Het gaat meer om de verdere ontwikkeling dan enkel de darmen. Signalen dat een baby klaar is voor bijvoeding zijn (o.a. volgens een lactatiekundige): - Rechtop kunnen zitten (mag met een beetje steun in de rug, als ze maar stevig blijven zitten) - Gericht vanuit zit kunnen grijpen naar iets wat ze willen hebben - Datgene vervolgens gericht naar de mond kunnen brengen - Kokhalsreflex verplaatst zich van voorin de mond naar achterin de mond - Zuigreflex verdwijnt (waardoor ze kunnen gaan happen en kauwen) Al deze punten vertoont hij waardoor mijn moeder zegt: hij is er klaar voor. Met daarbij dus de opmerking dat we al zo goed als 4 maanden na de uitgerekende datum zitten dus het niet gek is dat hij er qua motorische ontwikkeling klaar voor lijkt te zijn. Mijn doel was om te wachten met bijvoeden tot hij duidelijk aangeeft er klaar voor te zijn, niet kijken naar boekjes, schema's en richtlijnen maar juist mijn kind observeren omdat enkel hij weet wanneer hij er klaar voor is en verder niemand in de hele wereld dat kan bepalen voor hem als individu. Alle baby's ontwikkelen zich anders dus aan een standaard richtlijn heb ik niets. En ik ben van mening dat de darmontwikkeling samenhangt met de motorische ontwikkeling op dit gebied. Natuurlijk gezien is dat logisch. Echter lijkt hij nu op motorisch gebied klaar te zijn voor bijvoeding terwijl hij nog maar 3 maanden is. Maar was hij op tijd geboren, dan was hij nu (zo goed als) 4 maanden geweest. Dus vandaar de vraag of je kijkt naar geboortedatum of uitgerekende datum wat betreft het officiële advies. Ik wil toch minimaal die 17 weken aanhouden (toch beetje angst om het verkeerd te doen ondanks dat ik liever de natuur volg dan een richtlijn) maar als dat vanaf uitgerekende datum is dan zitten we daar komende dinsdag al. Anders moeten we minimaal 2 weken langer wachten.
Gevoelsmatig zou ik zeggen geboortedatum.. dat heb ik in ieder geval gedaan (mijn dochter is geboren met 37+3). Ze kreeg toen wel wat last van haar darmpjes dus het doen weer even geparkeerd en paar weken later opnieuw (was begonnen met 4 maanden). Los hiervan is de a terme range natuurlijk heel breed.. 5 weken. 4 dagen eerder en ze was prematuur, vind ik altijd een gek idee Het cb heeft een gratis info lijn, die kan je anders nog bellen succes!
motorische ontwikkeling heeft niks met darmrijping te maken...dat is een ontwikkeling op zich. Naast de darmrijping KUN je ook kijken naar de motorische ontwikkeling. De darmrijping duurt gemiddeld een maand of 5/6. Dus bij een heel hongerige baby van 5 maanden kun je kijken of deze ook aan de motorische vaardigheden voldoet en dan kun je overwegen om al bij te gaan voeden. Maar om zo precies en moeilijk te doen over geboortedatum of uitgerekende datum is volgens mij een smoesje om zo vroeg mogelijk met bijvoeding te kunnen beginnen...motorische ontwikkeling is nooit de leidraad.
Bij baby's geboren na 37 weken zwangerschap zonder andere bijzonderheden mag het vanaf 17 weken. En ja dan zou je kunnen denken dat een baby eerder of later mag starten, maar het gaat erom vanaf wanneer ze voeding, via maag en darmen, te verwerken krijgen. En ze krijgen geen melk in je buik. Bij premature babys zou misschien ook kunnen, maar een baby geboren met 26 weken zou ik toch echt niet 3 weken na uitgerekende datum willen bijvoeden. Motorisch toe zijn aan bijvoeding is totaal iets anders dan lichamelijk klaar zijn. Ik snap de must niet om nou net dat ene weekje eerder te willen beginnen omdat hij/zij 1 week na de uitgerekende datum is geboren. Die datum is een indicatie. Heel veel ouders weten niet de exacte datum van bevruchting, anders zou je daar ook misschien nog wel rekening mee moeten houden
ik weet niet of HET ZO IS, heb hier 3 extreem premature kinderen en heb al die tijd van neonatologen en kinderartsen gehoord dat de darmen bij ALLE baby's beginnen met rijping vanaf de dag dat er melk in gaat. Of dat met 30weken of met 40 weken is. En dat de start van de bijvoeding gekoppeld is aan de rijping van de darmen, en niet aan de geboortetermijn. Alleen voor premature kinderen met darmcomplicaties [bij de start of blijvend] wordt dan geadviseerd om leeftijd te corrigeren. Overigens hebben ze allemaal geadviseerd om 'gewoon' te starten met 6 maanden, hebben we ook gedaan.
Ik weet niet of het bij premature kinderen en à terme kinderen hetzelfde is. De darmrijping begint vanaf de geboorte, zodra de darmen in gebruik zijn genomen. Dus ik zou bij à terme kinderen kijken naar de geboortedatum, ook als die wat later ligt. Kinderen die op tijd zijn geboren, zijn 'af'. Ze groeien nog wel verder, maar de belangrijkste functies zijn (voor dat moment) uitontwikkeld. Ik geloof niet dat de darmen of longen van een kindje van 42 weken beter werken dan die van een kindje van 39 weken. Die ontwikkeling gaat buiten de buik weer verder. Bij een prematuur kindje is het anders. Die was nog niet helemaal af bij de geboorte. Daarom kan ik me indenken dat je daar toch een iets andere telling aanhoudt. Ik lees hierboven dat kinderartsen dan weliswaar zeggen dat je vanaf de geboortedatum rekent en niet vanaf de uitgerekende datum. Maar daarbij geven ze ook het advies om echt 6 mnd te wachten en niet op de ondergrens te gaan zitten. In die 2 maanden verschil zit natuurlijk wel een stukje verdere rijping / ontwikkeling opgenomen die anders in de periode tot de uitgerekende datum in de buik had plaats gevonden. Mijn logische boerenverstand zegt me: Prematuur: tellen vanaf de geboortedatum, maar echt 6 mnd wachten. Op tijd geboren: tellen vanaf geboortedatum, mag tussen 4-6 mnd starten.
Op die leeftijd vertoonde dochter ook de kenmerken om te mogen starten. Toch nog even gewacht en bleek dat we iets te voorbarig waren. Ook had ze toen meer interesse in ons bestek dan het eten wat er aan zat, dat gooide ze weg Ben uiteindelijk op mn gevoel af gegaan. Twijfelde nog en dus maar niet.