We komen net bij het consultatiebureau vandaan. Ik was er zo zeker van dat ze zou zijn aangekomen sinds de kraamhulp weg was. Gezien de bv volgens mij goed op gang is gekomen en ze goed drinkt en genoeg plas en poepluiers heeft. En toch weegt ze nu nog iets minder. Volgens de medewerker kon het komen door het verschil in digitale en handweegschaal. Maar hoe dan ook zit ze nog meer dan 200 gr onder haar geboorte gewicht. Ligt het aan mij? Heeft iemand hier ervaring mee? Verder doet ze het top. Op darmkrampjes na. We voeden ongeveer om de drie uur en in de nacht om de 4. Tenzij ze duidelijk eerder honger heeft, wat soms lastig te zien is door darmkrampjes. Ps; ik heb een angststoornis dus ajb geen zeldzame horrorverhalen:')
Hier met flesvoeding na 2 weken nog niet op geboortegewicht en kon totaal geen kwaad, gewoon even af en toe wegen.
Dus als ik het goed begrijp weegt ze op de weegschaal van het CB minder dan op de weegschaal van de kraamhulp/verloskundige? Dan kan gewoon door de verschillende weegschalen komen. Een weegschaal kan een beetje afwijken. Mogelijk dat je dochter al op geboortegewicht is. Maar verder als ze goed drinkt voldoende plas- en poepluiers heeft en alert is en tevreden overkomt dan zou ik me nog geen zorgen maken. Dan komt ze binnenkort wel terug op geboortegewicht.
Als je dochtertje goed poept en plast en tevreden is zou ik me niet te druk maken. Evt. overdag iets vaker voeden bijv. om de 2,5 uur en 's avonds lekker laten clusteren. Ga volgende week gewoon nog een keer naar het inloop spreekuurtje om haar even extra te wegen, 1 meting zegt niet zoveel.
Ik zou vaker aanleggen. 8-12 voedingen per dag minimaal. Dat is voor je productie ook het best. Ken je de hongersignalen? https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/280-hongersignalen Ik vind dit zelf wel een mooi artikel. Elke keer als ze hongersignalen geeft mag je aanleggen, teveel kan namelijk niet. Dus je meisje lekker bij je houden. Darmkrampjes horen er helaas ook bij. Voor haar kan het fijn zijn met haar buik op jouw buik te liggen. Eventueel bloot op bloot, dan kan ze aanhappen wanneer ze wilt. En je geen zorgen maken hoor, het komt wel goed 😊
Het hoeft geen drama te zijn en het zal vast wel een beetje liggen aan het verschil in weegschaal. Maar je kleintje moet natuurlijk écht beginnen groeien. Sowieso is op twee weken oud om de drie à vier uur voeden eerder aan de lage kant. Je kan altijd, en zéker als je kleintje te weinig groeit, beter om de twee uur aanleggen. Dus daar zou ik zeker mee starten. Verder kan je ook eens googlen op borstcompressie. En als ik jou was, zou ik toch zeker een lactatiekundige vragen om even langs te komen.
Niet druk maken. Mijn kinderen deden er zeker 3/4 weken over. Misschien vaker voeden. 10-12x per 24uur zou mooi zijn!
Dank jullie voor de reacties! Gisteren is er ook iemand van het consultatiebureau langs gekomen. Zij adviseerde dag en nacht om de 3 uur te voeden minstens en ernaast te kolven om zo bij te voeden. Dit omdat ze nogal een luie drinker is, ze valt praktisch meteen in slaap zodra ik haar aanleg. Vanaf gister ben ik wel begonnen met aanleggen zodra ik een van die hongersignalen zag en dat was echt soms vaker dan om de twee uur en zodra ik haar van de borst haalde begon ze weer te happen. Ben nu wel helemaal kapot :') heb bloedarmoede en ben nog herstellende van de keizersnee, dus ik hoop heel erg dat ik haar honger kan stillen met het bijvoeden van de afgekolfde melk. Ik heb echt 40 minuten gedaan over maar 60ml, ik kan me dus wel voorstellen waarom ze honger bleef houden. Hopelijk komt het er sneller uit als ik vaker kolf. Het was mij alleen niet helemaal duidelijk hoe vaak ik bij moet voeden met de afgekolfde melk. Moet ik voeden, daarna kolven en bij de volgende voeding aanleggen én de afgekolfde melk geven en dan weer afkolven voor de volgende voeding etc? Of maar een aantal keer per dag?
Wat is precies de reden van het tussendoor kolven en voeden? Het lijkt mij erg vermoeiend. Sowieso vind ik iedere 3 uur aanleggen een beetje aan de minimale kant, veel pasgeboren kindjes hebben toch zeker een aantal uren per dag frequentere voedingen nodig. En zeker als ze door een clusterperiode gaan (2 weken is een bekende clusterperiode en vaak voeden en soms meerdere keren achter elkaar is dan normaal). Wat is precies de reden waarom voeden op verzoek niet werd aangeraden? Voeden op verzoek is de makkelijkste manier om vraag-aanbod in balans te brengen. Wist je dat het aantal gekolfde ml geen goede indicator is voor hoeveel productie je hebt? Ik ken iemand die geen kolfopbrengst kan produceren, praktisch geen mililiter, wat ze ook probeert. Toch krijgt haar kindje al maanden volledige borstvoeding. Dus maak je niet te druk om de mililiters. Overigens vind ik 60 ml in 1 kolfbeurt behoorlijk netjes voor 2 weken. Echter, 40 minuten achter elkaar kolven lijkt me uitputtend, tijdrovend en zelfs een beetje pijnlijk. Edit: Nog even je reactie herlezen en ik realiseerde me dat ik het woord "minstens" had gemist. Voeden op verzoek, maar minstens iedere 3 uur, is een goed advies! Als je dit doet en daarnaast nog 60 ml kolft met een 2 weken oud kindje, vind ik dat meer dan keurig! Als je op verzoek aanlegt en daarnaast kolft, zal je productie toenemen en kun je de opbrengst in de vriezer gooien. Maar 40 minuten lijkt me erg lang, daar blijf ik bij.
Ja 40 min is ook best slopend. Zeker als ik alleen thuis ben en ik moet haar tussendoor troosten, zoals nu. Ze ligt heerlijk te slapen op mijn borst maar zodra ik haar neerleg is het huilen en hard. Wat zal ik dan aanhouden qua tijd? En hoe vaak kolven en gekolfde melk voeden op een dag? Ik zoek een redelijk duidelijke richtlijn, nu is het best chaos. *of bedoel je al 60ml op een dag bijvoeden? En de rest in de vriezer? Ben aardig sloom v begrip na de laatste nachten...
Wat betreft kolven en bijvoeden e.d. heb ik niet zoveel ervaring. Wel weet ik van mezelf dat 15 minuten kolven aan elke kant wel de max was, daarna stopte sowieso de goede melkstroom en anders ging het zeer doen. Dus zou per keer niet langer dan 15 minuten kolven aan elke kant. Weet niet of je enkel of dubbelzijdig kolft?
Voor mij was inderdaad 10-15 minuten de max. Daarna ging het pijn doen en was de opbrengst ook miniem. Productie is vaak na 1 uur 's-nachts en in de vroege ochtend het hoogst, dus als je mililiters wilt, is dan de kans op makkelijker succes het hoogst. Kijk, ik vind het cb advies niet direct de plank mis slaan, maar wel verwarrend. Als je op verzoek live voedt en minimaal iedere 3 uur, waneer moet je dan de gekolfde melk geven? Want als ze vraagt, leg je dus aan omdat dat op verzoek is. Dan ga je geen cupje gekolfde melk geven. Dus waar past de gekolfde melk precies in dit plaatje? Je omschrijft chaos. Kun je dat wat nader uitleggen? Wat gebeurt er precies en wat zijn je verwachtingen, waar wil je naartoe?
Mmm, ik denk dat ze bedoelen dat je kindje misschien te weinig binnenkrijgt aan de borst omdat ze de kracht mist? Ik heb ook moeten bijvoeden bij mijn dochter. Ik gaf haar dan de borst en als ze daaruit niet meer wilde drinken gaf ik een klein flesje na (de fles kost minder kracht). Het kolven kun je dan weer daarna doen, als ze bijvoorbeeld maar uit 1 borst drinkt, kun je de andere kolven (evt terwijl ze de eerste drinkt, dan profiteer je bij het kolven van de tsr, maar ik had niet zoveel handigheid ). Die gekolfde melk kun je dan weer nageven bij de volgende voeding en dat hoeft dus niet veel te zijn, 30/40 ml is prima. Bij de volgende voeding geef je dan de andere borst. Als ze langer uit de borst blijft drinken, is het nageven en kolven niet meer nodig. Mijn dochter ging toen ze 4 weken was veel beter drinken en met 5 weken had ik haar volledig aan de borst Ik kolfde ook maar ongeveer 10/15 minuten maximaal.
Ik kolf enkelzijdig. De chaos is vooral omdat ze huileriger is afgelopen dagen. Mijn energie niveau is aardig laag door de nachten en mijn bloedarmoe, waardoor ik minder helder kan denken en m'n angststoornis verergert. Ze vraagt ook aardig vaak, maar blijft ook steeds vaker huilerig en vragend na een voeding. Vannacht waren we twee uur bezig. Mijn doel is haar goed aan de borst te laten drinken, zodat het kolven niet meer nodig is (het is nu extra werk). Ik kreeg het advies haar nu maar 10 min elke keer te laten drinken, zodat ze iig actief drinkt ipv slaapt (en mijn tepels enigszins gespaard blijven) dat helpt wel. Alleen komt ze dan helemaal om de haverklap en wordt ze juist huilerig. En als ik dan ook nog tussendoor moet kolven tussen het troosten door... Ik vind bv geven aan een kant super leuk, maar het is nu wel echt een uitdaging:') *ik dacht trouwens dat je je hele borst leeg moest kolven ivm achtermelk? * ze kan wel echt stevig drinken, ze valt alleen in slaap.
Je kan nooit de hele borst leeg kolven. Borsten produceren à la minute melk, dus je zal altijd melk blijven druppelen. Verder: als je elke twee uur voedt, zit je sowieso al veel beter dan je startpositie. Dat kolven lijkt me dan vooral erg vermoeiend voor jou, zonder meteen nodig te zijn. Tenzij ze daarna nóg niet zou bijkomen. En ik hoop dat je die bijvoeding geeft met een lepel of spuitje? Want als dat met de fles gaat, zal ze ook niet leren efficiënter te drinken aan de borst. Dat is namelijk een volledig andere techniek.
Mijn middelste had hetzelfde probleem, dat ze niet zo goed groeide met ongeveer 8 voedingen per dag (hield me aan adviezen zoals minstens 2 uur tussen voedingen e.d. ). Zij heeft er ook weken over gedaan om op geboorte gewicht te komen. Daarna was groei circa 100 g per week, wat toch eigenlijk wel 200-300 g zou moeten zijn... Het kwam er uiteindelijk op neer dat ze toch niet genoeg melk binnen kreeg. In begin vond ze dat wel best, maar op een gegeven moment waren haar reserves weg (ik vond haar ook mager geworden) en toen werd ze heel ontevreden. Bij mijn derde heb ik het toen heel anders gedaan. Voeden op verzoek, bij ieder piepje bood ik haar de borst aan, al was het 15 min geleden. Ze bleek op 12 voedingen per dag uit te komen, maar al vanaf de kraamweek te clusteren. Namelijk dat ze een paar uur lang vaak kwam (om de 20-60 min), om dan vervolgens een ruk van 4-5 uur te maken zonder te vragen, waardoor we per 24 uur vrij netjes uitkwamen. Niet alle kindjes hebben wat dat betreft een 'regelmatig' ritme. Als ze wel krachtig drinkt, zou je misschien eens 1-2 dagen haar helemaal kunnen volgen en kijken wat haar drinkgedrag is? Twee weken is overigens ook een regeldag-moment, waarbij veel baby's dus huilerig zijn en veel willen drinken, het was bij mij geen uitzondering dat ik op dat soort dagen 16-17 keer mijn kindje aanlegde (toen ze zo klein was dan ). Zolang je kindje goed aanligt, hebben je tepels daar niet van te lijden. Qua kolven, kort werkt qua opbrengst/melkproductie vele malen beter dan lang. Ik vind 10 min per borst wel een beetje de max. En anders kun je misschien een lactatiekundige eens laten meedenken? Juist in het begin ligt de basis voor succesvol (langer) BV geven, dan kan dat een goede investering zijn. Veel zorgverzekeraars vergoeden ook kosten daarvoor. Veel succes!
Allemaal goede bijdragen hierboven. Bijvoeden kan inderdaad het beste met een cupje, lepeltje of anders spuitje gedaan worden, want een flesje beïnvloedt de zuigtechniek en dat kan nadelig uitpakken voor het zuigen aan de borst. Over voormelk/achtermelk hoef je je geen zorgen te maken. Borsten zijn, zoals gezegd, nooit echt leeg, omdat melk wordt geproduceerd zodra er melk wordt afgenomen. Dus het is echt niet nodig om je een breuk te kolven. Daarnaast moet je ook om je rust en je fysieke en mentale gezondheid denken natuurlijk. Word je behandeld voor de bloedarmoede? Wat jij omschrijft klinkt me bekend in de oren als clustergedrag. Clustergedrag is "ontworpen" om je productie op te hogen, en dat moet eens in de zoveel tijd gebeuren om te zorgen dat je productiie afgestemd raakt op de toenemende energiebehoefte van je kindje. Aanleggen bij elke kik is de beste manier om hier doorheen te komen. Overdag met gezonde snacks en water binnen handbereik, dvd-tje erbij, op de bank... Maak het je gemakkelijk! En slaap als de baby slaapt om de gemiste nachtrust een beetje in te halen. Ik kan me voorstellen dat pittiige nachten en bloedarmoede een vervelende combinatie vormen.
ik probeerde eerder te reageren, maar dat gaat niet via mijn telefoon(?). Ik heb ijzertabletten. Ben begonnen met het voeden op verzoek en kwam toen uit op 14 keer per dag. Toen volgde een borstontsteking waar ik goed ziek van werd (antibiotica voor gehad). We hebben toen een paar flesjes kunstv gegeven en ik kolfde. Ze was eindelijk wat aangekomen, maar nog steeds niet haar geb gewicht. Afgelopen maandag iets minder weer zelfs... Vandaag is ze vier weken en gaan we nogmaals wegen. Er is een lactatiedesk langs geweest en zij adviseerde wisselvoeding (tijdens een voeding 3 tot 5 keer wisselen van borst) om haar actief te houden. En borstcompressie. Het laatste werkt heel goed, maar wisselvoeden is lastiger omdat aanhappen ontzettend pijn doet (denk aan scheermesjes in je tepel). Vannacht hapte ze herhaaldelijk aan en liet ze weer los. Vanwege de pijn ben ik maar gaan kolven. Omdat ik ook steken hebt en de pijn blijft zeuren, vermoed ik dat ik spruw heb, daarvoor de dokter gebeld, ik hoor vanmiddag of ik er iets voor krijg. Mijn lactatiedeskundige zei dat door de pijn het kan zijn dat ik minder melk aanmaak/doorkomt. Net gekolfd, kwam maar net aan de 50 terwijl ik al vaker een stuk meer heb gehad. Ze zei ook dat je door borstontsteking depressieve gevoelens kan krijgen en dat klopt. Heel frustrerend, of alleen pijn nog niet vervelend genoeg is. Diepe. Diepe zucht. Sorry voor dit emo bericht, maar ik word er ondertussen nogal moe van :').
Als je spruw vermoedt, kan je zonder voorschrift daktarin crème halen. Volkomen veilig, maar wel afwassen voor je bv geeft. Je baby heeft ook iets nodig dan: Daktarin orale gel. Daarvoor heb je wel een voorschrift nodig. In tegenstelling tot wat dokters altijd zeggen, moet je beiden vaak smeren, liefst na elke voeding. Niet mijn advies, wel de officiële richtlijn van lactatiekundigen. Maar op een of andere manier lijken dokters daar niet in mee te willen gaan. Maar spruw is een hel, inderdaad.