Even geen discussie over starten met 4 of 6 maanden aub, weet dat die gaat komen dus ik zeg het maar vast . Het gaat nu puur even om het advies en iets wat ik daarover even compleet wil hebben voor mijn eigen kennis... Het Nederlandse advies is starten tussen 4 en 6 maanden. De ondergrens is 17 weken, starten voor 17 weken vergroot de kans op allergieën. Tot zover is het advies duidelijk. Maar gaat dit om 17 weken na de geboortedatum, of 17 weken na de uitgerekende datum? Iemand die dat toevallig weet? Kan het natuurlijk op het CB vragen maar daar moet ik pas 2 juni heen, als iemand hier het weet is het vast sneller .
Ik zou ook zeggen na de geboorte, omdat dan de darmen gaan werken.. Ik ga vrijdag naar cb, zal het vragen
Ik zou na de geboorte pakken in jouw situatie Als kindjes te ver voor de ud geboren zijn zou ik ud aanhouden
Ik zou denken na de geboorte maar goed..ik kan er ook compleet naast zitten. Ben wel benieuwd eigenlijk
Wij mochten met de geboorte tellen. Dus geen gecorrigeerde leeftijd. Meiden zijn 12 weken te vroeg. Wij wilde wachten te ze er zelf klaar voor waren. Dat was ergens tussen het advies in uitgaande van gecorrigeerde leeftijd. Kinderarts gaat aan dat ze al wekenvoedi t verwerken dus vandaar dat we al eerder mochten starten met bijvoeding
Met bijvoeding is het zo dat je telt vanaf de uitgerekende datum. De darmen zijn bij een prematuur kindje nog lang niet af. En hebben tot de uitgerekende ongeveer nodig om bij te komen. Maar anders bel het cb of kinderarts even, mailen kan vaak ook. Daar zijn ze voor.
Bij kindjes die tussen de 37-42 weken geboren worden reken je de geboortedatum die zijn in principe op tijd. Kindjes voor 37 reken je de uitgerekende datum. Zo heb ik het begrepen.
Maar dat is toch bizar? Als ze 12 weken te vroeg zijn, dan 'mag' je al bijvoeden 5 weken na de uitgerekende datum? Ik was laatst bi zo een kindje en die was nu 2 weken na de uitgerekende datum net zo klein als mijn dl bij geboorte. Die ga je toch niet over 3 weken in een kinderstoel zetten en 'hapjes' voeren? Ik vraag me af met welk doel zo'n arts dit dan voor zich ziet?
Idd wat een stom advies. Nu zou ik die 17 weken niet als leidraad nemen. Maar als je dat doet...voor.kindjes diena terme geboren zijn de geboortedatum en voor te vroeg geborenen de uitgerekende datum.
Blijf het vreemd vinden. Mijn zoontje kwam met 42 weken zwangerschap. Mijn moeder zei vandaag: als hij met 39 weken was geboren, was hij ook gewoon op tijd geweest maar nu al 4 maanden dus dan zou je nu kunnen starten. Maar enkel omdat hij langer bleef zitten mag het nu nog niet. Dus waar ligt dat nou precies aan, die grens? Bij prematuren houd je de uitgerekende datum aan omdat hun darmontwikkeling van veel verder moet komen. Maar wat is het verschil tussen een baby die met 39 weken is geboren en één die met 42 weken is geboren terwijl ze dezelfde uitgerekende datum hadden? De één mag 3 weken eerder starten dan de ander. Of gaat het gewoon om de "blanco" start bij de geboorte en vanaf dan minimaal 17 weken melk krijgen ofzo?
is dat nu heel belangrijk dan ofzo?? Wat ik zou doen is niet wat je wil horen, maar dan zit je niet met dit dilemma.
Mijn zus (die 8 weken te vroeg bevallen is) kreeg ook het advies te rekenen vanaf bevallingsdatum. Erg raar, want alles wordt omgerekend, behalve dit dus. Ik heb dit overigens veel vaker gehoord.
Pff waarom zo'n drukte om wanneer te beginnen en waarom zoveel haast? Zolang je kind tevreden is met z'n melk en niet over een liter gaat, lekker laten toch. Ergens zo tussen die 4 en 6 maanden zijn de darmen voldoende gerijpt. Waarom zo die ondergrens op willen zoeken?
Ik weet het niet maar mijn logische verstand zegt dat de darmrijping pas begint als een kind geboren wordt. Eerder krijgen de darmen tenslotte niets te verduren. En dat proces duurt gemiddeld 6 mnd. En wat je moeder zegt vind ik een beetje vreemd. Hij is tenslotte niet met 39 weken geboren dus blijkbaar was hij er nog niet aan toe om geboren te worden en dus nog niet 'af'. De uitgerekende datum is een schatting he. Een millimeter verschil en je ben zo een week verder.