Wordt het geld niet "gespaard" om aan het eind evenredig aan alle schuldeisers te verdelen? Ik ben zelf budgetcoach en heb een cliënt waarbij al sinds vorig jaar elke maand een bedrag wordt gereserveerd voor aflossing, maar wat nog niet daadwerkelijk afgelost word omdat nog niet alle schuldeisers een opgaaf van de totale schuld hebben gedaan en er dus ook nog geen concreet aflossingsplan ligt. Een overzicht hebben wij tot op heden dus ook nog niet kunnen ontvangen. Neemt niet weg natuurlijk dat als je ergens om vraagt en helemaal niets krijgt, dit niet erg netjes is. Edit: voor deze cliënt hebben we natuurlijk wel een overzicht van wat waar naar toe gaat en wat er wordt gereserveerd. Misschien is dit ook niet helemaal te vergelijken met een bewindvoerder. Het betreft nl. een minnelijk traject via schuldhulpverlening. Er is geen rechter aan te pas gekomen.
Als ze wil wisselen van bewindvoerder staat ze sterker als ze een nieuwe heeft gevonden die het wil overnemen.
Ik zou zo snel mogelijk veranderen van bewindvoerder. Enige nadeel: Je weet nooit wie je dan krijgt en of de volgende wel betrouwbaar is. Je zou al bijna van anderen in dezelfde situatie moeten horen dat iemand betrouwbaar is.
Je zou dit ook bijv. bij een gemeente afdeling budgetbeheer of bij een AMW-instelling kunnen navragen. Verder is er ook een branchevereniging. Geeft geen garantie, maar zegt wel iets natuurlijk.
Laat haar alle communicaties bewaren. Het liefst zwart op wit, dus alles mailen en per post doen! Laat haar een mail sturen met het verzoek om binnen 14 dagen een kopie van alle bijschriften en afschriften te sturen. Zij heeft recht op inzage en volgens mij is de bewindvoerder verplicht die te geven (verbeter me als ik er naast zit). Ik weet verder niet hoe het gaat, maar gaat het allemaal via één bankrekening? En is je vriendin nog de rekeninghouder? Zo ja: Kan ze niet naar de bank gaan en om de overzichten vragen? Dat ze niet bij haar geld kan, snap ik, maar ze moet toch wel inzage hebben?
Hoe het zit met wel/geen recht hebben op inzage weet ik niet. .. maar ik weet wel dat wij verrekt goede redenen hadden om mn zwager nooit inzage te geven.
Ik neem aan de de vriendin van ts beschermingsbewind heeft. Die moet maandelijks alles betalen en ook schuldeisers worden dan per maand betaald (indien er ruimte is) en vanuit daar wordt er een minnelijk of wettelijk traject op gestart. Gelukkig worden de regels steeds strenger en kan niet iedereen meer bewindvoerder worden.
Recht op inzage is er altijd want de bewindvoerder beheert immers de volledige financiele handel en wandel van een ander. Ik kan geen enkele reden bedenken waarom een bewindvoerder de onderbewindgestelde niet laat zien wat er met zijn geld gebeurt. De bewindvoerder neemt wel alle financiele beslissingen voor de ander, die ander kan wel verzoeken indienen om het anders aan te pakken maar dat kan de bewindvoerder gewoon naast zich neerleggen. Terecht want iemand staat nou juist onder bewind omdat hij zelf geen goede financiele beslissingen kan nemen. TS: zeg je vriendin dat ze alles zwart op wit doet (dus geen telefoontjes meer). Dan kan je de rechter laten zien dat er niet gereageerd wordt op verzoeken om inzage. Dan heb je kans dat het verzoek om een wisseling van bewindvoerder slaagt omdat de bewindvoerder niet communiceert.
Een goede reden vind ik als iemand niet om kan gaan met de informatie. In het geval van zwager zou hij manieren zoeken om geld uit te gaan geven. Want bv. 1000 op een spaarrekening zou voor hem reden zijn geweest alles op te maken. En geloof me.. dat kan nog steeds als je onder bewind staat.. spullen op afbetaling, telefoonabonnement afsluiten en werkelijk waar voor duizend euro per maand bellen/ Google play aankopen e.d. .. of gewoon stoppen met werken... en als bewindvoerder kun je dat niet allemaal tegenhouden. . Dan moet iemand onder curatele, anders mag iemand dus gewoon contracten afsluiten. . Er zijn dus zeker wel gevallen waarbij volledige informatie aan de onderbewust staande niet verstandig is...