisteren en dat is een makkelijke besparing.
Heeft je hond speciaal voer? Wij geven zelf Wooof en zijn hier erg tevreden over, dan zit je op ongeveer 45-55 euro voor 18 kilo. En ik heb een lijstje waarop ik zowel het weekmenu als de benodigde boodschappen kan noteren, deze hang ik op als motivatie (en reminder voor iedereen wat we eten, zodat ze dit niet meerdere keren per dag meer vragen ). En zeker voor duurdere producten als koffie check ik echt de aanbiedingen en ga ik naar verschillende supermarkten. Vaak zit het in de kleine uitgaven die uiteindelijk best oplopen, maar zo te lezen heb je dat zelf ook wel door. Dus toch bepaalde winkels meer vermijden, of echt alleen kopen wat nodig is. En overbodige abonnementen uitzetten, streamingdiensten, loterijen e.d. Misschien per maand niet de jackpot, maar als je op jaarbasis gaat uitrekenen wat het bij elkaar kost kan het best een flink bedrag zijn.
Onze grootste kostenpost zijn de boodschappen, dus daar probeer ik het meeste op te letten (en gas in de winter, ivm verwarming/douchen). Wat ik zoal doe is veel zelf maken, dat is vaak een stuk voordeliger. En we eten maar maximaal 2x per week vlees of vis. Als we vegetarisch/veganistisch eten, dat zijn dus de meeste dagen, dan eten we peulvruchten of ei (of zoals vandaag: zelfgemaakte seitan). Aanbiedingen hebben ze bij ons niet echt, maar ik kijk gewoon wat er op de markt het goedkoopste is. Dat is dus eigenlijk altijd seizoensgebonden. En ook lokaal: bananen zijn wel 5x zo duur als druiven of perziken, logisch want het moet geïmporteerd worden (in NL zijn bananen zo goedkoop omdat het loss leaders zijn). Drinken is water, bij het ontbijt thee en man drinkt 1 kopje koffie per dag. Sinds kort is hij overgestapt op imitatiekoffie van dadelpitten: goedkoper en gezonder. Verder kopen we kleding tweedehands, al is dat net zoals het vegetarische eten meer vanuit duurzaamheid. We hebben ook geen abonnementen ofzo, mocht je die wel hebben dan is daar nog veel op te bezuinigen lijkt mij. Verder ieder jaar kijken welk ziekenfonds het goedkoopste is, en overstappen van energieleverancier etc (geen idee of dat nog steeds zo is, maar toen wij nog in NL woonden stapten we zowat jaarlijks over). Verder zou ik de Action vermijden, naast dat ik zo'n bedrijf niet rijker wens te maken, kom je vaak terug met meer dan nodig. Tandenborstels hebben ze ergens anders ook wel.
Ik werk al jaren met een Excel bestand. Daarin staat exact wat er elke maand binnen komt, komt er eens meer binnen dan pas ik het voor die maand aan. Alle vaste lasten die elke maand terugkomen, huur, gas/electra, verzekeringen, internet, sparen kids etc.. Maandelijks budget voor boodschappen, tanken etc. Eventuele extra aankopen; kleding, cadeautjes En het bedrag dan dan overblijft sparen we. Dit bedrag stort ik dan ook direct in het begin van de maand al naar de spaarrekening. Ik denk dat het ‘m vaak in de kleine dingen zit. Even naar de action voor waxinelichtjes a 2 euro, maar dan zie je nog sokken, douchespul, wasmiddel etc… en hop je bent €20 kwijt. Dat is €18 meer als het gene wat je wilde halen. Ik herken het overigens wel hoor
Als je echt even radicaal moet of wil bezuinigen zou je een korte periode de regel kunnen hanteren bij een (impuls)aankoop ' kan ik zonder?'. Dit werkt vaak net even beter dan 'heb ik t echt nodig?' Op boodschappengeld kun je inderdaad soms toch nog even beter opletten. Koop dingen in de aanbieding. Producten die je standaard gebruikt of t nou levensmiddelen zijn of verzorgingsproducten....veel dingen zijn regelmatig in de aanbieding, wanneer je een voorraadje hanteert kun je deze steeds in de aanbieding kopen. Merken in de aanbieding zijn soms nog steeds duurder dan de b-merken. Kies welke producten je écht van een bepaald merk wil en van welke je best een b-merk kan gebruiken. Kook idd met bijv een weekmenu. Maar kijk ook naar restjes. Vries kleine restje groente bijv in en maak er lekker een soep of quiche van. Of maak er pastasaus van. Kijk of je in jouw buurt een voordelige groentewinkel hebt, bijv een islamitische winkel, markt, etc. vaak best voordelig. Eet naar t seizoen. Op vlees valt ook vaak te besparen, zeker in een éénpansgerecht. Dan kun je bijv kip heel klein snijden en er veel voordelige groentes bij doen. Avg is soms ook juist veel voordleiger, zeker als je een keer hamburgers uit een doos uit de vriezer gebruikt. Is de sla in de aanbieding, dan eet je sla, desnoods twee keer in de week. Zijn t de wortels, dan kijk je wat voor verschillende soorten dingen daar mee kan doen en kun je t twee keer gebruiken. Groentes uit de vriezer vind ik zelf ook handig en vaak voordelig. Houdt kliekjesdag. Koekjes en cake kun je ook zelf bakken. Op drinken is ook veel te besparen, drink doordeweeks zoveel mogelijk water, thee, koffie of desnoods voordelige ranja. Kies in het weekend voor wat extra's.
De eerste stap is echt inzicht en dat is wel even een vervelende klus. Alhoewel sommige banken daar tegenwoordig ook functies voor hebben in de app. Ik zou per maand ( of wat ik zelf doe: per betaalperiode) optellen wat eruit gaat aan verschillende categorieën. Daarnaast een overzicht creëren van de vaste lasten. Dat is dus alles wat elke maand terugkomt. Van huur tot tijdschrift abonnement. Elke euro opschrijven. Stel je voor er komt elke maand 4000 euro binnen. Je vaste lasten zijn 3200. Dan zouden je maandelijkse variabele lasten altijd minder dan 800 euro moeten zijn. Ga je daar altijd overheen, dan moet je óf je uitgaven aanpassen of je inkomen moet hoger worden. Maar ik begrijp het hoor. Alles blijft duurder worden en dat zit hem vaak vooral in noodzakelijke dingen zoals boodschappen
- Werk met een weekmenu en beperk je tot een keer per week boodschappen doen. Shop huismerken en grootverpakkingen en vraag je af wat je echt nodig hebt. Frisdrank -> water. Luxe koeken -> pak speculaasjes. Om maar iets te noemen. Kook vers, zonder pakjes en zakjes. Kijk of je eventueel verse groente en fruit bij de boer kunt halen, of eventueel zelf verbouwen in de tuin. Plan een paar keer per week een maaltijd zonder vlees in. - Gebruik shampoo bars ipv flessen en zeepblokken ipv vloeibare handzeep. Knip de bijna lege tube tandpasta open, voor de laatste tandpasta. Er zit meer in dan je zou denken. - Gebruik vaatwaspoeder ipv blokjes. - Kijk kritisch naar de hoeveelheid schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten en make up. Wat heb je nu echt nodig? - Ik koop speelgoed, boeken en kleding grotendeels tweedehands (kringloop, kledingbeurs, marktplaats). Ook voor bv. Sinterklaas shop ik gerust bij de kringloop. Het zal je verbazen wat daar aan (zo goed als) nieuw spul ligt! - Maak een rondje door je huis en kijk wat je eventueel zou kunnen verkopen via marktplaats/vinted, of bv. op een rommelmarkt. - Betaal jezelf altijd als eerste uit. Dwz: boek, zodra het salaris is gestort, direct een bepaald bedrag naar je spaarrekening. - Uitstapjes kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wandelen in het bos of op het strand kost niets (misschien alleen wat brandstofkosten), een attractiepark kost geld. Neem je eigen eten en drinken mee. - Ik hergebruik veel. Glazen potten, inpakpapier, kaarten, verpakkingsmateriaal etc. Van mooie prenten uit oude Flow-tijdschriften vouw ik bv. cadeauzakjes, van verjaardagskaarten maak ik weer nieuwe kaarten, of cadeau labels.
Wat hier goed werkt is allemaal verschillende rekeningen openen en daar weer verschillende spaardoelen aan linken. Wij hebben 1 rekening voor de vaste lasten waar een spaarrekening aan gekoppeld is. Daar gaat maandelijks een vast bedrag naartoe, dat is ook mee berekend in de vaste lasten. wij hebben een boodschappen rekening met daarbij nog een spaarrekening gekoppeld plus meerdere spaardoelen. Op deze spaarrekening storten we een x bedrag wat vrij te besteden is aan kleding of een eventuele nieuwe koelkast. Op is die maand op. Daardoor zijn wij heel bewust bezig met wat noodzakelijk is en wat niet. Daarnaast hebben wij nog (ja echt) een spaarrekening voor ons koophuis. Voor als bijvoorbeeld het dak vervangen moet worden of het huis half instort. En als laatste hebben wij allebei een aparte rekening waar wij een x bedrag op storten om zonder overleg vrij te besteden. En ook om zelf nog te sparen. Als je minder geld wilt uitgeven is het belangrijk om te kijken wat realistisch en haalbaar is. Je kan zeggen dat je voor 600 euro aan boodschappen geld wilt aanhouden, maar als jij elke maand geld moet overmaken van je spaarrekening omdat je het er niet mee red is dat heel demotiverend. Zorg dus dat alles haalbaar is. Probeer ook kritisch te zijn. Moet je product X deze maand kopen of kan je het opschrijven en een maand later aanschaffen of gewoon helemaal niet? Wat wij bijvoorbeeld ook doen is als het salaris binnen is en het is hoger dan x (bij ons fluctueert het salaris) betalen wij die maand extra de hypotheek af. Ook op één van onze spaarrekeningen hebben wij een spaardoel om jaarlijks sowieso extra af te lossen. Dit verlaagd op termijn ook je vaste lasten. (Moet natuurlijk wel haalbaar zijn)
Koop een kappersschaar (of is het kapperschaar?) en knip zelf de haren van je dochter en jezelf. Zeker als het om puntjes gaat is dat super makkelijk. Genoeg tutorials te vinden. Ik moest elke 6 weken 25 euro betalen voor mijn zoontje van 2. Belachelijk vond ik, dus een goede schaar gekocht (35 euro) en gaan met die banaan. Wat blijkt: knippen is echt niet moeilijk!
Er zijn heel veel websites waar je enquêtes kunt invullen, hier kun je iets extra inkomsten mee genereren. (Weet niet of dit mag ivm je uitkering?) Het gaat om centen, maar aan het einde van het jaar kun je hier zeker een December extraatje mee verdienen. Net als Woolsocks, Scoupy, Tikkie bijvoorbeeld. Vorige week voor het eerst Scoupy gedownload. Had een pak gratis Liga Milkbreak, 2 tubes tandpasta,.blikje drinken, maandverband voor 1 euro, Mora Empanadas gratis, Tuc Bakerolls voor 0.50 cent. Via Tikkie had ik gratis maandverband. Stel jezelf elke week een nieuwe challenge. Zo van deze week eten we de hele week uit voorraad/to good to go/ afprijsbak o.i.d. Zo low budget maar toch gezond mogelijk.
Hier werkt het goed om potjes te maken voor dingen. We hebben beide een betaalrekening en spaarrekening. Ik zelfs 2 betaalrekeningen, 1 gaan mijn vaste lasten af en de ander is voor boodschappen/overig. Zodra mijn salaris binnenkomt stort ik het benodigde bedrag naar mijn vaste lasten rekening. De rest verdeel ik dus op mijn andere rekening in potjes. Ik heb 5 potjes voor de boodschappen (elke week een vast bedrag) En dan nog allerlei potjes waar ik spaardoelen in heb staan. Bijv 1 potje sint, 1 potje kleding, 1 potje vakanties e.d. En hou altijd wat vrij te besteden voor kapper/action e.d. Als ik niet uitkom met de boodschappen kan ik het daar ook nog uithalen. Of als het echt nodig is boek ik wat uit een ander potje terug of pin ik van mijn man zijn rekening. Maar uitgangspositie is iniedergeval dat ik het red met dat boodschappenpotje. Het helpt ook om online te bestellen zodat ik minder vaak naar de winkel hoef Beetje omslachtig maar zo hou ik wel meer overzicht wat ik uitgeef.
Jeetje wat een hoop tips hebben jullie me al gegeven! Super fijn zeg. Kijk, hier kan ik iets mee. Ik ga eens beginnen met mijn excel bestand weer te gebruiken en alle inkomsten en vaste lasten op een rijtje te zetten. Mijn man gaat dadelijk boodschappen doen aan de hand van een lijstje en bijna alles wat er op staat is of huismerk, of in de aanbieding. Van de week maak ik eens tijd om een hele stapel dingen die klaar liggen op vinted te zetten. Die tip van de hondenbrokken ga ik vanavond eens bekijken. Onze hond heeft geen speciaal dieet nodig, dus misschien kan ze van merk veranderen. Verder ga ik vanmiddag eens een weekmenu maken. Kijken of we ons daar aan kunnen houden.
Oh nog een tip voor een weekmenu, probeer voor een aantal maaltijden vooral lang houdbaar of spullen vanuit de vriezer te gebruiken. Als je dan een keer wilt schuiven of van plannen veranderd, dan hoef je niet gelijk eten weg te gooien ivm houdbaarheid.