Ik loop bij het VU en ben best tevreden, aardige artsen, goede puncties, de Eeva studie waar ik heeeel blij mee was en volgens de cijfers goede embryo ontdooiingen, daar kijk ik ook naar. Als je op de website kijkt zie je de cijfers en zie je ook met welke indicatie mensen komen en hoe de leeftijd is verdeeld. Ze zeggen zelf niet te selecteren en iedereen aan te nemen... Ze hebben wel veruit de beste cijfers... Maar ik weet niet in hoeverre dit gemanipuleerd is en het is net wat jij nodig hebt. Eigenlijk hadden wij de eerste keer meer flexibiliteit nodig, ik wilde namelijk 50 procent ICSI, maar dat wilden ze niet doen, want ze zijn erg van de protocollen. Maar de tweede keer, vooralsnog nog, fingers crossed succesvol. Succes met je keuze! Ik liep ook in het Spaarne, daar was ik ook heeeeel tevreden over, alle dagen open, dat is bij het VU ook zo!
Ik heb mijn ICSI in Kopenhagen gedaan. De mensen zijn echt in mijn ogen de beste. De gyn is een oude man en hij heeft in Belgie gestudeerd waar de ICSI is uitgevonden. Hij kan zelfs ook Vlaams praten dat was echt fijn. Ze kijken welke medicijn bij je past en wat voor soort behandeling. In de zkh fertiliteits kliniek zie je foto's van alle IVF/ICSI kindjes daar word ik al blij van. Alle koppels worden uitgenodigd voor een IVF/ICSI avond, waar alles uitgelegd wordt. Een grote bioscoop waar je de stappen plan kan zien en je vragen mag stellen. De behandeling was voor mij PIJNLOOS! Ook de punctie stoppen ze hoeveelheid soort verdovingsmiddel (het is geen morfine!). En gebruikt heel ander soort medicijnen als ik vergelijk met Nederland. Zo heb ik de korte behandeling gedaan dat maar 8 dagen (CD 3 beginnen) en dan CD 10 je punctie, CD 12 de TP en daarna wachtbankje. Gonal F, Orgulatran, Ovitrelle gebruikt en als finishing touch de Crinone applikators.
Ik loop in het LUMC. Ik heb hier een slecht verleden gehad met de jonge artsen toen ik een miskraam kreeg. Nu ben ik aangewezen op ivf. Aangezien ik met 1 kind op school en een peuter niet te ver wilde reizen heb ik het dichtstbijzijnde ziekenhuis dus weer genomen. Nu ben ik wel een speciaal geval waarbij gezien de gescjiedenis niets meer mis mee mag gaan , vandaar dat ik nu alleen nog ervaren artsen krijg. Het blijft een universitair centrum, dus de kans dat je artsen in opleiding krijgt is zeer groot. Die krijg ik dus niet meer te zien en ben van mijn behandeling nu ook zeer te spreken! Morgen heb ik een evaluatiegesprek over de eerste, helaas mislukte terugplaatsing en vervolg met de cryo's. Maar ik heb tot nu toe alleen maar hele fijne en aardige assistentes gezien en erg bekwame artsen. Ook totaal geen last gehad van bijwerkingen. Oh en bij het lumc werken ze met synarel om je eigen cyclus plat te leggen. Dit is een neusspray ipv de spuit decapeptyl. Dus ik heb heeeeel weinig hoeven spuiten, ik geloof maar 9 keer ofzo Verder is dit ziekenhuis in het weekend ook gewoon open en wordt je heel goed opgevolgd, altijd een echo en tegelijk een bloedtest om je hormoonwaardes te controleren.
Hier goeie ervaringen met MCA (alkmaar) en VU Amsterdam. Begeleiding in Alkmaar gehad en terugplaatsing(en) in Amsterdam VU. Zie resultaten Veel succes!
Staar je niet blind op slagingscijfers! Elk ziekenhuis heeft zijn eigen reden waarom slagingspercentages net iets hoger of lager liggen dan bij een ander. De 1 (bijvoorbeeld de VU) is kritisch in selectie. Het UMC utrecht behandeld vrouwen tot (geloof) 42, waardoor het gemiddelde daalt. De 1 zal wel in zee gaan met IVF als je overgewicht hebt (wat de kansen vermindert) en de ander zegt dat je eerst moet afvallen. Volg je gevoel. Wat betreft technieken ontlopen de ziekenhuizen elkaar niet veel. Het is immers Nederland en daar moet alles volgens het boekje en alles binnen de veilige marges van protcollen.
Ik denk dat er niet één vast antwoord is op welk ziekenhuis het beste is.. Ik zou, als ik jou was, wél proberen om een ziekenhuis te vinden waar ze een aparte afdeling voor fertiliteit hebben. Wij zijn in Duitsland onder behandeling, maar doen de follikelmetingen in Nederland, in een ziekenhuis waar ze dus géén aparte afdeling. Zeker onder invloed van de lading hormonen die je naar binnen spuit en na de zoveelste teleurstelling, is het soms zó moeilijk om tussen de rekken met geboortekaartjes en vrouwen met dikke buiken te zitten.. Misschien ga jij hier wel een stuk makkelijker mee om, dan hoef je daar natuurlijk geen rekening mee te houden Ik weet dat er heel veel meiden positief zijn over het MCK, en in het MCK-topic raken ook een hoop meiden zwanger. Het MCK is ook niet extreem ver rijden voor jullie. Op percentages zou ik niet teveel letten!
Hahaha ja, ook... toevallig! Ik heb heel dat stuk met het Geertgen gevolgd. Niet alleen via jou toevallig, maar ik heb je blog inderdaad gelezen! Top aangepakt!
Nog even over die slagingspercentages: ik denk dat de cijfers wel kloppen, maar dat je niet precies weet wat het verhaal achter die cijfers is, zoals anderen ook al aangaven. Dus daar blind op staren heeft niet zoveel zin. Over het algemeen houdt elke IVF kliniek zich aan dezelfde protocollen hier in NL. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de slagingspercentages van Duitsland en Belgie. Heeft iemand die ooit wel eens gezien? En wat b.v. de percentages zijn bij het gebruik van een embryo-scope? Dat vraag ik me nou wel eens af. Het idee leeft dat je daar meer kans maakt, maar op welke cijfers is dat eigenlijk gebaseerd? Iemand die het weet? Ik ben wel benieuwd .
Ik ken geen cijfers en weet ook niet of het werkelijk zo is dat je er meer kans maakt, maar ik weet wel dat de één na de ander in het DD-topic zwanger raakt.. Véél meer vergeleken met andere topics waar ik in mee schrijf. Natuurlijk zijn er ook meiden die er al veel langer meelopen en waarbij nog geen zwangerschap is ontstaan, maar ik vind het altijd wel opvallend dat het er zoveel zijn.. Dat maakt wel dat ik geloof dat de slagingskans er inderdaad hoger ligt. Ik denk dat het voornamelijk ligt aan de mogelijkheden die het buitenland je kan bieden, aan de extra onderzoeken én aan het schema wat je op het lijf geschreven wordt. Hier in NL laten artsen je vaak dat soort medicatie gebruiken, in die ene hoeveelheid, en dat moet dan maar werken. Als dat niet zo is, dan is dat jammer. Dan hoog je de volgende keer eventueel een beetje op en dan zie je wel weer verder. Ik heb in Duitsland namen van medicatie gehoord, waarvan ik hiervoor niet eens wist dat het bestond.. Ik heb altijd het idee dat er in België en Duitsland (en misschien nog een hoop andere landen) meer onderzoek gedaan wordt naar het 'waarom' en naar het 'hoe kan het de volgende keer beter'. Daarnaast krijgen embryo's in Duitsland (ik weet niet hoe dat in België is) sneller een kans, dan in Nederland. In Nederland moeten ze aan hogere eisen voldoen, voor ze ingevroren mogen worden. Terwijl er toch ook al een hoop meiden zijn die van embryo's van mindere kwaliteit zwanger zijn geraakt.. Verder denk ik dat een enorme dosis geluk ook meespeelt.. Zoveel stellen bij wie er 'niets mis is', maar waarbij het toch niet lukt.. IMSI, PICSI, Assisted Hatching, Embryoscope of wat dan ook.. Het blijft een groot wonder.
Die cijfers zijn natuurlijk ook manupulatief. Want gaat het om een prille zwangerschap of doorgaande zwangerschap? Accepteren ze ook vrouwen boven de 40 (niet alleen op papier maar materieel), accepteren ze ook mensen met een ziekte etc. Hoe strenger een kliniek hoe beter de resultaten. Persoonlijk denk ik dat al die extraatjes (zoals assisted hatching) alleen in bijzondere gevallen toegevoegde waarde hebben. Een slechte kwaliteit cryo overleeft ontdooit niet daarom worden ze niet ingevroren. Anders is het alleen maar belastend voor de patient want die raakt anders teleurgesteld.