Je kan via kadaster.nl een koopsommen overzicht van de postcode opvragen. Dan zie je van de afgelopen 5 jaar wat mensen voor huizen binnen die postcode betaald hebben. Dat kan best interessant zijn. Hier heb je geen aankoopmakelaar voor nodig, kost 2,95.
zo echt waar joh? ligt er misschien ook aan waar het is? anders moeten we dit even onthouden (binnenkort huis bekijken voor 2e keer).
Denk dat het voor ons lastig is om advies te geven. Waar staat het huis, hoe is de staat? Wil je wel veel succes wensen!
Een aankoopmakelaar lijkt mij een goed idee, tenzij de verkopende makelaar een beetje met je mee denkt. Dat hadden wij tenminste wel . Daarnaast is het goed te kijken hoe scherp geprijsd het huis al in de markt staat. En van daaruit je openingsbod te bepalen. Bedenk voor jezelf ook goed wat je maximaal voor het huis wilt betalen en pin je dus vooral ook niet vast op het huis, want als het dan niet lukt kan dat een flinke domper zijn. Wij hebben ook pas een huis gekocht en wij zijn juist met opzet niet te laag onder de vraagprijs gaan zitten omdat het huis al vrij scherp geprijsd was. We hebben van te voren wel goed bepaald wat we maximaal wilden betalen. En daar zijn we ook niet overheen gegaan.
Heb in april het appartement van mijn broer verkocht. WOZ waarde was 147.000. Vraagprijs werd 142,500. Het eerste bod van de koper was 125,000, dat nam ik dus echt niet serieus. Uiteindelijk verkocht voor 132,000. De hypotheek die er nog op zat was 129,000, die had ik er dus uit, en de rest ging naar de makelaarskosten. Maar ik hoefde er dan ook geen winst op te hebben. Was blij dat ik het verkocht had in deze tijd. In het zelfde appartementencomplex stonden nog 5 dezelfde appartementen te koop, nog voor dat ik die van mijn broer in de verkoop deed, ze staan nu nog te koop. Vraagprijzen liggen gewoon nu veels te hoog! Als de verkoper je bij het eerste bod niet serieus neemt dan kan je altijd nog hoger bieden, zou echt niet te hoog gaan met je eerste bod!
Zorg dat je via het kadaster verkoopprijzen van huizen in de buurt opvraagt. Die optie krijg je als je de kadastertelefoon belt voor de laatste verkoopprijs van dit huis, (ook een handige om te weten!). Aan de hand daarvan kun je een beetje bepalen wat op dit moment een reële prijs is voor dit huis. Wij zijn nooit zo van de spelletjes met bieden, dus zijn gewoon vrij direct over: dit is ons bod, klaar. Bij ons huidige huis vonden de verkopers dat niet genoeg, dus zijn we de onderhandelingen toen vrij snel gestopt. 2 maanden later stond het huis nog steeds te koop en zijn we weer teruggekomen en toen wilden ze wel zakken en kregen we het huis voor de prijs die wij in gedachten hadden. Die ruimte heb je momenteel ook vaak nog... huizen staan meestal vrij lang te koop op dit moment.
Volgensw de makelaar hier is het gewoon om 20% onder de vraag prijs als eerste bod iut te brengen. Lijkt veel. Maar ze komen toch wel met een tegen bod. Of met een beetje mazzel accepteren ze meteen. Ons huis stond oorspronkelijk voor 279 , gezakt tot 230. Gekocht voor 210
Heb vorig jaar een huis verkocht een een nieuwe gekocht, dus misschien heb je iets aan mijn ervaringen: Eigen huis verkocht voor 195.000 vraagprijs was 204.000. 195.000 was ons uiterste, maar ik was zwanger en wilde graag een groter huis het liefst nog voor de kleine geboren werd. Het stond overigens maar 2,5 maand te koop. Maar de makelaar vertelde ons dat het vaak in de eerste maanden verkocht moet worden, omdat je er anders veel minder voor kunt krijgen in de huidige markt (weet natuurlijk niet of dat waar is). Als hij langer te koop staat gaan mensen automatisch lager bieden aldus hem. Huis gekocht voor 324.000 vraagprijs was 349.000, openingsbod weet ik niet meer precies maar volgens mij 290.000. Hier hebben we onze uiterste prijs voor betaald, aangezien ons eigen huis al verkocht was, en de kleine op komst was. Huis stond al leeg ivm scheiding. Verkopers hebben een flinke restschuld overgehouden bleek uit taxatierapport (in 2008 gekocht voor 359.000 excl. kk.). Voordeel (en noodzaak) voor ons was snelle overdacht, we wilde nl. niet tijdelijk ergens anders zitten ivm de kleine en de hoge kosten daar ook vaak voor. Als we minder haast hadden gehad dan hadden we er waarschijnlijk niet zoveel voor gegeven. Maar we hebben dus bespaard op tijdelijke particuliere huur (welke erg duur is) en 2 x spullen verhuizen. Nu konden we in 1 x over. Vrienden van ons hebben recent een huis gekocht. Oorspronkelijke vraagprijs was 289.000, gezakt naar 249.000 (een beetje vergelijkbaar met "jullie" huis). Openingsbod via aankoopmakelaar was 180.000, verkocht voor 217.500 (ze wilde max. tot 220.000). Ik hoop dat je er iets aan hebt. Ik zou dus zeker niet te hoog zitten met je openingsbod, omhoog kan altijd, omlaag niet! Via de verkoopmakelaar kun je ooit achterhalen of er wel of niet veel onderhandelingsruimte is, dit ligt natuurlijk aan diverse omstandigheden, hoe graag willen ze er vanaf, hoe hoog is de bestaande hypotheek etc. etc. In deze tijd is er vaak maar niet altijd veel onderhandelingsruimte! Trouwens toen ik op huizenjacht was vroeg ik altijd via een sms diverse informatie op, zoals geschatte waarde, aankoopprijs en wanneer etc. Koste wel iets, maar niet veel, en dat zegt natuurlijk wel iets, tenminste vond ik, heb je en kort taxatierapportje (wel minder betrouwbaar als een echt taxatierapport natuurlijk). Deze info kun je volgens mij ook via het kadaster opvragen, en nog meer ook zoals wat er voor sootgelijke huizen in de buurt gevraagd is. Als je echt zeker wil zijn kun je het beste een aankoopmakelaar inschakelen en een taxatierapport opvragen. Dat is natuurlijk altijd het beste, eventueel bouwkundig rapport misschien geeft dit punten voor onderhandeling aan. Succes!
Ik ben zelf makelaar en ik maak tegenwoordig niks 'gewoons' meer mee hoor....woningen worden op dit moment soms voor 10% minder verkocht! Ik zou zeggen begin gewoon lekker laag...je kan altijd nog omhoog! Wat ze er destijds voor betaald hebben enz doet er eigenlijk niks toe. De hoogte van de hypotheek evenmin. Dat is tegenwoordig gewoon het probleem van de eigenaar. Hoogte van de WOZ is zo achterhaald....dat klopt tegenwoordig voor geen kant! Momenteel verkoopt 70% ook met restschuld denk ik...de prijzen zijn gewoon heel erg gedaald. En als ze je niet serieus nemen...tja dan kan je altijd nog een keer proberen wat hoger te gaan zitten. succes!
Wij hebben ons eigen huis net verkocht. Vraagprijs vier jaar geleden 212.000, gezakt naar 184.500. Eerste bod dat wij kregen was 167.000, daarop hebben wij een tegenbod gedaan van 182.000, om aan te geven dat wij niet veel meer zouden zakken (zaten al laag t.o.v. de rest van de wijk, dat is ook een indicatie van een reele prijs). Uiteindelijk uitgekomen op 179.500. Bijna hetzelfde als waar wij het bijna 9 jaar geleden voor kochten, maar we wilden er graag vanaf en dat kan nu zonder restschuld (we houden zelfs een klein beetje over, maar alleen omdat er al wat geld in de spaarhyp. zit). Vorige week hebben we zelf een nieuw huis gekocht. Oorspronkelijke vraagprijs 359.000, na acht maanden gezakt naar 349.000. We hebben een eerste bod gedaan van 330.000, uiteindelijk uitgekomen op 335.000. Wij hebben echt gekeken naar wat wij er maximaal voor wilden betalen (i.c.m. welke hypotheek we maximaal willen) en zijn daar met het eerste bod net onder gaan zitten.
Wij kunnen dit max financieren op 1 inkomen. inderdaad omdat je niet weet hoe het zit als een de baan verliest hebben we hier voor gekozen. Daarnaast willen we niet krom liggen voor het huis, dus alles wat ik verdien kunnen we leuke dingen van doen wat wij ook heel belangrijk vinden. Dagjes weg zoals naar de dierentuin, als onze meid wat groter is naar een pretpark, lekker 2x per jaar op vakantie.. luxe auto..
Ik zou beginnen met 230.000. Onze makelaar vertelde dat het 1e bod van verkopers zoiezo -10% van de vraagprijs is (zodat ze dan evt kosten koper er uit hebben)