Ik word hier voor gek verklaard dat ik 6 maanden exclusief bv ga geven. Pech, ik ga het toch doen. Voor de 6 maanden bijvoeden voelt voor mij niet goed.
Dit is NIET van het WHO, dit is een eigen interpretatie van het WHO-advies. Als iemand met veel verstand van darmen heel duidelijk kan uitleggen hoe de darmen in elkaar zitten, hoe ze werken en wat vroege bijvoeding met die darmen doet, dan vind ik dat een goede reden om niet al met 4 maanden te gaan bijvoeden. En laat nou toevallig iemand dat inderdaad heel duidelijk uitgelegd hebben.
Ik kijk naar mijn kind...ergens tussen 4-6 maanden zullen we beginnen. Niet eerderven niet later Ik moet zeggen dat ik het antwoord van Nutricia eigenlijk best netjes vind. Men is er redelijk over eens dat de rijping van de darmen vanaf 18 weken voldoende is voor vaste voeding. Ik snap trouwens nooit zo goed waarom zo gestrooid wordt met de WHO... wij zijn een zeer exclusief stukje wereld en daarvoor is de WHO niet bedoeld.
Ja? Wij zijn een exclusief stukje wereld? Dus in ons stukje wereld worden kinderen geboren met betere darmen dan in andere stukken van de wereld? Een baby word niet geboren met goede of slechte darmen, een kind word gewoon met darmen geboren. De ontwikkeling van de darmflora begint pas vanaf de geboorte en is op het moment van geboorte dus voor een kind in Nederland hetzelfde als voor een kind in Afrika of Azië. Pas daarna begint de ontwikkeling van de darmflora. En daar kun je als ouder aan bijdragen door je kind niet te vroeg ander voedsel dan melk te geven, want dat verstoort die ontwikkeling van de darmflora. Ook bij kinderen in Nederland. Wij hebben hier echt geen bijzondere kinderen met bijzondere darmen die ineens wel al met 4 maanden "af" zijn. Nutricia vind ik geen betrouwbare bron. Die moeten potjes Olvarit verkopen, dus natuurlijk zeggen zij dat je met 4 maanden kan gaan bijvoeden. Anders verkopen ze niets.
Even voor de duidelijkheid, ik heb nooit ontkend dat ze 6 maanden adviseren! Ik heb simpelweg gezegd dat er genoeg artikelen en onderzoeken zijn die erop wijzen dat het 6 maanden advies (ook het who geeft aan dat dit een reden is) gegeven wordt zodat kinderen minder kans hebben op ondervoeding en/of infecties. Dit geldt zeker in ontwikkelingslanden waar de hygiëne en voedselveiligheid vaak te wensen over laat. WHO geeft niet als reden dat de darmen nog niet ontwikkeld zijn ... Het is niet mijn bedoeling hier een ruzie over te gaan maken. Wat ieder doet is zijn eigen keuze, maar omdat de vraag van het forum 4 of 6 maanden is, mogen toch beide kanten belicht worden??
Ja, dat mag zeker. Maar er zijn heel veel meer redenen die erop wijzen dat 6 maanden een betere grens is dan 4 maanden. De redenen om met 4 maanden te beginnen zijn altijd die van zo wennen ze alvast aan smaken, er zijn geen allergien in de familie, hij heeft honger... Terwijl er veel betere redenen zijn om te wachten met bijvoeding. Dat het WHO niet vermeld dat het om de darmen gaat wil niet zeggen dat het niet zo is. Vraag maar een willekeurige darmspecialist hoe het zit met de darmen van een baby en je zal de uitleg krijgen. Dat vanaf de geboorte de darmflora word opgebouwd en dat moedermelk een beschermend laagje legt in de darmen en dat er met moedermelk goede bacterien meekomen. Met 6 maanden is de beschermlaag sterk genoeg en zijn er ook genoeg goede bacterien waardoor de darmen ander voedsel kunnen gaan verwerken. Als je eerder vast voedsel gaat geven (en dan heb ik het over veel eerder, dus 3 of 4 maanden) is die beschermlaag nog niet volledig en verstoor je het proces waardoor die laag nooit meer volledig kan worden. Daarnaast zijn er dan nog niet genoeg goede bacterien in de darmen aanwezig om te helpen het eten te verteren. De darmen kunnen het dan dus echt nog niet aan. Met kunstvoeding komt daar nog eens bij dat je helemaal geen beschermlaag opbouwt en ook veel minder goede bacterien meegeeft. Dus bij baby's die kunstvoeding krijgen duurt het proces van het ontwikkelen van de darmflora dus langer dan bij baby's die borstvoeding krijgen. Dus zouden zeker baby's die kunstvoeding krijgen niet al met 4 maanden bijvoeding moeten krijgen. Je kan het wel willen, of leuk vinden, of denken dat je baby honger heeft, of dat hij niet ondervoed is, of wat dan ook, maar dat wil allemaal nog niet zeggen dat de darmen er ook klaar voor zijn.
Ik ben het helemaal met je eens dat het beter is om niet al heel vroeg te beginnen, en inderdaad zijn de darmen in ontwikkeling en is borstvoeding beter dan kunstvoeding. Maar ik denk tegelijk dat het geen kwaad kan om een baby (minimaal 4 maanden oud) af en toe een stukje groente in de hand te geven om eens lekker op te sabbelen. Mijn kleintje van 19 weken vindt het heerlijk om een stukje paprika te krijgen, ze eet er niet daadwerkelijk van, maar sabbelen erop doet ze zeker! Het vervangt dus zeker geen hele voeding en ze drinkt nog steeds gewoon uit de borst.
Ik denk dat die grens ook niet zo heel strak op 6 maanden ligt en ben nog een beetje zoekende naar de biologische oorsprong hiervan. Hoe zit de mens in elkaar? Komt het moment dat een baby motorisch gezien in staat is om te eten samen met het moment dat de darmontwikkeling af is voor ander voedsel? Biologisch gezien zou het onzin zijn als een baby wel al kan eten motorisch gezien maar nog niet voldoende darmontwikkeling heeft doorgemaakt. Want hoe hebben we anders al 150.000 jaar als homo sapiens overleefd? Vroeger was er niemand die vertelde wanneer een baby ander voedsel mocht en wat ik eigenlijk graag wil begrijpen is hoe ze het toen deden. Wachtten ze toen af tot een baby uit zichzelf ging eten? Want in dat geval zou je kunnen geloven dat de darmontwikkeling en de motorische ontwikkeling op een bepaald moment samenvallen en dat een baby vanaf dat moment uit zichzelf zal gaan eten. In ieder geval betekent dat wel dat je niet al met 3 of 4 maanden gepureerde hapjes naar binnen moet lepelen. Want een baby zal altijd zijn mond open doen als je iets in de richting van zijn mond brengt, de mond is namelijk het gevoeligste zintuig. Dat hij zijn mond opendoet en het papje van het lepeltje zuigt wil niet zeggen dat hij eraan toe is. Dat is hij pas als hij helemaal zelfstandig eten oppakt en dit ook opeet. Dan is hij er motorisch gezien klaar voor om te eten. En dan zouden biologisch gezien op hetzelfde moment ook de darmen er klaar voor moeten zijn. Maar dat is dus een heel interessant onderzoek waar ik ondanks dat ik de volledige geschiedenis van de mensheid heb uitgepluisd nog steeds niet achter ben.
Dit vraag ik mij ook af. Helemaal aangezien de motorische ontwikkeling bij baby's heel verschillend verloopt, terwijl darmen medisch gezien rijpen vanaf het moment dat er voeding in gaat. De rijping van de darmen zou fysiologisch gezien niet sneller moeten gaan bij kinderen die motorisch snel zijn. Mijn kinderen waren met 6 mnd bijv echt niet zo ver dat ze zelf hun eten in de mond stopten. Mijn dochter kon pas met 10mnd redelijk rechtop zitten.
Alle kinderen ontwikkelen zich inderdaad op eigen tempo. Mijn dochter van 4 maanden zit echter al rechtop in de kinderstoel en ze vindt het heerlijk om stukjes groente in haar mond te stoppen.
ik denk dat je moet kijken naar wat je kindje NODIG hebt ipv adviezen van sites en organisaties volgen. Het verschilt namelijk gewoon per kindje, die van mij stond met 4 maanden al in de box dan kan je niet meer verwachten dat alleen melk genoeg is (BV of FV maakt dan niet uit) het heeft dan meer voedingstoffen nodig. Het zou erg zijn als je je kindje deze dan niet geeft alleen omdat jij VIND dat dat niet nodig is. Het is een richtlijn en geen feitelijk iets. Babies verschillen nu eenmaal, als je er eentje hebt die nog helemaal niets doet met 6 maanden ja dan zal ie ook minder nodig hebben. Alhoewel alle babies vanaf 6 maanden die voedingstoffen nodig hebben en het is fijn als ze dan al wat gewend zijn, vanaf 4 maanden beginnen moet je zien als "oefenen"
Uhhh, ik leef óók op de wereld, niet op de maan of op Jupiter of zo. De organisatie heet niet THIRD World Health Organisation. Staat niks over, dat het niet voor de westerse landen geldt. Heb nog verder gezocht op de site, maar er staat nergens, dat het niet voor ons zou gelden. Dat probeer ik ook al een tijdje boven water te krijgen. Wat heeft een kindje nodig? Wat ik weet, is dat o.a. het WHO daar veel onderzoek naar heeft gedaan, en dit is één van de conclusies: Iedereen moet het voor zich weten, maar ik biedt mijn kinderen graag het optimale voor hun groei, ontwikkeling en gezondheid. Dus niks voor 6 maanden (give or take a week, omdat ik er ook niet van overtuigd ben, dat die grens zo hard is, maar meer dan een week zou ik niet af willen wijken). En nog een laatste quote: Dat gaat dus niet om het omslagpunt van de 6 maanden, maar over de periode tussen de eerste hapjes en het moment waar het kind volledige vaste maaltijden krijgt (en de borstvoeding slechts als drinken ernaast krijgt). Dit ligt meestal ergens tussen de 9 en 12 maanden.
De darmen van een kindje van 4 maanden kunnen nog geen voedingsstoffen opnemen. Dus als jij denkt dat je kindje door zijn snelle ontwikkeling extra voedingsstoffen nodig heeft dan moet je extra melk geven. Want daaruit worden wél voedingsstoffen opgenomen door de darmen. Fruit en groente met 4 maanden is echt enkel voor de smaak (en dus nutteloos). Voedingsstoffen halen ze er nog niet uit. En ze hebben het niet vanaf 6 maanden nodig maar vanaf een jaar. Vanaf 6 maanden kun je beginnen met wennen aan smaken en opbouwen, vanaf 12 maanden hebben ze het echt nodig.
@LadeXochi.... hoeveel 2-5 jarigen ken jij in Nederland die ondervoed zijn? en heb je je wel eens verdiept in wat de organisaties van de united nations koepel doen?
bbbbrrrrrr...eenzijdig lezen en reageren is dit. De medische wetenschap is het er redelijk over eens dat de darmen van een kind redelijk gerijpt zijn met 18 weken. De WHO kijkt vooral naar WAT er IN gaat... bijvoeding is in Nederland heel wat anders dan in India of Afrika... De WHO geeft een eenduidig advies voor de gehele wereld... het overgrote deel van de wereld heeft beduidend slechtere levenscondities dan wij kennen. Dat betekent hygiene, water, voedingstoffen, kennis etc etc. Dit is een heel belangrijke factor om bijvoorbeelde in India borstvoeding te blijven geven. Je stelt je kind dan niet vroeger bloot aan smerig water en een eenzijdig menu van rijst en beperkte groenten. dit betekent niet dat je met 6 mnd moet beginnen maar bedenk even dat de WHO geen algemeenadvies kan schrijven waarin staat dat het mogelijk aan te bevelen is eerder te beginnen met gluten bijvoorbeeld... domweg omdat er en grote delen van de wereld nauwelijks tarwe wordt geconsumeerd
Volgens mij doe jij aan eenzijdig lezen en reageren, en niet ik. Jij wil graag met 4 maanden beginnen dus zoek je naar stukken waarin bevestigd word dat dat kan. Terwijl darmspecialisten je haarfijn kunnen uitleggen dat het met 4 maanden gewoon nog veel te vroeg is. Als je dat niet wil geloven, prima. Maar ga niet roepen dat het niet waar is.