Lautjuh, gelukkig ben je weg bij je vorige praktijk. Er zullen heus wel goede praktijken zijn maar waar ik woon niet geloof ik. Ik ga verhuizen binnen een half jaar, hopelijk is het daar beter. Je hebt het over een bandje, bij mijn huisarts staat dit te pas en te onpas aan en ook als ze al bereikbaar hadden moeten zijn. Umm85, niet iedereen kan specialist worden. Ik vind het heel logisch dat een hartchirurg die kindjes die bij 26 weken geboren worden opereert meer verdient als een huisarts. Er zijn toch meer mensen die huisarts kunnen worden dan hartchirurg of neuroloog. Je zegt dat ik gemakkelijk denk over dingen die jij zegt. Als ik met een huisarts of huisartsassistente te maken heb gaan mijn stekels overeind staan, maar jij zult best aardig zijn. Ik weet niet waar je woont maar de kinderkliniek in Almere kent amper wachttijden (ver beneden een week en meestal 1 - 2 dagen) en je kind wordt er geweldig geholpen. Gelukkig mag ik daar nu regelmatig komen met mijn dochtertje omdat ik ingeschreven ben. Ik ga echt balen als ze weer naar de huisarts moet. Jada, 1 keer lang wachten is geen probleem. Maar bij mijn huisarts is het altijd. 1 keer ben ik kwaad geworden en toen zeiden ze dat er iemand op haar rug was gevallen. Die persoon was 25 minuten binnen!!! Ze kwam te voet binnen (wel met haar hand aan haar rug) en was aan het huilen. Waarom moet zo'n iemand zo lang binnen zijn? Ik werk in een ziekenhuis en sprak een verpleegkundige. Die legde mij uit dat een verpleegkundige dan zo'n patient ontvangt, geruststelt, de urine test op eiwit en de patient klaarmaakt voor de arts-assistent chirurgie / interne. Die kijkt vervolgens 5 - max 10 minuten naar zo'n patient. Geen 25 minuten zoals mijn huisarts. Mijn kindje die bij haar geboorte nog geen 1800 gram woog moest bijna haar logopedie missen omdat we daar zo lang zaten, en die logopedie had ze hard nodig voor haar taalachterstand. Daar mag een huisarts ook wel eens aan denken als je zo'n vrouw voorlaat (had het bij het maken van de afspraak tegen de assisente gezegd dat het niet teveel uit mocht lopen). Verder zei de verpleegkundige dat zo'n patient gewoon op de beurt moet wachten en dat die niet voor mij zou zijn gegaan als ik daar zat met mijn kind. Je zegt dat een ziek kind ertussen moet, mij lijkt dat die kan wachten totdat jij geweest was. Zoiets is geen absolute spoed. Groetjes, Mamalbf
Ik woon onder Rotterdam, wachttijden zijn hier helaas redelijk lang. en mamalbf, ik weet ook niet waarom het soms zo lang moet duren. Heb bij de vorige praktijk ook redelijk vaak in de clinche gelegen met de huisarts omdat hij gewoon enorm lang bleef kletsen met bekenden of mensen met wie hij het goed kon vinden, enorm irritant. Ook moet hij gewoon mensen afkappen die te lang door blijven ´zeiken´ over van alles. Want punt is dat ik als assistente alles op mn dak krijg maar dat ziet die arts helemaal niet.
Oh ik hou van mijn huisarts. Echt waar, die man is geweldig! (ze zijn er dus wel..). Ik ga weinig, maar als ik ga luistert hij gewoon. Ik heb laatst wel op m'n kop gekregen (vorige winter) toen heb ik ruim een maand met 2 oorontstekingen, kaakontsteking, voorhoofdholte en die andere holtes, ben ff de naam kwijt, ontstekingen rondgelopen. En na de HA op Texel te hebben gezien (vakantie) die me een hoge doses diclofenac gaf, ben ik dat blijven slikken om de pijn onder controle te houden. De HA vond wel dat ik even wat eerder had kunnen bellen, want mijn hele gezicht was ontstoken. Niet fijn. Dus echt petje af voor mijn HA. Hij heeft ook alles op alles gezet toen ik maagklachten had. En we zijn er daardoor achter gekomen dat ik een middenrifsbreuk heb. Dus nee, liever geen bezuinigingen, maar ik ben het ermee eens dat die aanstellers, dat daar wel iets mee gedaan kan worden. Maar wat?!
Maar wat als jij binnen kwam als die ene patient met je rug. Dan zou je het neem ik aan erg fijn vinden dat de huisarts de tijd neemt en je goed nakijkt. Ik denk dat een arts dan niet binnen 2 minuten kan vertellen wat er aan de hand is en dat je dan helemaal gezien moet worden. En wat ik bedoel met een ziek kind er tussen zetten: Als ik een afspraak met mijn HA dan houden ze die dag ook bepaalde tijden vrij voor mensen die in de ochtend bellen voor spoed. Zodat het toch nog wat georganiseerd loopt allemaal. Doordat er veel mensen toch tussen worden gedrukt op die 'vrije' tijden is het drukker en loopt het spreekuur vaker uit. Ik heb gewoon een hele fijne huisarts. Mijn kindjes zijn 12 weken te vroeg geboren en wij hebben natuurlijk enorm veel zorgen gehad in het begin om hun gezondheid. En ik moet eerlijk zeggen dat ik toen ook best wel snel bij een huisarts zat. Ze hebben hier altijd begrip voor gehad en mij ook altijd op het hart gedrukt om te bellen bij twijfel omdat er dus in het begin zoveel is gebeurd. Hierdoor heb ik dus wel een groot vertrouwen in mijn huisarts. Ik begrijp jou ook dat als er zoveel problemen zijn geweest, je er op een gegeven moment echt klaar mee bent. Toch denk ik wel eens dat het beroep huisarts onderschat word. Wat ik wel eens begrepen heb is dat een huisarts gewoon veel te veel patienten heeft omdat er niet genoeg huisartsen zijn. Huisartsen doen in mijn ogen ook hun best ( die van onze praktijk zowiezo). En doordat het zo enorm druk is qua patienten krijg je die problemen die jij ondervind met je huisarts. En natuurlijk mag dat niet gebeuren, je betaald genoeg zorgpremie en hebt recht op zorg. Alleen word de huisarts/assistent hierdoor wel vaak als boeman gezien
Pfff ha wachttijden minstens 30 min. Bellen heeft geen zin want heb vrijdag 25 min aan de telefoon gehangen en heb NIEMAND gesproken kreeg alleen bandje :x Tig keer terugkomen terwijl ik gewoon voor hetzelfde kom en gewoon naar longarts wil. Na 3 dagen AB geslikt te hebben, gesmeekt om sterkere kuur nee hoor gewoon afmaken. Uiteindelijk toch bij ha post beland en daar gelukkig wel sterkere kuur gekregen. Nee ben geen fan.
Umm85, precies: blijven kletsen met mensen die ze aardig vinden. Mij vinden ze niet aardig. Maar ik heb geen vertrouwen in hen, dus het is wederzijds. In Almere krijg je geen gelegenheid lang binnen te zitten, maar mijn dochtertje wordt altijd snel gezien en we hoeven nooit langer dan 10 minuten te wachten. Belle, gelukkig heb jij een fijne huisarts. Die bezuinigingen zullen wel moeten, iedereen moet inleveren in Nederland. Ik zou mensen geen aanstellers noemen, iedereen heeft zijn eigen bekommeringen zeg ik altijd maar. Het systeem moet zo georganiseerd zijn dat mensen langs kunnen komen als ze een afspraak maken. Daar zijn afspraken voor: er wordt tijd voor je gereserveerd, en dan ben je dus geen last of een aansteller. Jada, binnen 2 minuten buiten gezet worden is niet OK maar 25 minuten is geschift. Iemand anders is hiervan de dupe. Zowel mijn dochtertje als ik hebben niets aan onze huisarts gehad na haar geboorte. Enkel last. Teveel patienten: dan hadden ze dit bij de verantwoordelijke instanties moeten melden en maatregelen moeten treffen. Bibiche79, ik heb een keer 22 keer (!!!) moeten bellen voordat ik erdoor kwam. Bij ons word je niet in de wacht gezet. En toen ik eindelijk de assistente aan de lijn kreeg zei ze dat ik te laat belde. Toen heb ik gezegd dat ik het door ging geven dat ik zo lang had moet bellen als ze me niet verder hielp. Toen werd ik alsnog geholpen. Ik heb echt niets met de huisarts. Groetjes, Mamalbf
Nouja, ik noemde ze aanstellers, anderen noemen ze hier mierenneukers. Ik vind wel dat je idd. voor een hoestje ook kan bellen ipv. meteen daar te zitten, mits je dat medisch moet. Ik vind mensne niet snel aanstellers, maar eerlijk: sommigen rennen wel voor ieder wissewasje naar de HA.
Dat je lang moet wachten en dat er bandjes op staan is volgens mij meer in de grote steden zo. Ik heb het idee dat de praktijken daar nog eens een stukje drukker zijn dan hier in drenthe. Wij doen om 10.30 even een bandje erop tot 11.00 zodat we even de dingen met de arts kunnen overleggen. Daarna zijn we weer bereikbaar. @mamalbf: als je al vaak een negatieve ervaring hebt gehad met een huisarts dan is het moeilijk om daar nog het positieve erin te zien. Maar geloof mij, ze zijn allemaal zo slecht niet. En ook de assistentes hebben vaak het beste met je voor. Maar op het moment dat jij belt hebben ze vaak al een hele reeks mensen voor je gehad. Waarvan er misschien 4 of 5 tussen zaten die boos werden of de discussie aangaan. Dan is dat ene telefoontje soms even de druppel. Heb ik ook wel eens.
Hier kun je al telefonisch doorgeven hoe lanng je wilt komenn. Nou ja, tenminste, er staan wel tijden voor verschillende "klachten" Zo heb ik een keer 15 minuten afspraak ingepland omdat ik ergens over in zat en ik langer de tijd nodig had om het te bespreken. Als ik trouwens maandag bel kan ik meestal de dag erna wel terecht. Soms een paar dagen later en soms zelfs een paar uur nadat ik heb gebeld al.
Ik ga er verder niet inhoudelijk op in, want door voor ben ik er gewoon te weinig van op de hoogte. Maar ik hoop alleen maar dat het niet slechter wordt, dan het al is... Ik heb een hele fijne huisarts, maar de wijze van werken...en dan vooral de betweterige assistentes... (in mijn praktijk he). Heb ik bloed laten prikken, moet ik er zelf achter aan; blijkt het foute boel, maar hoor ik iets van de Ha? Neuh! Heb ik een peuter met oorpijn....zegt de assistente doodleuk: Bel morgen maar, misschien hebben we dan tijd... Dus tja, hoeveel slechter kan het worden?
aan ts, ik zal je niet tegenspreken dat het niet leuk is om te bezuinigen, uiteraard niet. maar toch steekt het berichtje me. zelf werk ik in het ziekenhuis en het komt nu een beetje over of wij dezelfde zorg geven als een ha alleen is het duurder en dit is absoluut niet zo. bv de diabetes zorg, prima als dit bij de praktijkondersteuner kan, maar dit kan bij een heel groot aantal patienten niet vanwege de bijkomende nierproblemen, niet instelbaren diabetes noem maar op. en lang niet in ieder ziekenhuis moet je dan vaak op en neer, wij bieden bv een afspraak met de internist, dietiste en diabetes verpleegkundige op 1 dag aan. ook kennen de specialisten hun patienten echt wel goed, ze zijn vaak beter op de hoogte van de problemen van de patient, daar kan de huisarts niets aan doen hoor, maar die krijgen gewoon af en toe een brief van de specialist en dat is het. nogmaals ik wil je absoluut niet aanvallen, ik begrijp dat het niet leuk is!! maar ik kreeg een beetje het gevoel bij je mail dat je aan wilt geven dat de zorg in het ziekenhuis vele malen duurder is en dat niet waard is. ( zal ook best zo zijn hoor in sommige gevallen, bv mensen die al 3 weken met buikpijn lopen en dan ineens op vrijdag op de seh staan) maar de bezuinigingen kunnen ook op een andere manier ingevuld worden behalve schrappen in het personeel. de huisarts kan zelf een gedeelte inleveren, niet leuk, maar ze verdienen echt wel goed! daarbij werkt onze huisarts echt veel met de mail waardoor de assistente minder belast wordt. kleine, korte vragen gaan tegenwoordig bij ons via de mail, huisarts mailt zelf binnen een dag terug en dit scheelt voor de dames een hoop werk en de huisarts is er geen uren mee bezig. ik hoop voor jullie in ieder geval dat de schade mee valt. liefs joyce
laatst was ik bij de huisarts voor mijn zoontje zijn acne , ik dacht nu ik hier ben kan ik wel even vragen hoe het komt dat ik nog steeds last van mijn knieen heb,( tijdens de zwangerschap begon ik daar last van te krijgen) de huisarts heeft het afgekapt , ze wou niet kijken haha , ik moest daarvoor een ander afspraak maken -_- misschien begrijpelijk maar ben net bevallen dus heb geen zin om steeds naar de dokter te gaan , tijdens zwangerschap vaak genoeg geweest haha maarja , als ze toen had gekeken had ze geen geld gekregen zeker of niet?
@Sila24: het is handiger voor de huisarts te weten voor welke klachten je komt. Als je meerdere dingen hebt neemt dat meer tijd in beslag en loopt het spreekuur uit. Mijn huisarts doet daar trouwens niet zo moeilijk over. Maar er zijn inderdaad huisartsen die willen dat je daarvoor een nieuwe afspraak maakt. En ja voor een nieuw consult verdienen zo opnieuw 9euro
Tja...zorg of niet, uiteindelijk draait het allemaal om geld verdienen. Op zich begrijpelijk, maar dan moet de HA ook beseffen dat wij de "klanten" zijn en dus ook een andere kunnen zoeken, die wel waar voor ons geld geeft. Dus ik ben best bereid om er meer geld voor te geven, maar dan moet het de zorg wel waard zijn.
Zo wat een reacties... Ik kijke even een paar dagen niet en hoppa. Bedankt voor jullie reacties, ik ga zeker reageren op jullie allemaal, maar het is nogal wat, dus ff geduld: @mamalbf, ik laat me hier heus wel weer zien, maar geef me dan de kans ook. Ik ga uiteraard reageren op alles, maar daar heb ik even tijd voor nodig.
mamajuul, het draait idd allemaal om geld verdienen, helaas is dit nu de tendens in de gezondheidszorg. in de ziekenhuizen is dit al merkbaar bv door een simpel voorbeeld dat wij eigenlijk tijdens werkoverleggen etc niet meer over patienten maar over klanten praten. persoonlijk weiger ik een patient een klant te noemen omdat in eerste instantie altijd de zorg van de patient voor gaat. ook heb je nu echt al de marktwerking van ziekenhuizen, zeker door de ranglijsten die gepubliceerd worden, deze moeten ook altijd met een korrel zout genomen worden, maar dit bevorderd wel de marktwerking. groet joyce
@ mamalbf, wat vervelend dat jij zulke slechte ervaringen hebt met je huisarts. Helaas zitten er ook minder goede huisartsen tussen, zoals in elke beroepsgroep. Goed dat je wat gedaan hebt met je klachten. Dat de assistente jou heeft geholpen na je zwangerschap met HELPP vind ik onbegrijpelijk. Ik zou die verantwoordelijkheid nooit willen nemen, ik ben geen arts, en al helemaal geen verloskundige of gynaecoloog. Ik had laatst zelf een patiënte met een soortgelijk verhaal en ik heb haar verloskundige gebeld voor beoordeling en een snelle afspraak. Hoge bloeddruk moet altijd door een arts beoordeeld worden en in dit soort specifieke gevallen moet er doorverwezen worden. In de praktijken waar ik heb gewerkt en nu werk zou dit zeker gebeurd zijn. Ik dring niemand mijn mening op, ik stel het als een vraag of mensen niet liever naar de huisarts gaan voor gewone bloeddrukcontrole bij hypertensie. De huisarts is over het algemeen toch net even wat laagdrempeliger en wat ik om me heen hoor in mijn omgeving is dat mensen het ziekenhuis als onplezierig ervaren en er liever niet heen gaan als dat niet hoeft. En uiteraard zijn er mensen die daar anders over denken, en dat is prima. Er is niks mis met bezuinigingen maar er wordt nu op een verkeerde manier bezuinigd. De laatste jaren is het gestimuleerd dat huisartsen veel zorg overnemen van specialisten omdat dat goedkoper is. Dit is vanuit de overheid gedaan. Huisartsen hebben daar hun praktijk op aangepast, meer spreekuren voor assistentes bijvoorbeeld. Daar moet je personeel op aannemen. Als de bezuinigingen doorgaan dan moet dat terug gedraaid en kunnen huisartsen niet anders dan bezuinigen op personeel. Bezuinigen op werkruimte is vaak geen optie. Wat betreft het inkomen van huisartsen, dat zou veel te hoog zijn. Maar de huisartsen hebben nu ingestemd met een onderzoek naar het inkomen. Als huisartsen teveel verdienen, dan zouden ze dat naar mijn idee nooit doen. Een huisarts moet verdienen door middel van consulten en telefonisch consulten. Per patient krijg je een inschrijftarief van de verzekeraar en dat moet je dus aanvullen met consulten ed. Als er meer zorg bij de huisartsen vandaan wordt gehaald gaan de inkomsten uit consulten naar beneden, wat dus een forse daling van de inkomsten betekent. Inkomsten die gebruikt worden voor o.a. personeel. @ Strijkkraal, ook ik vind dat er overal bezuinigd moet worden, maar ik vind het erg dat dat ten koste gaat van de patientenzorg. Er zijn inderdaad huisartsen die teveel verdienen, maar er zijn er ook genoeg die genoegen nemen met wat er overblijft na alle kosten. Zoals ik in bovenstaand stuk heb geschreven, zijn de huisartsen akkoord met een onderzoek naar hun inkomen. Ik denk dat ze dat niet zouden doen als ze allemaal veel te veel verdienen. Wat betreft het anders inrichten van je praktijk om kosten te besparen is heel lastig. Want hoe je het wendt of keert, de balie moet altijd bemand zijn, en de telefoon moet ook goed bemand zijn om wachttijden te beperken. Een huisartsenpraktijk moet toegankelijk zijn dus je kunt niet zomaar even een gedeelte van de dag dicht gaan bijvoorbeeld zodat je minder personeel nodig hebt. Daarnaast zit een werkdag voor een huisarts er niet om 17 uur op. Heel vaak moet er 's avonds nog gewerkt worden om alle administratie op orde te krijgen. En geloof mij het is nogal wat administratie die een huisarts heeft. Dat er bezuinigg moet worden is een feit, en daar ben ik helemaal voor maar ik vind wel dat dat niet ten koste mag gaan van de kwaliteit. Mijn reactie op de eerste twee berichten, de rest volgt, moet nu eerst mijn dochter uit bed halen
Dat klopt, het eigen risico gaat bij deze plannen flink omhoog. Dus duurdere zorg en we moeten meer zelf betalen. Huisartsenzorg valt buiten het eigen risico, dat wordt gewoon vergoed, maar van de zorg in het ziekenhuis wordt lang niet alles vergoed. Dus dit gaan we als patienten flink in de portemonnee voelen.....
Ow, heer des huizes haalt dochter op dus ik typ nog even door. @jada08, natuurlijk wordt je geholpen als je nummer 175 bent, de huisarts laat je niet doodgaan, maar dat betekent wel dat de huisarts de kosten hiervoor zelf mag ophoesten. Voor eigen rekening verwijzen dus. Wat betreft dat doorverwijzen naar de oogarts. Ik had je als assistente niet laten komen, maar genoteerd voor een telefonisch consult zodat je zelf je verhaal aan de huisarts kunt vertellen en bij mijn praktijk weet ik zeker dat de brief dan de volgende dag klaarligt. Maar goed dat beleid kan verschillen per praktijk, hoewel ik dat bij jouw praktijk ook niet echt logisch vindt. Wat betreft weggooien van nieuwe medicijnen, belachelijk, maar helaas regeltjes van de gezondheidsinspectie... @ mamalbf, weet je waarom huisartsenpraktijken dat soort schema's hanteren met afspraken maken? Omdat de telefoon anders de hele dag onafgebroken rinkelt en de assistenten dan niet meer aan hun andere werkzaamheden toekomen. Daarnaast heeft het te maken met een efficiente planning maken in de agenda. Over mijn citaat dat de huisarts je medische geschiedenis beter kent, ik zal dit verduidelijken met een voorbeeld. Een patient komt met benauwdheidsklachten in het ziekenhuis (in de nieuwe situatie na de bezuinigingen). Krijgt daar de hele rits aan onderzoeken. Toch maar even een longfoto voor de zekerheid. De huisarts weet dat de patient vaker benauwd is geweest en de vorige keren bleken dit angstaanvallen te zijn. Dit kan de arts in het ziekenhuis niet weten. Dit is wat er gaat gebeuren als er meer zorg terug moet naar de tweede lijn (ziekenhuis). Normaal kom je na een verwijzing van de huisarts in het ziekenhuis samen met een verwijsbrief en je medische voorgeschiedenis. Nu komen mensen zo binnen met dit soort klachten, zoals je normaal bij je huisarts komt. En veel huisartsen werken niet tot 17 uur, ja voor de patientenzorg. Maar 's avonds moet alle administratie nog gebeuren. De huisartsen waar ik voor werk hebben nooit een hele avond of heel weekend vrij (en dan bedoel ik terwijl ze geen dienst hebben voor de hap). En dat van die hartaanval, natuurlijk zal de huisarts die patient insturen, maar mag de kosten hiervoor zelf ophoesten omdat hij dan al aan zijn maximaal aantal doorverwijzingen zit. Het is dus beslist geen onzin. Wat betreft het spil zijn tussen huisarts en patient, het werkt wel zo hoor (zoals lautjuh85 zegt). Een doktersassistente heeft de taak om het spreekuur zo efficient mogelijk in te vullen. Daarbij moet je rekening houden met wat de arts wil, maar ook de patient wil je tevreden stellen. Dit doen we door middel van triage. We vragen uit waar de patient voor komt zodat we de agenda zo goed mogelijk kunnen plannen. Maar als de agenda vol staat er belt iemand met een ziek kind en ik vind dat dat kind toch nog gezien moet worden, plan ik die achter het spreekuur aan. Baas niet blij.... Maar de patientenzorg gaat voor.
Hier gaan we bij ons in de praktijk mee aan de slag. Maar goed ook dat kost geld, extra projecten opzetten en ik ben benieuwd wat er nog van gaat komen met al die voorgenomen bezuinigingen. En helaas mierenneukers heb je wel ja. En als mensen persee gezien willen worden kan ik niet anders dan ze inplannen. Ik probeer ze eerst een zelfzorgadvies te geven, maar als ze daar geen genoegen mee nemen dan houdt het op en moeten ze gewoon komen.